Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 00:38:20
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Boczniak ostrygowaty  (Przeczytany 5252 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Gagatek
Aktywny
**

« : Kwiecień 25, 2006, 21:32:02 »

Witam. Czy "uprawialiście" kiedyś tego grzyba? Mam nadzieję że przynajmniej jedliście - smażony smakuje jak schabowy- pyszota.
Miałam kiedyś gotową grzybnię zaszczepioną na balocie przez producenta i doczekałam się plonu. Ponieważ mam większą satysfakcję jak sama coś wychoduję to podjęłam się hodowli boczniaka na pniu. Kupiłam grzybnię, wybrałam sobie fajne pniaczki ze śliwki , tata wywiercił mi dziś otwory wiertarką w które upchałam grzybnię, zaparafinowałam, włożyłam w worek i czekam. Ciekawa jestem czy macie jakieś doświadczenie w tym temacie. Jak długo czekaliście na zbiór? Jakich błędów powinnam unikać?

Pozdrawiam - Agata
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2006, 13:52:25 »

Nikt mi nie odpisuje to od dziś zaczynam pisać własne obserwacje. Wink
Po kilku dniach od zaszczepienia grzybni zauwarzyłam że zaczyna rosnąć. Te miejsca gdzie włożyłam drewniane kołeczki pojawiła się biała "pajęczynko-pleśń" . Wylałam wodę z podstawki na której stoją pniaki bo zrobiły się całe wilgotne. Na jednym pniaku pojawiłysię jakieś inne grzyby oprócz boczniaka. Więc Popełniłam błąd - miały za mokro. Drugi pniak jest wilgotny ale ładnie pachnie grzybnią boczniaka. Obydwa pniaki powoli pokrywają się białą "pierzynką".

Pozdrawiam - Agata
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Maj 15, 2006, 14:07:09 »

Boczniak się rozrasta. Powoli kora pniaków robi się biała. Wybrałam dosyć twarde drzewo więc przerastanie w głąb drewna będzie długo trwało.

Pozdrawiam - Agata
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2006, 08:25:47 »

Czy Boczniak to to samo co Opania?

Pozdrawiam Kluseczka
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2006, 11:10:00 »

Opania to taki aktor, z tego co się orientuję. Nie słyszałam o takiej nazwie grzyba. Boczniak to boczniak i inna nazwa nie jest mi znana.

Pozdrawiam - Agata
tris
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2006, 11:23:33 »

gagatek gdzie kupowałaś grzybnię? sama chętnie bym sobie kilka wyhodowała bo pyszniutkie są strasznie. jak dokładnie wygląda ta hodowla na pniu? jak byłam maluchem i mieszkałam u cioci pamiętam jak hodowała boczniaki w workach w ciemnej kotłowni. smak słodkiego dzieciństwa Smile
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2006, 11:30:51 »

Można kupić zaszczepioną grzybnię już gotową do owocowania w słomianych balotach. Można go spotkać w sklepach ogrodniczych. Na takim balocie jest dokładny opis uprawy. Można też kupić samą grzybnię i dopiero za okloło rok mieć zbiór- ale to jest trudna droga - możesz o tym trochę poczytać w moich wcześniejszych postach.

Pozdrawiam - Agata
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2006, 11:36:16 »

Wysłałam ci na priva adres firmy gdzie jest dokładny opis uprawy.

Pozdrawiam - Agata
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2006, 12:18:46 »

Ehhh...faktycznie Opania to aktor  Embarassed coś mi się pomieszało...a ja miałam na myśli grzyba o nazwie "Opieńka" Wink z tego co wiem ten też rośnie przy pniach i stąd pomyłka Wink

Pozdrawiam Kluseczka
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 07, 2006, 12:43:44 »

Nie opieńka to popularny leśny, skupiskowy grzybek. Boczniak rośnie jak huba drzewna.
boczniak- http://hobby.grzybnia.pl/index.php?cat_id=1
opieńka- http://www.grzyby.consoft.com.pl/10.08.02/opienka650.jpg

Pozdrawiam - Agata
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 07, 2006, 13:13:09 »

Ciekawe jak rozwinie się Twoja hodowla...nie znałam tego grzyba wcześniej stąd moja pomyłka..

Pozdrawiam Kluseczka
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 07, 2006, 13:18:59 »

Jak narazie to pniaki puściły liście.Grzybnia rozrasta się bardzo powoli bo drewno jest bardzo twarde. Rozwinęły się tam jakieś inne grzyby. Nie wiem czy coś z tego będzie. Pierwsze efekty będą dopiero za jakieś 4 miesiące.

