|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #150 : Sierpień 19, 2009, 05:57:52 » |
|
... niż do Rumii?  Zdecydowanie mam bliżej. Dziękuję Bez. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #151 : Sierpień 19, 2009, 06:56:58 » |
|
Jezz...ja jestem wrocławianka.Tak wiem,że tam prężny oddział PTMK z silnym zapleczem Asclepiadaceae, bo nawet p.Chrabąszcz wysłał mi kiedyś dwa egzemplarze ich pisma właśnie o Asc. Tylko jak dokonać zakupów-to jest pytanie 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #152 : Sierpień 19, 2009, 07:51:49 » |
|
Z tego, co pamiętam, a wydaje mi się, że się nie mylę, rozmawiałam na wiosnę z tym Panem ze strony, którą podał bez. Powiedział mi, że nie ma już śmierdzioszków, zrezygnował z ich uprawy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #153 : Sierpień 19, 2009, 09:43:58 » |
|
A gdzie we Wrocławiu można zakupić te cuda? A doczytałam już nie ma 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #155 : Sierpień 19, 2009, 16:53:33 » |
|
Z tego, co pamiętam, a wydaje mi się, że się nie mylę, rozmawiałam na wiosnę z tym Panem ze strony, którą podał bez. Powiedział mi, że nie ma już śmierdzioszków, zrezygnował z ich uprawy.  Faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi. Stapeliowate są tylko w kolekcji a nie ma ich w ofercie. Napisałem do pana Snowarskiego - zobaczymy co odpowie. bez Post dołączony: Sierpień 19, 2009, 17:25:03
Napisałem do pana Snowarskiego - zobaczymy co odpowie. Już otrzymałem odpowiedź : nie umieścił stapeliowatych w ofercie, bo nie ma ich w nadmiarze. Tak hodowcy zwykle robią : jeśli mają czegoś po 2-3 sztuki to nie umieszczają w ofercie - do oferty zwykle trafiają taksony w liczbie ponad 10 sztuk. Asiu Wrocławianko, ja bym na Twoim miejscu obejrzał kolekcję pana Snowarskiego /na pewno wszystkich by ucieszyły zdjęcia/ a przy okazji coś kupił /a my tu padniemy z zazdrości. bez Post dołączony: Sierpień 20, 2009, 14:12:25
I znowu mam kłopot... Kupiłem stapelię, dziś zakwitła i ...  Okazuje się, że to Huernia aspera. Po co mi druga taka sama ? Może komuś się spodoba ? To chętnie wymienię na inną. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #156 : Sierpień 21, 2009, 10:10:36 » |
|
Po czym poznajesz, że to huernia aspera? Kwiat rozwinie się jeszcze, czy to już pełen rozkwit?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #157 : Sierpień 21, 2009, 16:38:59 » |
|
Poznaję bez kłopotu, bo mam druga identyczną
Kwiaty się rozwiną, ale niewiele - płatki się trochę odchylą, ale sam kwiat jest dzwonkowaty.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #158 : Sierpień 21, 2009, 18:06:33 » |
|
Faktycznie, nie pomyślałam. Aspery nie mam, ale nie mam również nic, co mogłabym Ci zaoferować w zamian, bo oprócz paru już tutaj reprezentowanych, które zapewne masz, reszta jest wielkości 1 ogonka bądź dwóch i jak na razie żadna mi się nie powtarza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #159 : Sierpień 23, 2009, 08:59:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #161 : Sierpień 23, 2009, 18:07:38 » |
|
Lulu ale Ci sie szybko ukorzeniła  To teraz czekamy kiedy się otworzy Huernia pilansii x huernia transvalensis jestem bardzo ciekawa jaki ma kolorek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #162 : Sierpień 23, 2009, 20:12:11 » |
|
bez a mógłbyś pokazać środek tej aspery chciałabym porównać z Schneideriana  Nie dam rady. Ta huernia jest dzwonkowata i słońce do środka nie dochodzi. Ja też nie mam w swojej kolekcji Aspery ale na wymianę nie mam co zaproponować chyba, że odkupię Dałem za nią 6 zł - napiszę pw. bez PS Piękne robisz zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #163 : Sierpień 23, 2009, 21:17:51 » |
|
anamat zupełnie nie mogę się przyzwyczaić do Twojego nowego avatara.  A co do ogonka, to sama się zdziwiłam, że tak szybko nogi wypuścił. A co do tej huerni powyżej, to już pomału się otwiera, jutro powinien być rozwinięty. Kolor jest inny niż u huernii pilansii. I to mnie cieszy  Pozwolę sobie wstawić fotkę huernii pilansii z zeszłego roku, dla porównania z huernią pilansii x huernia transvalensis, która powinna jutro być już w pełnym rozkwicie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #164 : Sierpień 24, 2009, 06:08:52 » |
|
bez dziekuje za komplementy, ciesze sie bardzo na tą Asperę i jestem ciekawa czy będzie tak chętnie kwitła jak moja Schneideriana Lulu znudził mi się ten mój kwiatuszek w awantarku i teraz jest tam moja sunia Lara, z czasem sie przyzwyczaisz  Moja huernia pilansii szt. 2  stoi w miejscu i nawet nie ma przyrostów dobrze, że przynajmniej wiem na co mam czekać jak zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|