Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #180 : Marzec 18, 2008, 08:39:22 » |
|
Kwiaty ma bardzo ładne-białe.Widzę że go troszkę "przegłodziłaś"  przesadz w ziemię dla storczyków lub odżywką dla storczyków.Kwiaty ma na końcach "niby liści" a widzę końcówki przesuszone. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #182 : Marzec 18, 2008, 14:24:42 » |
|
majoki, a nie może on rosnąć w ziemi dla kaktusów? tak on strasznie zasuszony stoi u siostry, oddałam jej z braku miejsca, a tu masz... znowu musze jakies miejesce mu "wygrzebac" i go zabrać, on jeszcze nigdy nie kwitł, pewnie dlatego? majoki a jak długo utrzymują sie kwiaty? pozdrawiam i dziekuje za rady:)))
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #183 : Marzec 19, 2008, 00:46:20 » |
|
Może być podłoże kaktusowe albo paprociowe.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #184 : Marzec 19, 2008, 08:03:04 » |
|
majoki, a nie może on rosnąć w ziemi dla kaktusów?
majoki a jak długo utrzymują sie kwiaty? pozdrawiam i dziekuje za rady:)))
1-może rosnąć,nawet w uniwersalnej  2-niestety ale krótko,podobnie jak Królowa jednej nocy  Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #185 : Marzec 19, 2008, 19:43:51 » |
|
Dziewczynki, prosze o pomoc czy to też jest epiphylum? czy ten kaktus kwitnie? on jest taki lisciasty, jak sie nazywa bede wdzieczna za odpowiedź. pozdrawiam  dziekuje za rady , przesadziłam do ziemi kaktusowo-storczykowej i mam nadzieje że bedzie tylko lepiej  odłączyłam sporą odnóżke te widoczna na zdjeciu, wiec chetnie komus odstąpię te moje epiphyllum oxypetallum , za jakaś rózowa odmiane epiphyllum, też ukorzenioną sadzoneczke-POPROSZE  )) dziekuje jeszcze raz  ))
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #186 : Marzec 19, 2008, 20:27:54 » |
|
Teraz to mówisz ?!  Biorę od ciebie wszystko jak leci 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #187 : Marzec 19, 2008, 20:46:13 » |
|
Tuberoza11,obyś tylko nie obcięła tych dłu....gich. Z własnego doświadczenia doradzam,szczerze  NIE LUBI DUŻO WODY. Obfitego kwitnienia życzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #188 : Marzec 19, 2008, 20:47:40 » |
|
Ja nie kumam - czego nie wolno obcinać ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #189 : Marzec 19, 2008, 20:49:26 » |
|
Trzy "łodygi" widzisz? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #190 : Marzec 19, 2008, 20:56:36 » |
|
odłączyłam te małą sadzonke po lewo ta z dwóch liści, po prostu sama odpadła, jak wyciągnełam go z doniczki i otzrepałam z ziemi, ta po lewej ma osobna łodyżkę z dwoma liściami:) , nic nie cięłam, przesadziłam go i podlałam odrobinę. Sadzoneczka już przyobiecana!!!!!! wiec na razie nieaktualna  dziekuje papa
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #191 : Marzec 19, 2008, 21:01:19 » |
|
a sadzoneczka ma swoje jakby osobne korzenie, więc odpadła, serio, prosze mi wierzyc już bym takiej krzywdy nie zrobiuła kwiatkowi, wygrzebałam dla niego miejsvce w sypialni przy oknie południowym, do siostry już nic nie oddam!!!!! własnie przyuwazyłam ze i mojego dwumetrowego Ficusa sprezystego też wykończyła, zostały trzy liście na górze i dwie odnogi na dole  ((  wkurza mnie ta moja ciasnota podłogowa  gdybym miała jeszcze choc jeden pokój albo dwa.... a tu jak cos podrośnie za dużo ... to oddaje siostrze badz mamie , kwiaty są  mi umieraja  chyba zaczne oddawac na forum, przynajmniej beda szły w dobre rece  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #192 : Marzec 19, 2008, 21:11:47 » |
|
chyba zaczne oddawac na forum, przynajmniej beda szły w dobre rece  pozdrawiam Zapraszam do kawiarenki.  jestem chętna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nataliaada
|
 |
« Odpowiedz #193 : Kwiecień 06, 2008, 10:05:14 » |
|
Miałby ktoś jakieś liście tego kaktusa na zbyciu, na wymianę?
|
|
|
|
|
|
Wystarczy Natalia 
|
|
|
Ryszka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #194 : Kwiecień 08, 2008, 14:18:16 » |
|
Chętnie kupię liścia epiphyllum (szczególnie białego) lub sie wymienię na inne roslinki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #195 : Kwiecień 08, 2008, 15:54:37 » |
|
Czy to jest dział kupna/wymiany?! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ryszka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #196 : Kwiecień 09, 2008, 08:35:26 » |
|
W dziale kupna nie było odzewu (chyba nie każdy tam zagląda regularnie  ), wiec pomyślałam, że tu prędzej znajdę kogoś chętnego do podzielenia sie sadzonką.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goska28
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #197 : Kwiecień 24, 2008, 15:47:27 » |
|
witam was ja mam dwa epifity już ponad dwa lata,a jeszcze mi nie kwitły myślałam cały czas że są młode .A ostatnio zaczełam dużo czytać różnych innformacji o tym kwiatku i wyczytałam że żeby kwitł powinnam go podlewać nawozem o dużej zawartości węglanu potasu.I dzisiaj byłam w ogrodniczym i pytałam się o taki nawóz ale nic nie znalazłam.Ale musze zmienić mu ziemię bo rośnie w złej.Moje epifity mają kolor pomarańczowy i biały.Mogę się nimi wymienić na inne kolory.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #198 : Kwiecień 24, 2008, 16:31:11 » |
|
Pozwolę sobie powrócić do tematu.
Ja strasznie lubię kaktusy, w szczególności „pnącza” – te które często kwitną, mają chude listki i łatwo się je rozmnaża.. Mam przepiękną odmianę w wodzie kwitnie na biało-różowo. Gdy puści pierwszy korzonek wsadzę ją do ziemi dla kaktusów (tylko taką posiadam)
Znalazłem kilka mitów. Nie wiem ile w nich prawdy wiec proszę o waszą opinię.
1. Wyczytałem gdzieś że tego typu rośliny da się bezproblemowo zagęszczać. Gdy jakaś gałązka nie puszcza listka przez ok. miesiąc urywamy najświeższy pęd (po miesiącu jest już duży i ciemno zielony ale chodzi o to że ostatni został wypuszczony) i wsadzamy go obok do ziemi. Dzięki temu łodyga wypuści nowe liście, a „świeża” gałązka się zakorzeni. Czytam różne pisemka na Internecie i nie wiem ile w tym prawdy...
2. Wyczytałem gdzieś że gdy do tej samej doniczki wsadzać będziemy stopniowo po nowym kaktusie kwitnącym, np. co miesiąc nową łodygę, to czas kwitnięcia będzie zróżnicowany-roślina będzie dłużej kwitnąć. Czytam różne pisemka na Internecie i nie wiem ile w tym prawdy...
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #199 : Kwiecień 24, 2008, 22:53:30 » |
|
Przepraszam, że tutaj, ale tak wypadło - wydaje mi się, że czytamy/szukamy w internecie, a nie na (tak jak czytamy w książce. W końcu internet to nie płot, na którym może być coś ewentualnie napisane  ). Wracając do pytań Avocado - co do zagęszczania, to niewątpliwie kaktusy epifityczne można tak traktować. I prawdą jest, że przycięty kawałek się rozgałęzi, a młody ukorzeni. Z tym że: młode liście się łatwiej ukorzeniają, a starsze szybciej zakwitają. Co do drugiej teorii, to mam wątpliwości. Niech się wypowiedzą kaktusowe Gurki  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goska28
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #200 : Kwiecień 25, 2008, 09:05:05 » |
|
Czy ktoś wie czego dlaczego mój epifit nie kwitnie??????????????????????????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #201 : Kwiecień 25, 2008, 09:08:36 » |
|
Gośka, przecież sama sobie sobie odpowiedziałaś na pytanie? Poza tym... ani nie powiedziałaś w jakich warunkach rośnie, ani nie pokazałaś zdjęcia... Przykro mi, mamy czarownice, ale wróżek na Forum brak 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #202 : Kwiecień 25, 2008, 09:17:09 » |
|
Goska, byłaś w tym ogrodniczym od torfu ? Z serca radzę - zmień sklep  . Węglan potasu ma każdy nawóz do roślin kwitnących. Uzupełnij profil o płeć i miejsce zamieszkania, ok ? Dzięki. Część 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|