archer
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 21, 2006, 19:08:54 » |
|
a jak zrobić odszczepkę z grudnika  ???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 22, 2006, 10:16:02 » |
|
Nie teraz. Poczekaj z tym do marca. Teraz roślina ma w "głowie" kwitnienie, a nie budowę korzeni.
Zrobić prosto oderwać kawałek wsadzić koniuszek do ukorzeniacza dla roślin zielnych i posadzić do ziemi. Doniczkę przykryć słoikiem. Podłożyć jednak patyczek by była wymiana powietrza i nie dopuszczać by zaparaował.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 22, 2006, 14:42:31 » |
|
 I gdzie te obiecane zdjęcia grudników ?????? Oczy bolą od wyglądania - Wklejcie !!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Amonet
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 22, 2006, 14:57:13 » |
|
Narazie nie ma co pokazywac  , bo jeszcze nie rozkwitŁy 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 22, 2006, 19:32:35 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 23, 2006, 17:31:02 » |
|
To ja wstawię grudniki- z netu  Uważam, że lepiej się rozmawia o kwiatach jak dokładnie wiadomo o jakie chodzi./ Ci co o nich mówią to na pewno wiedzą- ale ci co czytają , nie zawsze  / Wykasowałam jeden bo po przyglądnięciu się po wklejeniu wyglądały identycznie tylko odcień koloru był inny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Amonet
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 23, 2006, 17:39:52 » |
|
Te wyglądają prześlicznie, ciekawe czy moje takie będą...... 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
ainka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #37 : Styczeń 19, 2007, 07:37:38 » |
|
Dziewczyny a jak czesto je podlewacie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ainka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Styczeń 19, 2007, 07:43:13 » |
|
I w jakich warunkach je uprawiacie. Chodzi mi glownie o temperature, czy one moga byc w cieplym pokoju z odkreconymi kaloryferami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #39 : Styczeń 19, 2007, 08:27:55 » |
|
Uprawiane być mogą ale jest duże prawdopodobieństwo, że ci nie bądą kwitły. Roślina by ładnie kwiatła wymaga dwóch okresów spoczynku. Pierwszy po przekwitnieniu i wówczas trzeba ja przenieść w chłodne miejsce i zmniejszyć podlewanie a drugie na przełomie sierpnia i września. Wówczas tylko zmniejszamy podlewanie .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #40 : Styczeń 19, 2007, 09:35:26 » |
|
Wczoraj dostałam szczepki 4 odmian grudniaków,zobaczymy co z tego wyrośnie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Styczeń 19, 2007, 10:26:20 » |
|
Roślina by ładnie kwiatła wymaga dwóch okresów spoczynku. Pierwszy po przekwitnieniu i wówczas trzeba ja przenieść w chłodne miejsce i zmniejszyć podlewanie a drugie na przełomie sierpnia i września. Wówczas tylko zmniejszamy podlewanie . Ja też się przymierzam do grudnika. Znaczy kupiłam przed świętami obsypanego pąkami na giełdzie ale oczywiście po przeniesieniu do domku wszystkie pąki spadły. Ale chciałabym żeby mi zakwitł w przyszłym roku. I tu moje pytanko Zoe. Teraz mój kwiatek nie ma pąków, więc podejrzewam, że to jest okres kiedy mu należy dać wspomniany pierwszy okres spoczynku. I tu moje pytania - czy temperatura 16-17 stopni wystarczy? Tyle mam przy rozszczelnionym oknie w kuchni na parapecie. I drugie pytanko ile go tam trzeba trzymac?
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #42 : Styczeń 19, 2007, 17:37:58 » |
|
Sama tego kwiatka nie mam. To jeszcze pamiętam z pracy w szklarniach. Tam przechowywało sie go w tem 6-12 stopni. Ale w warunkach domowych taka temp. nie wchodzi w grę więc nie masz wyjścia. Postaw go tam na 2 m-ce. i ogranicz podlewanie.
Jeśli rozszczelnienie okien z powodu zimy nie będzie możliwe to będziesz musiała zwiększyc podlewanie ale tylko trochę.
Tutaj brak wody będzie sygnałem do spoczynku nie mniej korzenie od czasu do czasu muszą dostać wodę. Takim sygnałem że jest to absolutnie potrzebne, będzie delikatny przykurcz liści tylko to nie znaczy zwiędnięcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Styczeń 19, 2007, 19:37:18 » |
|
Dziękuję za odpwiedź - już lecę go przenieść do kuchni na parapet 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
LaPasion
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Marzec 03, 2007, 10:52:39 » |
|
Witam  mam dwa okazy tych kwiatów jednak zawsze one kwitna mi na przełomie kwietnia/maja a czasem nawet w lipcu sie zdarzało. Co mam teraz z nimi zrobić albo znwou nie wypuściły pąków??? Powinnam je przesadzić i wstawić np do piwnicy, jest tam chłodno i ciemno. Jka długo powinnam je tam trzymać i co później z nimi zrobić??? Z góry dziękuje za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #45 : Marzec 03, 2007, 15:47:41 » |
|
Nie wstawiaj do ciemnych pomieszczeń bo stracisz roślinę. Roślinę trzeba dać do jak najchłodniejszego miejsca w mieszkaniu i ograniczyć podlewanie. Tylko pamiętaj ograniczyć, a nie zaprzestać. Wierz mi to trudna sztuka teraz tak podlewać by nie było za dużo ale i nie tyle by roślina przywiędła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #46 : Marzec 11, 2007, 23:26:01 » |
|
Mi grudniczek zakwitł teraz. Oto fotka: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Marzec 12, 2007, 00:22:33 » |
|
A mój białasek zaczął dopiero wypuszczać pączusie.  Jak zakwitnie wrzucę zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
Dorcia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #48 : Marzec 26, 2007, 22:00:20 » |
|
dostałam grudnika na Walentynki rok temu nic nie wiedziałam ,że szkodzi mu przeprowadzka -miał tylko kilka kwiatów i zrzucił wszystkie pąki  ,poczytałam w mojej encyklopedii i postawiłam go ma północnym oknie - podlewałam normalnie ,bo nigdzie nie doczytałam że trzeba go przesuszać ,taki okaz miałam pod koniec pażdziernika  kwitł do grudnia ,obrywałam to co przekwitało,a na to samo miejsce pojawiały sie nowe pączki  teraz znów zaczyna kwitnąć  muszę jeszcze raz doczytać jak mu dać odpocząć ,bo nie darowałabym sobie jakby mi zmarniał  ale przesadziłam go tydzień temu  wiem ,że kwitnących sie nie przesadza ,ale musiałam zrobić porządek na parapetach , tylko zmieniłam mu doniczkę ,mam nadzieję ,że nie ucierpi ...
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie 
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Marzec 26, 2007, 22:48:16 » |
|
Dorcia - piękny, szkoda że mój zrzucił pączki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #50 : Marzec 27, 2007, 08:32:43 » |
|
No moje nigdy aż tak pieknie nie kwitły Gratulacje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 13, 2007, 22:57:33 » |
|
No, super. Tylko mu powiedz, że to nie grudzień  Mój "pada", podobnie jak wielkanocny. Gratuluję.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Mirabilis
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 14, 2007, 16:14:54 » |
|
Mój też jakoś nie chce skończyć kwitnąć. Co chwila pojawiają się nowe pąki. A kwitnie nieprzerwanie od listopada. I jak tu mówić o roślinie sezonowej. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 14, 2007, 18:04:16 » |
|
I jak tu mówić o roślinie sezonowej. No kwitnie sezon.. pół roku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nemezja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 18, 2007, 12:32:01 » |
|
Grudniki nie lubia przestawiania.Musza sobie stac caly czas w jednym miejscu.Ja mam jednego na oknie polnocnym a drugiego na zachodnim.Sknczyly kwitnąc i widze ze maja malusienkie nowe paki na koncach.Tak wiec moja rada: nie przestawiac.I czekac.Wkoncu zakwitnie:)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 23, 2007, 21:21:09 » |
|
jest jakiś niezawodny patent na zygokaktusa? w moim domu był od lat - kwitł co roku. kilka miesięcy temu wzięłam do swojego pokoju ostatni egzemplarz. cóż... przestał kwitnąć, klapnął i w końcu zdechł. wcześniej oderwałam kilka odnóżek i posadziłam w jednrj doniczce z juką z marną nadzieję, że przetrwa. ale rośnie :] chciałabym je troszkę "usamodzielnić" ale się boję, że je znowu zmarnuję 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
aechmea
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 23, 2007, 22:10:48 » |
|
przede wszystkim nie podlewaj za duzo, bo zginie. Dużo światła. Ja od wiosny do jesieni trzymam na balkonie.
|
|
|
|
|
|
Ania z Poznania
|
|
|
Adka_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 27, 2007, 20:40:15 » |
|
kiedy mozna go kupić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lambada
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #59 : Sierpień 10, 2007, 14:53:23 » |
|
Moje Grudniki, to jedyne rośliny w mieszkaniu, które naprawdę kwitną i nic się z nimi nie dzieje. Właściwie to rosną jak im się podoba. Wypuszczają piękne różowe kwiaty - tak jak na zdjęciach od forumowiczów. Ale wiem, że są tez czerwone. Pięknie wygladają w jednej doniczce czerwone i różowe. Trochę się dziwię, że szkodzi im przestawianie, bo u mnie czesto były przestawiane i nic im się nie stało.  Ale skoro tak mówicie, to już zostawię je w spokoju. Poza tym mają różne kaprysy - u mojej Babci w ogóle nie kwitł jednego roku, za to na drugi rozkwitł jak szalony i co chwile wypuszczał nowe kwiatuszki. Bardzo lubię Grudnika - wdzięczna roślina. :]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|