Dla mnie niewielki. Z tej 11-tki poszukuję tylko jednej rośliny. Gdyby oferta była 50+ to pewnie znalazłbym ich więcej.
To logiczne, ale napisałam, że to oferta kolekcjonerki, a nie producenta, a w tej sytuacji to nie mało.
Poza tym, skoro kolekcjonuję to szukam więcej niż 1 roślinki- bo 1 roślinka to nie kolekcja

Zgadzam się z Tobą pod warunkiem, że nic nie masz i że kolekcjonujesz rośliny 'jak leci'.
To nie ma nic do rzeczy. Ilość roślin, których poszukuję nie ma nic wspólnego z ilością już posiadanych, a tym bardziej ze zbieractwem wszystkiego "jak leci". Nie wiem więc co miałeś na myśli... gdyż dla mnie kolekcjonowanie i zbieractwo to 2 rożne sprawy, a u Ciebie po tym co piszesz nie widać rozgraniczenia.
Śp Andrzej z Lublina miał chyba najpiękniejszą w Polsce i pełną rarytasów kolekcję asklepiadów i nie sprowadzał pojedynczych gatunków, a poszukiwał kolejnych iluś tam. Był najwyższej klasy koneserem i nie sądzę, aby w najbliższych latach znalazł się ktoś, kto by mu dorównał. Więc jak widzisz nie ilość, a człowiek...
Ja akurat mam swój gust i sporą kolekcję a poszukuję tylko niektórych roślin.
Co nie znaczy, że jeżeli np. ja lub ktokolwiek inny poszukuje kilku roślin, to nie może mieć sporej kolekcji i gustu nie posiada.

Nie musi się on pokrywać z Twoim

Przygodę z sukulentami zaczęłam dobrze ponad 30 lat temu, więc mam nadzieję, że może mi się już gust wyrobił?

A te na allegro to od kogo- właśnie od kolekcjonera... Dlatego pojedyncze sztuki, a nie w hurcie!
Tu akurat nie masz racji. Znany, duży producent z Wybrzeża też sprzedaje na Allegro.
Ja o niebie Ty o chlebie: ja o kolekcjonerze, a Ty o producencie sprzedającym na allegro. Co jedno z drugim ma wspólnego?! Czytaj dokładniej, bo odpowiedź nie na temat

Jeżeli piszesz o Andrzeju to akurat przypadkiem jest on też znanym kolekcjonerem i nie widziałam, aby swoje największe rarytasy z kolekcji sprzedawał gdzieś hurtem.
Podam na PW, bo tutaj to raczej niezgodne z regulaminem.
Nie ma sprawy, chętnie zadobędę adres z dobra ofertą

I nie mogę się zgodzić, że producenci nie mają rarytasów.
Przecież napisałam dokładnie o co mi chodzi. Jeżeli jest to producent "specjalistyczny" to można trafić na rarytasy. Jeżeli jest to producent od "zielska"- nie uświadczysz nic ciekawego!
Od specjalistycznego nie jedno sprowadziłam, jednak w Polsce jest ograniczony wybór rarytasów, nawet u nich

Dlatego też jesteśmy
nadal zmuszeni sprowadzać zza granicy...
Mają, ale przeważnie sprzedają je tylko 'lepszym' klientom. Chociaż czasami udaje się jakiegoś kupić.
Myślę, że rozumujesz w złych kategoriach. Nie ma "lepszych" klientów. Są znajomi, dla których zostawia się zamówione rośliny (ja też dla przyjaciół zostawiam co nieco)

Są też po prostu laicy lub początkujący i kolekcjonerzy, a to nie stanowi o wartości jako klienta

Nie uważam się za lepszą, bo pamiętam, że kiedyś też zaczynałam... A jak ktoś mi wykupi jakiś rarytasik- cóż... Może tafię kiedy indziej

Przychodząc do producenta, kolekcjoner najczęściej pyta o konkrety, a początkujący kupuje to, co mu się wydaje ładne

Reszta przychodzi z czasem....
Znani mi producenci także nie traktują ludzi tak jak piszesz. Sprzedają rarytas także początkującemu, jeżeli on sobie tego życzy. Znam dziewczynę, która zaczęła w tym roku i ma efekty lepsze, niż nie jeden kolekcjonujący rośliny od 10 lat, wiec na jakiej podstawie sprzedawca miałby traktować jego jako lepszego klienta?
Ależ wierzę, wierzę..Czemu niby miałbym nie wierzyć ?
Pisałam to w znaczeniu takim, że opieram swoje słowa na wiedzy, a nie przypuszczeniach.
Nie wiem ,czy akurat te gatunki, bo sie nimi nie interesowałem.
A ja podałam je przykładowo, jako rarytasy nie będące dostępne w Polsce, bez względu na to, czym kto się interesuje...

Ale przedstawiam ofertę Huerni jednego z kolekcjonerów :
H. aspera
H. barbata + 1 klon
H. breviostris
H. breviostris v. intermedia
H.decumbens
H.hardii
H.hystrix + 2 klony
H.insigniflora
H.kirkii
H.loesneriana
H.pendula
H. piersii
H. pilansii
H. procumbens
H. quinta
H. recondita
H. thuretii + 6 klonów
H. stapelioides
H. zebrina ssp. zebrina
H. zebrina ssp. magniflora
Zgodzisz się chyba, że to przyzwoita oferta ?
Przyzwoita i chętnie przyjrzę się jej bliżej, chociaż niektóre już mam i jest mało urozmaicona

Monorodzajowa- same huernie

Chyba, że wstawiłeś tylko fragment

Osobiście nie lubię monotonii i jak zauważyłam, wielu moich kolegów kolekcjonerów też

Nie uważam tego jednak za lepsze tylko po prostu za inne

Muszę tu przyznać, że Ci zazdroszczę. Musisz mieć świetne warunki do uprawy skoro liczysz na nasiona.
Nie musisz

Nie mam świetnych warunków, a jestem po prostu optymistką

Ja w zwykłym mieszkaniu mam problemy nawet z ich zakwitaniem a pełnowartościowych nasion nigdy mi się nie udało otrzymać.
Ja w tej chwili też mam je w zwykłym mieszkaniu

Myślę, że przyszłe lato moje rośliny spędzą w innym miejscu niż parapet, ale co będzie to się dopiero okaże, więc na razie nic nie jestem w stanie powiedzieć

Mam tylko nadzieję, że moja genetyczna wiedza i natura na coś się przydadzą gdyż te rośliny bardzo trudno zapylić sztucznie