|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #30 : Październik 20, 2007, 07:33:12 » |
|
No cóż ja Kasiu szanuję Twoje zdanie ale pozwolę sobie zostać przy swoich poglądach i będę dalej używać środka na skarlanie - jak napisała Zoe używam w mniejszych ilościach niż producenci i na razie tylko do sundewilli ale jestem z tego bardzo zadowolona bo to tylko jeden oprysk rocznie a efekty szczególnie w kwitnieniu po prostu niesamowite a i roślina jest taka krępa i ładniejsza - hibiskusów akurat nie mam bo i miejsca brak i tylko podziwiam je na waszym wątku choć do nich też chyba bym to stosowała. Napisałam o tym gdyż widzę z jakim zapałem zbieracie hibiskusy, a ja pamiętam hibiskus mojej babci który miał ponad 2 metry wzrostu i zajmował całe jedno podwójne okno swoją koroną bo był przycinany gęsty i piękny i pamiętając to wiem jak szybko będziecie narzekać na brak miejsca a pewnie jeszcze tyle innych będzie się wam marzyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #31 : Październik 20, 2007, 14:35:55 » |
|
zgadzam sie probeto,dlatego ja swoje przycinam i co dwa lata odmładzam z sadzonki.Mi to wystarcza zamiast opryskiwania hormonami a wiecej kwiatow nie potrzebuje,mam zawsze an kazdej galazce po kilka pakow.Czegos trza wiecej  hibiskusy sa czesto atakowane przez przedziorki i wciornastki a takze maczliki.Opryskane hormonami beda mialy gole gałezie i na czubku paczki.Przyciecie wierzchołkow nie spowoduje rozkrzewienia bo i tak hibi nie bedzie rosł.I tak nastepny rok bedzie tak golo wygladał .Dlatego co do innych roslin tak,uzyłabym ale nie do hibiskusow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Październik 22, 2007, 08:22:42 » |
|
u nas w warzywniaku zauwazylam miesiac temu przy samym oknie stal pioekny, ogromny chyba z dwumetrowy hibiskus!! korcilo mnie zeby pojsc i poprosic o galazke ale nie odwazylam sie  a teraz zaluje bo jak kilka dni temu przechodzilam kolo tego warzywniaka to hibiskusik mial juz 1/3 lisci pozolklych  najwyrazniej przytaszczyli go skads takie wielkiego iale nie zaakceptowal nowych warunkow  ale doslownie mopwie wam, az serce boli jak sie na niego patrzy  jest taki ogromny... jeszcze nie wiedzialam takiego wielkiego hibiskusa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #33 : Październik 22, 2007, 12:34:13 » |
|
Albo stoi w przeciągu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #34 : Październik 22, 2007, 12:58:49 » |
|
jak taki ogromny to mozliwe ze potrzebuje ...kolejnego przesadzenia  a przede wszystkim nawozenia,tellerka ma racje rowniez przeciag jest szkodliwy a takze takie objawy daje zalanie albo przesuszenie.Jak takze tzn zimne nogi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #35 : Październik 24, 2007, 15:53:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #37 : Październik 24, 2007, 18:43:40 » |
|
Ten białorózowy jest po prostu niesamowity 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #39 : Październik 24, 2007, 21:06:03 » |
|
dziekuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #40 : Październik 25, 2007, 11:23:49 » |
|
Kasia, przy następnym cięciu hibiskusów pamiętaj o mnie...!!! Zauroczyły mnie normalnie.... Piękne są...!
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #41 : Październik 25, 2007, 11:26:10 » |
|
no jasne jasne.Jak kiedys przestana działac hormony.Bo ani centymetra od roku nie urósł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #42 : Październik 26, 2007, 20:32:04 » |
|
A tak kwitnie mój hibiscus "ostatniej szansy", który miał być żółty. Niestety zawsze jak rozwijał się kwiat, było za ciemno na zdjęcia.  Na wszelką ewentualność postanowiłam jednak uwiecznić to wielkie wydarzenie. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #43 : Październik 26, 2007, 21:12:00 » |
|
Jest piękny !!!! jaki "żółciutki" 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #44 : Październik 26, 2007, 21:45:53 » |
|
Może ja inaczej widząca,ale żółciutkie są jedynie pręciki,a płatki raczej w odcieniu jasnej mandarynki z pierzastym pomarańczem
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #45 : Październik 26, 2007, 21:47:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #46 : Październik 26, 2007, 21:48:15 » |
|
Na moje- bardzo urocze oszustwo 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #47 : Październik 26, 2007, 21:49:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #48 : Październik 27, 2007, 12:52:20 » |
|
Piękne te wasze kwiaty. Moje śpią. Poobrażały się na mnie, bo  całkiem o nich i o innych kwiatach zapomniałam. Okrągły tydzień świata nie widziałam poza moim mruczydłem i kiedy dziś - nadal półprzytomna z radości - raczyłam wreszcie rzucić okiem na kwiatki, okazało się, że grudnik zaczyna kwitnąć, każdy storczyk wypuszcza nowy pęd, cyklamen rozrósł się niebywale, zaś hibiscusy - są obrażone na całego. Paproć padła (tak tak, nie rozumiem tych kwiatów kompletnie). Znalazłam przyczynę żółknięcia hibiskusów - ONE CHCĄ ZWRÓCIĆ NA SIEBIE UWAGĘ  Kompleksy mają. Gdy kocio się pojawił, a ja zapomniałam nawet o własnym imieniu, hibiskusy tak się wściekły, tak rozdrażniły i osłupiały, że przestały żółknąć. Potwierdziła się teza, że kwiaty, którymi interesujemy sie nieco mniej - rosną zdecydowanie lepiej. (Pomijając paprotki Dolliani, które nie rosną NIGDY).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #50 : Październik 27, 2007, 17:06:40 » |
|
sliczny elu 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #51 : Październik 27, 2007, 17:48:05 » |
|
Moje wszystkie hibiskusy też mają pączki i co jakiś czas jeden zakwita. Ja marzę o tym, aby chociaż raz zakwitły wszystkie równocześnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 04, 2007, 13:51:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
poli
|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopad 04, 2007, 14:14:28 » |
|
Przepiękne, nie wiedziałam że jeszcze są w kwiaciarniach Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Pomorze, 7a
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 04, 2007, 15:01:59 » |
|
Piękny! Jak takiego spotkam to też na pewno kupię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zjola
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopad 04, 2007, 18:05:12 » |
|
Taki oraz inne kolorki są aktualnie w NETTO po 4,99.
|
|
|
|
|
|
zjola
|
|
|
smykla1
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopad 04, 2007, 18:09:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
ewa
|
|
|
jUSTA
Aktywny

Wielkopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #59 : Listopad 04, 2007, 18:28:03 » |
|
smykla1 jak będę ścinać-to na pewno  ja kupiłam właśnie w netto za 5.99zł a jutro mają być za 4.99zł. Drugi będzie ,,chyba,, taki sam - ale pełny-jak się rozwinie pączek to wkleję zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|