jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 02, 2007, 12:08:08 » |
|
Dziękuję  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 02, 2007, 21:25:19 » |
|
Ripsalidopsis-wielkanocnik 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 03, 2007, 23:32:29 » |
|
pytanie do osób które w październiku wystawiają grudniki na zimno: jak długo po takim "hartowaniu" pojawiają się u Waszych roślin pąki kwiatowe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Angela
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 07, 2007, 20:01:02 » |
|
Witam. Ma dwa sukulenty bardzo podbne do siebie choc do tej pory wielu mówiło mi, że to ten sam gatunek ale ja ciągle miałam wątpliwości. I czytając to forum widze, że wielu ludzi myli grudnika z wielkanocnikiem czy moge prosić o potwierdzenie/zaprzeczenie czy dobrze rozróżniam moje kwaty... Oto kwitnący grudnik (zauważyłam, że w jednej doniczce mam odmianę z różowymi kwiatami i pojawiły się też kremowe pąki (dostałam szczepki i posadziłam razem mysląc, że to z jednego kwiatu) a czy to jest wielkanocnik??  Z góry dziękuje:>
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka Angela
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 07, 2007, 22:04:33 » |
|
Trafna diagnoza 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
pszubart
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 08, 2007, 21:02:48 » |
|
Na zdjęciu zamieszczonym przez jUSTA, znajdują się sadzonki Szlumbergery Bukleja (Schlumbergera x buckleyi), czyli tradycyjnego Grudnika naszych pra-babć, a nie Wielkanocnika. Grudnik Bukleja, ma zwykle korzonki powietrzne w rozgałęzieniach segmentów, a Wielkanocnik, nie ma korzonków powietrznych. Grudnik Bukleja, ma płatki kwiatów wywinięte do tyłu, a Wielkanocnik, nie. Kwiaty Grudnika Bukleja, nie zamykają się na noc i w pochmurny dzień, a kwiaty Wielkanocnika w nocy i podczas pochmurnej pogody, są zamknięte. Niektórzy nie potrafią rozróżnić Kaktusa wielkanocnego czyli Ripsalidopsisa Gertnera (Rhipsalidopsis gaertneri) od tradycyjnego Kaktusa bożonarodzeniowego czyli Szlumbergery Bukleja (Schlumbergera x buckleyi). Grudnik z ostrymi ząbkami na brzegach segmentów, to Szlumbergera ucięta (Schlumbergera truncata) czyli Kaktus listopadowy. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich.
|
|
|
pszubart
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 08, 2007, 21:08:34 » |
|
Na zdjęciach zamieszczonych przez Angela, znajdują się: Szlumbergera ucięta (Schlumbergera truncata) czyli Kaktus listopadowy oraz Ripsalidopsis Gertnera (Rhipsalidopsis gaertneri) czyli Wielkanocnik. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich.
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 09, 2007, 08:20:58 » |
|
Teraz już chyba wszyscy odróżnią prawidłowo 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 09, 2007, 13:57:18 » |
|
jak to dobrze że "kaktusy" czasem tu zajrzą i podpowiedzą ich wiedza jest po prostu nieoceniona - często czytam ich forum i korzystam z ich wiedzy, nie odważyłabym się przy nich niestety ust otworzyć  tak cienka jestem z wiadomości o kaktusach mimo że niektóre swoje mam po parę naście lat a uprawiam staroświeckim babcinym sposobem - latem pod chmurkę i nie podlewać - deszcze to załatwią a zimą do piwnicy i też nie podlewać - niestety wraz z nowymi nabytkami ta wiedza jednak nie do wszystkich pasuje i trzeba się było posiłkować wiadomościami innych a nie tylko skąpymi wiadomościami książkowymi. A i takie wyjaśnienie z tymi korzonkami sporo mi dało za co dziękuję - nigdzie się z tym nie spotkałam a teraz łatwiej szukać  i rzeczywiście aż spojrzałam po swoich czy je mają
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 09, 2007, 13:59:38 » |
|
I co? Mają 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 09, 2007, 14:10:43 » |
|
mają  przynajmniej 2 pozostałe nie ale i tak chyba nie do końca zamierzam je oznaczyć dla mnie ważne że ładnie rosną i kwitną bezproblemowo i obficie - szkoda tylko że tak krótko  już dłużej utrzymują kwiaty moje conophytum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Angela
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopad 11, 2007, 22:33:04 » |
|
Niedawno (7 listopada) przedstawiałam mojego małego grudnika z jednym dużym pąkiem. Chciałam się dziś pochwalić pierwszym kwiatem tego grudnika, w pełni rozkwitniętym, z którego jestem bardzo dumna. Oto on:  
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka Angela
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 11, 2007, 22:46:58 » |
|
Cudny  Ja mam odwrotkę - biały z przebłyskiem różu. Zaraz go pokażę  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Angela
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopad 11, 2007, 22:51:42 » |
|
Nie wiedziałam, że grudnik ma tyle odmian kwiatów...Ja znowu w tej samej doniczce zauważyłam pąki kremowe. Pomiesząłam niechcący razem szczepki nie wiedząc, że to bedą dwa różne kolory...teraz czekam aż ten kremowy (łososiowy?) rozkwitnie...
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka Angela
|
|
|
Saori
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 12, 2007, 10:30:35 » |
|
A oto moje. Tutaj grudnik jeszcze nie kwitnie, ale obecnie jest cały w pąkach:  I mój wielki nocnik  : 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #45 : Listopad 12, 2007, 11:49:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Saori
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Listopad 12, 2007, 13:01:27 » |
|
Jak tylko wyłudzę od siostry aparat, natychmiast zrobię zdjęcia. Na razie tylko jeden pąk się rozkwitł, już nie mogę się doczekać aż cały będzie w kwiatach. Mój grudnik ma już gdzieś koło 12 lat, więc zdążył się rozrosnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Angela
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Listopad 12, 2007, 17:06:31 » |
|
Oooojjjjjj  Jey Dee ten grudnik jest cudowny, wspaniały. Masz tylko ta jedną odmianę czy z innymi kwiatami też masz?? Naprawdę piękny okaz  Godny pozazdroszczenia...Życze dalszego rozkwitu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka Angela
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #48 : Listopad 12, 2007, 17:12:50 » |
|
Grudnika mam jednego i to od tygodnia (poprzedni okazał sie wielkim nocnikiem  ). Ale czy te twoje kremowe, Angela, nie okażą się właśnie takie jak mój ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Angela
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Listopad 12, 2007, 17:43:54 » |
|
Ten "kremowy" to napewno nie będzie kremowy kwiat- pak był taki jakby ecru ale mój teść ma małą szczepkę z tego samego dużego grudnika z którego jest mój i zakwitł jeden kwiat - jest pomarańczowy (ewentualnie można powiedzieć łososiowy). Oto on:   Mam propozycje. Jeśli chciałabyś mieć wersję z różowymi kwiatami i pomarańczowymi to bardzo chętnie wymieniłabym je za szczepkę Twojego białego. Przemyśl to. Jak będę rozsadzała różowe od pomarańczowych to wtedy będzie okazja uszczypnąć:>
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka Angela
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #50 : Listopad 12, 2007, 17:54:50 » |
|
ale macie piekne kolorki 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #51 : Listopad 12, 2007, 18:07:13 » |
|
Na pomarańczowego to Tellerka się napali jak nic  A różowy... hmm... mam słabość do różowych kwiatów  Pomyślimy wiosną, jak ten mój nowicjusz przeżyje (wiadomo jak to jest z kwiatkami z kwiaciarni  ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Listopad 12, 2007, 18:15:54 » |
|
alle śliczne kolory.. .ten biały z różowym ... mmmm ... przepiękny  suuper ..  ja mam zwykłego rózowego.. .też właśnie kwitnie, znaczy jeden kwiat już więdnie a reszta jeszcze w pąkach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Angela
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 12, 2007, 19:11:50 » |
|
Mój grudnik nie jest z kwiaciarni. Dostałam szczepki od siostry mojego męża, ze zdrowego okazu  Ale masz racje zobaczymy jak sytuacja będzie wyglądała na wiosne. mam nadzieję, że przeżyje i będzie nadal cieszył mnie takimi kwiatami. Będę go musiała rozsadzić, żeby osobno w doniczce był z kwiatami pomarańczowymi i osobno z różowymi...
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka Angela
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopad 12, 2007, 22:01:00 » |
|
Jestem zboczona na pomarańczowy, ale wobec morderstwa 2lub 3 grudników dałąm sobie spokój... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #55 : Listopad 13, 2007, 10:32:00 » |
|
Ja swoje specjalnie tak posadziłam  pomarańczowego i białego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 13, 2007, 10:57:28 » |
|
A oto moje. Tutaj grudnik jeszcze nie kwitnie, ale obecnie jest cały w pąkach:  I mój wielki nocnik  :  widze ze moje kradniecie szczepek od niego nie zaszkodzilo mu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość