Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 00:54:46
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Grudnik  (Przeczytany 16990 razy)
archer
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #30 : Listopad 21, 2006, 19:08:54 »

a jak zrobić odszczepkę z grudnika Sad???
Zoe
Gość
« Odpowiedz #31 : Listopad 22, 2006, 10:16:02 »

Nie teraz. Poczekaj z tym do marca. Teraz roślina ma w "głowie" kwitnienie, a nie budowę korzeni.

Zrobić prosto oderwać kawałek wsadzić koniuszek do ukorzeniacza dla roślin zielnych i posadzić do ziemi. Doniczkę przykryć słoikiem. Podłożyć jednak patyczek by była wymiana powietrza i nie dopuszczać by zaparaował.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #32 : Listopad 22, 2006, 14:42:31 »

I gdzie te obiecane zdjęcia grudników ??????

Oczy bolą od wyglądania    - Wklejcie !!!
Amonet
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #33 : Listopad 22, 2006, 14:57:13 »

Narazie nie ma co pokazywac Very Happy  , bo jeszcze nie rozkwitŁy   Sad

Pozdrawiam
Monika:)
Aktywny
**

« Odpowiedz #34 : Listopad 22, 2006, 19:32:35 »

Evil or Very Mad   Evil or Very Mad   Evil or Very Mad   Evil or Very Mad   Evil or Very Mad
mój grudnik stał u babci, jak go ostatnim razem poszłam obejrzeć, to tych dwóch pąków już nie było...
i nikt się nie przyznaje to przesuwania kwietnika ani do innego kontaktu z rośliną...
 Evil or Very Mad   Evil or Very Mad   Evil or Very Mad   Evil or Very Mad    Evil or Very Mad
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #35 : Listopad 23, 2006, 17:31:02 »

To ja wstawię grudniki- z netu

Uważam, że lepiej się rozmawia o kwiatach jak dokładnie wiadomo o jakie chodzi./ Ci co o nich mówią to na pewno wiedzą- ale ci co czytają , nie zawsze Wink /
Wykasowałam jeden bo po przyglądnięciu się po wklejeniu wyglądały identycznie tylko odcień koloru był inny
Amonet
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #36 : Listopad 23, 2006, 17:39:52 »

Te wyglądają prześlicznie, ciekawe czy moje takie będą...... Very Happy

Pozdrawiam
ainka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #37 : Styczeń 19, 2007, 07:37:38 »

Dziewczyny a jak czesto je podlewacie?
ainka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Styczeń 19, 2007, 07:43:13 »

I w jakich warunkach je uprawiacie. Chodzi mi glownie o temperature, czy one moga byc w cieplym pokoju z odkreconymi kaloryferami.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #39 : Styczeń 19, 2007, 08:27:55 »

Uprawiane być mogą ale jest duże prawdopodobieństwo, że ci nie bądą kwitły.
Roślina by ładnie kwiatła wymaga dwóch okresów spoczynku. Pierwszy po przekwitnieniu i wówczas trzeba ja przenieść w chłodne miejsce i zmniejszyć podlewanie a drugie na przełomie sierpnia i września. Wówczas tylko zmniejszamy podlewanie .
Kamyczek
Gaduła

« Odpowiedz #40 : Styczeń 19, 2007, 09:35:26 »

Wczoraj dostałam szczepki 4 odmian grudniaków,zobaczymy co z tego wyrośnie.  Wink
szuani
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #41 : Styczeń 19, 2007, 10:26:20 »

Cytat: "Zoe"
Roślina by ładnie kwiatła wymaga dwóch okresów spoczynku. Pierwszy po przekwitnieniu i wówczas trzeba ja przenieść w chłodne miejsce i zmniejszyć podlewanie a drugie na przełomie sierpnia i września. Wówczas tylko zmniejszamy podlewanie .

Ja też się przymierzam do grudnika. Znaczy kupiłam przed świętami obsypanego pąkami na giełdzie ale oczywiście po przeniesieniu do domku wszystkie pąki spadły.  Evil or Very Mad   Sad
Ale chciałabym żeby mi zakwitł w przyszłym roku. I tu moje pytanko Zoe. Teraz mój kwiatek nie ma pąków, więc podejrzewam, że to jest okres kiedy mu należy dać wspomniany pierwszy okres spoczynku. I tu moje pytania - czy temperatura 16-17 stopni wystarczy? Tyle mam przy rozszczelnionym oknie w kuchni na parapecie. I drugie pytanko ile go tam trzeba trzymac?

Pozdrowionka.
Ania
Zoe
Gość
« Odpowiedz #42 : Styczeń 19, 2007, 17:37:58 »

Sama tego kwiatka nie mam. To jeszcze pamiętam z pracy w  szklarniach. Tam przechowywało sie go w tem 6-12 stopni. Ale w warunkach domowych taka temp. nie wchodzi w grę więc nie masz wyjścia. Postaw go tam na 2 m-ce. i ogranicz podlewanie.

Jeśli rozszczelnienie okien z powodu zimy nie będzie możliwe to będziesz musiała zwiększyc podlewanie ale tylko trochę.

Tutaj brak wody będzie sygnałem do spoczynku nie mniej korzenie od czasu do czasu muszą dostać wodę. Takim sygnałem że jest to absolutnie potrzebne, będzie delikatny przykurcz liści tylko to nie znaczy zwiędnięcie.
szuani
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #43 : Styczeń 19, 2007, 19:37:18 »

Dziękuję za odpwiedź - już lecę go przenieść do kuchni na parapet  Laughing

Pozdrowionka.
Ania
LaPasion
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #44 : Marzec 03, 2007, 10:52:39 »

Witam Smile mam dwa okazy tych kwiatów jednak zawsze one kwitna mi na przełomie kwietnia/maja a czasem nawet w lipcu sie zdarzało. Co mam teraz z nimi zrobić albo znwou nie wypuściły pąków??? Powinnam je przesadzić i wstawić np do piwnicy, jest tam chłodno i ciemno. Jka długo powinnam je tam trzymać i co później z nimi zrobić??? Z góry dziękuje za pomoc
Zoe
Gość
« Odpowiedz #45 : Marzec 03, 2007, 15:47:41 »

Nie wstawiaj do ciemnych pomieszczeń bo stracisz roślinę. Roślinę trzeba dać do jak najchłodniejszego miejsca w mieszkaniu i ograniczyć podlewanie. Tylko pamiętaj ograniczyć, a nie zaprzestać. Wierz mi to trudna sztuka teraz tak podlewać by nie było za dużo ale i nie tyle by roślina przywiędła.
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #46 : Marzec 11, 2007, 23:26:01 »

Mi grudniczek zakwitł teraz. Oto fotka:

Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #47 : Marzec 12, 2007, 00:22:33 »

A mój białasek zaczął dopiero wypuszczać pączusie. Very Happy  Jak zakwitnie wrzucę zdjęcie.

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Dorcia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #48 : Marzec 26, 2007, 22:00:20 »

dostałam grudnika na Walentynki rok temu   Very Happy  
nic nie wiedziałam ,że szkodzi mu przeprowadzka -miał tylko kilka kwiatów i zrzucił wszystkie pąki   Sad  ,poczytałam w mojej encyklopedii i postawiłam go ma północnym oknie - podlewałam normalnie ,bo nigdzie nie doczytałam że trzeba go przesuszać ,taki okaz miałam pod koniec pażdziernika  Very Happy   kwitł do grudnia ,obrywałam to co przekwitało,a na to samo miejsce pojawiały sie nowe pączki   Very Happy

teraz znów zaczyna kwitnąć  Rolling Eyes   muszę jeszcze raz doczytać jak mu dać odpocząć ,bo nie darowałabym sobie jakby mi zmarniał  Wink   ale przesadziłam go tydzień temu   Confused   wiem ,że kwitnących sie nie przesadza ,ale musiałam zrobić porządek na parapetach , tylko zmieniłam mu doniczkę ,mam nadzieję ,że nie ucierpi  ...

pozdrawiam serdecznie Smile
Monika:)
Aktywny
**

« Odpowiedz #49 : Marzec 26, 2007, 22:48:16 »

Dorcia - piękny, szkoda że mój zrzucił pączki...
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #50 : Marzec 27, 2007, 08:32:43 »

No moje nigdy aż tak pieknie nie kwitły  Shocked
Gratulacje Smile

Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #51 : Kwiecień 13, 2007, 21:19:05 »

Pochwalę się znowu:

aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a

« Odpowiedz #52 : Kwiecień 13, 2007, 22:57:33 »

No, super. Tylko mu powiedz, że to nie grudzień  Wink  Wink  Mój "pada", podobnie jak wielkanocny. Gratuluję.

Przyjdzie czas, przyjdzie rada.
Ania.
Mirabilis
Aktywny
**

« Odpowiedz #53 : Kwiecień 14, 2007, 16:14:54 »

Mój też jakoś nie chce skończyć kwitnąć. Co chwila pojawiają się nowe pąki. A kwitnie nieprzerwanie od listopada. I jak tu mówić o roślinie sezonowej.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #54 : Kwiecień 14, 2007, 18:04:16 »

Cytat: "Mirabilis"
I jak tu mówić o roślinie sezonowej.

No kwitnie sezon.. pół roku Wink

nemezja
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #55 : Kwiecień 18, 2007, 12:32:01 »

Grudniki nie lubia przestawiania.Musza sobie stac caly czas w jednym miejscu.Ja mam jednego na oknie polnocnym a drugiego na zachodnim.Sknczyly kwitnąc i widze ze maja malusienkie nowe paki na koncach.Tak wiec moja rada: nie przestawiac.I czekac.Wkoncu zakwitnie:)

Pozdrawiam
magdalena222
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #56 : Maj 23, 2007, 21:21:09 »

jest jakiś niezawodny patent na zygokaktusa? w moim domu był od lat - kwitł co roku. kilka miesięcy temu wzięłam do swojego pokoju ostatni egzemplarz. cóż... przestał kwitnąć, klapnął i w końcu zdechł. wcześniej oderwałam kilka odnóżek i posadziłam w jednrj doniczce z juką z marną nadzieję, że przetrwa. ale rośnie :] chciałabym je troszkę "usamodzielnić" ale się boję, że je znowu zmarnuję  Crying or Very sad

pozdrawiam cieplutko
aechmea
Aktywny
**

« Odpowiedz #57 : Maj 23, 2007, 22:10:48 »

przede wszystkim nie podlewaj za duzo, bo zginie. Dużo światła. Ja od wiosny do jesieni trzymam na balkonie.

Ania z Poznania
Adka_
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #58 : Maj 27, 2007, 20:40:15 »

kiedy mozna go kupić?
Lambada
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #59 : Sierpień 10, 2007, 14:53:23 »

Moje Grudniki, to jedyne rośliny w mieszkaniu, które naprawdę kwitną i nic się z nimi nie dzieje. Właściwie to rosną jak im się podoba. Wypuszczają piękne różowe kwiaty - tak jak na zdjęciach od forumowiczów. Ale wiem, że są tez czerwone. Pięknie wygladają w jednej doniczce czerwone i różowe.
Trochę się dziwię, że szkodzi im przestawianie, bo u mnie czesto były przestawiane i nic im się nie stało. Smile Ale skoro tak mówicie, to już zostawię je w spokoju. Poza tym mają różne kaprysy - u mojej Babci w ogóle nie kwitł jednego roku, za to na drugi rozkwitł jak szalony i co chwile wypuszczał nowe kwiatuszki.
Bardzo lubię Grudnika - wdzięczna roślina. :]
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: