Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 00:42:00
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Amorphophallus bulbifer - pytania  (Przeczytany 2088 razy)
jagoda
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 26, 2006, 00:14:34 »

Kupilam "nasiona" / tak bylo w opisie, po lekturze forum wiem, ze to calm /
A. bulbifer - wielkosc chyba nie porazająca, bo mniej więcej jak ziarenko kukurydzy:/
Posialam/posadzilam to-to, umiescilam na akwarium / tzn na pokrywie, w pokrywie jest swietlówka, ktora nagrzewa pokrywe, od pokrywy nagrzewa sie podloze w doniczce/.
Po miesiacu pojawily sie malutkie "kielki".
I teraz moje pytanie - jakie mam zapewnic warunki tym malutkim amorkom     Wink ?
Jak z oświetleniem / bo na tej pokrywie akwarium jest dosc ciemno, za ciemno wg mnie dla roslinek/
Czy jak na dworze bedzie juz cieplej, po "ogrodnikach" i "zimnej Zosce" bedzie mozna je wystawic na balkon?
I czy roslinki rozsadzic - sa dwie w niezbyt duzej doniczce / takiej 7x7 cm/

Czy podloze moze byc uniwersalne, czy jakies specjalne?

OK, troche juz znalazlam Very Happy
http://www.floraforum.net/ftopic224-0-asc-50.html
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2006, 05:42:24 »

zapewnilas bardzo dobre warunki. nie wiem tylko o co chodzi z tym calm. moze mialas na mysli corm co oznacza bulwe araceae. w momencie gdy zacznie rosnac lisc lub liscie - u mlodych amorphophallusow zanim corm osiagnie wielkosc do 2cm srednicy moga wyrastac 2-3 liscie musisz jeszcze podwyzszyc wilgotnosc tak aby lisc prawidlowo sie uksztaltowal. I nic poza tym.  Duzo informacji znajdziesz na bydgoskim forum kaktusy i inne http://www.kaktusy.bydgoszcz.pl/forum_kaktusy/index.php , w dziale aroidy ale bardzo prosze zamiast tam sie zapisywac zadawaj pytania, jezeli bedziesz miala nastepne - tutaj. Ja pisze na obu forach rownoczesnie
jagoda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2006, 08:21:04 »

Oczywiscie, ze chodzilo mi o corm Embarassed

Czyli co, oslonic teraz doniczke np. woreczkiem foliowym?
I na parapet z nim?
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2006, 15:59:27 »

tu jest pies pogrzebany. dopuki z cathapyll'a nie wyloni sie lisc, doniczka moze stac nawet wiele godzin na sloncu. Pozniej nalezy cale ustrojstwo przeniesc do cienia i czesto rozpylac mgielke wody na rosline. Moze dojsc do tego, ze gdy bedzie za sucho i slonecznie lisc nie rozwinie sie do konca a raczej nie bedzie mial prawidlowej formy. To jest tak jakby motyl wychodzacy z poczwarki nie mogl do konca rozprostowac skrzydel
jagoda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 27, 2006, 23:49:08 »

Na razie doniczka powedrowala na parapet, bo kot zaczal mi pomagac w pielegnacji roslin i grzebac lapkami w ziemi Rolling Eyes
Musze przygotowac jekies bardziej adekwatne miejsce, no i z dala od kocich lapek Wink
jagoda
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Maj 04, 2006, 21:17:53 »

Jeden "amorek" ma juz ok 1 cm, jest cudny Razz
Natomiast drugi nie wylazi.

Moge delikatnie pogrzebac w ziemi i zobaczyc, co sie z nim dzieje?
Czy lepiej go nie ruszac?
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: