Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 00:58:26
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Doświetlanie roślin.  (Przeczytany 3898 razy)
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« : Październik 21, 2007, 15:35:45 »

Jak myślicie, czy coś takiego można zastosować do doświetlania roślin?
na moich aukcjach.
Nie wiem czy mogę wstawić linka z allegro, więc na wszelki wypadek skopiowałam kawałek opisu.
Listwy oświetleniowe.
W modułach diodowych wykorzystuje się diody LED, do dokonania bezpośredniej zamiany energii elektrycznej na promieniowanie świetlne. Diody LED dają wysoką skuteczność świetlną i wysoki poziom strumienia świetlnego przy małym poborze prądu.

Jest to najnowszy model oświetlenia bardzo często polecany przez projektantów  ze względu na długą żywotność, oszczędność energii oraz wspaniały rozkład światła.

Zbudowana została z 12 diod super flux  o bardzo wysokiej jasności i kącie rozpraszania światła aż 120 stopni. To wszystko sprawia, iż jej zastosowanie jest nieograniczone.

Pozdrawiam Lidka
foxtrot
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2007, 17:20:10 »

Lilu daj mi ten link na pw Very Happy
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #2 : Październik 21, 2007, 17:32:41 »

Chyba nie... świetlówki akwarystyczne o barwie światła pobudzającej rosnięcie roślin będą DUZO lepsze. LED są zwykle niebieskie...

Pozdrawiam Smile

rack
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Październik 31, 2007, 15:19:46 »

Tu jest fajna strona o budowie lampy do doświetlania roślin:
https://talk.hyperreal.info/thread/10891
Co prawa jest to robione pod kątem uprawy jednego, specyficznego gatunku roślin, ale da się to wykorzystać do innych celów. Z tego co tam twierdzą, do doświetlania nie trzeba używać świetlówek akwarystycznych lub specjalnych dla roślin, wystarczą zwykłe, 2 razy tańsze. Tylko trzeba zwracać uwagę na 2 parametry- temperaturę barwową zapewniającą odpowiednią jakość światła(chyba najlepsza to 4000K lub nawet 6500K) i strumień świetlny

Pozdrawiam,
Kuba B.
Aletea
Nowicjusz
*

"zielono nam w głowach i fiołki w niej rosną"

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2007, 21:56:03 »

bardzo ciekawy pomysł lampy doświetleniowej. nieco pracochłonne wykonanie ale pewnie efekt wart jest zachodu. a może macie własne, mniej skomplikowane sposoby doświetlania swoich roślin? jakieś sprawdzone świetlówki, domowe orchidaria, kąciki z odpowiednimi lampami? pytam bo sama od jakiegoś czasu myślę o doświetlaniu moich storczyków - obawiam się, że taka ilość światła jaką mają teraz będzie zbyt mała, tym bardziej, że kilka roślin wypuszcza pąki i przygotowuje się do kwitnienia...

zwykłe i niezwykłe życie chartów afgańskich
www.czatyrdach.za.pl
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2007, 21:59:20 »

Ja po prostu świetlówkę z odbłyśnikiem powiesiłam w terrarium... Probeta ma nad oknami (popatrz w temacie okna Probety).

Pozdrawiam Smile

Aletea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2007, 22:14:39 »

tellerko dziękuję za podpowiedź, przejrzałam imponującyc kwiatowy zbiór Probety, jednak u mnie doświetlanie zamocowane nad oknem raczej nie wchodzi w grę - nie tylko dlatego, że wywiercenie dziury w ścianie graniczy z cudem, ale też ze względu na to iż odległość między lampą a doświetlanymi roślinami mogłaby okazać się zbyt duża. zaintrygowało mnie natomiast wspomniane przez Ciebie terrarium - zdradź proszę, jak to wygląda i jak działa? jakie rośliny masz w terrarium??
rozumiem, że jako źródło światła polecasz świetlówki akwarystyczne. czytałam gdzieś, że czasem stosuje się także zwykłe świetlówki - czy takie rozwiązanie ma szanse powodzenia?? i jeszcze jedna ważna kwestia - jaki czas doświetlania dla orchidei??

www.czatyrdach.za.pl
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2007, 22:29:38 »

Nie umiem ci na to fachowo odpowiedzieć. Ja mam małe terrarium, bo dla miniaturek. Mam ustawiony czas od 6 do 22... chyba za długo.

Gdzieś widziałam ciekawą instalację... w 'kąciku dla kwiatów' zamocowany byl stojak, coś w kształcie stelaża a na nim 2 świetlówki...

Pozdrawiam Smile

Aletea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 08, 2007, 22:46:06 »

w jednym z artykułów znalezionych w internecie przeczytałam, że optymalny czas doświetlania to 16 godzin ale chciałam dowiedzieć się, jak to wygląda w praktyce.
czy Twoje terrarium robione było na zamówienie czy może to akwarium przystosowane do uprawy roślin? chyba będę musiała mocno pogłówkować jak polepszyć warunki moim roślinkom, bo za oknem coraz bardziej szaro... chciałabym, żeby tą szarość rozjaśniły kwitnące falki - mam nadzieję, że jednak zakwitną!

dziękuję za pomoc Tellerko

www.czatyrdach.za.pl
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #9 : Listopad 08, 2007, 22:48:41 »

Terrarium - kupione w sklepie zoologicznym.. w odróżnieniu od akwarium ma suwane szybki z przodu oraz wywietrzniki z przodu oraz z góry.

Sa dostępne w wielu rozmiarach.
Przejdź się, obejrzyj.

inna jagna
Gość
« Odpowiedz #10 : Listopad 08, 2007, 22:55:40 »

Jakimś cudem przegapiłam ten wątek...
Oczywiście, że LED-y się nadają do doświetlania roślin, nawet bardzo Smile

Tutaj jest lineczka:
http://www.growwithleds.com/index.htm
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #11 : Listopad 08, 2007, 23:04:11 »

Ciekawa ta linka, dziękuję.
Ze zdjęc wynika, że doświetlają kolorowymi LEDami...
No i jeszcze jedna sprawa... cena

180 Diode XB Red LED Bulb - 9 watts -> $99.00 ea.  (USD)

Nie wiem czy u nas występują takie żarówki na 60 czy więcej LED...  Shocked

Aletea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 08, 2007, 23:10:29 »

Przejdź się, obejrzyj.

tak zrobię!! jeszcze raz dziękuję za pomoc!!

inna jagna bardzo ciekawy link! szkoda tylko ze produkty zagraniczne... coś mi się wydaje, że jak tylko wrócę z rajdu w poszukiwaniu terrarium ruszę w kolejny - w poszukiwaniu diod LED Wink

www.czatyrdach.za.pl
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #13 : Listopad 08, 2007, 23:16:04 »

Produkty zagraniczne, ale myślę, że do dostania w Polsce. Kwestia znalezienia odpowiedniej firmy, bo w przeciętnym sklepie to faktycznie nie bardzo...
Ja niedługo będę się rozglądała u siebie, bo chciałabym zastąpić LEDami także część normalnego oświetlenia (musi być pretekst, żeby we mnie całkiem chłop nie zwątpił) - wtedy, jeśli nic nie znajdziecie w Polsce, będzie można porównać ceny w euro z tymi w dolarach...
Aletea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Listopad 08, 2007, 23:23:37 »

inna jagna piszesz o zastępowaniu LEDami "normalnego oświetlenia". zdradz proszę, jakie oświetlenie stosujesz w tej chwili?? wybaczcie moją dociekliwość, ale poważnie myślę o orchidarium, a nikt inny nie udzieli mi "praktycznych" odpowiedzi na pytania dotyczące uprawy roślin i storczyków.

www.czatyrdach.za.pl
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #15 : Listopad 08, 2007, 23:51:50 »

Tam akurat miałam na myśli oświetlenie ogólne  Smile W tej chwili mam różnie, ale w większości różne halogeny - a dla roślinek świetlówki, akwarystyczne i zwykłe. Nie wszystkie jeszcze zamontowane...
Wolałabym zamiast tego wszystkiego LEDy - raz, że to samo żródło światła wszędzie, dwa - z LEDów można bardzo dużo wydusić, jeśli idzie o dekorację światłem, trzy - niskie koszty eksploatacji i cztery - długa żywotność. I pięć - przy LEDach oczy się tak nie męczą, jak przy halogenach...
Że sześć - o możliwościach doświetlenia roślinek nie wspomnę Smile
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #16 : Listopad 09, 2007, 06:45:26 »

O tym mówicie?
http://www.led.ekologika.com.pl/
No to cena nie jest taka straszna.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #17 : Listopad 09, 2007, 09:40:03 »

Na tym poprzednim linku było pokazane że te kwiatki doświetla się kilkoma żarówkami po 60 led... Poszukajcie może ile światła daje taka żarówka?  Cool

Pozdrawiam Smile

Aletea
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Listopad 09, 2007, 21:49:32 »

powiem szczerze, że temat wykorzystywania LED w doświetlaniu roślin bardzo mnie zainteresował. w czasie przeczesywania internetowych zasobów natknęłam się min. na forum dyskusyjne wortalu oświetleniowego LIGHTING.PL. dla zainteresowanych podaję link do dyskusji dotyczącej doświetlania http://www.lighting.pl/forum/viewtopic.php?t=202

www.czatyrdach.za.pl
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: