|
Monia68
|
 |
« : Listopad 03, 2007, 20:41:53 » |
|
Mam dużo przesianego kompostu. Czy mogę nim teraz i jakie ściółkować rośliny? Będę wdzięczna za rady 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2007, 22:31:47 » |
|
Pewnie, że możesz. Według mnie on nawet nie musi być przesiany. Dogodzisz nim hortensji , a dając sporą warstwę, zabezpieczysz tym samym na zimę. Jeśli masz jakieś kwitnące krzewy, czy byliny to też śmiało. Jeśli planujesz w jakimś konkretnym miejscu kwitnące rabatki złożone np. z astrów, dalii, mieczyków, to można przekopać go z ziemią. Pod nowe nasadzenia roślin wieloletnich lepiej dać go wiosną prosto do dołków, pod korzonki nowych podopiecznych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2007, 00:18:33 » |
|
Maniuś, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Z samego rana zabiorę się do pracy, bo zapowiadają już chłody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2007, 08:03:22 » |
|
Z jednym zastrzeżeniem, do okrycia możesz go użyć po mrozach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2007, 13:38:04 » |
|
do okrycia możesz go użyć po mrozach. dlaczego ,musi ziemia znmarznąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2007, 13:43:33 » |
|
Chodzi o to że okrywamy wówczas kiedy jest już zimno. Narzucenie teraz na zielone rośliny warstwy ziemi może spowodować jej uduszenie a potem zgnicie, Podstawę krzewów też będzie się okrywać po pierwszych mrozach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mszyca
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2007, 19:35:55 » |
|
No ładnie, ja już tydzień temu okopałam róże, azalie i magnolie obłożyłam słomą. W poniedziałek miałam owinąć młodziutkie drzewka. Nie czekałam do pierwszego mrozu.
To powinnam różom rozgarnąć kopczyki i zaczekać do pierwszych mrozów? Z drzewkami poczekam.
pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
Elżbieta
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 05, 2007, 09:48:31 » |
|
Zoe, dziękuję za rady Kompost na razie rozrzuciłam na byliny, które straciły już część nadziemną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 22, 2008, 17:04:21 » |
|
Usłyszałam gdzieś niedawno, że liście żywokostu dodane do kompostu przyspieszają proces kompostowania. Prawda to?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 23, 2008, 09:40:27 » |
|
Niestety, nie mam pojęcia...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 02, 2008, 14:55:02 » |
|
O żywokoście nie słyszałam, ale w telewizji podawali "przepis" na przyśpieszacz do kompostu: 1 kg całych świeżych mleczy [mniszków lekarskich] zalać na dobę 5 litrami ciepłej wody. Polać tym wyciągiem pryzmę i spulchnić. Przy stosowaniu co 2 tygodnie kompost jest gotowy po 3 miesiącach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 07, 2008, 21:06:30 » |
|
Jesienią rozrzuciłam sporo kompostu pod rośliny. Zoe, czy w związku z tym nawozić teraz azofoską?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 08, 2008, 16:51:24 » |
|
Możesz, ale nie musisz.
Ja jednak dałabym równomiernie na cały ogród jeśli oczywiście jest to możliwe. próchnica w kompoście trochę by zatrzymała i w przyszłym roku na wiosnę dałabym już tylko pod wymagające rośliny. I tak co 2 lata. Przez 2 lata nazbierasz tyle kompostu, że starczy na ogród.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 08, 2008, 21:21:27 » |
|
Dziękuję, Zoe  Jeśli dobrze zrozumiałam, dorzucić jeszcze kompost w nienawiezione miejsca plus azofoska. Jesienią potraktowałam kompostem również trawnik, już teraz trawa robi się po prostu piękna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 08, 2008, 21:28:25 » |
|
O, nie pomyślałam, że można dać kompost na trawnik. Czy na wiosnę też?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 23, 2008, 20:42:59 » |
|
Zauważyłam pod sosną czarną grube złoże opadłych igieł. Czy można dać je na kompost? A może coś nimi wyściółkować? Są naprawdę ładne i żal byłoby spalić je lub wyrzucić na śmietnik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 23, 2008, 22:20:53 » |
|
Kasjo, na kompost nie dawałabym, bo zakwasi. Z pewnością natomiast możesz wyściółkować kwaśnolubne rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 24, 2008, 05:47:49 » |
|
Jeszcze raz opłaciło mi się podglądactwo na Forum  Będę sobie zakwaszać igłami, do lasku mam blisko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 24, 2008, 07:58:40 » |
|
Cieszę się, Ula  Igliwia wszędzie mam mnóstwo, chętnie oddałabym  , ale nie da się tego czortostwa wyzbierać całkowicie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|