Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 08, 2012, 10:05:59
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Storczyki z bulw  (Przeczytany 1732 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Aletheia
Nowicjusz
*

« : Listopad 01, 2007, 16:58:14 »

Do mojej babci do sklepu ogrodniczego przyszedł pewien pan. Miał ze sobą kilka bulw z Holandii, które dostał od znajomego. Owy znajomy mówił, że to storczyki.
Bulwy, z tego co opisywała babcia, wyglądają trochę jak czosnek (są tak posegmentowane), trochę jak cebulki hiacyntów, dosyć duże. Postaram się o zdjęcia, ale może być trudno- babcia jest 500 km ode mnie Smile
Co to może być za storczyk? Jak go uprawiać? Nikt jeszcze nie wie, jakie ma liście, a tym bardziej kwiaty.
marangai
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2007, 12:20:24 »

Nie chcę Cię martwić, ale to nie jest storczyk... Storczyki nie wyrastają z cebulek, czy też bulw (nie mylić z pseudobulwami  Cool). Co nie znaczy, że kwiatek nie będzie ładny! Niektórzy sprzedawcy mają irytujący zwyczaj nazywania wszystkich co egzotyczniej wyglądających kwiatów "storczykami".

Opór jest bezcelowy
Aletheia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 27, 2007, 22:38:48 »

Już się dowiedziałam, ale dziękuję za zainteresowanie Smile Z informacji znalezionych w internecie storczyki wyrastają z bulw- są po prostu naziemne Smile Niestety nie wiem co to- okaże się  Smile
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Listopad 28, 2007, 07:58:58 »

To pewnie będzie plejone
Tu masz świetne podpowiedzi razem ze zdjęciami jak je uprawiać :
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=2937

marangai
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 28, 2007, 10:28:00 »

Ale mi wstyd  Embarassed Embarassed Embarassed! Probeta ma oczywiście 100% racji - po prostu jak przeczytałam o cebuli a la czosnek/hiacynt zaraz mi się przypomniało, czego to różni pomysłowi ludzie nie sprzedawali jako storczyków - a to ornitogallum (może to to?), a to ismenę, a to crinum...

Opór jest bezcelowy
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #5 : Listopad 28, 2007, 11:08:47 »

no co Ty... marangai  - przy tej ilości gatunków każdy ma prawo zapomnieć albo pomylić...
To co napisałam wydało mi się najbardziej prawdopodobne ale może być i tak że rzeczywiście to jakaś kolosalna pomyłka w stylu "kwiaty jak storczyk"

marangai
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 28, 2007, 11:30:29 »

Niby tak, ale wstyd mi przede wszystkim przed Tobą... Pewnie pojęcia o tym nie masz, ale swego czasu na storczykowym forum wykazywałaś się w stosunku do mnie anielską cierpliwością i tłumaczyłaś takie tam różniste... podczas gdy inni w większości szybko ową cierpliwość dla początkujących tracili... Tak, tak, trochę czasu minęło, ale wiedziałam, że skądś Cię pozytywnie kojarzę  Cool

Opór jest bezcelowy
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #7 : Listopad 28, 2007, 11:46:36 »

eeee.... Embarassed Embarassed Embarassed ... ufff... nooo... nie wiem co napisać... Embarassed

marangai
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 28, 2007, 11:54:45 »

A cóż tu pisać...! Specem od storczyków nie zostanę, to pewne, ale to, że kwitną mi różne falki i katleje to w dużej części i Twoja zasługa!  Very Happy A za tamtą cierpliwość i ciepłe słowa wdzięczna i "pamiętliwa" Ci jestem do dzisiaj - i tyle! Swoją drogą, wiem, że chciałaś któryś z moich fiołeczków, daj znać na priv, żebym Cię wciągnęła na wiosenną listę... Smile

Opór jest bezcelowy
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: