|
inna jagna
Gość
|
 |
« : Październik 15, 2007, 12:03:32 » |
|
Podjudzona przez Probetkę, sprawiłam sobie Mathilde i - do towarzystwa - Chouke, która także pochodzi ze skrzyżowania hoi carnosy i serpens. Na pierwszy rzut oka obie hoje są bardzo podobne, jednak Chouke ma ciut drobniejsze i bardziej okrągłe listki. Chouke:   I dla porównania Mathilde: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 15, 2007, 12:05:26 » |
|
Podchwytliwie zapytam... co znaczy: sprawiłam sobie ?? Pozdrawiam  PS Tez bardzo lubie te z małymi listeczkami, pamietam o wysyłce jutro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2007, 12:08:15 » |
|
inna jagna napisał/a: sprawiłam sobie ?? No wiesz... Jest coś takiego, jak ebay 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 15, 2007, 12:13:37 » |
|
A, rozumiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2007, 14:20:21 » |
|
Hmmm... No i mam problem Obie hoje kupiłam od jednej osoby - roślinki były podpisane i zgodne z opisem (Mathilde mniejsza roślinka, a Chouke ta większa). Miałam wątpliwości już po ponownym obejrzeniu zdjęć Probety, a teraz mam jeszcze większe - czy to aby nie powinno być na odwrót? Właśnie trafiłam w necie na artykuł, opisujący obie hoje - przede wszystkim historia ich wyhodowania (notabene, szalenie ciekawa: urodziły się całkiem przypadkowo, i były jedynymi dwoma sadzonkami, które wzeszły z nasion zebranych z carnosy kwitnącej w sąsiedztwie kwitnącej hoi serpens. Ciekawostką jest to, że o ile serpens dała nasiona kilka razy, o tyle w przypadku tejże carnosy przydarzyło się to tylko ten jeden jedyny raz  ), ale także opis roślin. I tam stoi jak byk napisane, że to Chouke ma listki większe i bardziej podłużne... Probetko, poratujesz ???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2007, 14:23:00 » |
|
A przetłumaczysz artykuł? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2007, 14:24:37 » |
|
Jasne, że przetłumaczę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 15, 2007, 18:12:10 » |
|
jak dla mnie to wszystkie sadzonki są Matilde cv Chouke ma rzeczywiście bardziej podłużne i zdecydowanie większe listeczki i bez tych srebrzystych plamek - tzn te plamki mogą występować ale jednak w mniejszej ilości - nie widzę tych roślin na zdjęciu obok siebie i nie ma tak naprawdę porównania bo tak zrobiłaś zdjęcia że wyglądają na identyczne a one w rzeczywistości bardzo jednak się różnią - a nie mogę wstawić swojego zdjęcia chouki ....zaraz... chyba mogę tylko muszę odszukać... bo chouki sprzedałam. Może jutro...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 15, 2007, 19:27:30 » |
|
Beatko, w rzeczywistości one są różne. Dość mocno nawet. Jedna ma zdecydowanie bardziej okrągłe listki i mniej plamek - to ta podpisana Mathilde, którą podejrzewam o bycie Chouką... Co do plamek, to widziałam fotografie Chouki na których ona w ogóle nie miała plamek, ale przy tym artykule, o którym wspomniałam wcześniej, jest fotografia jednej obok drugiej - i obie mają plamki, chociaż Chouka mniej. Podobieństwo między tymi roślinami jest tam mniej więcej takie, jak na moich fotografiach - ciężko stwierdzić, gdzie się kończy jedna, a zaczyna druga - trzeba się mocno przyjrzeć, wtedy widać różnicę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 15, 2007, 19:41:57 » |
|
no właśnie w rzeczywistości widać różnice i to wyraźne i dlatego identyfikacje - wszelkie ze zdjęć są takie trudne
- sama napisałaś że ma bardziej okrągłe i mniejsze listki - to matilde
a większe i bardziej szpiczaste to chouke (moja też nie miała plamek, ale to pewnie tak jak z carnosą jedne będą miały plamki inne nie)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 16, 2007, 17:00:11 » |
|
Jagna zrób im zdjęcie razem obok siebie, łatwiej jest wtedy ocenić proporcje. Jedno zdjęcie na którym są razem i takie co można powiększyć.
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 18, 2007, 12:55:04 » |
|
Postawiłam roślinki obok siebie do fotografii  Zadanie niezbyt łatwe, bo ta mniejsza naprawdę jest maleńka i niewiele wystaje z doniczki  Tak czy owak - listki wyżej należą do roślinki podpisanej Mathilde, niżej - do Chouke. Zgodnie z różnymi opisami, w tym Probety, powinno być chyba na odwrót 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 18, 2007, 12:58:00 » |
|
I probeta zapewne ma rację...
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 22, 2007, 16:58:15 » |
|
to moja była cv Chouke  niestety to jedyne zdjęcie jakie mi zostało ale i po nim widać różnicę między roślinami i różnicę od Twojej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 22, 2007, 17:07:57 » |
|
A jej, jaka super podpórka?  Czy jest do zdobycia?
|
|
|
|
|
|
Beata Tylko czas nie traci czasu... 
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 22, 2007, 17:39:55 » |
|
to jedyne zdjęcie jakie mi zostało ale i po nim widać różnicę między roślinami i różnicę od Twojej Kurczę, to jest ZUPEŁNIE inne Co więcej, to jest zupełnie inne od tego, co jest na fotografiach zamieszczonych przy artykule o obu roślinach  Później poszukam linku, to będziesz mogła sama zobaczyć - ale tam ta różnica między Chouke a Mathilde jest mniej więcej taka, jak między tymi moimi... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 22, 2007, 18:15:14 » |
|
teraz mam dylemat bo listki tej mojej były małe tzn większe od matilde ale dużo mniejsze od carnosy i teraz czy to różnica osobnicza bo moja rosła w cieniu czy to następna źle oznaczona przez shirleya? Moja jest maleńka, zobaczymy, co z niej wyrośnie. Listki ma większe od Mathilde, ale tylko trochę - z carnosą w ogóle nie ma czego porównywać... No nic, jak znajdę linkę, to wkleje na forum...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 22, 2007, 18:19:02 » |
|
Jagna zobaczymy jak zakwitnie  matilde w/g wszelkich zródeł kwitnie na biało a cv chouke na różowo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 22, 2007, 18:54:17 » |
|
zobaczymy jak zakwitnie JEŚLI zakwitnie... za 100 lat, albo więcej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 22, 2007, 19:08:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 22, 2007, 19:16:36 » |
|
matilde jest chętna do kwitnienia gorzej z chouke ale dasz rade je zmusić - moja matilde ma już pędy kwiatowe i mam nadzieję że jeszcze trochę zmężnieją i zacznie kwitnąć a ma rok-półtora  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 22, 2007, 19:19:42 » |
|
Hmmm... No dobra, a jak się ją zmusza? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 22, 2007, 20:01:05 » |
|
Hmmm... No dobra, a jak się ją zmusza?  Może tak? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 22, 2007, 20:08:59 » |
|
pewnie tak jak carnosę zmieszaną z serpens  czyli spoczynek w chłodzie i odpowiednie nawożenie? oj Jagna - nie wiem mam to samo co ty (może ciut większe ) i takie same wiadomości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 23, 2007, 07:30:39 » |
|
samo co ty (może ciut większe ) Spory ten "ciut" jakby... i takie same wiadomości A dlaczego ty sobie ubliżasz ?  Beatko, ja o hojach W OGÓLE mam śladowe pojęcie  Pracuję nad tym, żeby to zmienić, ale póki co - jestem daleko w tyle  Tak daleko, że twoje ślady zdążył zmyć deszcz, owiać wiatr i śnieg zasypać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 28, 2009, 08:45:20 » |
|
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 21, 2009, 08:59:02 » |
|
Halo halo, ja rosnę!  
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #29 : Lipiec 21, 2009, 09:45:11 » |
|
I to jak "rosnę"  Cudeńko z niej 
|