Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 01:21:45
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Palma kokosowa  (Przeczytany 552 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
margo_81
Nowicjusz
*

« : Październik 27, 2007, 11:14:43 »

Strasznie zasychają mi liście w palmie kokosowej, w zasadzie już prawie cała zaschła. Co może być tego przyczyną?
ewalukas
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Październik 27, 2007, 11:29:20 »

Przyczyn może być klika. Za suche powietrze, przelanie (palmę podlewa się raz na tydzień odpowiednią ilością wody i do podstawki). Jeżeli w ostatnim czasie przesadzałaś, to może być uszkodzony system korzeniowy. Palmę przesadza się raz na 5-6 lat. Może jej za zimno?

Ciężko powiedzieć, nie piszesz nic o uprawie i warunkach.
margo_81
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2007, 13:04:51 »

Palma stoi obok okna, ale nie w przeciągu, niedaleko od grzejnika. Kupiłam ją jakiś miesiąc temu i od tamtej pory nie za dobrze się z nią dzieje. Nie przesadzałam jej. Podlewam ją raz w tygodniu, nie używałam żadnych odżywek.
ewalukas
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Październik 27, 2007, 14:26:18 »

Po 1. należy ją przesadzić do palmowej ziemi i doniczki. Ale bardzo bardzo delikatnie, żeby nie uszkodzić korzeni. Później odchoruje i tak  Rolling Eyes
To, że masz ją w domu od niedawna, to pewnie się próbuje zaklimatyzować. Stoi obok grzejnika, więc spryskuj ją każdego dnia, a jeszcze lepiej nasyp kermazytu w podstawkę i tam lej wodę.

Powiem Ci, że ja dostałam w wakacje palmę. Przesadziłam ją. Później zaczęła zasychać. Co 2 tyg usuwałam uschnięte liście. Teraz stoi taki kikut na klatce, może z czasem odżyje. Spotkałam się z takim przypadkiem, że palma straciła wszystkie liście, była już skazana na straty i odżyła  Wink

A i poucinaj suche liście, ale zostawiając ok 5 mm suchego. Żebyś nie cięła przy samym zielonym.
margo_81
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Październik 27, 2007, 19:23:07 »

Serdeczne dzięki. Zastosuję się do Twoich wskazówek. Pozdrawiam
justi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2007, 20:30:10 »

Może to być spowodowane, iż stoi niedaleko kaloryfera ma za suche powietrze. Koło doniczki postaw jakiś pojemniczek z wodą co zwiększy wilgotność powietrza. Tylko rano spryskaj liście letnią wodą, aby palma miała czas na wyschnięcie. Raz na 2 tygodnie wilgotną bawełnianą szmatką zetrzyj kurz. Końcówki uschnięte obetnij zostawiając 3 mm pasek tego uschniętego liścia nie wolno ciąć żywej tkanki. Powinna mieć minimum 18C, jasne miejsce, wysoką wilgotność. Odstaw ją od tego kaloryfera niech ma jasno ale niech nie cierpi ze względu na suche powietrze. A przede wszystkim pamiętaj, żeostatnim miesiącem na przesadzanie palm jest miesiąc czerwiec. Życzę powodzenia :wink:
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: