|
inna jagna
Gość
|
 |
« : Listopad 02, 2007, 12:27:55 » |
|
Najnowszy numer magazynu Stemma prawie w całości jest poświęcony rozmnażaniu hoi. Dostałam zgodę od wydawcy na przetłumaczenie artykułów i zamieszczenie ich na forum, mam też zgodę na publikację fotek, których on sam jest autorem (niewielu, w sumie, ale zawsze). Na początek wrzuciłam artykuł o podłożach - to takie tłumaczenie na szybko, później go dopracuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2007, 12:34:49 » |
|
To jest magazyn internetowy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2007, 12:37:19 » |
|
Poniekąd tak... To są kwartalne bodaj pdf-y, do ściągnięcia przy AlohaHoya... gdzieś już o tym pisałam wcześniej, tak mi się wydaje - bo cos już mamy stamtąd O, to jeszcze dodam adres : http://www.bigislandgrowers.com/ghp/AH.phpwchodzi się przez STEMMA na samym dole menu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2007, 17:39:20 » |
|
Jagna czy Ty sobie gdzieś zapisałaś te artykuły? nie mam tego o rozmnażaniu jak masz zapisane czy możesz mi przesłać? bo do jakiegoś ich archiwum nie wiem jak się dostać i czy takie coś mają a mam tylko z dnia dzisiejszego i o rozmnażaniu nie widzę chyba, że każdy kto wejdzie dostaje inne teksty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2007, 17:46:58 » |
|
Jagna czy Ty sobie gdzieś zapisałaś te artykuły? nie mam tego o rozmnażaniu jak masz zapisane czy możesz mi przesłać? bo do jakiegoś ich archiwum nie wiem jak się dostać i czy takie coś mają a mam tylko z dnia dzisiejszego i o rozmnażaniu nie widzę chyba, że każdy kto wejdzie dostaje inne teksty  Mnie udało się dotrzeć do trzech numerów. Są na tej stronie: http://www.bigislandgrowers.com/ghp/AHstemma.php
|
|
|
|
|
|
Beata Tylko czas nie traci czasu... 
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2007, 18:19:09 » |
|
Jagna czy Ty sobie gdzieś zapisałaś te artykuły? Nooo... mam na dysku, cały numer - pewnie, że ci prześlę. Mnie udało się dotrzeć do trzech numerów. Są na tej stronie Tam są starsze numery, ja dostałam mailem numer 4. Przypuszczam, że za chwilę ten numer tez będzie w archiwum na stronie a wy, jeśli się zarejestrowalyscie, kolejny dostaniecie mailem zanim pojawi się na stronie. Ja się rejestrowałam jakieć półtora miesiąca temu i teraz dostałam swój pierwszy numer.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2007, 19:16:55 » |
|
ok to poczekam aż mi prześlą bo ja mam tylko 3 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 17, 2007, 20:23:10 » |
|
Strasznie Was przepraszam - to gdzie to tłumaczenie? 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2007, 13:46:12 » |
|
Dziękuję bardzo  A ktoś może mi podpowiedzieć: czy sadzonkę hoi nieukorzenioną ukorzeniać lepiej w wodzie, czy w ziemi? To carnosa variegata, a ja nie wiem co z nia zrobić. Zwykłą carnosę z powodzeniem ukorzeniałam w wodzie... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 18, 2007, 15:23:59 » |
|
Varegiata jest bardzo trudna - u mnie po 3 miesiącach stania w wodzie ... poszła do kosza. Proponuję spagnum i przykrycie woreczkiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 18, 2007, 15:48:19 » |
|
O, kurczę! Jak ja się boję trudnych roślin...  No, ale będę próbować. Mam ją od dolnegośląska; ona z kolei twierdziła, że bez problemu sie ukorzeni; tylko że zapomniałam ją zapytać w czym. Ale dziękuję pieknie za wskazówkę; poszukam spagnum i będę próbować. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 18, 2007, 15:50:35 » |
|
No wiesz.. w interesie sprzedawcy jest mówić.. to co mówi  Jak powie że się trudno ukorzenia to nie kupisz  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 18, 2007, 17:22:31 » |
|
Też prawda. Ale ze mnie gamoń.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 18, 2007, 17:26:13 » |
|
Maga, smutna prawda jest taka, że każda sadzonka się ukorzeni albo nie - zależy w jaki humor jej trafisz. W zasadzie sprzedawca ma tu niewiele do rzeczy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudzień 18, 2007, 19:19:19 » |
|
Tak, wiem, hłe hłe. Sprzedawca ma tu najmniej do rzeczy zasadniczo... Ja marudna jestem, bo mi strasznie na tych hojach zależy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudzień 25, 2007, 20:28:58 » |
|
Ja mam bardzo rozrośnietą hoję. Na wiosnę mam zamiar ją trochę pociachać i poukorzeniać to co pociełam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olaola915
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 31, 2008, 18:33:07 » |
|
Witam, Też chciałabym się dowiedzieć czegoś nt. ukorzeniania hoji. Napiszcie proszę skąd sadzonki hoji wypuszczają korzenie?? Z węzłów czy między węzłami?? Dostałam dość długą sadzonkę i nie wiem jak ją pociąć a, że nie wytrzyma w takiej postaci jak jest teraz to pewne. Z góry dziękuję za odpowiedź 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ola
|
|
|
Hala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 02, 2008, 12:39:30 » |
|
Ja przed świetami chcę pociąć moją hoję i zrobić z niej sadzonki. Nigdy tego nie robiłam, wiec nie wiem jak wyjdzie. Problem polega na tym, że ona eraz zaczęła intensywnie kwitnąć. Ma obecnie ze 20 kwiatostanów a zapowiada się jeszcze raz na tyle. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 02, 2008, 16:40:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 02, 2008, 19:13:26 » |
|
Myślę dokładnie tak jak Zenia  . A czemu w ogóle chcesz ją ciąć ? Przeważnie posiadacze hoi mają odwrotny problem - jak doczekać dużej  . No i najważniejsze - jaka to hoja ? Carnosa ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Hala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 04, 2008, 17:14:47 » |
|
Chcę ją pociąć, bo tak się rozrosła, że przez kilka miesiecy wroosła w moją firanę. Przez ostanie miesiace litowałam się i nie zmieniałam forany, bo piękna hoja raczy się rozrastać. Ale chyba dosć tego. A jaki to gatunek? A czy ja wiem? Chyba jakiś pospolity skoro tak rśnie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 21, 2008, 20:43:04 » |
|
Przymierzam się do wiosennych porządków w moich kwiatach. Będę między innymi przesadzać ukorzenione sadzonki, które trzymałam w spaghnum. I w związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych: czy wyciągając sadzonkę i wkładając ją do ziemi, mam zupełnie pozbyć się łodyżek spaghnum, czy lepiej zbyt dokładnie ich nie otrzepywać? Ostatecznie ta niewielka ilość najbliższych korzonkom łodyżek chyba im nie zaszkodzi, gdy pozostanie z nimi w ziemi? Tak sobie myślę, że to złagodziłoby "szok" roślinek przy przesadzaniu. A może się mylę? Poradzicie? Będę zobowiązana. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 21, 2008, 21:43:00 » |
|
Zdecydowanie nie otrzepywać dokładnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 22, 2008, 06:22:36 » |
|
Agnieszko ze spagnum się nie wysadza bo uszkodzenie korzeni murowane - sadzisz razem ze spagnum do ziemi - dlatego warto by sadzonka w spagnum miała porządnie przerośniętą bryłę korzeniową oraz by bryła spagnum nie była dość duża. Wysadzamy potem w doniczki gliniane 12'. Spagnum jest na tyle cudownym (jak dla mnie) materiałem że nic się z nim później nie dzieje - nie gnije , nie uszkadza roślin, nie rośnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 22, 2008, 22:11:59 » |
|
Dziękuję za podpowiedzi, będę z nich korzystać. Właśnie o to, co się dzieje ze spaghnum, jeśli zostanie razem z sadzonką przeniesione do ziemi, mi chodziło. Nie byłam pewna, czy przypadkiem nie zacznie jakoś mieszać w podłożu, rozrastać się itp. Jesteście niezawodne, polecam się na przyszłość
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 23, 2008, 08:14:08 » |
|
Spaghnum, stojąc nawet cały czas w wodzie, u mnie w terrarium storczykowym, nie wykazuje oznak rośnięcia...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 23, 2008, 08:27:25 » |
|
a tu mnie jednak to zaskakuje bo mi po pewnym czasie zawsze odżywało. Tellerko trzeba w takim razie zrobić inaczej - czasami na allegro sprzedają spagnum takie lekko zielone lub zakupić w gady-gady i wymienić. Zawsze to ładniej wygląda - albo kupić na giełdzie (czasem się pokazuje) lub zerwać w lesie ze 2 takie błękitne poduszki - one też ładnie rosną w terariach jak przyjdziesz to pokaże Ci w książce o co mi chodzi - to popularny mech więc nie jest pod ochroną, nawet częściową.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 23, 2008, 08:55:05 » |
|
Znaczy ono jest częściowo zielone... ale nie urosło Ale chętnie zasadzę tam inne mchy/roślinki. Jak się rozpędzę to wpuszczę tam jakie żywe stworzenie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 23, 2008, 08:56:34 » |
|
PS. zainstalowałam sobie tu, w Gdańsku Firefoxa.. ależ ulga z tym słownikiem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|