Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 00:48:04
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwny nalot na korze od storczyka... :(  (Przeczytany 1898 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
katarina1984
Nowicjusz
*

« : Październik 17, 2007, 21:07:39 »

parę dni temu dostałam storczyka : Dendrobium compactium.  na korze w której jest umieszczony za uwarzyłam skupienia ,małych białych kulek połączonych ze sobą. co to może być??? storczyka obejrzałam dokładnie,żadnych robali nie zauważyłam.  (storczyk mógł być przelany, bo widać też w niewielkiej ilości pleść- nalot włoskowaty)
Asliae
Aktywny
**

bajarka ;)

« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2007, 21:12:48 »

a to nie jest po prostu steropian?
katarina1984
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2007, 21:14:43 »

na 1000% nie .  te kuleczki są maciupkie, zebrane razem. jedna kuleczka niema nawet 1 mm.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #3 : Październik 18, 2007, 08:37:00 »

Albo wełnowce albo perlit albo mszyce .

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #4 : Październik 19, 2007, 11:36:07 »

grzybnia ale to nie szkodzi storczykowi -zresztą w warunkach domowych ona zaniknie najpewniej - jeśli nie to przesadź poprostu storczyka wywalając całkowicie podłoże.

Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2007, 15:16:39 »

Nietypowa ta moja dzisiejsza prośba...  Embarassed  Moja mama (80 lat) od 2-3 lat sporo czasu poświęca storczykom. Ma ich 3 kolory, ale chyba 2 rodzaje. Nawet nie wiem jakie są ich nazwy... Właśnie od niej wróciłam i w Jej imieniu proszę o pomoc. Zaprezentuję ich wczorajsze zdjęcia. Starałam się uchwycić bardzo liczne, lepkie kropelki, którymi są usiane spody liści i łodyżki... Bardzo, bardzo proszę - pomóżcie...  Crying or Very sad Postaram się za chwilę dołączyć fotki - zgrywam je...

A może to jest naturalne?  Confused Tak twierdzi moja siostra...  Embarassed

Beata

Tylko czas nie traci czasu...
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2007, 16:00:05 »

i Twoja siostra ma rację - to naturalna reakcja -  jest tylko jedno ale... ponieważ w naturze ten cukier (bo to jest cukier wytwarzany przez roślinę) jest zmywany przez deszcze w domu też co jakiś czas ja bym zmyła go z rośliny - jest on doskonałą pożywką dla grzybów - ale bez paniki jak tak 2 - 3 razy do roku umyje się storczyka to wyjdzie mu to tylko na zdrowie.
Phalaenopsisy najlepiej zmywać piwem lub wodą z paroma kroplami cytryny.

moniq
Gaduła

« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2007, 16:21:11 »

patrzcie... nawet storczyki piwo lubią  Twisted Evil
Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2007, 16:45:45 »

Cytat: "probeta"
i Twoja siostra ma rację... Phalaenopsisy najlepiej zmywać piwem lub wodą z paroma kroplami cytryny.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Nie wiem, Moja Imienniczko, jak ja się Tobie odwdzięczę...   Nie uwierzysz, ale coś mi mówiło, żeby zwrócić sie z zapytaniem bezpośrednio do Ciebie... W końcu wcześniej zajmowałaś się storczykami. Jeszcze raz dziękuję i czem prędzej dzwonię do Mamy z dobrą wiadomością - niech spije storczyki piwem...  Mr. Green   Mr. Green  Mr. Green

Wiadomość przekazałam - Mama też bardzo dziękuje i nadziwić się nie może możliwościom techniki...  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

Beata

Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2007, 19:28:57 »

Cytat: "Beata____2007"
i Twoja siostra ma rację... Phalaenopsisy najlepiej zmywać piwem lub wodą z paroma kroplami cytryny.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Nie wiem, Moja Imienniczko, jak ja się Tobie odwdzięczę...   Nie uwierzysz, ale coś mi mówiło, żeby zwrócić sie z zapytaniem bezpośrednio do Ciebie... W końcu wcześniej zajmowałaś się storczykami. Jeszcze raz dziękuję i czem prędzej dzwonię do Mamy z dobrą wiadomością - niech spije storczyki piwem...  Mr. Green   Mr. Green  Mr. Green

Wiadomość przekazałam - Mama też bardzo dziękuje i nadziwić się nie może możliwościom techniki (internet)...  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

Beata

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #10 : Listopad 04, 2007, 20:06:48 »

ja dalej mam parę storczyków tylko odciełam się od tych emocji  Smile  Embarassed  Rolling Eyes jakie one budzą

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #11 : Listopad 04, 2007, 21:10:18 »

Beata może to wełnowce - zdjęcia przejaskrawione i nie mogę dokładnie przyjrzeć się tym białym kropkom; poza tym nie widzę nasady liści - czy tam też są takie białe kropki- kłaczki?

jak już ja bym spiła je w ten sposób:
przemyła przy pomocy wacika nasączonego wódką (ja robiłam to patyczkiami higienicznymi )  łodygi kwiatowe (ale omijać pąki kwiatowe)
przemyć także także liście a szczególnie ich nasady (wewnątrz rozetek)
spryskać liście i łodygi osłaniając pączki kwiatów roztworem wódki czystej z wodą (pół na pół),
po 24 godzinach niezbyt mocnym letnim strumieniem z przysznica dokładnie płukałam całość rośliny, ręcznikiem papierowym osuszyłam nasady liści przykładając zwinięty w rulonik aż wszystką wchłonął  

obserwacja przez 3 tygodnie ( podobno taki jest ich cykl rozwojowy) czy białe kłaczki sie nie pojawiają jeśli tak to powtórzyć

pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 04, 2007, 22:05:41 »

ja dalej mam parę storczyków tylko odciełam się od tych emocji  Smile  Embarassed  Rolling Eyes jakie one budzą

Nigdy nie siedziałam w storczykach, choć podobają mi się; z hoji znałam tylko h.carnosę. Od niedawna mam pozostałe dziewięć, ale już wiem, że i one budzą emocje. Nie odetniesz się więc od emocji uprawiając hoje...

Beata

Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 04, 2007, 22:10:47 »

Cytat: "sbb28"
Beata może to wełnowce - zdjęcia przejaskrawione i nie mogę dokładnie przyjrzeć się tym białym kropkom; poza tym nie widzę nasady liści - czy tam też są takie białe kropki- kłaczki?

Taki ze mnie fotograf, jak z koziej fupy trąba...
To są kropelki wyglądające jak drobniutka rosa... I bardzo się kleją...

Myślę, że Beata ma jednak rację... dziękuję za próbę pomocy!  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

Beata

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: