Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 01:26:09
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Huernia  (Przeczytany 16126 razy)
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #30 : Listopad 01, 2007, 12:20:52 »

Hmmm gdyby kroiło się jakieś wspólne zamówienie - podpinam się  Mr. Green

Agnieszka

['] Z
Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #31 : Listopad 01, 2007, 15:12:05 »

Cytat: "bez"
Masz jeszcze coś z tej firmy ?

Acha Wink  Twisted Evil
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #32 : Listopad 02, 2007, 05:27:09 »

Cytat: "Dora45_2"
Acha Wink  Twisted Evil

A jakiś dowód ?

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #33 : Listopad 02, 2007, 13:03:28 »

zobaczcie ... http://www.shoalcreeksucculents.com/stapeliads.html  można powzdychać do niektórych stapeli orbei i huerni

Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #34 : Listopad 02, 2007, 15:34:12 »

Cytat: "bez"
A jakiś dowód ?

Tzn?  Smile
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #35 : Listopad 02, 2007, 20:01:47 »

Cytat: "Dora45_2"
Tzn?  Smile

Tzn. kilka pięknych zdjęć...

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #36 : Listopad 08, 2007, 07:58:04 »

Sesji zdjęciowej nie było, ale jak mówię, że mam to tak jest Shocked
Myślę, że nie masz wątpliwości?
Pewnie parę sadzonek pojawi się na allegro...
Teraz widziałam u kogoś ładnego trichokalona i nie drogo. Była, ale nie wiem czy jeszcze jest hoodia
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #37 : Listopad 08, 2007, 19:10:14 »

Cytat: Dora45
Sesji zdjęciowej nie było, ale jak mówię, że mam to tak jest Shocked
Myślę, że nie masz wątpliwości?

Tu nie chodzi o wątpliwości tylko zwykłą ciekawość.
Ale oczywiście nie masz obowiązku podawania jakie rośliny kupiłaś.

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #38 : Listopad 08, 2007, 19:27:36 »

Przecież napisałam, że nie było jeszcze sesji zdjęciowej  Smile
Nie wciągnęłam także jeszcze do spisu nowych nabytków. Kilka odnóżek, jak napisałam wyżej, jest już na allegro. Inne muszą poczekać do wiosny i urosnąć  Smile
Salix
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #39 : Listopad 08, 2007, 19:48:15 »

Witajcie miłośnicy śmierdziuszków Smile
Od niedawna jestem też nimi zauroczona.Już mi kwitła zebrina a teraz zakwitła stapelia grandiflora i kwiatek prawie mnie powalił na kolana....ona jest przepiękna  Very Happy

A widzieliście co jest na allegro?...ktos wystawił całą kolekcję i pewnie sie na coś skuszę Razz

bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #40 : Listopad 09, 2007, 14:11:06 »

Cytat: Salix
Witajcie miłośnicy śmierdziuszków Smile
Od niedawna jestem też nimi zauroczona.Już mi kwitła zebrina a teraz zakwitła stapelia grandiflora i kwiatek prawie mnie powalił na kolana....ona jest przepiękna  Very Happy

Ja tam sie nie dam przekonać - wolę zdecydowanie Huernie niż Stapelie / uprawiam S.grandiflora i S.gigantea/.

A widzieliście co jest na allegro?...ktos wystawił całą kolekcję i pewnie sie na coś skuszę Razz

Osobiście nie lubię kupować na Allegro - generalnie jest niewielki wybór i dlatego wychodzi drogo /np. na obecnej aukcji ukorzeniona sadzonka 9 zł minimum + 8 zł przesyłka = 17 zł w najlepszym przypadku.
Taniej jest kupować u kolekcjonera - ceny są zwykle 10 zł, ale w ofercie dużej /zwykle 50+ gatunków/ łatwiej wybrać 3-4-5  które się podobają i wtedy koszt jednostkowy jest niższy /4 x 10 + 8 = 48 zł/ czyli 12 zł od rośliny.

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
Salix
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #41 : Listopad 10, 2007, 16:09:30 »

Taniej jest kupować u kolekcjonera - ceny są zwykle 10 zł, ale w ofercie dużej /zwykle 50+ gatunków/ łatwiej wybrać 3-4-5  które się podobają i wtedy koszt jednostkowy jest niższy /4 x 10 + 8 = 48 zł/ czyli 12 zł od rośliny.

Nie bardzo sie zgodzę z Twoim wyliczeniem-kupując 4 szt na allegro zapłacę 36 zł+9,50 przesyłka priorytetowa=45,50 więc wychodzi nawet ciut taniej...oczywiście to dotyczy kupowania u jednego wystawcy a w tym przypadku tak jest....
Ja dopiero zaczynam więc wszystko co tam jest wystawione to dla mnie nowość i mam w czym wybierać  Smile

A moja stapelia jest najpiękniejsza na świecie... Razz....taka owłosiona.... Very Happy
Jak się nauczę to wstawię zdjęcie Smile
Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #42 : Listopad 10, 2007, 16:39:35 »

Osobiście nie lubię kupować na Allegro - generalnie jest niewielki wybór

Nikt nie zmusza, ale tam można trafić coś, czego nigdzie nie można kupić, bynajmniej na razie...
11 gatunków od jednej osoby to niewielki wybór?  Very Happy
Mnie wydawało się, ze to sporo. U innych widywałam 1 w porywach do 3 gatunków i ludzie kupowali jak świeże bułeczki.

i dlatego wychodzi drogo /np. na obecnej aukcji ukorzeniona sadzonka 9 zł minimum + 8 zł przesyłka = 17 zł w najlepszym przypadku.

Wszystko pojedynczo z przesyłką wyjdzie drogo- bo poczta jest droga, niestety. Osobiście jak coś kupuję od kogoś to patrzę, czy ma więcej interesujących rzeczy, aby jak najmniej zapłacić za pocztę, a kupić jak najwięcej konkretów- np. jak u Pawła. Poza tym, skoro kolekcjonuję to szukam więcej niż 1 roślinki- bo 1 roślinka to nie kolekcja  Sad

Taniej jest kupować u kolekcjonera

A te na allegro to od kogo- właśnie od kolekcjonera... Dlatego pojedyncze sztuki, a nie w hurcie!

- ceny są zwykle 10 zł,  ale w ofercie dużej /zwykle 50+ gatunków/ łatwiej wybrać 3-4-5  które się podobają i wtedy koszt jednostkowy jest niższy /4 x 10 + 8 = 48 zł/ czyli 12 zł od rośliny.

Podaj mi adres kolekcjonera, który za 10 zł za sztukę przedstawi mi ofertę minimum 50 gatunków- udam się tam po zakupy natychmiast- nawet na drugi koniec POLSKI !  Very Happy

Chyba, że pomylił Ci sie kolekcjoner z producentem- wtedy jestem w stanie się zgodzić. No i nie kupię tam rzadkości. Nie znam w Polsce takiego kolekcjonera (który nie ma produkcji),  a który mógłby przedstawić taką jak piszesz ofertę i w takich cenach ale i takich gatunków, jakie są na allegro- przynajmniej niektóre. A wierz mi, znam wielu kolekcjonerów z całego kraju i nie tylko.

Gdzie można kupić za 10 zł Caralluma eremistrum czy C. baldratii albo Duvalia modesta czy D. parviflora? Chętnie nabędę aby zapylać swoje cudaczki  Smile
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #43 : Listopad 10, 2007, 18:29:23 »

witajcie ,a ja wolę kupować naturalnie ...pochodzić ,poogląać,powybierać .oczywiście inaczej jest z osobami ...co maja odległość do większych miast ,pozostaje Alergo

Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #44 : Listopad 10, 2007, 21:29:07 »

...a ja wolę kupować naturalnie ...pochodzić ,poogląać,powybierać .oczywiście inaczej jest z osobami ...co maja odległość do większych miast ,pozostaje Alergo

Basiu, ja też wolę naturalnie, ale w tym wypadku nie jest to kwestia dużego czy małego miasta. Te rośliny nie są po prostu dostępne w handlu - w ogóle!  Sad
Poza gatunkiem Orbea (Stapelia) variegata do tej pory nie widziałam nic. Jedyne egzemplarze innych sukulentów z rodzaju Asclepiadaceae można zdobyć w bardzo specjalistycznych firmach lub u kolekcjonerów i to cały szkopuł.
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #45 : Listopad 11, 2007, 10:39:47 »

Nie bardzo sie zgodzę z Twoim wyliczeniem-kupując 4 szt na allegro zapłacę 36 zł+9,50 przesyłka priorytetowa=45,50 więc wychodzi nawet ciut taniej...oczywiście to dotyczy kupowania u jednego wystawcy a w tym przypadku tak jest....
Ja dopiero zaczynam więc wszystko co tam jest wystawione to dla mnie nowość i mam w czym wybierać  Smile

Nie bardzo rozumiem tej kalkulacji.
Skoro dopiero zaczynasz to czy nie lepiej gdy wybierasz z oferty ponad 50 gatunków niż z oferty 11 gatunków ?

Osobiście nie lubię kupować na Allegro - generalnie jest niewielki wybór

Cytat: Dora45_2
Nikt nie zmusza,

I Bogu niech będą dzięki ! Alleluja !

ale tam można trafić coś, czego nigdzie nie można kupić, bynajmniej na razie...

Zgoda. Ale to dotyczy także producentów, kolekcjonerów a nawet przypadkowych forumowiczów. Sam mam kilka takich rzadkości.

11 gatunków od jednej osoby to niewielki wybór?  Very Happy
Mnie wydawało się, ze to sporo. U innych widywałam 1 w porywach do 3 gatunków i ludzie kupowali jak świeże bułeczki.

Dla mnie niewielki. Z tej 11-tki poszukuję tylko jednej rośliny. Gdyby oferta była 50+ to pewnie znalazłbym ich więcej.

i dlatego wychodzi drogo /np. na obecnej aukcji ukorzeniona sadzonka 9 zł minimum + 8 zł przesyłka = 17 zł w najlepszym przypadku.

Wszystko pojedynczo z przesyłką wyjdzie drogo- bo poczta jest droga, niestety. Osobiście jak coś kupuję od kogoś to patrzę, czy ma więcej interesujących rzeczy, aby jak najmniej zapłacić za pocztę, a kupić jak najwięcej konkretów- np. jak u Pawła. Poza tym, skoro kolekcjonuję to szukam więcej niż 1 roślinki- bo 1 roślinka to nie kolekcja  Sad

Zgadzam się z Tobą pod warunkiem, że nic nie masz i że kolekcjonujesz rośliny 'jak leci'.
Ja akurat mam swój gust i sporą kolekcję a poszukuję tylko niektórych roślin.

A te na allegro to od kogo- właśnie od kolekcjonera... Dlatego pojedyncze sztuki, a nie w hurcie!

Tu akurat nie masz racji. Znany, duży producent z Wybrzeża też sprzedaje na Allegro.

- ceny są zwykle 10 zł,  ale w ofercie dużej /zwykle 50+ gatunków/ łatwiej wybrać 3-4-5  które się podobają i wtedy koszt jednostkowy jest niższy /4 x 10 + 8 = 48 zł/ czyli 12 zł od rośliny.

Podaj mi adres kolekcjonera, który za 10 zł za sztukę przedstawi mi ofertę minimum 50 gatunków- udam się tam po zakupy natychmiast- nawet na drugi koniec POLSKI !  Very Happy

Podam na PW, bo tutaj to raczej niezgodne z regulaminem.

Chyba, że pomylił Ci sie kolekcjoner z producentem- wtedy jestem w stanie się zgodzić. No i nie kupię tam rzadkości. Nie znam w Polsce takiego kolekcjonera (który nie ma produkcji),  a który mógłby przedstawić taką jak piszesz ofertę i w takich cenach ale i takich gatunków, jakie są na allegro- przynajmniej niektóre.

O tym już było wyżej. I nie mogę się zgodzić, że producenci nie mają rarytasów.
Mają, ale przeważnie sprzedają je tylko 'lepszym' klientom. Chociaż czasami udaje się jakiegoś kupić.

A wierz mi, znam wielu kolekcjonerów z całego kraju i nie tylko.

Ależ wierzę, wierzę..Czemu niby miałbym nie wierzyć ?

Gdzie można kupić za 10 zł Caralluma eremistrum czy C. baldratii albo Duvalia modesta czy D. parviflora? Chętnie nabędę aby zapylać swoje cudaczki  Smile

Nie wiem ,czy akurat te gatunki, bo sie nimi nie interesowałem. Ale przedstawiam ofertę Huerni jednego z kolekcjonerów :

H. aspera
H. barbata + 1 klon
H. breviostris
H. breviostris v. intermedia
H.decumbens
H.hardii
H.hystrix + 2 klony
H.insigniflora
H.kirkii
H.loesneriana
H.pendula
H. piersii
H. pilansii
H. procumbens
H. quinta
H. recondita
H. thuretii + 6 klonów
H. stapelioides
H. zebrina ssp. zebrina
H. zebrina ssp. magniflora
Zgodzisz się chyba, że to przyzwoita oferta ?

Muszę tu przyznać, że Ci zazdroszczę. Musisz mieć świetne warunki do uprawy skoro liczysz na nasiona. Ja w zwykłym mieszkaniu mam problemy nawet z ich zakwitaniem a pełnowartościowych nasion nigdy mi się nie udało otrzymać.

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #46 : Listopad 11, 2007, 10:45:41 »

witajcie Very Happy ,...BEZ  Very Happy,to mówisz o kolekcjonowaniu, :-(to kolekcja , Sad Surprised Smile

Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #47 : Listopad 11, 2007, 13:53:40 »

Dla mnie niewielki. Z tej 11-tki poszukuję tylko jednej rośliny. Gdyby oferta była 50+ to pewnie znalazłbym ich więcej.

To logiczne, ale napisałam, że to oferta kolekcjonerki, a nie producenta, a w tej sytuacji to nie mało.

Poza tym, skoro kolekcjonuję to szukam więcej niż 1 roślinki- bo 1 roślinka to nie kolekcja  Sad
Zgadzam się z Tobą pod warunkiem, że nic nie masz i że kolekcjonujesz rośliny 'jak leci'.

To nie ma nic do rzeczy. Ilość roślin, których poszukuję nie ma nic wspólnego z ilością już posiadanych, a tym bardziej ze zbieractwem wszystkiego "jak leci". Nie wiem więc co miałeś na myśli... gdyż dla mnie kolekcjonowanie i zbieractwo to 2 rożne sprawy, a u Ciebie po tym co piszesz nie widać rozgraniczenia.

Śp Andrzej z Lublina miał chyba najpiękniejszą w Polsce i pełną rarytasów  kolekcję asklepiadów i nie sprowadzał pojedynczych gatunków, a poszukiwał kolejnych iluś tam.  Był najwyższej klasy koneserem i nie sądzę, aby w najbliższych latach znalazł się ktoś, kto by mu dorównał. Więc jak widzisz nie ilość, a człowiek...

Ja akurat mam swój gust i sporą kolekcję a poszukuję tylko niektórych roślin.

Co nie znaczy, że jeżeli np. ja lub ktokolwiek inny poszukuje kilku roślin, to nie może mieć sporej kolekcji i gustu nie posiada.  Smile Nie musi się on pokrywać z Twoim  Smile Przygodę z sukulentami zaczęłam dobrze ponad 30 lat temu, więc mam nadzieję, że może mi się już gust wyrobił?  Smile

Tu akurat nie masz racji. Znany, duży producent z Wybrzeża też sprzedaje na Allegro.

Ja o niebie Ty o chlebie: ja o kolekcjonerze, a Ty o producencie sprzedającym na allegro. Co jedno z drugim ma wspólnego?! Czytaj dokładniej, bo odpowiedź nie na temat Wink
Jeżeli piszesz o Andrzeju to akurat przypadkiem jest on też znanym kolekcjonerem i nie widziałam, aby swoje największe rarytasy z kolekcji sprzedawał gdzieś hurtem.

Podam na PW, bo tutaj to raczej niezgodne z regulaminem.

Nie ma sprawy, chętnie zadobędę adres z dobra ofertą Smile

I nie mogę się zgodzić, że producenci nie mają rarytasów.

Przecież napisałam dokładnie o co mi chodzi. Jeżeli jest to producent "specjalistyczny" to można trafić na rarytasy. Jeżeli jest to producent od "zielska"- nie uświadczysz nic ciekawego!

Od specjalistycznego nie jedno sprowadziłam, jednak w Polsce jest ograniczony wybór rarytasów, nawet u nich  Sad  Dlatego też jesteśmy
nadal zmuszeni sprowadzać zza granicy...

Mają, ale przeważnie sprzedają je tylko 'lepszym' klientom. Chociaż czasami udaje się jakiegoś kupić.

Myślę, że rozumujesz w złych kategoriach. Nie ma "lepszych" klientów. Są znajomi, dla których zostawia się zamówione rośliny (ja też dla przyjaciół zostawiam co nieco) Wink Są też po prostu laicy lub początkujący i kolekcjonerzy, a to nie stanowi o wartości jako klienta  Sad Nie uważam się za lepszą, bo pamiętam, że kiedyś też zaczynałam... A jak ktoś mi wykupi jakiś rarytasik- cóż... Może tafię kiedy indziej Smile Przychodząc do producenta, kolekcjoner najczęściej pyta o konkrety, a początkujący kupuje to, co mu się wydaje ładne Smile Reszta przychodzi z czasem....
Znani mi producenci także nie traktują ludzi tak jak piszesz. Sprzedają rarytas także początkującemu, jeżeli on sobie tego życzy. Znam dziewczynę, która zaczęła w tym roku i ma efekty lepsze, niż nie jeden kolekcjonujący rośliny od 10 lat, wiec na jakiej podstawie sprzedawca miałby traktować jego jako lepszego klienta?

Ależ wierzę, wierzę..Czemu niby miałbym nie wierzyć ?

Pisałam to w znaczeniu takim, że opieram swoje słowa na wiedzy, a nie przypuszczeniach.

Nie wiem ,czy akurat te gatunki, bo sie nimi nie interesowałem.

A ja podałam je przykładowo, jako rarytasy nie będące dostępne w Polsce, bez względu na to, czym kto się interesuje...  Smile

Ale przedstawiam ofertę Huerni jednego z kolekcjonerów :

H. aspera
H. barbata + 1 klon
H. breviostris
H.decumbens
H.hardii
H.hystrix + 2 klony
H.insigniflora
H.kirkii
H.loesneriana
H.pendula
H. piersii
H. pilansii
H. procumbens
H. quinta
H. recondita
H. thuretii + 6 klonów
H. stapelioides
H. zebrina ssp. zebrina

Przyzwoita i chętnie przyjrzę się jej bliżej, chociaż niektóre już mam i jest mało urozmaicona  Mad
Monorodzajowa- same huernie  Sad Chyba, że wstawiłeś tylko fragment  Smile
Osobiście nie lubię monotonii i jak zauważyłam, wielu moich kolegów  kolekcjonerów też  Smile Nie uważam tego jednak za lepsze tylko po prostu za inne  Very Happy

Muszę tu przyznać, że Ci zazdroszczę. Musisz mieć świetne warunki do uprawy skoro liczysz na nasiona.

Nie musisz Smile
Nie mam świetnych warunków, a jestem po prostu optymistką  Smile

Ja w zwykłym mieszkaniu mam problemy nawet z ich zakwitaniem a pełnowartościowych nasion nigdy mi się nie udało otrzymać.

Ja w tej chwili też mam je w zwykłym mieszkaniu  Sad
Myślę, że przyszłe lato moje rośliny spędzą w innym miejscu niż parapet, ale co będzie to się dopiero okaże, więc na razie nic nie jestem w stanie powiedzieć Smile

Mam tylko nadzieję, że moja genetyczna wiedza i natura na coś się przydadzą gdyż te rośliny bardzo trudno zapylić sztucznie Sad

bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #48 : Listopad 11, 2007, 20:28:48 »

To logiczne, ale napisałam, że to oferta kolekcjonerki, a nie producenta, a w tej sytuacji to nie mało.

I właśnie dlatego dałem inną przykładowa ofertę /tę 'nudną' na końcu/, aby wykazać, że oferty kolekcjonerskie nie muszą być małe. To oczywiście nie jest cała oferta a Huernie wybrałem dlatego, że to nasz temat no i że je lubię.

To nie ma nic do rzeczy. Ilość roślin, których poszukuję nie ma nic wspólnego z ilością już posiadanych,

Faktycznie nic nie rozumiem. Może spróbujemy sie dogadać na przykładzie ?
Np. znam kilkanaście gatunków z rodzaju Brachystelma a podobają mi się dwa : jeden zdobyłem i szukam drugiego. Jak zatem należy rozumieć, że liczba posiadanych roślin nie ma związku z liczba poszukiwanych ?

a tym bardziej ze zbieractwem wszystkiego "jak leci". Nie wiem więc co miałeś na myśli... gdyż dla mnie kolekcjonowanie i zbieractwo to 2 rożne sprawy, a u Ciebie po tym co piszesz nie widać rozgraniczenia.

Tu też się przyznaję, że nie rozumiem. Zbieractwo to dla mnie np. grzybów czy jagód a kolekcjonowanie to np. sukulentów czy znaczków. A dla Ciebie ?

Śp Andrzej z Lublina miał chyba najpiękniejszą w Polsce i pełną rarytasów  kolekcję asklepiadów i nie sprowadzał pojedynczych gatunków, a poszukiwał kolejnych iluś tam.

Ciekawe dlaczego ?
Bo ja akurat też nie kupiłem na Allegro poszukiwanego gatunku ze względów finansowych - gdyby w ofercie było ich 'ileś tam' na pewno bym się zdecydował.

Był najwyższej klasy koneserem i nie sądzę, aby w najbliższych latach znalazł się ktoś, kto by mu dorównał. Więc jak widzisz nie ilość, a człowiek...

Dla mnie wniosek jest inny:
i ilość /miał chyba najpiękniejszą w Polsce i pełną rarytasów  kolekcję asklepiadów/
i człowiek /Był najwyższej klasy koneserem/

A propos : co sie stało z tą kolekcją ?

Co nie znaczy, że jeżeli np. ja lub ktokolwiek inny poszukuje kilku roślin, to nie może mieć sporej kolekcji i gustu nie posiada.  Smile

Zgadza się !!!

Nie musi się on pokrywać z Twoim  Smile

Zgadza się !!! Nawet byłoby nudne, gdyby sie wszystkie gusta pokrywały.

Przygodę z sukulentami zaczęłam dobrze ponad 30 lat temu, więc mam nadzieję, że może mi się już gust wyrobił?  Smile

Nawet gdybyś zaczęła przygodę dopiero wczoraj nie śmiałbym się wypowiadać na temat Twojego gustu. De gustibus non disputantur. Stare słowa, ale  jakże aktualne.

Ja o niebie Ty o chlebie: ja o kolekcjonerze, a Ty o producencie sprzedającym na allegro. Co jedno z drugim ma wspólnego?! Czytaj dokładniej, bo odpowiedź nie na temat Wink

Z tym fragmentem nie będę polemizował, bo nie podobają mi sie takie połajanki.

Znani mi producenci także nie traktują ludzi tak jak piszesz. Sprzedają rarytas także początkującemu, jeżeli on sobie tego życzy.

