Edyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Marzec 25, 2008, 18:32:34 » |
|
czy ktos wie jak najskuteczniej postapic z compacta variegata,chodzi mi o jej ukorzenienie,woda czy lepiej użyc innego sposobu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #31 : Marzec 25, 2008, 19:01:30 » |
|
Woda + węgiel drzewny
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #32 : Marzec 25, 2008, 19:16:37 » |
|
Z tego co znalazlam na niemieckich stronkach to mozna ja rozmnazac z nasion, albo z pary listkow. Ale nic nie pisze o warunkach jakie nalezy zapewnic tym listkom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Marzec 25, 2008, 19:22:03 » |
|
dziekuje bardzo za odpowiedzi.ja umiescilam sadzonke w wodzie dodalam wegla grilowego poniewaz tylko taki posiadam i nakrylam to butelka . zobaczymy czy sie uda. pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #34 : Marzec 25, 2008, 19:27:30 » |
|
Wyczytalam wlasnie na niemieckim forum, ze naczynie powinno byc nieprzezroczyste i powinna stac w cieplutkim miejscu. Jest tez jakis ukorzeniacz ( bewurzluxpuder), ktory przyspiesza ukorzenienie i wtedy mozna od razu do ziemi wsadzic. Ogolnie trudno sie ukorzenia i ktos pisze, ze juz 5 miesiecy trzyma w wodzie i nic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Marzec 25, 2008, 19:28:47 » |
|
moze mi sie uda to sie nia podziele 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #36 : Marzec 25, 2008, 19:30:24 » |
|
A ja ukradlam tylko jeden listek z jakiegos parapetu... buuuuu... i wsadzilam w ziemie.... pewnie nic z tego nie bedzie. Siedzi juz tam ze 2 tygodnie i na razie nic  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #37 : Marzec 25, 2008, 19:32:18 » |
|
no wszedzie pisza ze z listka nie urosnie duza roslinka ale spróbowac mozna ,ja mam w wodzie listki carnosy i widze ze puscily korzonki wiec tez wsadze do ziemi i zobaczymy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 25, 2008, 20:45:57 » |
|
Kayenn, u nas kradzież roślin i ich oskubywanie jest potępiane  A z jednego liścia, bez stożka wzrostu i tak nic ci nie przyjdzie.... bo on zawsze zostanie tylko liściem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #39 : Marzec 25, 2008, 20:55:37 » |
|
Pewnie tak.... ;( ja tez to potepiam, ale nie bylo kogo zapytac, czy mozna  )) Pewnie nic nie wyrosnie.... ale na razie siedzi w ziemi i nic sie nie dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Marzec 25, 2008, 21:06:59 » |
|
ale przeciez to uszczypniete z parapeciku ,w dobre rece poszlo na pewno wypuszcza korzonki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 25, 2008, 21:17:41 » |
|
Edyska, wyjaśnijmy sobie to, co na Forum już nie raz było wałkowane. Ja osobiście nie życzyłabym sobie, gdziekolwiek by stał mój kwiatek, żeby ktoś go skubał. W dobre czy w złe ręce. Najpierw skubnie jeden, potem drugi... to jest po prostu kradzież w dodatku z niszczeniem tego, czego się nie ukradło. Stoję na stanowisku, że każdy miłośnik kwiatków podzieli się okazem (o ile jest podzielny) ale w taki sposób i o takiej porze roku, że nie uszkodzi rośliny. Wystarczy poprosić.... Edyska, pomyśl sobie... że ja się teraz zastanawiam, czy zaprosiłabym cię do domu, bo ty bez oporów mi kwiatki oskubiesz... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #42 : Marzec 25, 2008, 21:32:38 » |
|
Kayenn wsadzilas listek do ziemi? a moze lepiej w wodzie ja swoje listki ukorzenilam w wodzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Marzec 25, 2008, 21:56:49 » |
|
Tellerko ja jeszcze nic nigdy nie oskubalam kwiaty ktore mam nabylam za ciezko zapracowane pieniadze a szczepki ktore ukorzeniam ,dostaje .... wiec nie zastanawiaj sie bo nie latam po domach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #44 : Marzec 25, 2008, 22:02:44 » |
|
Edysko.. tak naprawdę się jeszcze nie zaczęłam zastanawiać, ale chciałam cię zmusić do przemyślenia swojego stanowiska.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #45 : Marzec 26, 2008, 08:46:39 » |
|