Pozdrawiam - Agata
ursulka
Gość
« Odpowiedz #12 : Sierpień 29, 2007, 22:16:08 »

Gagatek i co z boczniakami, rosną ? Laughing
Ja mam w topoli - w marcu kupiłam paczkę pałeczek z grzybnią. Mąz ponawiercał dziurki w dwóch pieńkach, upchnęłam grzybnię, zalałam woskiem, postawiłam w dołkach w ogródku i co jakiś czas podlewam. Owszem... zaczęło puszczać liście Smile  Co jakiś czas je obskubuję i czekam na grzyby. W niektórych miejscach pni jest odrobina delikatnego białego nalotu - mam nadzieję, że to dobry znak Smile
Haniołek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Październik 15, 2007, 12:31:41 »

Witam!  Very Happy Ja mam problem z moja uprawą boczniaka Crying or Very sad założyłam ją na wiosnę na drewnie brzozy. Stosowałam wymagane zalecenia i doczekałam sie tylko czterech grzybków i to z jednego miejsca na jednym pieńku..a mam ich 4 Crying or Very sad co mam zrobić żeby poprawić takie marniutkie plonowanie?Czy można zanurzyć pieńki w wodzie? doradzcie proszę. z góry dziękuję!
ursulka
Gość
« Odpowiedz #14 : Październik 15, 2007, 15:33:51 »

Może drewno było zbyt świeże, za twarde i grzybnia nie miała czasu jeszcze dobrze się w nim rozrosnąć ?  Na opakowaniu mojej grzybni było coś takiego napisane, że w pierwszym roku może być mało lub wcale, jeśli drewno twarde. Ja moje co jakiś czas podlewam, ale jeszcze żadnego grzybka nie ma. Mają owocować po spadku temperatur, a u mnie cały czas ciepło.
Haniołek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Październik 15, 2007, 16:23:57 »

w takim wypadku pozostaje mi mieć nadzieje,że wkońcu sie doczekam większego grzybobrania..musze sie uzbroic w cierpliwość. A Ty Ursulko masz swoją hodowlę na świeżym powietrzu? Moje pieńki są pod drzewami.Poza tym zrobiłam im "daszek z przezroczystej folii.Zastanawiam sie też czy nie mają za mało światła.. Neutral pozdrawiam! Very Happy
ursulka
Gość
« Odpowiedz #16 : Październik 15, 2007, 17:19:22 »

Moje stoją tak :

i co jakiś czas je podlewam, tak żeby miały wilgotno dookoła.
Haniołek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Październik 15, 2007, 17:32:22 »

Mam nadzieję, że niedługo prześlemy sobie zdjęcia naszych dorodnych boczniaczków!!  Mr. Green powodzenia!! pa
ursulka
Gość
« Odpowiedz #18 : Październik 15, 2007, 17:37:38 »

Też mam taką nadzieję !  Nie wytrzymałam i poszłam zobaczyć, wyciągnęłam jeden poieniek z ziemi. Wygląda na dol,e tak, jakby go ktoś obłożył zsiadłym mlekiem, więc chyba będą grzybusie !  Jutro cyknę fotkę bo dziś już za ciemno.
Haniołek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Październik 15, 2007, 17:46:37 »

ok! to czekam jutro na zdjęcie!!  Very Happy
ursulka
Gość
« Odpowiedz #20 : Październik 17, 2007, 10:48:01 »

Wczoraj miałam wariacki dzień, nawet nie włączałam komputera. Ale fotki zrobiłam ! Very Happy

Tak wygląda dół pniaka wyciągniętego z ziemi

a tak narosło na dziurce, w którą była wciśnięta pałeczka z grzybnią

Widać, że wylazło też jakąś szczeliną przy sęku Smile
Haniołek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Październik 17, 2007, 13:22:42 »

no no! faktycznie wygląda na to że grzybnia ładnie opanowała pieniek Very Happy ciekawa jestem jak moje wygłądają od spodu,ale dopiero w sobotę na działeczke pojadę.Wtedy też zaglądnę Mr. Green A propo boczniaków...miałam dzisiaj o nich sen: okazało się że był całkiem spory wysyp, usmażyłam i już, już miałam siegnąc po jednego i spróbować..a tu pusty talerz Neutral wszysto zjadła moja kuzynka  Surprised he he!!! Razz  pozdrawiam ciepło!!!
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: