katarina1984
Nowicjusz
|
 |
« : Październik 17, 2007, 21:07:39 » |
|
parę dni temu dostałam storczyka : Dendrobium compactium. na korze w której jest umieszczony za uwarzyłam skupienia ,małych białych kulek połączonych ze sobą. co to może być??? storczyka obejrzałam dokładnie,żadnych robali nie zauważyłam. (storczyk mógł być przelany, bo widać też w niewielkiej ilości pleść- nalot włoskowaty)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Asliae
Aktywny

bajarka ;)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2007, 21:12:48 » |
|
a to nie jest po prostu steropian?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
katarina1984
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2007, 21:14:43 » |
|
na 1000% nie . te kuleczki są maciupkie, zebrane razem. jedna kuleczka niema nawet 1 mm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 18, 2007, 08:37:00 » |
|
Albo wełnowce albo perlit albo mszyce .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2007, 11:36:07 » |
|
grzybnia ale to nie szkodzi storczykowi -zresztą w warunkach domowych ona zaniknie najpewniej - jeśli nie to przesadź poprostu storczyka wywalając całkowicie podłoże.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2007, 15:16:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
Beata Tylko czas nie traci czasu... 
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2007, 16:00:05 » |
|
i Twoja siostra ma rację - to naturalna reakcja - jest tylko jedno ale... ponieważ w naturze ten cukier (bo to jest cukier wytwarzany przez roślinę) jest zmywany przez deszcze w domu też co jakiś czas ja bym zmyła go z rośliny - jest on doskonałą pożywką dla grzybów - ale bez paniki jak tak 2 - 3 razy do roku umyje się storczyka to wyjdzie mu to tylko na zdrowie. Phalaenopsisy najlepiej zmywać piwem lub wodą z paroma kroplami cytryny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2007, 16:21:11 » |
|
patrzcie... nawet storczyki piwo lubią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2007, 16:45:45 » |
|
i Twoja siostra ma rację... Phalaenopsisy najlepiej zmywać piwem lub wodą z paroma kroplami cytryny. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Nie wiem, Moja Imienniczko, jak ja się Tobie odwdzięczę... Nie uwierzysz, ale coś mi mówiło, żeby zwrócić sie z zapytaniem bezpośrednio do Ciebie... W końcu wcześniej zajmowałaś się storczykami. Jeszcze raz dziękuję i czem prędzej dzwonię do Mamy z dobrą wiadomością - niech spije storczyki piwem...  Wiadomość przekazałam - Mama też bardzo dziękuje i nadziwić się nie może możliwościom techniki... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2007, 19:28:57 » |
|
i Twoja siostra ma rację... Phalaenopsisy najlepiej zmywać piwem lub wodą z paroma kroplami cytryny. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Nie wiem, Moja Imienniczko, jak ja się Tobie odwdzięczę... Nie uwierzysz, ale coś mi mówiło, żeby zwrócić sie z zapytaniem bezpośrednio do Ciebie... W końcu wcześniej zajmowałaś się storczykami. Jeszcze raz dziękuję i czem prędzej dzwonię do Mamy z dobrą wiadomością - niech spije storczyki piwem...  Wiadomość przekazałam - Mama też bardzo dziękuje i nadziwić się nie może możliwościom techniki (internet)... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 04, 2007, 21:10:18 » |
|
Beata może to wełnowce - zdjęcia przejaskrawione i nie mogę dokładnie przyjrzeć się tym białym kropkom; poza tym nie widzę nasady liści - czy tam też są takie białe kropki- kłaczki?
jak już ja bym spiła je w ten sposób: przemyła przy pomocy wacika nasączonego wódką (ja robiłam to patyczkiami higienicznymi ) łodygi kwiatowe (ale omijać pąki kwiatowe) przemyć także także liście a szczególnie ich nasady (wewnątrz rozetek) spryskać liście i łodygi osłaniając pączki kwiatów roztworem wódki czystej z wodą (pół na pół), po 24 godzinach niezbyt mocnym letnim strumieniem z przysznica dokładnie płukałam całość rośliny, ręcznikiem papierowym osuszyłam nasady liści przykładając zwinięty w rulonik aż wszystką wchłonął
obserwacja przez 3 tygodnie ( podobno taki jest ich cykl rozwojowy) czy białe kłaczki sie nie pojawiają jeśli tak to powtórzyć
pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 04, 2007, 22:05:41 » |
|
ja dalej mam parę storczyków tylko odciełam się od tych emocji  jakie one budzą Nigdy nie siedziałam w storczykach, choć podobają mi się; z hoji znałam tylko h.carnosę. Od niedawna mam pozostałe dziewięć, ale już wiem, że i one budzą emocje. Nie odetniesz się więc od emocji uprawiając hoje... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 04, 2007, 22:10:47 » |
|
Beata może to wełnowce - zdjęcia przejaskrawione i nie mogę dokładnie przyjrzeć się tym białym kropkom; poza tym nie widzę nasady liści - czy tam też są takie białe kropki- kłaczki? Taki ze mnie fotograf, jak z koziej fupy trąba...  To są kropelki wyglądające jak drobniutka rosa... I bardzo się kleją...  Myślę, że Beata ma jednak rację... dziękuję za próbę pomocy! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|