bez
Aktywny

|
 |
« : Październik 28, 2007, 05:49:26 » |
|
Lubię takie proporcje : mała roślinka a duży kwiat. A takie są właśnie Huernie:  Huernia pasiasta. Kwitnie już od dwu tygodni. Czyż nie jest oryginalna ? bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 28, 2007, 07:27:11 » |
|
Huernia chyba nie śmierdzi, czy się mylę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 28, 2007, 14:42:39 » |
|
Huernia pasiasta. Kwitnie już od dwu tygodni. Czyż nie jest oryginalna ? A jak ją można zdobyć? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 28, 2007, 14:47:53 » |
|
Jest właśnie na allegro ok 15 zł plus koszty wysyłki. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 28, 2007, 14:52:50 » |
|
Dostałam chyba podobne.. jeszcze się gubię w takich gatunkach. Bez, możesz pokazać roslinkę? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 28, 2007, 14:53:45 » |
|
A jak ją można zdobyć?  Np. tutaj : http://www.bio-forum.pl/messages/83447/83730.htmlZapach huerni zależy od wielu czynników głównie od gatunku i podłoża. Ta moja nie wydziela zapachów. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 28, 2007, 14:54:35 » |
|
Jest właśnie na allegro ok 15 zł plus koszty wysyłki.  To chyba nie ten sam gatunek który bez prezentuje... Swoją drogą sama roslinka ciekawa, taka bardziej 'kaktusowata' 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 28, 2007, 15:15:52 » |
|
Dostałam chyba podobne.. jeszcze się gubię w takich gatunkach. Bez, możesz pokazać roslinkę? Pozdrawiam  Pokazanie roślinki nic nie da - prawie wszystkie huernie i carallumy maja gałęziaki bardzo podobne. Nawet z kwiatami czasami trudno rozróżnić gatunki : http://www.flowers.bitrix.ru/upload/forum/67e/67ef6295cb74c6aba3df7ca9694a5a4f.jpgNa zdjęciu jest Huernia confusa - prawda, że trudno ją odróżnić od mojej ? bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 28, 2007, 15:18:21 » |
|
Na allegro są 2 rózne huernie. I jednak się różnią... chcialabym po prostu zobaczyć Twoją... bo przyjdę osobiście 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 28, 2007, 15:30:18 » |
|
Na allegro są 2 rózne huernie. I jednak się różnią... chcialabym po prostu zobaczyć Twoją... bo przyjdę osobiście  Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem. Oto moja Huernia zebrina wiosną :  Ciekawe, czy Ci sie przyda ? BEZ
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 28, 2007, 15:33:35 » |
|
Wiedza (najczęściej) sie przydaje Dostałam od aiszo cos podobnego, podzielisz się informacjami co mu robic żeby tak pieknie zakwitł? Swoja droga dośc dekoracyjna ta zebrina  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pablo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 28, 2007, 15:37:31 » |
|
Ten Aiszowy bardzo mi się podoba, przypomina mi tłustą gąsienicę.  Czy dałoby się je hodować na północnym oknie? Nie musi kwitnąć, ale nie chcę żeby zmarniała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 28, 2007, 15:59:04 » |
|
Wiedza (najczęściej) sie przydaje Dostałam od aiszo cos podobnego, podzielisz się informacjami co mu robic żeby tak pieknie zakwitł? 'Coś podobnego' to może być wszystko. Dowiedz się najpierw o jaki gatunek chodzi. Swoja droga dośc dekoracyjna ta zebrina  'Dość dekoracyjna' ???? To zniewaga dla mojej miłości !!! Gdyby ją wyrzeźbić w złocie, to sam bym chętnie nosił jako np. order za zasługi dla Floraforum. Na miejscu Huerni bym się na Ciebie obraził i w ogóle nie zakwitł !!! bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 28, 2007, 16:06:48 » |
|
Wiesz.. zebrina to nie hoja... cóż... mam inne gusta w miłości  Mam to co aiszo w swoim avatarze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 28, 2007, 16:15:24 » |
|
Wiesz.. zebrina to nie hoja... cóż... mam inne gusta w miłości  Hoja hoji nierówna. Ale generalnie też je lubię. Mam to co aiszo w swoim avatarze. To wcale nie jest Huernia a Orbea variegata /Orbea plamista/. Huernie są o połowę mniejsze. Dla porównania inna moja Huernia :  Tu już lepiej widać, że to roślinki miniaturki. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 28, 2007, 16:17:56 » |
|
Sam więc widzisz że można się pomylić... i wiedza się przydaje...
To jakiej wielkości jest ten kwiatek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 28, 2007, 16:19:44 » |
|
To jakiej wielkości jest ten kwiatek? 3 cm średnicy. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 28, 2007, 16:22:11 » |
|
No to roślinka faktycznie maleńka nawet w stosunku do stapelii... Zalecenia po prostu jak dla grubosza? Czy specjalne traktowanie? Zimowanie? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 28, 2007, 16:27:51 » |
|
No to roślinka faktycznie maleńka nawet w stosunku do stapelii... Zalecenia po prostu jak dla grubosza? Czy specjalne traktowanie? Zimowanie?  Okna południowe ewentualnie zachodnie. Dużo słońca mało wody /szczególnie zimą/. Ja nawożę tylko wodą po gotowaniu warzyw i to tylko latem, w czasie ich wzrostu. Tyle im wystarcza. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 28, 2007, 16:29:52 » |
|
Muszę się porządnie zabrć za moje gruboszki... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 30, 2007, 16:44:43 » |
|
piękne masz te huernie - też kiedyś próbowałam ale zawsze jak wiązały kwiaty to wchodziła mi na nie szara pleśń i się nie otwierały - i nie pomagało żadne pryskanie. Coś po prostu robiłam nie tak z roślinkami a szkoda bo uroda ich kwiatków do dziś powala mnie na kolana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 30, 2007, 19:43:41 » |
|
Coś po prostu robiłam nie tak z roślinkami Są znacznie łatwiejsze w uprawie o hoi, chociaż to ta sama rodzina. Z huerniami najlepiej to nic nie robić : wsadzić do piachu, wystawić na słońce i o nich zapomnieć. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 31, 2007, 09:44:27 » |
|
Dla porównania inna moja Huernia : Widzę, że masz H. pillansii o tych ciemnych kwiatach. Mi się też ta bardziej podoba Jakby ktoś chciał sobie obrazeczków pooglądać to jest kilka na tej stronce i widac różnice wśród samych huerni: www.cacti.euweb.cz/huernia/huernia.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 31, 2007, 16:28:25 » |
|
Faktycznie fajna /i nieznana mi/ stronka - dzięki ! Widzę, że masz H. pillansii o tych ciemnych kwiatach. Mi się też ta bardziej podoba  Dokładnie to jest mieszaniec : Huernia pillansii /mama/ i Huernia aspera /tata/. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 31, 2007, 20:21:16 » |
|
Od Andrzeja Hinza? Właśnie. Ja też mam fajną krzyżóweczkę z tym, że Duvalii z Huernią  No, no... Tego u Hinza nie widziałem. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 31, 2007, 22:41:32 » |
|
No, no... Tego u Hinza nie widziałem. To z tego źródła, skąd jest zdjęcie do którego link podałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 01, 2007, 09:16:09 » |
|
To z tego źródła, skąd jest zdjęcie do którego link podałam  No to zazdroszczę. Masz jeszcze coś z tej firmy ? bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|