|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #30 : Październik 22, 2007, 20:25:23 » |
|
Zazdroszczę tych kropek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #31 : Październik 22, 2007, 20:27:52 » |
|
Ojoj śliczne.  Zazdraszczam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #32 : Październik 22, 2007, 21:11:24 » |
|
nie "dziękuję" trzymajcie kciuki za dobrą akliamtyzcję będę zdawała relacje z ich rozwoju; tak "po cichu żeby nie zapeszyć na ucho Wam powiem " wczoraj zauważyłam, że reanimowana miniaturka phalaenopsis wypuszcza listek  może się udało  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #33 : Październik 22, 2007, 21:20:13 » |
|
Piękne  i nie przypuszczałam, że takie tanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Październik 23, 2007, 06:09:27 » |
|
No i to jest właśnie to czego Wam zazdroszczę - w markecie przecenione można dostac ewentualnie zwłoki totalne. A w SKLEPIE np przekwitniętego... Że też ja nie mam gdzie się wybrać na takie zakupy 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #35 : Październik 23, 2007, 18:16:04 » |
|
bachud a próbowałaś tutaj? przedstawiam adresy za www.storczyki.org.plmoże tam znajdziesz jakieś okazje? jako storcykomanka znajdziesz coś? może do uratowania ? masz do tych adresów prawdopodobnie tyle co ja kilometrów zobacz; życzę sukcesów # FLOPOL - ZAKŁAD OGRODNICZO-SZKÓŁKARSKI - Rumia ul. Grunwaldzka 148a (przy trasie Gdynia-Wejherowo) tel. (058) 671 29 36 (prosić sklep) Storczyki są tu praktycznie zawsze, o nowe dostawy można dowiadywać się w czwartki rano. Sklep otwarty jest od pon. do pt. w godzinach 9 - 18 oraz w soboty od 9 do 14. # OKAZ 80-307 Gdańsk, ul. Wita Stwosza 77 tel. (0-58) 341 08 90 # ORCHIDARIUM.pl Osiedle Przyjaźni 8/4 84-200 Wejherowo Orchidarium.pl jest przedstawicielem amerykańskiej firmy Oak Hill Gardens oraz niemieckiej firmy Rosenheimer Orchideenzucht. Oprócz storczyków można tu również zamówić książki o storczykach w języku angielskim. http:///www.orchidarium.pl info@orchidarium.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #36 : Październik 23, 2007, 20:31:07 » |
|
W okazie storczyków jest jak na lekarstwo i bardzo drogie... ok 60 zł. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #37 : Październik 23, 2007, 20:41:50 » |
|
Naprawdę Tellerko nie ma w rejonie Gdańska sklepów takich jak Tomaszewski? pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #38 : Październik 23, 2007, 21:20:27 » |
|
Niestety nie  Taki Kowalczyk czy Tomaszewski to tylko w 100licy... Nie wiem co jest w Dawidach, nie byłam. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #39 : Październik 24, 2007, 16:56:50 » |
|
Witajcie, ja raz umarłam  jak się okazało, że w naszym Tesco wyrzucili z śmietnik (!!!) całą paletę Falków 'bo były przekwitnięte'. A dzień wcześniej je oglądałam i rzeczywiście przekwitnięte były, ale w nie najgorszej formie. Ja przekwitnięte nabywam w LM albo jeżdżę na giełdę kwiatkową (moja krewna kiedyś miała kwiaciarnię więc wiem gdzie) i tam ostatnio kupiłam dendrobium przekwitnięte ale z 2 nowymi dużymi przyrostami za 15 zł. Oraz 2 falki wielkie z liśćmi które tak błyszczą, że coś!! Jeden z nich (wczoraj zauważyłam) wypuścił 2 łodygi do kwitnienia. W LM trzeba tylko uważać, często ich roślinki mają szkodniki. Ja tak przywlokłam do domu wełnowca a niezbyt fajnie jest robić opryski na 15 falkach jednocześnie 
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
martita
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Październik 25, 2007, 09:18:30 » |
|
Witam! Ja mam takie pytanko świeżo upieczonej posiadaczki Falka. Dostałam miesiąc temu ślicznie kwitnącego Falka (kwiat biały z fioletowym środkiem) i już tak kwitnie miesiąc. No i mam pytanko, jak długo on może tak jednorazowo kwitnąć (zaczynam się stresować  )?Czytałam, że niektóre Falki od kilku do kilkunastu miesięcy..To prawda? Dziękuję i pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #41 : Październik 25, 2007, 09:22:44 » |
|
Mój jeden kwitł 4 miesiące. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
martita
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #42 : Październik 25, 2007, 09:28:07 » |
|
oooo!  fajnie by było cieszyć oko tak długo  Dzięki za odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #43 : Październik 25, 2007, 10:00:05 » |
|
Dolliania pisała, że jej kwitnie od marca 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #44 : Październik 25, 2007, 10:02:19 » |
|
falek mojej tesciowej kwitnie od 2 lat z jedna krotka miesieczna przerwa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #45 : Październik 25, 2007, 10:02:53 » |
|
O kurcze. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #46 : Październik 25, 2007, 18:11:25 » |
|
jeden z moich kwitnie od kwietnia pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #47 : Październik 25, 2007, 19:22:18 » |
|
No to i ja może parę słów dorzucę. Mój falenopsis w kwietniu (fota z 7 kwietnia) był taki: jedna łodyżka kwitnąca. Parę kwiatków, druga dopiero wyłaziła   W czerwcu miał już taki kwiatostan:  A w sierpniu tak wyglądał: (oczywiście to ten w środku)  W tamtym tygodniu zaczął zrzucać kwiaty (były na nim od kwietnia) i jedna łodyga jest goła, a na tej drugiej (co wyrosła około czerwca) nadal są kwiaty i widzę 4 nowe pączki, na razie malutkie zieloniutkie.
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #48 : Październik 26, 2007, 07:11:30 » |
|
kiedyś kupiłam storczyka do reanimacji, wsadziłam go keramzytu i zakwitł. ma cały czas kwiaty, tylko nie ma stożka wzrostu,( był przegnity) korzenie ładnie się rozrosły, natomiast nie wypuszcza nowych liści a nawet zauważyłam że nie rosną te które ma. dziś zauważyłam że na czubku pędu kwiatowego wyrasta korzonek i chyba malutki listek  jeśli wszystko dobrze pójdzie to chyba będę mieć za jakiś czas nowego własnego storczyka!!!!!!!!!!!!! już mnie ręce swędzą żeby go przesadzić ale ledwie go widać, jakiej powinien być wielkości żeby można go było przesadzić? no i pytanie na wyrost : do ziemi storczykowej czy do keramzytu? jego mama rośnie w keramzycie. no i trochę się martwię bo jeśli roślina wypuszcza takiego malucha to może w ten sposób chce się ratować bo może nie może wypuszczać nowych liści?
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #49 : Październik 26, 2007, 08:24:41 » |
|
Keik musi mieć conajmniej 3 zdrowe korzonki,aby można było go przesadzić,najlepiej do podłoża dla storczyków,tylko troche drobniejszego niż np.ten dla Phalaenopsisów z Orchidsklepiku.  Tam są naprawde wielkie kawałki.  Można rozdrobić.  Możliwe że roślina mateczna chce się właśnie ratować. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #50 : Październik 26, 2007, 09:20:36 » |
|
Możliwe że roślina mateczna chce się właśnie ratować. Też tak myślę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Październik 26, 2007, 10:08:48 » |
|
Moje storczyki szaleją. Biały, który mi spadł, wypuszcza pęd kwiatowy z prędkością 0.5 cm na dzień. Jednocześnie wypuszcza kilka korzeni. Łososiowy przedłuża obydwa pędy ciągle kwitnąc, są już na nich pąki, wypuszcza liść i korzenie, a w kropki też chyba zaczyna przedłużać pęd, przy czym puszcza korzenie i nowy pęd (już 4 będzie) z podstawy. Z jednej strony wielka radość, ale z drugiej powoli zaczynam się martwić, czy nie przesadzają ze wzrostem. Czy moje obawy są uzasadnione?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #52 : Październik 26, 2007, 10:52:00 » |
|
Czy moje obawy są uzasadnione? Chyba nie... jeśli kwiaty mają dobre warunki i rosną.. czym sie martwić? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Październik 26, 2007, 12:23:42 » |
|
W zasadzie, to przewrażliwiona na ich punkcie jestem  Za dużo się chyba naczytałam o przeciążeniu kwiatów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #54 : Październik 26, 2007, 20:02:40 » |
|
Alatheia dobra opiekunko phalaenopsis tylko pogratulować uprawy jeśli podłoże i korzenie ok - osiągnęły we wzroście prędkość sprintera; czekamy na zdjęcia po kolei jak to wszystko sie rozwija  to będzie lekcja poglądowa wspanialej uprawy dla reszty; jak byś jeszcze dodała jakie temperatury; nawożenie - czym jak czesto; w ostatnim miesiącu  przed rozwojem nowych przyrostów wiele pytających osób uzyskało by pomoc Gratuluję pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tropka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #55 : Październik 27, 2007, 07:07:04 » |
|
macie rację , ale czy to może znaczyć że stracę tego storczyka? cieszę się z maluszka ale tego polubiłam. martwi mnie to że nie ma biedny jak puszczać listeczków, pocieszam się tym że puszcza nowe, ładne korzenie. co ciekawe maluch jest zaraz za kwiatami (jednocześnie kwitnie i rośnie maleństwo) czy spotkaliście się z czymś takim 
|
|
|
|
|
|
storczyki to moja pasja
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Październik 27, 2007, 10:28:08 » |
|
Zatem: podlewam co 3 tygodnie wodą 3 tygodnie odstaną i przegotowaną. Nawożę co każde podlewanie 1/4 dawki Biohumusa do storczyków. Kwiatek stoi w wodzie przez pół godziny, po czym odcieka i trafia do osłonki. Stoją przy oknie, na którym temperatura waha się od 18 do 17 stopni. Dziwi mnie tylko, że po podlaniu końcówki korzeni na wierzchu doniczki brązowieją, a po ok 2 dniach pojawia się zieloniutki czubeczek i korzeń rośnie dalej. Znaczy, że chyba nie gnije, prawda? Zaraz zrobię zdjęcia i wstawię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Październik 27, 2007, 11:23:57 » |
|
Wychodzący listek:  Młody pęd storczyka, który spadł. W tle nawilżacz  Ucięłam nad 3 oczkiem, bo był złamany:  Pęd wychodzący ze storczyka w kropki. to już 4  Tutaj to, o czym mówilam- brązowiejąca końcówka korzenia, który nadal nie rezygnuje az rośnięcia:  Listek, który nie mam pojęcia, czy ma zamiar być keiki, czy po prostu sobie rośnie (storczyk w kropki):  Storczyk na kawałku drewna. Mam nadzieję, że dobrze go osadziłam. Stracił 3 pąki, ale jednego zaczął otwierać i przedłuża korzenie. Mam nadzieję, że sie utrzyma:  Pęd, który się przedłuża:  Drugi z tego samego storczyka:  I przygotowujący się do przedłużenia pęd storczyka w kropki:  To wszystko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #58 : Październik 27, 2007, 16:47:31 » |
|
Aletheja a jaka wystawa okna wschód; zachód? rzeczywiście pełne sił witalnych  i chęci do kwitnienia te skupiska pączków zafascynowała mnie kondycja tego w kropki wspaniałe liście; korzenie no i 4 pędy- jak kupiłaś ile miał pędów ( mam podobnego kwitnie nieprzerwanie od kwietnia ale ma tylko 2 łodygi kwiatowe; wypuszcza liście; korzenie i dalej rozwijają się kwiaty - teraz trochę wolniej) oczywiście ,że nie gnije!! ta brązowiejąca końcówka korzenia powietrznego moim zdaniem to prawdopodobnie efekt podlewania co 3 tygodnie - podlanie w "ostatniej chwili" - w dobrej kondycji i rozwoju korzeni pomaga nawilżacz Muszę się zaopatrzyć w biohumus dotychczas podlewałam nawozami mineralnymi o różnych proporcjach NKP w zależności od fazy rozwoju Tego na podkładce kiedy posadziłaś? i jak dostarczasz mu wodę - spryskujesz czy moczysz razem z podkładką pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #59 : Październik 27, 2007, 18:17:44 » |
|
Wszystkie stoją na wschodniej wystawie. Zapomniałam dodać, że mimo nawilżacza, wszytskie storczyki stoją na podstawkach z wodą i keramzytem. Ten na podkładce został osadzony 14 października. Zraszam mu korzenie co 2 dzień z samego rana przegotowaną i odstaną wodą z ok. 1/6 dawki nawozu. Storczyka w kroki kupiłam z 3 pędami, w tym 1 złamanym i wystającym z boku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|