Mamy zupełnie inne doświadczenia. Już kilkakrotnie zostałem tak potraktowany przez znanych producentów.

Monorodzajowa- same huernie  Sad Chyba, że wstawiłeś tylko fragment  Smile

Wstawiłem tylko fragment.

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #49 : Grudzień 18, 2007, 12:29:18 »

Bziku kochany, czy mógłbyś zajrzeć do "Co to za roślina" ?
Kasia podejrzewa mnie o huernię - czy mógłbyś to potwierdzić ? Pliiis  Smile

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #50 : Grudzień 31, 2007, 21:55:11 »

Nie wiem ,czy akurat te gatunki, bo sie nimi nie interesowałem. Ale przedstawiam ofertę Huerni jednego z kolekcjonerów :

H. aspera
H. barbata + 1 klon
H. breviostris
H.decumbens
H.hardii
H.hystrix + 2 klony
H.insigniflora
H.kirkii
H.loesneriana
H.pendula
H. piersii
H. pilansii
H. procumbens
H. quinta
H. recondita
H. thuretii + 6 klonów
H. stapelioides
H. zebrina ssp. zebrina

bez

Można na priv dostać adres? Smile

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #51 : Grudzień 31, 2007, 22:32:10 »

Lubię takie proporcje : mała roślinka a duży kwiat. A takie są właśnie Huernie:

Huernia pasiasta. Kwitnie już od dwu tygodni. Czyż nie jest oryginalna ?

bez

Hmmm..  Confused
A tu zebrina inaczej wygląda...

(stronka: http://www.hanacek.wz.cz/gallery/image61.html)

swoją drogą spore źródło wiadomości u tego Hanacka ...

bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #52 : Styczeń 01, 2008, 06:28:39 »

Huernia pasiasta została podzielona na dwa podgatunki: Huernia zebrina ssp. zebrina /ten na moim zdjęciu/ oraz Huernia zebrina ssp. magniflora /ten na czeskim zdjęciu/.
To właśnie ten drugi podgatunek ma największy popyt tak, że Hinz nie może nadążyć z jego rozmnażaniem i sprzedaje tylko wybranym /mnie nie sprzedał o czym już pisałem powyżej/.

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #53 : Styczeń 01, 2008, 15:06:41 »

Trzeba się zakręcic :>

Meluzyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #54 : Styczeń 02, 2008, 10:59:09 »

Ale piękne kwiaty ma ta Huernia...jak z bajki normlanie...

Zapraszam również do moich dzieł pazurkowych Smile
http://s213.photobucket.com/albums/cc17/LaMonicca/My%20nails/
Na wizażu znajdziesz mnie zawsze Smile jako La Monica Smile
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #55 : Styczeń 28, 2008, 11:26:48 »

Ze względu na dyskusję na temat środowiska naturalnego huerni przedstawiam poniższe zdjęcie :

http://image57.webshots.com/457/3/56/87/2399356870059205087jjlyHc_fs.jpg

Widać wyraźnie, że to środowisko pustynne a huernia ma gałęziaki aż fioletowe od słońca.

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #56 : Styczeń 28, 2008, 11:54:14 »

Forbidden

You don't have permission to access /457/3/56/87/2399356870059205087jjlyHc_fs.jpg on this server.
 Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #57 : Styczeń 28, 2008, 12:03:45 »

Spróbuj odświeżyć,u mnie pomogło.
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #58 : Styczeń 28, 2008, 12:18:59 »

Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
bez
Aktywny
**

« Odpowiedz #59 : Styczeń 28, 2008, 17:55:45 »

Faktycznie, nie działa. Ale jak sprawdzałem w Podgląd to się wyświetlała.
Spróbuję zatem wstawić tu zdjęcie - może tym razem nie zniknie ?

No, niestety nie umiem. Spróbuję znaleźć inny link.
Znalazłem, ale nie huernię a kwakwę :

http://i11.photobucket.com/albums/a187/jhoes/66x-quaqua-P.jpg

Teraz powinno zadziałać.

bez

Pozdrowienia z Sopotu !
Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: