|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 15, 2007, 22:47:44 » |
|
Kwiatki były różowe, tyle że patrząc na twoje od razu pomyślałam, że moje nie były takie pękate i stąd skojarzenie z grudnikiem.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 18, 2007, 19:07:53 » |
|
Monia123 chcę Ci podziękować za epi,czytając wątki od pierwszego widzę że różnią się "odnogami",ty masz ciernie(jasne punkciki  )ja taki jak podałaś adres na str.2 ma sztywne łodygi idące w górę a "niby liście" bez cierni.Zdjęcie w odp.JD(adres).Są z rodziny czy gat.orchid.storczyk dlatego wolą ziemię dla storczyków i nawóz.Uratowałam mojego właśnie dzięki tej ziemi i nawozowi dla storczyków.Trochę to dziwne ale skuteczne.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 20, 2007, 00:21:41 » |
|
Monia123 chcę Ci podziękować za epi Niech pięknie rośnie i zakwita  A ja przy tej okazji chciałam przeprosić Wszystkich, którym miałam wysłać dziś sadzonki epi, ale niestety, rozchorował mi się młodszy synuś i nie mogłam ruszyć na pocztę. Jeśli sytuacja się nie pogorszy (czyt. kolejne dziecko nie zachoruje) jutro powysyłam roślinki 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 20, 2007, 02:01:44 » |
|
 Nie wiem jak, ale przegapiłam ten temat  Wasze kwiatki właściwie są w doniczkach wiszących - czy przez to ładniej kwitną ? Moje stoją na parapecie, rosną wzwyż wysoko i mają raptem parę kwiatków - czerwonych. Z niewiedzy posadziłam w ziemi do kaktusów  , mają malutkie ciernie. Nigdy tak nie kwitły obficie - kwiaty "płaczą" klejącymi kroplami. Gdzieś czytałam, że na zimę można wynieść do piwnicy, ale nigdy się na to nie zdecydowałam. Latem stoją na balkonie, ale nie wpływa to na ilość kwiatów.Piszecie - wystawić do chłodnego - tylko skąd ja zimą takie pomieszczenie - oprócz altany na działce - znajdę. Może stać bez światła ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 20, 2007, 09:12:41 » |
|
Krysiu ziemia do kaktusów nadaje się dla Epiphyllum. Ilość cierni w pierwszej kolejności może zależeć od gatunku, ew. od ilości światła. Jeśli światło jest niewystarczające ciernie są mikre. Jednak pamietaj, że Epi nie lubi ostrego słońca. Te kropelki to nektar. Owszem, dobrze jest przestawić Epi zimą w chłodniejsze miejsce (na nieogrzewany parapet, przy nieszczelnym oknie) jednak piwnicy czy altanki absolutnie nie polecam. Epiphyllum wymaga sporadycznego podlania zimą celem zabobieżenia całkowitemu zaschnięciu korzeni. Chłód+woda=śmierć. Moje doświadczenia z zimowaniem Epi w piwnicy zupełnie na sucho skończyły się tragicznie dla pięknej rośliny jaką kiedyś miałam. Nie kombinuj zatem. Zacznij wiosną nawozić kaktusa odpowiednim nawozem. To może pomóc zwiększeniu ilości kwiatów. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 20, 2007, 09:41:20 » |
|
witajcie  ,u nas ciężko dostać ,tego epi  ,może jakieś namiary ..Wyrak ,będę wdzięczna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 20, 2007, 10:43:16 » |
|
Masz rację Basiu, że trudno go dostać. W handlu jest praktycznie wogóle niedostępny. Nie znam namiarów na osoby handlujące Epiphyllum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 20, 2007, 10:52:44 » |
|
Krysiu ziemia do kaktusów nadaje się dla Epiphyllum.
Ejże, a jak to się ma do ph ? Podłoże do kaktusów, które ja posiadam jest doskonale obojętne (ph 6,5-7) 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
marangai
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 20, 2007, 10:56:05 » |
|
Ach, ach, że też dopiero teraz znalazłam ten temat...! Moniu, pewnie już Ci się żadna sadzoneczka nie ostała..? Chętnie bym się "uśmiechnęła" na wiosnę o biały lub różowy, na pewno coś sobie wybierzesz z mojego zielska na wymianę...
|
|
|
|
|
|
Opór jest bezcelowy
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 20, 2007, 11:08:45 » |
|
Basiu, Wyrak - będę dzielić wiosną moje czerwone, ponoć można też z liścia rozmnażać, więc mogę uciąć i podesłać.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 20, 2007, 11:21:18 » |
|
JD, na pewno orientujesz się, że tylko nieliczne gatunki kaktusów lubią podłoże o obojętnym i zasadowym odczynie a większość lubi jednak lekko kwaśną ziemię (tak jak Epiphyllum).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopad 20, 2007, 21:45:41 » |
|
Moniu, pewnie już Ci się żadna sadzoneczka nie ostała..?
W pewnym sensie - tak. To co miałam ukorzenione już jest wysłane lub zaklepane, ale mogę ciachnąć kawałek liścia a ta roślinka super się ukorzenia o każdej porze roku. Tak więc, zapraszam na pw zainteresowanych. P.S. Dziś wysłałam sadzonki epi do wszystkich, którym to obiecałam!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 21, 2007, 09:26:25 » |
|
KRYSPO ,ja u ciebie już jestem w długach za skrętnika  ,,,,a ty znowu mi tu epi, :grin:i najgorsze jest to że nie chcesz rewanżu ,,,bo co wszystko juz masz  ,,ojej a ja wredna już się ciesze mimo wszystko ,  :-)i oczywiście sie zrewanżuję ,wierze że paczki nie wywalisz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopad 21, 2007, 11:22:28 » |
|
Basiu - "do wszystkiego" to ...... duuuuużo brakuje, a chcę....wszystko chcę.... i chyba już dużo umiem i wiem, ale ... pola manewrowania brakuje  , okien też  , a gdzieś mieszkać muszę  . Coś po drodze chyba wypatrzyłam i wiosną się przypomnę. No i jeszcze - cieszę się, że moje roślinki mogą rosnąć i cieszyć czyjeś oczka  Jak uszykuję, to dam znać.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 28, 2007, 08:57:54 » |
|
z czego jest ten lisc ,bo juz sie pogubilam kolezanka twierdzi ze jak kwitnie to jedna noc, ma ogromne liscie,które maja nawet po meterku, mam epi czerwone ,rózowe i biale ,ale moje liscie sa zupelnie inne  
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #45 : Listopad 28, 2007, 11:17:08 » |
|
To epiphyllum ale jakie? jest wiele mieszańców szczególnie tych o białych kwiatach kwitnące właśnie w nocy. Ma ładne wycięcia - gratuluję epi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Listopad 28, 2007, 23:23:17 » |
|
Te wcięcia w talii i nie tylko ma rzeczywiście super  Rene, nie zapomnij się pochwalić zdjęciami, jak zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #47 : Listopad 28, 2007, 23:49:48 » |
|
Jeej  ,jakie piękne.Na wiosne któraś z dziewczyn będzie chciała się powymieniać?. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #48 : Listopad 29, 2007, 07:53:23 » |
|
to jest lisc jeden  kolezanka ma chyba z 6 doniczek ale dala jednego liscia  kiedys zrobie zdjecia jej epi, mówie wam dech zapiera, a to jest dziwne, ze nie lubi kwiatków ,tak bardzo ,sa bo sa 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #49 : Listopad 29, 2007, 07:54:57 » |
|
ja musze sie pochwalic ze moje darowane epi rosna jak szalone  powiedzcie mi tylko czy wasze młode pedy tez sa 3 wymiarowe zamiast płaskie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #50 : Listopad 29, 2007, 09:00:25 » |
|
Moje jast okrągłe a z wiekiem się "spłaszcza". Rene,powinnaś "popracować"nad koleżanką.  )
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #51 : Listopad 29, 2007, 09:03:10 » |
|
wiem dzis sie wybiore do niej,po poludniu  moze cos przytargam cicha nadzieja,przy okazi 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #52 : Listopad 29, 2007, 09:04:29 » |
|
tylko ze u mnie jedne wyrastaja płaskie a inne okragłe,robia sie 3 wymiarowe ..i wypuszczaja jakies korzonki na gorze..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 29, 2007, 09:14:24 » |
|
To może jedne będą "pędy"a inne "liście"?ja też mam korzonki które z czasem zanikają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopad 29, 2007, 09:17:42 » |
|
To może jedne będą "pędy"a inne "liście"?ja też mam korzonki które z czasem zanikają.
Co masz na mysli z tymi pedami? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #55 : Listopad 29, 2007, 09:19:54 » |
|
kasiu epi tak ma 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 29, 2007, 09:20:29 » |
|
mam dokładnie tak samo  zaraz wstawie fotki,sa to dwa liscie ktore dostałam,i wypusciły pedy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopad 29, 2007, 09:22:08 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopad 29, 2007, 09:25:58 » |
|
ladne te twoje epi  , korzonki z czasem znikna, chyba uschna 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #59 : Listopad 29, 2007, 09:29:21 » |
|
to młodziutkie dwie sadzonki,wiem mam nadzieje ze z czasem sie zageszcza,a latem wyladnieja
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|