Ruda46
Nowicjusz
|
 |
« : Październik 06, 2007, 19:38:20 » |
|
Może ktoś też lubi dynie i ma jakieś nowe gatunki i odmiany? Takie, co ich w naszych sklepach nie ma Chętnie wymienię doświadczenia  Sadzę też inne niż zwykłe ogórki. Pięknie obrodził mi w tym roku najmniejszy ogórek świata  Owocki maja 2-3 cm długości!  Zrobiłam z niego 'korniszonki'  i jestem ciekawa jak będą smakowały, bo jeszcze nie otwierałam- jadłam tylko na surowo
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ruda
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2007, 19:40:47 » |
|
Lubię dynie jeść, niestety, ich nie uprawiam. Twoje okazy są wspaniałe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2007, 19:41:04 » |
|
ja mam w tym roku dyniowate ozdobne ,juz zebrałam i ustroiłam stól,zrobię zdjęcie ,jutro wkleję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2007, 12:34:40 » |
|
Ja mam dynie i dyniowate.W tym roku posadziłam tykwę ale coś późno zaczęła wiązać owoce i tylko jedna dojrzała jakby co to mam kilko nasion nadwyżek.Posadziłam też kiwano w szklarni ale do tej pory tylko masa liści 
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|
|
Ruda46
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2007, 16:31:08 » |
|
Super! Mi nie starczyło miejsca na ozdobne Muszę też obrobić resztę zdjęć (tylko najpierw je znajdę  ) i wstawiłabym coś jeszcze. Tykwy zaczynają wiązać dopiero, jak zapyli się pierwszy kwiat- do tego momentu zrzucają wszystkie bez zawiązania owoców. Jak się chce to przyspieszyć, a tym samym miec pewność, że owoce dojrzeją, to można zapylać sztucznie. Jednak trzeba znaleźć kwiaty męskie i żeńskie, bo tykwy są rozdzielnopłciowe, jednopienne. Ja zerwałam 3 owoce za wcześnie i zaczęły gnić 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ruda
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2007, 16:42:43 » |
|
a mije dynie jakieś tak nie urośnięte pewno za mało zasilałam ,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2007, 08:38:34 » |
|
Urocze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 09, 2007, 07:10:14 » |
|
cudne Eluś  ,widzę że nie tylko moje takie malutkie  jakie ogonki ,lubię te piękności ,kupiłam teraz nasionka ,to na przyszły rok ,jak szczesliwie dożyję  wysieję ,są w kształcie ośmiornicy ,ciekawe co wyjdzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ruda46
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 11, 2007, 21:32:38 » |
|
Cudne to wszystko na zdjęciach! Coś chętnie bym z tego zakupiła! U mnie wczoraj był przymrozek i zważył wszystkie dyniowate. Latałam i zbierałam owoce. Niestety część dyń i tykw nie zdążyła dojrzeć. Dynie mogę zamrozić, ale boję się, że niedojrzałe tykwy będą gniły  A to mój rarytasik, którym chcę się pochwalić. Nie wiem jeszcze jak będzie smakował, ale wygląda fajnie, no nie? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ruda
|
|
|
|
|
|
foxtrot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 21, 2007, 13:24:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 21, 2007, 15:58:15 » |
|
piekne foxtrot,  zwłaszcza te ozdobne,moje także były w tym roku małe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ruda46
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 27, 2007, 20:04:48 » |
|
Ja białą posadziłam w tym roku w złym miejscu i niestety nic nie urosło  A na niej mi zależało. Cieszę się jednak z tej jasnej i tej jakby malowanej Zrobiłam ostatnio potrawkę z dyni masłowej i moje dziecko stwierdziło, że mam tylko taką robić bo słodziuchna i rozpływa się w ustach!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ruda
|
|
|
Jagódka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 02, 2008, 05:59:20 » |
|
Wracam do starego tematu i odpowiadam, jeżeli jeszcze Ruda46 jesteś i nadal lubisz dynie, a może ktoś inny się odezwie. Ja uwielbiam hodować dynie dla samego ich hodowania i wszelkie dyniowate. Niestety w tym roku mam tylko trzy odmiany i trochę cukiniowatych. Mam dynię gigant atlantik i to moje oczko w głowie. Na razie jest mała. Czekam. Mam bambino i polkę. Nie wzeszła mi w ogóle Dynia tykwowata. Nie chodzi mi o ozdobne, tylko o taką odmianę jadalną. Mam też cukinię żółtą, zieloną, żółte patisony i kabaczki. Na więcej nie starczyło mi miejsca. Na razie wszystko cudnie rośnie, czekam na plony i na kontakt z kimś kto też lubi dyniowate.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bazyla
Aktywny

woj. mazowieckie ; strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 21, 2008, 11:18:09 » |
|
Bardzo proszę o poradę, choć od razu się przyznam, że wstyd mi o to pytać :shock:Posadziłam sobie, tak dla frajdy, w ogródku dynie. Nasionka kupiłam w firmie wysyłkowej. Na opakowaniu napisano: mieszanka dyni ozdobnych. Teraz mam całe pole dyniowe. Nie wiedziałam, że to tak ekspansywne rośliny  I pytanie: czy takie dynie "ozdobne" można jeść ? Co z nimi robić? Mam ich naprawdę masę. Rosną na potęgę i wciąż widzę, że zawiązują nowe owoce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 21, 2008, 17:53:14 » |
|
U mnie tez sporo idą..ale szykuję je do ozdoby , w mieszkaniu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bazyla
Aktywny

woj. mazowieckie ; strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 21, 2008, 17:54:44 » |
|
A zjeść taką dyńkę ozdobną da radę ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomek-warszawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 24, 2008, 16:06:36 » |
|
Moje dynie takie urosły  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomek-warszawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 18, 2009, 10:53:43 » |
|
Myślę ze kupiłem złą odmianę dyni. Teraz kupiłem dynie olbrzymią melonową żółtą która ma dużo większe owoce niż odmiana bambino i jeszcze jedno tym razem posieje dynie do gruntu a nie do doniczek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 18, 2009, 18:31:53 » |
|
Ja w tym roku spróbuję tych arbuzów,które mogą u nas rosnąć.Kupiłem już nasiona odmiany bingo.Miał ktoś z was już je? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
Tomek-warszawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 18, 2009, 18:44:51 » |
|
Ja tez kupiłem arbuza bingo, ale będę go uprawiał w szklarni lub pod tunelem foliowym jak zdążę go zbudować. Posieje tez dynie ozdobną turecki turban
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 18, 2009, 19:12:16 » |
|
Od kilku lat uprawiam arbuzy 'Rosario',są przepyszne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 18, 2009, 19:15:39 » |
|
Uprawiasz je w szklarni czy na polu?
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #29 : Styczeń 18, 2009, 19:28:58 » |
|
Sadzę je pod niskim tunelem,a ziemię ściółkuję czarną włókniną.Kiedy zrobi się gorąco folią podnoszę z jednego boku do połowy,tak że arbuzy osłonięte są tylko od strony północnej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|