|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2007, 19:41:06 » |
|
Cudne zdjęcia. Zazdroszczę pelargonii, moje w tym roku w ogóle się nie udały. Nawet nie będzie z czego zrobić sadzonek. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 27, 2007, 19:43:02 » |
|
Wydobyłem jeszcze trochę późno letnich fotek... A trzeba było je zostawić tam, gdzie sobie były Zaraz od zgrzytania sobie zęby zetrę... Nie dość, że roślinki śliczne, to jeszcze słoneczna pogoda... A u mnie zimno i szaro - i jesienna depresja już czeka za progiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2007, 21:43:42 » |
|
Dzięki za słowa uznania! A u mnie zimno i szaro No u nas też.... ale nie ma co narzekać, będzie przecież jeszcze gorzej.... A tak na serio, to te roślinki domowe, kwitnące zimą, to bardzo fajny wynalazek. Pozwalają dotrwać do wiosny!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2007, 21:50:11 » |
|
Zazdroszczę pelargonii, moje w tym roku w ogóle się nie udały Tym bardziej jestem z nich dumny, bo to od początku do końca moje dzieło. Pelargonie, które prezentuję, są z własnoręcznie robionych sadzonek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 27, 2007, 21:51:26 » |
|
To tym bardziej gratuluję. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 27, 2007, 21:52:47 » |
|
nie ma co narzekać, będzie przecież jeszcze gorzej.... No tak, nie ma to jak optymizm w takich chwilach te roślinki domowe, kwitnące zimą, to bardzo fajny wynalazek No fajny, nie da się ukryć Pozwalają dotrwać do wiosny! Jednak wolałabym, żeby dotrwywanie trwało krócej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 27, 2007, 21:53:15 » |
|
No to gratuluję dobrej ręki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2007, 22:55:35 » |
|
Bardzo mi miło Nowirko, dziękuję. Jednak wolałabym, żeby dotrwywanie trwało krócej Ja też, bo fuksje jednak szybciej rosną na dworze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 27, 2007, 22:56:04 » |
|
trzeba było je zostawić tam, gdzie sobie były Maniuś, nie słuchaj jej - wstawiaj 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 28, 2007, 07:19:26 » |
|
Pelargonie, które prezentuję, są z własnoręcznie robionych sadzonek i ja gratuluję ,moja pelargonia jeszcze kwitła w tamtą sobote ,ciekawe jak jest teraz ,bo nie byłam na działce 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 28, 2007, 08:31:46 » |
|
Moje dwie jeszcze kwitną, ale nawet w szczycie swoich możliwości nie były tak piękne jak Mańka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 28, 2007, 09:37:06 » |
|
Miło znowu poczuć lato, choćby na zdjęciach  Zgadzam się a lato u Mańka bardzo piękne....a i pelargonie bardzo lubię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mszyca
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 28, 2007, 18:02:26 » |
|
Czy mógłyś napisać jakie rośliny masz posadzone na tych pięknych kolorowych rabatach. Zdjęcia 7 i 8 . Tak tyo ślicznie wygląda. pozdrowiena
|
|
|
|
|
|
Elżbieta
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 28, 2007, 18:40:10 » |
|
Zaczynając od brzegu chodnika: ubiorki wiecznie zielone i aksamitki (takie drobno kwiatowe), później w następnym rzędzie różnokolorowe róże, za nimi iglaczki płożące, mieczyki, lilie i na końcu żywopłot z żywotników i cyprysików. Natomiast na lewo od furtki, przy płocie rosną hibiskusy syryjskie, a pod nimi żółte i niebieskie irysy bródkowe. To by było tak z grubsza. Pozdrawiam!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 28, 2007, 19:00:10 » |
|
Tym bardziej jestem z nich dumny, bo to od początku do końca moje dzieło. Pelargonie, które prezentuję, są z własnoręcznie robionych sadzone Moje sadzonki zimuja w slojach do momentu pojawienia sie korzonkow, ciekawe ile z nich sie ukorzeni  . Twoj ogrod jak zwykle piekny!
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 31, 2007, 17:01:00 » |
|
Dziękuję, że zechcieliście mnie odwiedzić  i za słowa uznania oczywiście też jestem bardzo wdzięczny!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 31, 2007, 17:43:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 31, 2007, 20:26:26 » |
|
a co żegnasz się z nami Nie, nie w żadnym wypadku! Tak łatwo to się mnie nie pozbędziecie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nena100
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 31, 2007, 20:39:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen ........gdy glowa pelna marzen........
|
|
|
|
BASIA TEL
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 01, 2007, 10:02:27 » |
|
Tak łatwo to się mnie nie pozbędziecie chwalić Pana,ciężka by była strata 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Babopielka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 02, 2007, 22:03:11 » |
|
Popatrzyłam sobie na piękne kwiatki to muszę jakiś znak po sobie zostawić 
|
|
|
|
|
|
Pamiętajcie o ogrodach. Bożena
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 02, 2007, 22:15:38 » |
|
Bardzo mi miło Bożenko, że zechciałaś do mnie zajrzeć!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 02, 2007, 22:22:05 » |
|
w kwesti pelargonii, begonii, aksamitek sie nie wypowiadam poniewaz tego nie cierpie Cóż o gustach się nie dyskutuje, bo każdy z nas ma inny, ale ja tam bardzo lubię wszystkie rośliny o okazałych kwiatach i te, które mają ich takie mnóstwo, że spod kwiatów nie widać liści.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Babopielka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 03, 2007, 11:05:26 » |
|
Maniek zainteresowało mnie cięcie tych hortensji drzewkowych  jesteś pewny ,że tnie się je tak nisko na 15centymetrów  pytam bo nigdy ich nie cięłam ,tylko wiosną usuwam kwiatostany z kawałkami gałązek 
|
|
|
|
|
|
Pamiętajcie o ogrodach. Bożena
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 03, 2007, 11:33:31 » |
|
Moment, zaraz odszukam w moim sprawdzonym źródle wiedzy  Edit: Sprawdziłem dla pewności raz jeszcze i tak, tnie się ją - hortensje drzewkowatą (nie mylić, broń Boże z ogrodową, bo tej sekatorem można zrobić tylko krzywdę!!). Hortensja drzewkowata zawiązuje pąki kwiatowe na gałązkach tegorocznych, dlatego trzeba zadbać, aby było ich jak najwięcej. W tym celu, wiosną, ścinamy wszystkie pędy 15-20 cm nad ziemią. Jeśli tego nie zrobimy kwiaty będą mniejsze i mniej liczne. Zawczasu trzeba zadbać o podpory, albo związać krzew sznurkiem (niezbyt mocno, tak, żeby miał wystarczającą ilość powietrza, bo duchota z kolei sprzyja rozwojowi chorób) przed całkowitym rozwinięciem kwiatów. Gałązki bez podpór uginają się pod ciężarem kwiatów aż do ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|