Dziewczyny.. nigdy nie skubalam kwiatkow bez pozwolenia... a tu chcialam sie zapytac, ale nie bylo kogo. A kwiatek mnie zauroczyl, bo nigdy takiego nie widzialam i nawet nie wiedzialam wtedy, ze to hoja. Wisial sobie taki wielki, ciemnozielony i myslalam, ze to taki niekwitnacy ze zwisajacych... wlasciwie to najpierw pomyslalam, ze to sztuczny, dopiero w necie natknelam sie na niego. Jak gdzies trafie to na pewno sobie kupie, bo i kwiaty ma piekne... co teraz widze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #46 : Marzec 26, 2008, 09:57:40 » |
|
Kochani,trzymajcie za moją hoję (i za mnie ) kciuki Wyjęłam jej drut i okazało się że łodyga jest bardzo długa,jedna. Pocięłam na kilka kawałków i dosadziłam do "kikuta" z korzeniami. Chucham i dmucham aby się przyjęła,jest to australis. Górę posmarowałam węglem a dół ukorzeniaczem,skoro warunki powinna mieć takie jak sukulenty.Tu natomiast piszecie że wstawiacie do wody dlatego mam mieszane uczucia,co dalej??? miała być wiosna a tu znowu zima. Warszawa dziś jest czyściutka bo cała w bieli 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Monika20
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Marzec 26, 2008, 10:11:14 » |
|
Hej!!!Mam problem...Dostalam listki hoy i juz mi sie ukorzenily dzis chce je posadzic ale chciala bym wiedziec czy wyrosnie mi z listka normalna roslina 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #48 : Marzec 26, 2008, 10:12:50 » |
|
Z listka bez kawałka pędu szanse niestety bardzo marne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Marzec 26, 2008, 10:14:31 » |
|
no witaj ja tez mam ukorzenione lestki i mam zamiar wsadzic do ziemi ponoc nie wyrosnie duza roslinka ale czytalam kiedys wypowiedz kobiety ktora zajmowala sie hojami ,wyhodowala ponoc z listka duza rosline. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #50 : Marzec 26, 2008, 10:15:51 » |
|
A ja bym powiedziała ze żadne  musi byc pęd
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika20
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Marzec 26, 2008, 10:17:48 » |
|
moje listki maja bardzo ladne korzonki moze wyrosna na duza roslinke
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika20
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Marzec 26, 2008, 10:18:57 » |
|
nie dolujcie mnie ciężko jest u nas kupic hoye a do tego sa drogie udalo mi sie zdobyc listki i mam nadzieje ze cos z nich bedzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #53 : Marzec 26, 2008, 10:22:11 » |
|
A to sa same listki ? Czy jest tam choć kawałek pedu głównego ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Marzec 26, 2008, 10:24:25 » |
|
widze ze nie tylko ja mam problem w zakupieniu hoi. ja mysle ze warto zasadzic i po prostu czekac skoro lisc sie ukorzenia to moze jednak jest szansa. w sklepach sprzedaja listki kerri wiec.... zasadz i czekaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika20
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Marzec 26, 2008, 10:27:26 » |
|
Iwonko to same listki  maja tylko ogonki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #56 : Marzec 26, 2008, 10:30:45 » |
|
eee To chyba nie dobrze dziewczny gdzies tutaj pisały odnośnie hoyi ,że z listka nic nie urośnie musi miec pęd główny. Listek owszem puści korzonki i tak moze utrzymywac sie przy życiu wiele lat .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona13
|
 |
« Odpowiedz #57 : Marzec 26, 2008, 10:32:54 » |
|
Edyśka no własnie o te listki kerii chodzi . One nie zmieniaja swojej formy sa po prostu listkiem przez caly czas i nic wiecej . Wiele lat masz po prostu taki jeden liść i z niego nic nie wyrośnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika20
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #58 : Marzec 26, 2008, 10:35:31 » |
|
Wiesz co iwona wszyscy moga wielwe pisac ja czytalam ze listki nie puszcza karzeni moje puscily i to dosc szybko i wierze w to ze wyrosna z nich duze ladne roslinki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #59 : Marzec 26, 2008, 10:36:03 » |
|
monika mysle ze jesli twoje listki sa ladne i kolorowe to posadz nawet jak nie wyrosnie duza roslinka to lisc bedzie sie powiekszal i bedzie to tez ciekawie wygladalo pozdrowionka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|