|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #30 : Październik 25, 2007, 19:47:45 » |
|
Za Gdynię jeździłaś? Widać Tobie Forum niepotrzebne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pablo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Październik 25, 2007, 20:10:19 » |
|
Swojego czasu była woodii variegata na allegro. Dość spora roślina poszła za ok 20 zł. Ale śliczne była. Tylko to jednak trochę za drogo.  Tellerko, mam wielką prośbę. Jeśli będziesz w tym sklepie, czy możesz się zapytać o Senecio stapeliformis? Tylko nie formę "minor", tą zwykłą (która jeśli już to powinna nazywać się "major"). Oczywiście zrewanżuję się jak będę tylko mógł  Nie chcę dręczyć, ale bardzo prosiłbym też o jeden nawet pęd ceropegii variegaty, jeśli to nie będzie problemem. (jak tylko uda mi się uruchomić zalany aparat to zrobię zdjęcia moich roślin, nie będę się wygłupiać z komórką)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #32 : Październik 25, 2007, 20:28:53 » |
|
Wszystko zależy od tego, czy mają czynne w weekendy...  bo jeśli nie to.. zupa zimna  bo ja bywam w domu tylko w weekendy. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #33 : Październik 25, 2007, 20:35:30 » |
|
Za Gdynię jeździłaś? Bawiąc w Trójmieście  Dawno to było, ze 2 lata temu. Ale wnętrze kaktusiarni stoi mi w oczach do dziś...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Październik 31, 2007, 09:28:44 » |
|
Swojego czasu była woodii variegata na allegro. Dość spora roślina poszła za ok 20 zł. Ale śliczne była. Tylko to jednak trochę za drogo.  Biorąc pod uwagę jej dostępność i że była dużą roślina to wcale nie tak drogo. Drożej w hurtowni kosztuje zwykła woodi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Październik 31, 2007, 09:36:42 » |
|
Wszystko zależy od tego, czy mają czynne w weekendy...  bo jeśli nie to.. zupa zimna  bo ja bywam w domu tylko w weekendy. Spróbuj się jednak do nich dodzwonić. Aby pojechać do Rumi w weekend to po prostu trzeba się z Andrzejem lub Lusią wcześniej umówić. Nikt z nas nie jest przecież dyspozycyjny przez cały tydzień, więc i oni mogą mieć swoje plany  Nie wiem jak w sobotę, ale ustalając termin na niedzielę z pewnością trzeba się wcześniej skontaktować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #37 : Październik 31, 2007, 09:41:08 » |
|
z Andrzejem lub Lusią Czy to znaczy, że znasz państwa Hinzów osobiście ? Pytam, bo ciężko mnie zastanawia ich koszt wysyłki... 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
marangai
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Październik 31, 2007, 10:27:25 » |
|
[A teraz kwiatuszek jednej z moich ceropegii: C. sandersonii Doro, nie kojarzę Cię co prawda z wątku wymiany, ale może byłabyś skłonna z tej ceropegii taką małą sadzoneczkę...??? Szukam jej bezskutecznie od kilku lat! Myślę, że znalazłabym coś na wymianę na swoich parapetach... Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
Opór jest bezcelowy
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Październik 31, 2007, 14:31:06 » |
|
Czy to znaczy, że znasz państwa Hinzów osobiście ? Tak Tam chyba jest podana cena przesyłki za pobraniem- tak mi się wydaje. Firmy mają chyba jakieś takie zestandaryzowane przesyłki, bo gdy sprowadzałam z jakiejś firmy nasiona to było podobnie. Ja się Andrzeja nie pytałam, bo myśmy rozliczali się inaczej- prywatnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #41 : Październik 31, 2007, 14:34:15 » |
|
Zobaczymy jak wyjdzie ta licytacja.. jak nie wyjdzie to zadzwonię tam... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Październik 31, 2007, 14:51:36 » |
|
A może dwie skoro już bedziesz do warszawy wysyłać... Jeżeli jesteście z Warszawy to ja mam niedaleko Ale może zacznę od początku tzn kilka słów w ogóle o ceropagiach. Poza C. woodii, która ukorzenia się bez problemów- zarówno przez sadzenie bulwek jak i ukorzenianie pędów w wodzie (błyskawicznie wypuszcza korzonki z węzłów) wszystkie pozostałe ceropegie są bardzo ciężkie w ukorzenianiu. Dlatego pewnie też tak trudno cokolwiek kupić poza specjalistycznymi miejscami czy u hobbystów. Ja mam w planie kolejną próbę ukorzeniania tych ceropegii wg nowego pomysłu mojej koleżanki, ale jakie będą efekty- trudno mi powiedzieć. Mam na swoim sumieniu pokaźne ilości zamordowanych sadzonek ceropegii- nazbierało sie tego trochę przez te parę lat, między innymi sprowadzone z Holandii razem z hojami od P. Shirleya- sprzedaje cięte! Tym bardziej się ucieszyłam gdy zaczęła mi puszczać jedna z nowych sadzonek- przywieziona w sierpniu! Odpukać!!! Tak więc nie mogę nic obiecać, bo nie wiem, czy ten nowy sposób wypali. Tyle mogę powiedzieć z moich doświadczeń, że rośliny kwitną na młodych pędach a większą szansę ukorzenienia ma sadzonka cięta z pędu półzdrewniałego. W tej sytuacji trzeba odciąć z reguły ponad połowę swojej rośliny, aby dostać się do części, która ma jakieś szanse na ukorzenienia. Jeżeli ten nowy pomysł wypali, to może nie będzie to konieczne Nie chcę, abyście myślały, że nie chcę się dzielić- chętnie bym sie wymieniła na inne gatunki  Jednak realia są takie, jakie są. Od kilkunastu lat należę do Towarzystwa Miłośników Kaktusów i zainteresowani tymi roślinami mają podobne do moich doświadczenia z ukorzenianiem tych cudności!. A dla dziewczyn z Warszawy- zapraszam na kolejne zebranie- spotykają się na nim ludzie zbierający kaktusy, różnorakie sukulenty, hoje itd Mogę też zdradzić, gdzie widziałam C. sandersonii- całe rośliny, znaczy w sprzedaży 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #43 : Październik 31, 2007, 14:54:05 » |
|
Gdzie i kiedy takie spotkanie? Mogę też zdradzić, gdzie widziałam C. sandersonii- całe rośliny, znaczy w sprzedaży Mow! Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Październik 31, 2007, 15:17:27 » |
|
Gdzie i kiedy takie spotkanie? Zebrania są raz w miesiącu, w każdą drugą środę w Muzeum Techniki w Pałacu Kultury o godzinie 18. Są różne prelekcje. Robimy też np. grupowe zamówienia roślin, dzięki czemu mamy dużo niższe koszta przelewu i transportu itd  Niedawno przyszedł ostatni transport roślin i już na wiosnę planowany jest kolejny. Mamy już kilka świetnych, sprawdzonych źródeł!  Dojeżdżam tam co miesiąc spoza Warszawy ale i nie tylko ja!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #45 : Październik 31, 2007, 15:19:37 » |
|
Kurcze, trzeba się zapisać.. zwłaszcza że nie mam daleko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #46 : Październik 31, 2007, 15:57:23 » |
|
Gdzie mozna znaleźć tą sandersonii? To roslinka o sporo większych listkach niż woodi...  bardziej zblizona do hoi... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Październik 31, 2007, 19:46:10 » |
|
Gdzie mozna znaleźć tą sandersonii? Widziałam w Dawidach. Listki jakieś 3-3,5 cm, sercowate. Starsze pędy gołe. Mi sie kiedyś wplątała w firankę, a mam takie króciutkie, więc można sobie wyobrazić, gdzie polazła Teraz pilnuję i zawijam C. balyana i C. 'Hamlet' ma dopiero maleńkie kwiatuszki, więc jak urosną to zrobię zdjęcia. C. Hamlet jest na allegro. Jest też C. dichotoma rosnąca w postaci patyków- prosto 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
india
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Październik 31, 2007, 21:03:09 » |
|
Bardzo bym chciała ukorzenić ceropegię Hamlet, niestety nie wiem jak się do tego zabrać Ciekawe może by spróbować przez odkłady 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam  india
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Październik 31, 2007, 22:42:56 » |
|
Ciekawe może by spróbować przez odkłady  BINGO! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #50 : Listopad 01, 2007, 16:44:53 » |
|
Bardzo bym chciała ukorzenić ceropegię Hamlet, Myślę, że jest tu więcej takich które zyczą Ci, żebys ukorzeniła ceropegię A ja jutro poszukam drogi na Dawidy  Szef ma wolne więc może deczko wcześniej z pracy... --- dopisane: bez dnia urlopu się nie uda: "Zapraszamy do sklepu: pon. - sob. 7:00 - 15:00" Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Listopad 02, 2007, 15:35:59 » |
|
A ja jutro poszukam drogi na Dawidy Napisz koniecznie, czy coś Ci się udało załatwić! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #52 : Listopad 03, 2007, 21:33:33 » |
|
Nic nie załatwiłam... W piatek kroiłam styropian na tarasie, zapakowałam już wstępnie wszystkie róże. Więc do Gdańska pojechałam w sobotę ale priorytetem po przyjeździe była wymiana opon - zimno się zrobiło a ja nadal na letnich  No i mam Goodyear i 3 letni assistance do opon  Za tydzien tez jest weekend i ... będzie więcej czasu  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 03, 2007, 21:55:52 » |
|
No i mam Goodyear i 3 letni assistance do opon Znaczy, 3 Goodyears przed tobą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopad 03, 2007, 22:51:47 » |
|
Że tak powiem... wolę dobre opony niz assistance do ich zmieniania  Powiedziałam to jako ciekawostkę, do jakich chwytów marketingowych sie teraz firmy oponiarskie posuwaja  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #55 : Listopad 04, 2007, 13:22:01 » |
|
Że tak powiem... wolę dobre opony niz assistance do ich zmieniania ja także ,pewniej się jeżdzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pablo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 06, 2007, 20:16:14 » |
|
No, Tellerko, bardzo cenna ta twoja variegata...  Musiało ci bardzo zależeć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopad 06, 2007, 22:59:04 » |
|
Skąd wiesz?  Tak to już jest z babami jak cos sobie upatrzą...  Może na kosztach transportu zaoszczędzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopad 06, 2007, 23:24:17 » |
|
Tellerko,gdybyś kiedyś miała namiary na ceropegię taką jak kupujesz w okolicach Wa-wy to będę wdzięczna. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #59 : Listopad 07, 2007, 00:08:05 » |
|
Ja też się zapisują na listę chętnych co do ceropegi chociaż zbuntowałam się na te zmiany na forum bo zupełnie nie radzę sobie w niczym i dopiero teraz zorientowałam sie jaka jestem niedouczona i stara bo nawet emotikonki po jakiemuś i nic nie rozumię z nich ! 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|