Melonik
Nowicjusz
|
 |
« : Październik 15, 2007, 20:46:18 » |
|
Jest to mój pierwszy post i za razem temat na tym forum, dlatego najpierw chcę wszystkich serdecznie powitać. A teraz do tematu. Mam zamiar zasiać sobie / na razie do doniczek / Gunere olbrzymią "Gunnera manicata". Tylko czy jest sens w ogóle zawracać sobie tym głowę? Czy w naszym klimacie też osiągnie takie duże rozmiary? Jak znosi naszą zimę? Czy ma ktoś już jakieś doświadczenie z tą, bądź co bądź, OKAZAŁĄ byliną? Jeśli tak to proszę o wasze opinie. Zarówno posiadaczy jak i tych co są / jak to się mówi / w temacie. Bo to co piszą na aukcjach internetowych jest zawsze piękne i niebywałe ale niestety nie zawsze pokrywa się to z rzeczywistością.  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2007, 21:02:34 » |
|
Niestety nie pomogę Ci, ale coś takiego rośnie co roku w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu. Może skontaktuj się z nim.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Melonik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 15, 2007, 21:18:38 » |
|
Niestety nie pomogę Ci, ale coś takiego rośnie co roku w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu. Może skontaktuj się z nim. A czy rośnie ona tam "pod chmurką", czy w jakiejś szklarni? Ja jestem z lubelskiego, więc u nas jest nieco zimniejsza strefa niż we Wrocławiu. Ale jeśli rośnie na zewnątrz, to można by było zaryzykować.  I jeszcze jedno pytanko. Czy w ogrodzie botanicznym osiąga podobne rozmiary jak na zdjęciu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2007, 21:43:48 » |
|
Nie wiem, jak we Wrocławiu, ale w krakowskim ogrodzie gunnera spędza lato na wolnym powietrzu. Rośnie w skrzyni nad zbiornikiem wodnym. Te zdjęcia zrobiłam będąc tam we wrześniu:   Meloniku, jeśli masz dostęp do archiwalnych numerów "Kwietnika", to polecam artykuł o gunnerach z września 2000r. Jego autorka jest pracownikiem ogrodu bot. we Wrocławiu. Opisuje w nim też zimowanie tych roślin w naszych warunkach klimatycznych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2007, 22:01:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Melonik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2007, 22:07:06 » |
|
Dzięki pysia za wskazówki. Z twoich fotografii widać że jednak rośnie całkiem SPORA i w naszym klimacie  Nad wodą wygląda bardzo okazale. Postaram się poszukać tego artykułu, na pewno powinny tam być rzetelne informacje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertue
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 16, 2007, 15:52:20 » |
|
hej, witaj na forum
Interesowałem się tą rośliną, bo mi się kiedyś mazyła, zresztą nadal, ale mam za mały ogród- zajęłaby cały. Gdzieś tak po trzech latach uprawy (PRZY WYSIEWIE Z NASION) co roku ją zimując w domu, można posadzić na stałe do ziemi i tylko dobrze okrywać ją na zime- przynajmniej w dolnośląskiem. U nas we Wrocławiu w ogrodzie botanicznym rosną w gruncie dwie gunnery, które kwitną. Wieczorem poszukam zdjęcia bo mam je na innym komputerze i wkleję. Sądzę że lepszą metodą byłoby kupienie sadzonek, w sklepie przy naszym ogrodzie bot. są w tym roku sadzonki ale po ok. 40 zł. W internecie widziałem po normalnych cenach.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam V. Wrocław-strefa 7a
|
|
|
|
|
Melonik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 16, 2007, 18:21:01 » |
|
Na Allegro znalazłem dwie aukcje, na których są sadzonki, jedna za 35zł, a na drugiej za 65zł. sztuka, jednak tej droższej nie widziałem, bo fotki się nie otwierają. Ja jednak zamierzałem spróbować od nasionek. Jeśli nie wyjdzie lub efekt będzie mizerny zawsze na wiosnę można kupić sadzonkę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LIMA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 29, 2007, 19:36:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam,Ania
|
|
|
Róża
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 30, 2007, 10:08:19 » |
|
melonik, nawet sie nie zastanawiaj, tylko kupuj  skoro sa ludzie u ktorych przezyla zime to czemu by nie. ja gdybym miala ogrod to pewnie juz dawno roslaby w niej gunera-jest niesamowita!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 30, 2007, 13:06:21 » |
|
Interesowałem się tą rośliną, bo mi się kiedyś mazyła, zresztą nadal, ale mam za mały ogród- zajęłaby cały. tak bym siebie słyszała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 30, 2007, 17:00:26 » |
|
Miejsca mam dużo  rośliny jeszcze nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zielono_mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 29, 2007, 17:37:27 » |
|
Może ma ktoś sadzonki gunery- chętnie odkupię
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudzień 01, 2007, 17:04:22 » |
|
Witam serdecznie! Ja też jestem zainteresowana gunnerą. Znalazłam szkółkę, w której można ją kupić. Nie wiem czy firma jest solidna ale spróbuję. Mogę Ci podać namiary: byliny.alina@wp.pl. Oferowana Gunnera manicata jest sadzonką wys.25 cm i kosztuje 25,00 zł + koszt wysyłki. Mam nadzieję, że Ci pomogłam - serdecznie pozdrawiam Ewa 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
zielono_mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 01, 2007, 21:46:19 » |
|
Dziękuję Ci bardzo za ten namiar to co podałaś to adres e-mailowy czy chodziło o tą stronę:http://byliny.w.interia.pl/? ( chyba to ta sama bo cena i wielkość jest taka sama ) Czy będziesz ją kupowała teraz, bo ja się trochę boję że przemarźnie gdzieś na poczcie. Daj znać jak dotrze do Ciebie  i jeszcze raz dziękuję i również pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudzień 02, 2007, 09:10:15 » |
|
Moim zdaniem sadzonki trzeba kupić na wiosnę. Teraz już za późno na sadzenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudzień 02, 2007, 10:13:32 » |
|
Miło mi Cię powitać, tak to adres e-mail. Pod ten adres pisałam i szybko otrzymalam wiadomość od właścicielki szkółki bylin "Alina" iż posiada gunnerę. Z otrzymanej korespondencji wnioskuję, że jest to bardzo miła Pani. Gunnerę (i inne sadzonki) zamówię dopiero na wiosnę z prostej przyczyny - nie mam miejsca na jej przetrzymanie do wiosny. Pozdrawiam! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zielono_mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudzień 02, 2007, 19:04:08 » |
|
Są na allegro ale drogie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudzień 03, 2007, 01:32:22 » |
|
Ile kosztują?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zielono_mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudzień 05, 2007, 17:23:34 » |
|
Jedna w opcji "kup teraz" 49,00 za dwuletnią a na 3 letnią jeszcze trwa licytacja więc też pewnie tyle samo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudzień 06, 2007, 06:46:27 » |
|
Pewnie wszędzie w takiej mniej więcej cenie będzie można kupić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudzień 06, 2007, 12:41:46 » |
|
Witaj Moniu! Gunnerę możesz kupić za 25 zł w Szkółce Bylin "Alina", serdecznie pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68