|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #30 : Październik 16, 2007, 21:25:39 » |
|
Bardzo ładna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Październik 16, 2007, 22:01:55 » |
|
Mam nadzieję że z wiekiem będzie jeszcze ładniejsza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Październik 16, 2007, 22:18:17 » |
|
Sirga - masz sliczna carnose ! jezeli podoba jej sie miejsce rozrosnie sie szybko. 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #33 : Październik 17, 2007, 09:37:41 » |
|
A moja się na razie łaskawie ukorzeniła, po czym najwyraźniej uznała, że pora na urlop  Jagna a może chcesz młodą, ale dorosłą już roślinę? Rozmnożyło mi sie dużo tej carnosy...
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : Październik 17, 2007, 10:13:35 » |
|
Jagna a może chcesz młodą, ale dorosłą już roślinę? Chorego się pytają Jasne, że chcę - od przybytku głowa nie boli, a mam sporo miejsc, w których carnosa może sobie rosnąć, w przeciwieństwie do niektórych innych To pomyśl, w takim razie, nad tym, co byś chciała w rewanżu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #35 : Październik 17, 2007, 10:17:22 » |
|
OK:)Odezwę się na pw.
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #36 : Październik 17, 2007, 10:44:09 » |
|
W takim razie czekam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #37 : Październik 21, 2007, 12:42:14 » |
|
Pisałam już kiedyś, że moje hoje rosną i nie kwitną. Teraz wiem dlaczego i ... nie mam do nich pretensji. Niestety, nie mogę im zapewnić na razie innych warunków, muszą stać, tam gdzie są. Odwdzięczają się za to ładnym wyglądem /ja tak uważam  / i niekłopotliwą opieką.Dodam jeszcze, że podarowane od niej szczepki u innych kwitną.Jedna - duża, stoi niedaleko okna i kaloryfera  , druga - mała, na szafce /ze sprzętem elektronicznym/ pod sufitem i ma bardzo mało światła, ale rośnie, czas na zdjątka: 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Październik 22, 2007, 07:48:58 » |
|
śliczna  a moja nie wiem czemu, stoi w miejscu. Końcówki nowych pędów sa takie jakby brazowawe, nie wiem czy coś im jest czy tak ma byc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #40 : Październik 22, 2007, 08:59:03 » |
|
nie wiem dlaczego Moje w miejscach, gdzie stoją - po prostu mają za ciemno a przede wszystkim za gorąco. Brak im "wychłodzenia", ale coś za coś. Chyba spróbuję ukorzenić nową sadzonkę i z nią poczekać na kwitnienie, ale....... skąd wezmę nowy parapet ? Końcówki nowych pędów sa takie jakby brazowawe moje też są takie, znaczy rośnie.....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #41 : Październik 22, 2007, 09:39:58 » |
|
Boje sie ze moje tak jakby zaczynały schnąć  przynajmniej tak wygladają
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #42 : Październik 22, 2007, 09:47:38 » |
|
Boje sie ze moje tak jakby zaczynały schnąć Jeżeli tak jest, to może mają za mokro, albo za sucho ? Moja hoja nie lubi za dużo wody, czasami wystarczy jej podlanie raz na tydzień, a podczas remontu była podlewana raz na dwa tygodnie i zniosła to bardzo dzielnie. Sprawdź - może ma "dzikich lokatorów" /najlepiej z lupą/.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #43 : Październik 23, 2007, 21:29:06 » |
|
Sprawdzałam i nic nie ma. Zostawić te końcówki i poczekac co sie z nimi stranie  jesli by odpadły to czy odrosną nowe  martwie sie o nia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #44 : Październik 23, 2007, 21:30:55 » |
|
Zostaw, one czasem tak wyglądają, chociaż nic im nie jest  Jakby faktycznie uschły to przytnij.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Październik 23, 2007, 21:35:50 » |
|
i wtedy wypuści nowe pedy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #46 : Październik 23, 2007, 21:44:28 » |
|
Po przycięciu na pewno  Tylko przemyśl sprawę podlewania, bo może faktycznie coś jej nie pasuje.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Październik 29, 2007, 22:14:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
Beata Tylko czas nie traci czasu... 
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Październik 29, 2007, 22:18:29 » |
|
A tak wyglądają razem na kwietniku rozporowym:   No tak, wstawiłam "do góry nogami" i nie potrafię poprawić...  Dużo czasu zajęło mi robienie zdjęć hojątkom i przeklejanie ich do Fotosika. Ciąg dalszy jutro...  Jeszcze muszę opanować odwracanie zdjęć na Fotosiku i robienie lepszej jakości fotek... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #49 : Październik 30, 2007, 08:18:08 » |
|
super wygladaja, na kwietniku razem 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Październik 30, 2007, 08:41:06 » |
|
A to moje poznańskie h.carnosy:  Pierwsze zdjęcie ciemne, ale robione pod światło. Jest to okno północne (wiem, wiem, nie zakwitnie mi... Chciałam pokazać całą roślinkę. A teraz ta sama po kawałku:  I w holu na parterze od strony zachodniej:  Ufff... To na tyle h.carnosy... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #51 : Październik 30, 2007, 09:16:36 » |
|
Na tym oknie jest folia czy siatka? Widziałam carnose na oknie północnym (zarosła całe okno klatki schodowej) w pełni kwitnienia...  więc może i twoja ma szansę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Październik 30, 2007, 09:21:17 » |
|
Na tym oknie jest folia czy siatka? Ani to, ani to - matowa (lodowa) szyba... Widziałam carnose na oknie północnym (zarosła całe okno klatki schodowej) w pełni kwitnienia...  więc może i twoja ma szansę? Obyś miała rację... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #53 : Październik 30, 2007, 09:27:12 » |
|
matowa (lodowa) szyba... Dlatego pytałam - ona kradnie światło.. faktycznie możesz miec kłopoty z kwitnieniem. Pomyśl o doświetlaniu...  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Październik 30, 2007, 09:32:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #55 : Październik 30, 2007, 09:33:03 » |
|
Przepiękne masz te carnosy Beatko, naprawdę cudeńka 
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
hszonszcz
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Październik 30, 2007, 09:33:53 » |
|
Pomyśl o doświetlaniu napisz o doswietlaniu-uprzejmie prosze.jaka lampa i jak dlugo?
|
|
|
|
|
|
Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste;-)
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #57 : Październik 30, 2007, 09:44:49 » |
|
Powiem tak: mam to małe terrarium... a w nim jarzeniówka taka akwariowa, chyba 18W. Świeci (wg. starego czasu od 6 do 22). Jeden strorczyk w środku oraz jeden stojący obok mają (chyba) pedy kwiatowe. Bella stojąca najbliżej na pędzie wyciągniętym w stronę terrarium zawiązała pąk kwiatowy... Ale na temat doświetlania najwięcej powie probeta, ma przeciez jarzeniówki nad oknem... Swoją drogą widziałam w jednym z hoteli bardzo przyjemne oświetlenie pokoju własnie świetlówkami ukrytymi za osłoną karnisza. Moim zdaniem odpowiedni dobór oświetlenia/ osłony może dać CUDOWNE efekty... bo przeciez wieczorem zapalasz światło? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #58 : Październik 30, 2007, 10:16:17 » |
|
to może by nie powielać wypowiedzi wkleję link do forum Orchidarium gdzie Anka w sposób bardzo przystępny opowiada o oświetleniu - ja przy swoim doświadczeniu akwarystycznym i storczykowym całkowicie popieram jej zdanie. http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5656&pg=1tak od siebie i bardziej obrazowo dodam że jak już się ktoś zdecyduje na oświetlenie o określonym widmie światła to czerwone - powoduje skrócenie międzywęźli i rozrost rośliny na boki niebieskie powoduje wyciągnięcie roślin wzwyż - dlatego radzą je mieszać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #59 : Październik 30, 2007, 10:45:55 » |
|
A jakie widmo ma światło akwiariowe 'dla rozrostu roslin'?  Bo pudełka chyba już (napewno) nie mam... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|