Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 00:59:35
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moja hoja carnosa nie kwitnie  (Przeczytany 2500 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
olas
Nowicjusz
*

« : Październik 22, 2007, 21:44:53 »

Dostałam ok 1,5 roku temu hoję. Jest już bardzo duża, ale nie kwitnie. Liście ma piękne błyszczące. Stoi na wschodnim oknie. Mam wrażenie jakby wypuszczała pączki kwiatowe, ale one się dalej nie rozwijają.  Question

Ola
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #1 : Październik 22, 2007, 22:03:02 »

Może niewłąsciwa pora roku?
A co to za hoja?  Rolling Eyes

JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #2 : Październik 22, 2007, 22:53:39 »

Właśnie, możesz pokazać zdjęcie ? Bo przyczyn może być 100  Wink
Powinnyśmy odesłać cię do głównego wątku hojowego, ale ja nie mam sumienia... (zważywszy na jego objętość  Razz ).

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
olas
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2007, 08:28:49 »

To jest hoja różowa. Zdjęcie dołączę później, teraz jestem w pracy. Rośnie jak na drożdżach, ma mnóstwo pędów. Nie przycinam jej, może to jest powód?

Ola
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #4 : Październik 23, 2007, 09:22:14 »

Hoje sa dość grymaśne... jesli jest dobrze podlewana (prawidłowo nie mocno!) i nawożona.. być może miejsce jej nie odpowiada. Wbrew pozorom do zakwitnięcia potrzebuje sporo światła.
Teraz nie jest odpowiednia pora do kwitnięcia.... zaczekajmy na nowy sezon  Mr. Green

Dora45_2
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Październik 23, 2007, 19:24:49 »

Cytat: olas
Rośnie jak na drożdżach, ma mnóstwo pędów. Nie przycinam jej, może to jest powód?

H. carnosa kwitnie za każdym razem na tych samych kwiatostanach, dlatego ich się nie usuwa. Jak przytniesz to je usuniesz i po kwitnieniu Sad Niektórym hojom cięcie szkodzi na kwitnienie, właśnie takim jak hoja różowa czy H. australis. One wolą zostawienie ich pędów w spokoju  Very Happy Przycina się te hoje, które kwitną na końcach młodych pędów (więc ciecie je pobudza do kwitnienia) a są to chociażby H. bella czy H. linearis.
Ważne też jest nawożenie, bo gdy roślina dostaje za dużo azotu będzie rosła jak szalona, ale na kwitnienie nie ma co liczyć  Sad Musisz przeanalizować co jest u Ciebie i powinnaś dojść co trzeba poprawić. A teraz, przed zimą najlepiej dać jej już odpocząć. Laughing
olas
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Październik 30, 2007, 09:59:13 »

Wiem, że teraz ma za mało światła do wytworzenia kwiatów. Ale cały czas mnie męczy dlaczego nie zakwitła w lecie. Tak ostanio wydedukowałam, że stoi ona w pokoju na wschodnim oknie. Ale w ciągu dnia zaciągam tam rolety na 2-3 godziny (w pokoju śpi dziecko). Może to jest powód, bo kwiat jest okazem zdrowia ?

Ola
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #7 : Październik 30, 2007, 10:00:14 »

Tak, to może być powód.

olas
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Październik 30, 2007, 10:04:03 »

Ale jesteś szybka Tellerka Very Happy  Dzięki za odpowiedź, dzisiaj ją przestawię.

Ola
olas
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 02, 2007, 22:06:37 »

A oto moja hoja. Czy to coś co widać na pierwszym zdjęciu to pąk kwiatowy?

Ola
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #10 : Listopad 03, 2007, 11:43:14 »

Na pierwszy zdjęciu widzę pączek, ale niech jeszcze jakiś spec potwierdzi. Tylko pamiętaj, że hoja nie lubi przestawiania, zwłaszcza jak ma pąki.
Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 04, 2007, 17:52:08 »

Cytat: "wyrak"
Na pierwszy zdjęciu widzę pączek, ale niech jeszcze jakiś spec potwierdzi. Tylko pamiętaj, że hoja nie lubi przestawiania, zwłaszcza jak ma pąki.

Nie jestem specem, ale potwierdzam!!!  Mr. Green I zazdroszczę...  Twisted Evil

Beata

Tylko czas nie traci czasu...
olas
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 07, 2007, 13:48:54 »

Hmm, nie wiem czy jest czego zazdrościć? Kwiat duży, zdrowy, ma pączki ale się nie rozwijają.

Ola
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #13 : Listopad 07, 2007, 17:35:20 »

Światło i ciepło... to klucz do rozkwitania pąków...  Very Happy

Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Listopad 07, 2007, 18:27:31 »

Hmm, nie wiem czy jest czego zazdrościć? Kwiat duży, zdrowy, ma pączki ale się nie rozwijają.
Daj spokój, moje h.carnosy, a mam ich 6, nie kwitły w tym roku... Ale jak wyglądają!      Przecież one mają śliczne, zdobne liście!  Very Happy Wytrwałości, tego mnie nauczyło to Forum! Wytrwałości więc...   Laughing

Beata

wiolek
Gaduła

« Odpowiedz #15 : Listopad 07, 2007, 21:03:08 »

wszędzie gdzie zajrzę te emoty, strach lodówkę otworzyć
skąd je bierzesz?

(L)
Wioletta
Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Listopad 07, 2007, 21:22:48 »

wszędzie gdzie zajrzę te emoty, strach lodówkę otworzyć skąd je bierzesz?
Z internetu?   Mad  http://www.glitter-graphics.com/gallery.php?categoryID=122&page=2   Laughing

Beata

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #17 : Listopad 07, 2007, 22:31:43 »

Proszę, Beatko, nie naduzywaj tych ikon... otrzymuje niestety głosy że niektórych denerwują posty gdzie nie ma nic konkretnego a tylko ruchome ikonki.
Co innego oczywiście w kawiarence Very Happy

Pozdrawiam Smile

Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Listopad 07, 2007, 22:39:05 »

Proszę, Beatko, nie naduzywaj tych ikon... otrzymuje niestety głosy że niektórych denerwują posty gdzie nie ma nic konkretnego a tylko ruchome ikonki.  Co innego oczywiście w kawiarence Very Happy  Pozdrawiam Smile 
OK! Choć troszkę sie dziwię - że niektórych denerwują posty gdzie nie ma nic konkretnego a tylko ruchome ikonki. Wydaje mi się, że moje początki na Forum były właśnie takie "puste", ale teraz?! Ale, OK!
Nie byłam i pewnie nie będę specjalistką od hoji. Przez przypadek trafiłam na to Forum i bardzo się cieszę. Łączę przyjemne z pożytecznym. Znalazłam tu to, czego poszukiwałam - pomoc i naukę w zawiłych meandrach wiedzy hojarskiej (brrr, jak to brzmi!). Dzięki Forum mam już 10 odmian hoji! Dzięki Forum uratowałam gnijącą 3kolorkę. Dzięki Forum wiem cokolwiek na temat sadzenia, szczepienia czy pielęgnacji tei ślicznej rośliny. Jestem tu zaledwie od półtorej miesiąca a jak wiele się od was nauczyłam. Dużo dobrego można by mówić o Forum, ale nie o to chodzi. Ja już mam pracę zawodową a czas spędzony na Forum jest dla mnie czystą przyjemnością, relaksem, odskocznią od codziennej szarzyzny w końcu jest ono moim hobby... Moje posty nie będą pewnie nigdy zawierały merytorycznej wiedzy na temat hoi. Z czasem przybędzie mi doświadczenia i nim chętnie będę się dzieliła z pozostałymi forumowiczkami. Ale jeszcze troszkę czasu, nie po 45 dniach - toć hoje nie urosły wiele i na dodatek idzie zima... Nie wydaje mi się też, żebym obecnie nadużywała ematikonów. Na pewno w swoich początkach na Forum tak - za co przepraszam. Postaraj się przeczytać nasze posty 2 razy, raz widząc ikonki, a drugim razem nie. One pomagają w prawidłowym odczytaniu treści a zwłaszcza intencji osoby piszącej post. Poczytalam dziś jeszcze dosty w różnych tematach i nie sądzę, żebym obecnie mogła denerwować postami gdzie nie ma nic konkretnego a tylko ruchome ikonki. Pozdrawiam 

Beata

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #19 : Listopad 08, 2007, 10:36:33 »

Ależ.. nie chodzi o zakaz wypowiedzi... jeżeli masz cos do powiedzenia lub chciałabys coś zaprezentować, zapytać...
Poaptrz na swój post w hoi tricolor:

Odp: Hoya tricolor
« Odpowiedz #46 : 07 Listopad 2007, 20:30:14 »

Rozumiem potrzebę wyluzowania się itp, sama przychodzę na Forum dla przyjemności. Chodzi tylko o odrobinę samodyscypliny w postach merytorycznych - nie zaśmiecanie ich 'pustymi' wiadomościami. Jest masa uzytkowników, w tym zapewne Ty (a napewno ja), którzy codziennie zaglądają do niektórych wątków by łyknąć wiedzy innych.... a tu niespodzianka...

Pełen luz panuje w kawiarence, tam nikt nie bedzie próbowal wprowadzać moderacji....

Pozdrawiam Smile

Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Listopad 08, 2007, 12:55:56 »

Poaptrz na swój post w hoi tricolor: Odp: Hoya tricolor « Odpowiedz #46 : 07 Listopad 2007, 20:30:14 » Pozdrawiam Smile
Żeby uniknąć podobnych nieprzyjemności w przyszłości, jeszcze raz przeczytałam Regulamin FloraForum.net z Marzec 31, 2006, 23:08:11 . Nie zawsze tak reaguję, jak w przytoczonym przez Ciebie poście. Już za to przeprosiłam. Każdemu zdarza się nadmiar ematikonów, więc i do nich powinna się odnieść Twoja krytyczna uwaga. Ale puste posty mnie, nową alergowiczkę, przyznam zabolały. Z czasem z pewnością je wypełnię. IKończę na tym tę wypowiedź, nie w tym temacie dla niego miejsce. Pozdrawiam - Beata

Beata

tellerka
Administrator

« Odpowiedz #21 : Listopad 08, 2007, 13:03:03 »

Pusty post oznacza post bez słów. NIKT nie zrozumial co masz na mysli... a ja aż się zastanowiłam ile masz lat... bo raczej młodzież podejrzewałabym o namietne nadużywanie GIFków dla rozrywki.

Pozdrawiam Smile

olas
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Maj 29, 2008, 21:41:20 »

Doczekałam się Very Happy. Pąki wreszcie ruszyły z miejsca. Tylko mam teraz zmartwienie Confused. Wiele osób mówiło mi, że kwiaty wydzielają bardzo silny zapach. Hoja stoi w sypialni, więc chyba, to nie jest najlepsze miejsce. Zwłaszcza, że mój mąż jest alergikiem. Czy hoję mozna wystawić na balkon? Jakie temperatury wytrzymuje? Noce bywają jeszcze chłodne. Wiem, że najlepiej byłoby jej nie ruszać. Ale może lepiej teraz niż później, kiedy bedzie miała wykształcone pąki i kwiaty? W tej chwili ma wykształcone dwa pąki. Co mam robić Confused

Ola
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #23 : Maj 29, 2008, 21:47:30 »

Wystawić do pokoju, na balkon bym się bała...

olas
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Maj 29, 2008, 21:52:02 »

Nie ma znaczenia, że teraz stoi na wschodnim oknie, a przestawię na południowo - zachodnie ?

Ola
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #25 : Maj 29, 2008, 22:01:34 »

Gdzie byś nie przestawiła i tak może rzucić pąkami.

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #26 : Maj 29, 2008, 22:16:19 »

Na południowo-zachodnim powinna poczuć się lepiej - ale za przestawienie może cię ukarac zrzuceniem pąków i tak Smile

olas
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : Maj 30, 2008, 06:20:46 »

Dziekuję bardzo za odpowiedzi. Chyba jednak zaryzykuję. Jesli zrzuci tylko te dwa pąki, to niewielka strata. Ale spróbuję z nią pogadać Smile. Podobno do kwiatów trzeba mówić;)

Ola
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #28 : Maj 30, 2008, 09:37:50 »

I postaw ją tak, żeby światło padało na nią z tej samej strony co poprzednio.

Pozdrawiam - Jola Smile

Moje chychcie
olas
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 01, 2008, 21:14:02 »

Jak na razie wszystko OK. Pąki nadal się rozwijają. Po jakim czasie od przestawienia hoja może zrzucić pąki?

Ola
Strony: 1 2 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: