BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« : Październik 27, 2007, 16:30:57 » |
|
witam ,dzis kupiłam za 10 zł ,w auchan ,w Wa-wa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
halszka_m
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 27, 2007, 20:33:06 » |
|
Basiu kupiłaś - Dendrobium nobile czy Dendrobium phalaenopsis? Jakie ma kwiaty, pokaż 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Halina
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2007, 21:24:26 » |
|
kupiłam ,na wyprzedazy bez kwiata ,pisze dalej orchds jungle,nie wiem jak będzie kwitł,jest marny ,ale wypuszcza nowy liść,więc wziełam ,no i cena  takie cos znalazłam w internecie ,niby ma taki kwiat ,,zobaczymy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 28, 2007, 14:00:49 » |
|
Basiu ten kwiat co przedstawiłaś to kwiat encycli a nie dendrobium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 28, 2007, 19:37:34 » |
|
Basiu ten kwiat co przedstawiłaś to kwiat encycli a nie dendrobium _________________ tak znalazłam w intrnecie ,po wrzuceniu nazwy w gogle ,nazwy co mam przyczepiona do storczyka  i do tej nazwy było takie zdjecie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 29, 2007, 10:22:12 » |
|
to nazwa firmy która w swoim atawarze poprostu wstawiła takie zdjęcie - zrób zdjęcie całej rośliny to postaramy się choć w przybliżeniu określić gatunek który kupiłaś
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 30, 2007, 21:48:32 » |
|
Basiu tel na pewno dendrobium sądząc po kształcie liści - hybrydy dendrobium bigbbum - sa bardziej wydłużone niz Phalaenopsis cytuje za Orchidarium.pl Dendrobium phalaenopsis Normalnie uznawane za synonim D. bigibbum Lindley.Clements (1989) wyróżnił D. phalaenopsis i D. bigibbum jako oddzielne gatunki. mam hybrydy jednego i drugiego; różnią się trochę kształtem liści ( zaznaczam raczkuje w temacie mam tylko 4 dendrobium w tym chlodnolub kingianum) pokaże jakie mam i porównasz liście (odmiana alba była zbyt duża (30 cm ps-bulwa i 60 cm łodyga kwiatowa - wiec na razie tylko kwiatki kupione za 10 zł ale kształt liści taki sam jak Anna Green)  dla odmiany d.kingianum - To teraz tylko "małe" ukorzenione Keiki  jeśli chcesz coś więcej wiedzieć o dendrobium poczytaj na http://www.hejstorczyki.pl/prezentacje_07/dendrobium_roellke/prezentacja_roellke_roszkowska_07.htmpozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 31, 2007, 17:35:18 » |
|
Basiu tel na pewno dendrobium Małgorzatka ,ja wiem że kupiłam dendrobium...to powątpiewała Probetka ,czy wogóle kupiłam dendrobium,i chcieła zdjęcie ,a właściwie chodziło ,o nazwę Jungle,i jaki będzie kwiat ,a ja nie wiem ,tylko tak znalazłam w necie ...i wcale się nie kłopocze tym ,bo jak zakwitnie ,,oby ,wszystko się okaże ,to według ciebie ,to bigbbum,serdecznie dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 31, 2007, 19:33:51 » |
|
Basiu tel wg mnie to dendrobium typu Biggbum i najczęściej ma bordowo-różowe kwiatki; w odróżnieniu od D.Phalaenopsis - u mnie - właśnie wypuszcza drugie łodygi kwiatowe na wierzchołka ps.bulwy ale może to catleya (nie znam się jeszcze na nich) liście i ps - bulwy na zdjęciach podobne one maja najczęściej w nazwie dodatkowo Jungle A TO BĘDZIE NIESPODZIANKA JAK ZAKWITNIE czekam na zdjęcia za jakiś czas - sama jestem baaaarrrrddddzzzooo ciekawa małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 02, 2007, 18:02:22 » |
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 02, 2007, 20:07:49 » |
|
Famelia nic im nie dolega; mają nowe przyrosty; korzenie ok; pięknie kwitły- teraz poobcinaj pozostałości po kwiatach; nie usuwaj "suchych " badylków one spełniają ważną rolę w magazynowaniu wody;
chyba że bardzo nie podoba Ci się ich wygląd to jedno - maks 2 możesz obciąć i wykorzystać do rozmnożenia wegetatywnego; (pisze się na jedno)
żeby dobrze prowadzić uprawę niestety musisz wiedzieć jakiego typu dendrobium masz; keiki na roślinie wskazują na dendrobium typu nobile, d.Phalaenopsis rzadko wytwarza tyle keiki, raczej przyrosty wyrastają u podstawy lub na pierwszym oczku o uprawie dendrobii cytuję za strona Pani Ewy Hejstorczyki tłumaczenie pracy Lutz Röllke "Das praktische Orchideen-Buch" "Najnowsze mieszańce z grupy Dendrobium Nobile nadają się świetnie do uprawy na parapecie. Rosną bezproblemowo w temperaturach około 20 stopni, w półcieniu, w przewiewnym podłożu. Pewne trudności może jednak sprawiać doprowadzenie ich do kwitnienia. Jeśli nie zapewnimy im 8- 12-tygodniowego okresu spoczynku w temperaturze 12 – 14 st., zamiast pąków kwiatowych rozwiną się keiki. W tej grupie hybryd kolory kwiatów są dość ograniczone, a czas kwitnienia wynosi 8 do 10 tygodni.
Hybrydy Dendrobium Phalaenopsis uprawiamy w warunkach zbliżonych do Phalaenopsis. Starsze pseudobulwy często powtarzają kwitnienie. Wymagają jasnego stanowiska bez bezpośredniego nasłonecznienia, temperatury około 20 stopni, umiarkowanego podlewania i nawożenia (w zimie można trochę zmniejszyć). Kolory – to biały, białoróżowy i róż. Czas kwitnienia wynosi 3, 4 miesiące i dłużej."
Basiu Tel błędnie wpisałam nazwę(jak zwykle robie czeskie błędy - dysgarficzka) nazwa powinna brzmieć dendrobium biggbum przepraszam z błąd
pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 02, 2007, 21:27:04 » |
|
No właśnie ja kupiłam je w sklepie ogrodniczym, przy którym jest szklarenka i one stały sobie z boczku. Poprosiłam o przecenienie i mam! Tam było ciepło i wilgotno - może stąd brak kwiatów? Czy mogę je postawić przy uchylonym oknie? (Nie mam jak je schłodzić  ) Powiedz co mam uciąć i jak i podaj adres na pw razem ze szczegółową instrukcją zapakowania - za to pocieszenie należy ci się badylek 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
|
|
|
maczka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 04, 2007, 22:20:45 » |
|
Famelia nic na siłę na badylka sobie poczekam do wiosny  na razie żadnego nie obcinaj poczekaj Dobrze traktowany b. szybko wypuści nowe przyrosty- nic nie będziesz musiała obcinać, samo wyjdzie  coś mi sie wydaje,że to może być też d.kingianum A to nie będzie epidendrum (tutaj radicans)? http://www.uaf.edu/grnhouse/images/epidendrum.jpgB. podobne do dendrobium, ale ma zdecydowanie cieńsze łodygi/pseudobulwy. Ale mogę nie mieć racji, sama kupiłam coś podobnego i czekam na kwiaty, żeby się dowiedzieć co mam  A że nie jestem pewna co mam i jak traktować, to trochę eksperymentuję. Na razie z 4 marnych pseduobulw od września zrobiło mi się kilkanaście.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania L. ---
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 04, 2007, 22:45:17 » |
|
nie Aniu to jest jak napisała sbb28 dendrobium typu nobile - den, typ phalaenopsis ma inny typ bulw tak samo den kingianum którego jest kilka typów (różniących się wzrostem i oczywiście kolorem kwiatów) i nie jest to epidendrum. Famelio to przechłodzenie możesz zrobić teraz jak pisałaś przy rozszczelnionym oknie ale znacznie bardziej naturalnym cyklem będzie je zrobić przyszłej jesieni gdzie po wystawieniu na dwór już od początku września tego typu dendrobii nie podlewamy i do domu wnosimy około listopada już z pąkami kwiatowymi. Teraz je podlewaj ale oszczędnie po prawie całkowitym przeschnięciu podłoża. Dobrze by było jak nie masz wprawy umieścić je w przezroczystej doniczce, i jak najbliżej szyby te dendrobia dobrze reagują na różnice temperatur występujące blisko szyby. A obcięcie starych bulw to wyłącznie dla mnie sprawa estetyki rośliny - ja obcinam stare i pomarszczone bulwy - bezlistne ale jeszcze jędrne zostawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 05, 2007, 09:03:53 » |
|
Tak też zrobię, dzięki za pomoc - na Waszą cześć nazwę moje dendrobia - Małgorzata i Beata 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|