Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 00:33:24
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hoja carnosa  (Przeczytany 12616 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ooo
Aktywny
**

« : Październik 14, 2007, 09:02:39 »

Nie znalazłam tematu o carnosie, może dlatego że jest najbardziej popularna i może nie warta takiej uwagi jak inne gatunki ale chciałabym dowiedzieć się więcej na jej temat. Podzielcie się waszymy doświadczeniami i zdjęciami  Wink

Mam problem z moją carnosą, kupiłam ją w miarę nie dawno, ale ona nic nie urosła od tego czasu. Ma stożek z takimi małutkimi listkami ale one stoją w miejscu i nie wyglądają najzdrowiej  Sad  martwię się czy wszystko jest w porządku
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2007, 09:07:39 »

witaj Ooo, Mr. Green ja także miałam podobny problem ,stała w miejscu ,i nic się nie działo , Evil or Very Mad po przestawieniu gdzie indziej ,aż odżyła u mnie stoi teraz w kuchni  Mr. Green ,jak byś poczytał-ła ,wstecz  Exclamation ,tam pisze na ten temat ,potrafi tak stać nawet kilka lat i nic nie rosnąć Crying or Very sad  Mr. Green

Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2007, 09:09:10 »

Wiem ze najlepiej dla niej byłoby postawić ją na parapecie ale nie mam miejsca  Sad  a czy Twoja stoi w słońcu czy półcieniu Question
cloe
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2007, 09:23:56 »

ja moja mlodziutka carnose niedawno przestawilam do innego pomieszczenia  (w poprzednim rosla jak szalona) i to miejsce tez jej sie spodobalo bo rosla nadal. i niewiele ja podlewam - dopiero gdy ziemia jest sucha.  z tym, ze moja hoja stoi na parapecie okna zachodniego.  czytalam , ze ona i w cieniu bedzie rosla ale wtedy nie zakwitnie.

ooo a nie masz mozliwosci jej powiesic w poblizu okna albo przy samym oknie ?

pozdrawiam viola
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Październik 14, 2007, 09:30:02 »

Niestety nie mam Sad biegam z nia z jednego miejsca na drugie i pewnie tez dlatego nie rośnie
cloe
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Październik 14, 2007, 09:35:05 »

a mozesz jej fotke zamiescic ?  

poszukaj jej miejsce mozliwie najjasniejsze , z pewnoscia bedzie rosla. teraz moje hoje juz tak nie przyrastaja , wzrost wznowia na wiosne. a 2 mlode ukorzenione szczepki , ktore niedawno posadzilam tez stoja zupelnie w miejscu - mimo, ze stoja na oknie. licze na to , ze po zimie rusza ze wzrostem.  Very Happy

pozdrawiam viola
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Październik 14, 2007, 09:38:53 »

Proszę bardzo Wink jest jeszcze mała

inna jagna
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 14, 2007, 09:42:43 »

Ja bym jej jeszcze dała czas i poczekała z szukaniem nowego miejsca do wiosny - jeśli zacznie rosnąć, znaczy - wszystko w porządku, a jeśli nie - poszukasz nowego miejsca.
Nie jestem specem od hoi, ale większość roślin potrzebuje czasu, żeby się zaaklimatyzować, a każde przenosiny wiążą się ze stresem...  Rolling Eyes
cloe
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2007, 09:46:55 »

moja tez jest jeszcze mala , z tym ze ma jeden dluzszy ped  . teraz nawet nowe listki sie nie wyksztalcaja  a jeszcze niedawno szlo jej to piorunem . nie martw sie, bo twoja hoja wyglada zdrowo i ma sie dobrze  Mr. Green  powies ja lub postaw w mozliwie jasnym miejscu i zobaczysz, ze na wiosne ruszy ze wzrostem .  Very Happy

pozdrawiam viola
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2007, 09:49:16 »

Zostawię ją tak gdzie jest i poczekam do wiosny, zobaczymy co z tego wyniknie  Wink
Wstawcie zdjęci Waszych hoi stojących na parapetach. Uzywacie dla nich drabinek Question ciekawi mnie jak wygladają bo nie moge sie zdecydowac czy moją kierunkować na wisząca czy pnącą
cloe
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Październik 14, 2007, 09:52:08 »

ooo - zdjecia naszych hoi sa pozamieszczane w poszczegolnych ich rodzajach np. compacta, bella ...itd. musisz tam zajrzec  koniecznie  Mr. Green

pozdrawiam viola
anamat
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2007, 10:05:45 »

Według mnie to ona po jakimś czasie napewno ruszy z miejsca, zastosuj się do powyższych rad a na pewno na wiosnę będzie ok.
Moja carinoska stoi na oknie południowo-zachodnim w lipcu była malutka a teraz rosnie jak szalona i co chwilkę puszcza nowe pędy.

Zdjęcie z lipca

Dzisiejsze zdjęcie

Jak patrzę na Twoja to nie widzę, żeby jej coś dolegało, wygląda pieknie i zdrowo, tylko może potrzebuje czasu na zaklimatyzowanie sie w nowych warunkach.
Spróbuj ją jeszcze może przesadzić do nowej ziemi Wink

Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Październik 14, 2007, 10:10:38 »

do nowej ziemi juz ją przesadziłam. Zrobiłam mieszankę zwykłej ziemi i podłoża do storczyków (troszkę), przeczytałam że takie będzie dobre, ale czy aby napewno Question
Kamihash
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Październik 14, 2007, 10:12:00 »

Moja wielka carnosa ma drabinki i inne udziwniacze, bo bez nich to czepia się i oplatuje wszystko!!!! Smile

pozdrawiam cieplutko Smile

Kamila
anamat
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Październik 14, 2007, 10:14:14 »

Cytat: "probeta"
carnosa tak jak compakta - ziemia żyzna ale przepuszczalna - każda jedna mieszanka będzie dobra

Myslę że podłoże masz dobre, najlepiej daj jej jeszcze troche czasu Very Happy

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #15 : Październik 14, 2007, 10:43:28 »

moje okna pokazałam w wątku rośliny forumowiczów http://www.floraforum.net/topics36/okna-probety-vt3913.htm#74873

Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Październik 14, 2007, 13:36:34 »

piękne Embarassed  co ja bym dała żeby moja chociaż trochę wyglądała tak jak Twoje
Od czego zależy ubarwienie liści Question Twoja carnosa jest śliczna  Wink zreszta nie tylko ona jest cudna Embarassed
cloe
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Październik 14, 2007, 13:39:43 »

Cytat: "Ooo"
piękne Embarassed  co ja bym dała żeby moja chociaż trochę wyglądała tak jak Twoje

ooo - spokojnie , my tez doczekamy sie  pieknych okazow   Wink  Mr. Green  

a swoja droga dziewczyny maja sie czym pochwalic i maja z czego byc dumne  . milo ogladac ich hoje   Very Happy

pozdrawiam viola
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Październik 14, 2007, 13:42:14 »

rzeczywiście milo sie oglada takie okazy  Wink aż ma się ochote wyskoczyć do sklepu i kupić jakąs nowa  Mr. Green a swoją drogą znacie jakieś markety w których sa dostępne hoje Question
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #19 : Październik 14, 2007, 13:59:08 »

Wyjełaś mi z ust Beatko,też idę się chować.Chylę czoło probetko Shocked

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #20 : Październik 15, 2007, 10:15:26 »

A ja Wam powiem, że już mam mieszane  uczucia co do "cud przepisów" na uprawę czegokolwiek. Mam wrażenie że każda roślina - co więcej: każda roslina z jendnej matecznej może bardzo różnie reagować.
Swoją carnosę dostałam 1,5 roku temu od bratowej jako jeden pęd kilkudziesięcio cm. Ukorzeniła się, rosła sobie spokojnie. Po przeprowadzce postawiłam ją na szafce ze 2 metry od zachodniego okna (generalnie jasno). No i sobie stała jak zaklęta - zwalałam na przeprowadzkę. Jakiś czas temu egz. teścia ściągnęlam z wysokiej szafy (bo mi się jej szkoda zrobiło) przesadziłam i znalazłam jej miesce na zachodnik oknie - przez 2-3 tygodnie puściła spore kilkanaście liści - idą jeden za drugim.
No i stwierdziłam że moją też postawię na parapet - po krotkich kilku dniach liście już zaczynają rosnąć!
A niby wszędzie piszą że bez dużej ilości słońca też rośnie ale np. nie kwitnie...
A na dodatek powiem Wam, że mateczna hoja mojej bratowej rośnie powieszona pod sufitem we wnęce - niby przy oknie ale w gąszczu innych roślin i okno ma dosyć ciężkie kotary - na bank ma znacznie ciemniej niż moja miała na szafce - oczywiście jej rośnie i kwitnie jak głupia!
Czyli nie ma zasady. Jedyna chyba słuszna zasada - jak coś nie rośnie/nie kwitnie a jest zdrowe (bez oznak chorobowych) to trzeba po jakimś czasie sprawdzać w innych miejscach i tyle. W końcu któreś powinno podpasować.
Ja teraz świętuję że moja po kilku miesiącach (!) stagnacji ruszyła od razu po postawieniu na parapet.

Barbara
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #21 : Październik 15, 2007, 10:23:56 »

Cytat: "bachud"
Mam wrażenie że każda roślina - co więcej: każda roslina z jendnej matecznej może bardzo różnie reagować.

Cóż, życie uczy, że najważniejszą cechą ogrodnika winna być... pokora wobec natury  Cool
Zatem trudno się z Basią nie zgodzić  Very Happy

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa

« Odpowiedz #22 : Październik 15, 2007, 22:33:02 »

Z moją hoyą było tak,wyczytałam w mądrej książce że lubi kiedy jej pędy zwisają w dół więc wstawiłam do doniczki wysoko w oknie,tak sobie rosła ładne kilka lat aż zakryła mi całą połowę okna,słońce miała tylko w godz.14-18 nie raz i nie dwa miała popalone pojedyncze listki,do mycia raz w miesiącu zdejmowałam i do wanny,zajmowała ją całą bo pędy były długości 3-4m.któregoś pięknego dnia doniczka pękła i spadła na podłogę,obdzieliłam całą rodzinę pędami resztę owinęłam wkoło słupka założyłam żaluzje moja chimera stanęła, ani pędy ani kwiaty tak było ostatnie dwa lata dopiero teraz widzę że puszcza nowe ale stoi na parapecie i kręcę nią na wszystkie strony.Wniosek-odkąd mam żaluzje nie kwitnie.

Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę.
(Andrzej Mleczko)                            Jolka
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #23 : Październik 16, 2007, 14:42:54 »

Przestawiłam moja carnose w ostateczne miejsce- na parapet  Mr. Green (udało mi się upchnąć storczyki i znaleźć dla niej miejsce) Mam nadzieję ze zacznie rosnąć jeszcze w tym roku. A jak to jest z Waszymy carnosami Question rosną jeszcze czy raczej trzeba poczekać z szybszym tempem do wiosny Question
Madziarra
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Październik 16, 2007, 14:49:59 »

Rosną, rosną Laughing  Moje w zasadzie od lata cały czas wypuszczaja nowe pędy i liście Laughing  Niestety w tym roku kwiatków niet! Evil or Very Mad

Z pozdrowieniami Magda:)
anamat
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Październik 16, 2007, 15:01:38 »

Moja cały czas rośnie i teraz kiedy jest słońce na dworze to nawt szybko Very Happy

cloe
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Październik 16, 2007, 15:04:22 »

a moja zwolnila   Twisted Evil

pozdrawiam viola
inna jagna
Gość
« Odpowiedz #27 : Październik 16, 2007, 15:29:19 »

A moja się na razie łaskawie ukorzeniła, po czym najwyraźniej uznała, że pora na urlop  Twisted Evil
Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #28 : Październik 16, 2007, 15:31:22 »

Wyczytałam, że h. Cornosa jest najłatwiejszą hoją. Coś w tym jest, choć pierwszą cornosę, otrzymaną od siostry, zmarnowałam. W porę jej smętne resztki pocięłam na kawałki i tak się zaczęło. Nowe mieszkanie i więcej światła a hoja ruszyła z kopyta. Pleniła się jak chwast! Obdzieliłam nią całą rodzinę i koleżanki. Mam ją w Gdańsku i w Poznaniu. Raz dawałam się jej piąć do góry, raz zwieszać w dół... Raz zawijałam w obręcz, raz w okół pałąka kosza, w którym stała doniczka. I wówczas to zakwitła tak obficie, że nie dało się przy niej spać.  Crying or Very sad Po przekwitnięciu nie prezentowała się najokazalej, więc ją pocięłam.  Razz Mści się teraz – w trzech doniczkach buja liśćmi, ale daleko jej do kwitnięcia...  Confused Zawsze jednak trzymałam ją w zwykłej uniwersalnej ziemi i podlewałam kranówką... Teraz, dzięki Wam i Forum, zaraziłam się hojomanią i pielęgnuję, jak najlepiej potrafię, osiem nowych nabytków... Kolejny dziewiąty w drodze (kerii).  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

Beata

Tylko czas nie traci czasu...
Sirga
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Październik 16, 2007, 18:49:19 »

A oto moja mała Carnoska  Mr. Green  w lipcu pożyczyłam sobie trzy kawałeczki z długaśnej rośliny która wisi w pokoju mojego chłopaka (swoją drogą szkoda mi jej bo nikt o nią nie dba Sad ) ukorzeniły się bez problemu i od tamtej pory ładnie zdobią moją ścianę Smile

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: