|
inna jagna
Gość
|
 |
« : Listopad 13, 2007, 12:07:27 » |
|
1. Na stronie Fotosika trzeba założyć konto 2. Przez menu na górze wchodzimy w "Narzędzia" 3. Pobieramy i instalujemy na swoim komputerze "Fotosik Managera" Od tej pory możemy wysyłać zdjęcia "spod prawego klawisza" - to znaczy
1.Wchodzimy w w "moje obrazy", lub inny katalog na dysku, w którym przechowujemy zdjęcia, klikamy na wybranym zdjęciu prawym przyciskiem myszki i w menu, które się pokaże na ekranie, wybieramy opcję "Wyślij do" (lub "Send to" w angielskiej wersji), i z wyświetlonego podmenu wybieramy "Fotosik Manager". 2. Klikamy następne zdjęcie (opcjonalnie) i robimy dokładnie to samo, co w pkt.1 - możemy w ten sposób dodać do 10 fotografii 3. W okienku Managera klikamy "Wyślij" 4. Ustawiamy pożądane opcje w okienku, które się wyświetli (przypisanie do albumu itp.) 5. Znowu klikamy "Wyślij" 6. W oknie pokazuje nam się lista kodów - pod spodem jest lista rozwijalna, z której wybieramy to, co nam pasuje (pełen rozmiar, miniatura itp) - po wybraniu pozycji kody w tabeli są aktualizowane 7. Kopiujemy kod z tabeli i wklejamy do wiadomości 8. Gotowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2007, 19:21:38 » |
|
Witaj serdecznie Inna Jagno! Mam nadzieje, że pomożesz mi rozwiązać mój problem jaki mam z wstawianiem zdjęć. Od 4 dni nic innego nie robię tylko próbuję nauczyć się wstawiania zdjęć lecz gdy dochodzę do pkt 4 w głowie otwiera się "czarna dziura". Nie pojmuję gdzie mam skopiować kod z tabeli i do jakiej wiadomości go wkleić (przecież jeszcze nie napisałam wiadomości). Wstyd się przyznać do własnej tępoty prawda? Serdecznie pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2007, 19:30:25 » |
|
Pod ostatnim postem, w każdym wątku jest napis "odpowiedz". Jak na niego klikniesz to masz miejsce do napisania wiadomości. Tu właśnie wklejasz, wcześniej skopiowany kod. Możesz to zrobić zarówno przed jak i po a nawet w środku pisanej wiadomości. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 08, 2007, 19:41:10 » |
|
Lilu dziękuję za Twoją błyskawiczną odpowiedź ale chyba Cię jeszcze ponudzę. Jestem całkowitym samoukiem i nie są mi bliskie fachowe określenia komputerowe (swojego wieku chyba nie podam a komputer kupiłam ku wielkiemu zdumieniu moich przyjaciół, którzy stwierdzili, że chyba zwariowałam bo w tym wieku siedzieć przy komputerze to nie normalne). Wracam do istoty mojego pytania: proszę powiedz mi krok po kroku co mam robić od p-ktu 4, aby ukazało się moje zdjęcie na stronie Forum. Dziękuję bardzo i pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 08, 2007, 19:50:51 » |
|
Ewo, Twoje doświadczenia z komputerem są całkiem takie same jak moje.  Ale do rzeczy. Ja może napiszę Ci jak ja to robię. Wybieram zdjęcie, które chcę umieścić na forum, a które mam np. w "moich obrazach". Klikam na nie prawym przyciskiem myszy. Robię wyślij do..."Fotosik manager". Pojawia się takie okienko, gdzie na dole pisze "wyślij". Klikam na to wyślij, pojawia się jeszcze jedno okienko ze zdjęciem i znów klikam "wyślij". Po chwili w okienku pojawia się link a niżej jest lista rozwijana gdzie można wybrać odpowiednią wielkość zdjęcia. Wybiera się bądź pełen rozmiar na forum, bądź miniaturkę, która otworzy się w pełnym rozmiarze. Klikasz na ten link prawym przyciskiem myszy i robisz zaznacz wszystko, następnie kopiuj. Potem wklejasz w odpowiedzi na forum. Mam nadzieję, że pomogłam. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 08, 2007, 20:06:01 » |
|
Droga Lilu, bardzo mi pomogłaś, właśnie tą odpowiedzią. Mam tylko jeszcze ostatnie (?) pytanie, a mianowicie jak wszystko to uczynię w Fotosikuto mam się z niego wylogować i otworzyć Forum?[ /i]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 08, 2007, 20:10:52 » |
|
Forum możesz otworzyć w drugim okienku... można zawsze 2 przeglądarki miec otwarte 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 08, 2007, 20:16:15 » |
|
Lilu, tak się zapamiętałam w swoim problemie, że zapomniałam Ci napisać iż cieszę się, że trafiłam na pokewną duszę w przygodzie z komputerem! Bardzo Ci dziękuję za pomoc i przepraszam że tak bardzo absorbuję Cię swją osobą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 08, 2007, 20:17:17 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 08, 2007, 20:22:52 » |
|
Serdeczne podziękowania dla Lili 2006 i Tellerki Zaraz spróbuję. Jak się uda to jutro się Wam pochwalę!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 08, 2007, 20:30:23 » |
|
A ja mam problem z wstawianiem gifów na forum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 08, 2007, 20:32:08 » |
|
GIF przez fotosik chyba nie idzie.. spróbuj wg instrukcji przez imageshack. A najlepiej przez bezpośredni link - juz gdzieś dla Basi pisałam - 1. klikasz prawym przyciskiem myszy - pokazuje się menu 2. wybierasz własciwości albo Properties 3. kopiujesz link 4. wklejasz na forum Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 08, 2007, 20:32:35 » |
|
Przez Fotosik chyba nie da rady. Ja wstawiam bezpośrednio z tej stronki: http://www.glitter-graphics.com/
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 08, 2007, 20:39:57 » |
|
No właśnie z tej stronki próbowałam i mi nie wchodzi. Coś robię źle, ale nie wiem co.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 08, 2007, 20:44:21 » |
|
Jak klikniesz na wybranego gifa to otwiera się on w pełnym rozmiarze, a na dole strony są dwa linki (pod takimi czerwonymi tytułami). Wklejasz na forum ten drugi.  Ooo  , cosik mojego gifa zamurowało.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudzień 09, 2007, 17:50:49 » |
|
Ewa-Maria - to pytanie prosze zadać w opowidnim dziale.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 26, 2008, 23:45:26 » |
|
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć ... Zabieram się do zaprezentowania swoich roślin. Obejrzałam stronę "Fotosika".Obejrzałam "managera". - Czya na początek mam się zalogować na "fotosiku", a po ściągnięciu managera na nim też (tak jest w instrukcji ?). Następnie każą skonfigurować managera z fotosikiem - co znaczy: co mam zrobić? Czy to ja może jakoś przesadnie komplikuję? Jeszcze jedno - czy dla wstawienia zdjęcia na forum lepiej na fotosika wysyłać pojedyńcze zdjęcia, czy równie prosto byłoby z utworzonego tam albumu?
Irena
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 27, 2008, 00:53:57 » |
|
Na pewno zarejestruj się w fotosiku. Nie musisz mieć zainstalowanego menagera, żeby wstawiać zdjęcia na forum, chociaż to podobno ułatwia wstawianie (podobno, bo ja jakoś nie mogę znaleźć czasu na instalację  ). Resztę zmartwień musi rozstrzygnąć ktoś bystrzejszy  . Wg mnie wszystko jedno czy zdjęcia są w albumie czy nie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 05, 2008, 02:12:16 » |
|
No i coś nie tak mi idzie z tym wstawianiem zdjęć. Wstawiły się i owszem - linki do fotosika!  Nie wiem co żle robię!  Chyba lepiej byłoby je usunąć? Prośba do moderatora - usunąć! Irena
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 05, 2008, 08:40:32 » |
|
A jaki kod skopiowałaś ? Powinnaś użyć kodu "Miniatura na forum" albo "Pełny rozmiar na forum". Poprawiłam ci  . Wygląda na to, że skopiował ci się nie cały kod. Czasem tak się robi, kiedy przeciąga się kursorem po wybranym kodzie, a wystarczy kliknąć we właściwą ramkę z kodem, żeby się podświetlił na niebiesko. Wstawiłam ci pełny rozmiar, bo zdjęcia masz zmniejszone  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Iren
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 05, 2008, 16:44:11 » |
|
JeyDee - pięknie dziękuję!!!!!!!!  Nie zwróciłam uwagi na napis u dołu: pokaż dalsze kody! Skopiowałam poprostu link do zdjęcia.  Mam nadzieję, że następne będą już dobre. Kolejna emerytka na forum i kolejne kłopoty dla Ciebie!? Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Irena 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Irena 
|
|
|
halszka31
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 06, 2008, 19:08:37 » |
|
Cieszę się z tej wymiany zdań. Właśnie tego tematu szukałam.Bardzo chciałam się podzielić widokiem rośliny, która ni stąd ni zowąd pojawiła się w moim ogrodzie.Jest fantastyczna...tylko trochę śmierdzi.Dziękuję. Dobrze jest trafić w odpowiednim czasie w odpowiednie miejsce 
|
|
|
|
|
|
halszka
|
|
|
puccca
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 04, 2008, 18:19:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
puccca
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 04, 2008, 18:21:07 » |
|
kurcze a teraz mi się udało już nic z tego nie rozumiem  hehe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margaret
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 05, 2008, 22:25:54 » |
|
dziekuje i przepraszam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 21, 2008, 22:44:33 » |
|
Jeżeli wklejacie miniaturki, dajcie trzy spacje pomiędzy zdjęciami, jeżeli wklejacie zdjęcie w pełnym wymiarze, dajcie dwa razy enter 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Wiktor
Aktywny