Monia123
Aktywny

|
 |
« : Listopad 13, 2007, 20:53:40 » |
|
Tak oto sobie rozkwitło moje epiphyllum  Nawet mój mąż zauważył kwiaty (i nie dlatego, że zastawiłam nimi dojście do wanny  ) A tak poważnie to dla chętnych mam ukorzenione sadzonki e. białego, czerwonego i różowego (po 2 szt.) i jeden ukorzeniony liść z wychodzącym nowym liściem (różowy lub czerwony kolor). Zapraszam chętnych na pw.
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2007, 20:58:22 » |
|
Za kaktusa dzieki mam w domu.
Pięknie dziękuję jednak za podpowiedź podpórki pod kwiatki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2007, 21:17:10 » |
|
To pomysł Probetki - ona jest niezrównana w te klocki.  W dodatku muszę jej odstąpić 5 m tej siatki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewa123
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2007, 21:31:12 » |
|
Monia, Twoje epi jest piękne! Sama ostatnio na nie choruje  Udało mi się pozyskać młodą sadzonkę czerwonego , poszukuje innych kolorów. Mam nadzieję, że moje także kiedyś będzie takie piękne. Poprostu piekne  pozdrawiam ciepło ewa
|
|
|
|
|
|
Trzeba przemienić w radość wszystko, czego odmawia nam szczęście
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2007, 21:50:41 » |
|
Dzięki, Ewa. Ja ostatnio kupiłam na Allegro odmianę o żółto-białych kwiatach. Jest to młodziutka, dwulistkowa sadzonka, ciekawa jestem, kiedy zakwitnie. Moje epiphyllum resztę zimy spędzą w jasnym, ale chłodnym pokoiczku. To powinno sprawić, że będą obficiej kwitły w przyszłym roku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2007, 22:03:24 » |
|
Urzekl mnie ten Twoj... ile trzeba na takiego czekać? Zdecydowanie wolę takie niż grudniki... Czy mogłabym... zapisac się na białego? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2007, 22:24:49 » |
|
Nie wiem dokładnie, ile potrzeba czasu, żeby osiągnął takie rozmiary - ja otrzymałam go od mojej Mamy - podobnie jak czerwonego i białego. Polecam tę stronkę: http://flickr.com/groups/epiphyllum/pool/page17/ - tam widać, że kwitną już niewielkich rozmiarów rośliny. Oczu nie mogłam od nich oderwać...  Bookuję dla Ciebie białego, szczegóły na pw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2007, 22:54:23 » |
|
No dobra.. jeszcze 'przepis prania' proszę.. żeby nie poszedł w ślady grudników 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2007, 00:25:35 » |
|
Moniu, rzuciłaś mnie na klęczki  Też bym chciała białego - a za niego bierz co chcesz  Zastanawiam się czy mój różowy jest na pewno taki sam 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 14, 2007, 08:06:50 » |
|
Ale śliczności  Dziewczyno, pisz zaraz przepis na to cudo, żeby wszyscy mogli cieszyć się podobnym efektem! Myślicie, że w małym mieszkaniu można osiągnąć podobny rezultat?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 14, 2007, 23:08:14 » |
|
Jak najbardziej. Ten właśnie epi przywędrował do mnie z mieszkania (niedużego) mojej mamy (jak zresztą i pozostałe dwa) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 15, 2007, 08:59:51 » |
|
Myślę że Monia się nie obrazi jak za nią napiszę przepis - ziemia : ponieważ to epifit więc ziemia luźna - ja używam tej do hoi - doskonale się sprawdza przy epiphyllach, by tak obficie kwitły potrzebują dużo świeżego powietrza, chłodu zimą a najlepiej im robi balkonowanie czy wystawianie na dwór tylko trzeba uważać na ślimaki które je po prostu uwielbiają i w jedną noc potrafią strasznie oszpecić roślinę - ściągają do niej jak osy do miodu. Nawożenie: ja używam nawozów do storczyków - lepiej się sprawdzają niż te do kaktusów - jesienią blossom booster. Kwitną już młode sadzonki (ale z dorosłych liści). Pąki rozwijają się długo co stanowi dodatkowy plus tych roślin gdyż też są ozdobne - natomiast kwiaty u epi są w ciepłych mieszkaniach raczej krótkotrwałe. Zdjęć nie będę zamieszczać bo to wątek Moni ale w najbliższym czasie umieszczę je w swoim wątku o oknach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 15, 2007, 09:18:12 » |
|
Beatko, zamieść zdjęcia tutaj, proszę  Monia go założyła, ale to jednak wątek tematyczny, o epi, więc wszelkie informacje i fotografie będą bardzo mile widziane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 15, 2007, 09:42:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 15, 2007, 09:46:57 » |
|
Dziewczyny, ja już nie mogę! Ja chcę mieć takie jak Wy! To jest cudowne! 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 15, 2007, 09:54:31 » |
|
Kurczę, wygląda na to, że ukręciłam biczyk na siebie...  Po co ja prosiłam o te zdjęcia ???  Byłam tylko lekko zarażona, a teraz mam już pełne objawy... epifilozy chyba?  Beatko, to jak temu różowemu na imię ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 15, 2007, 10:00:22 » |
|
Dziewczyny, ja wpadam w obłęd patrząc na te wasze śliczności  Czy jest na sali lekarz?? 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 15, 2007, 11:51:23 » |
|
Oj chyba torebka się przyda gdy podjadę do Beatki  A właśnie, Beatko, wstawisz gdzieś zdjęcie twojego skretnika nowego? A może już jest a ja jeszcze nie czytałam? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 15, 2007, 12:56:13 » |
|
to różowe to Disocactus phyllanthoides inaczej epiphyllum Deutsche Kaiserin w tej chwili jest go już połowa tej donicy bo reszta to dosadzone sadzonki innych drobnokwiatowych - te zdjęcia są z wiosny i lata teraz nie kwitną. Skrętnika mam jeszcze w pracy i do domu go zgarnę być może pod koniec tygodnia ale Monia ma ładniejszy nieuszkodzony egzemplarz może Ona zrobi zdjęcie i wstawi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 15, 2007, 13:41:07 » |
|
Piękne. Uwielbiam Epiphyllum. W tym roku wysiałam nasiona sprowadzone ze sklepu w USA. W ostatecznym rozrachunku mam 8 Epi o nazwie, która mówi za siebie: Rainbow hybrids mix 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 15, 2007, 14:48:27 » |
|
to juz wiem jak moja sadzonka od ciebie zakwitnie  Probeto brak mi słów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 15, 2007, 18:10:14 » |
|
Probetka - jak zawsze cudne zdjęcia cudnych roślin i dzięki za przepis "prania"  Beatko, czy ta sadzonka od Ciebie to jest ten ostatni różowo kwitnący epi? Rośnie b. ładnie, wypuścił sporo nowych liści. Ja kupiłam ostatnio na Allegro sadzonkę Królowej Jednej Nocy  P.S. Zdjęcia jednoliściennego streptocarpusa wendlandii zamieściłam w wątku o skrętniku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 15, 2007, 18:37:05 » |
|
Monia sorry że sprostuję ale tu jestem nieugięta i choćbyś mi obiecała wszystkie kwiatki jakie posiadasz i gwarka na dokładkę to kupiłaś epiphyllum oxypetalum - królowa jednej nocy to Selenicereus grandiflorus - choć nie wiem czy za parę lat nie ustąpię bo jednak ten błąd jest powielany tak często że nie jestem pewna czy nazwa nie zostanie do epi przypisana przez zasiedzenie Nie dam odebrać mojemu selenicereusowi jedynej słusznej nazwy  tak to jest ten na dole ta mała szczepka - mi o mało nie zakwitł ten biały od Twojej mamy ale utrąciłam mu pączek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 15, 2007, 19:40:55 » |
|
Dziewczynki, a kiedy to tytułowe cudo powinno kwitnąć ? Rozumiem, że u Moni kwitnie teraz - to normalna pora ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 15, 2007, 20:08:15 » |
|
One kwitną różnie - najwięcej kwitnie jednak na wiosnę i latem ale mam koleżankę której kwitnie co roku w grudniu i to jest chyba ten staroświecki ackermanii Oxypetallum potrafi zakwitnąć o każdej porze roku ale jest himeryczne i nie co roku wydaje kwiaty. Tak naprawdę to nie wiem co jest u nich stymulatorem kwitnienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 15, 2007, 20:38:08 » |
|
Dzięki, Beatko, bo już się chciałam martwić, że to co mam to nie epiphyllum (chociaż tak ostatnio twierdzili tutejsi fachowcy  ). Kwitło wiosną i kwiaty miało takie trochę bardziej grudnikowate, ale to pewno jakiś mieszaniec.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 15, 2007, 20:51:16 » |
|
Proszę o oświecenie - czy roślina, która jest aktualnie wystawiona na allegro jako "królowa jednej nocy" to rzeczywiście ta 'właściwa' królowa czy też inny gatunek ? Nie chcę tu wstawiać linku do aukcji, ale może ktoś zwrócił na nią uwagę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 15, 2007, 21:05:24 » |
|
to co jest na allegro to epiphyllum oxypetalum a nie "Królowa jednej Nocy" - nazwa "Królowa..." została tutaj błędnie użyta.
ale jak ktoś tego nie ma to polecam bo to piękny gatunek, szybko bezproblemowo rosnący.
Grudnikowate ? - powiadasz ? czy widzisz tam w Łodzi jak mi się żaróweczka pod sufitem zapaliła??? małe kwiatki? w stylu grudników? a mogę prosić o zdjęcie? - może być bez kwiatów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 15, 2007, 21:45:10 » |
|
JeyDee, a jaki kolor miało kwiatków?  Ja kupiłam "Królową Jednej Nocy" jako selenicereus grandiflorus, więc chyba tę właściwą "Królową"  Zobaczcie jakie cudo jest na tej stronie - całe obsypane pięknymi białymi "gwiazdkami"!!! http://web.missouri.edu/~riceg/epiphyllum/photos/photos4.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|