Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 00:05:08
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ATURI  (Przeczytany 17994 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Gagatek
Aktywny
**

« : Kwiecień 24, 2006, 18:42:21 »

Witam. Czy ktoś miał kiedyś ATURI - roślinę telegraf. Kupiłam kiedyś 10 nasiom. Wzeszły i mam dwie roślinki 10 centymetrowe. Nie wiem jak je uprawiać i jakich warunków potrzebują. Czy one naprawdę tak szybko poruszają listkami , bo u mnie jeszcze się nie ruszały?

Pozdrawiam - Agata
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2006, 20:09:07 »

Desmodium gyrans synonimy:Desmodium motorium, Codariocalyx motorius,  Hedysarum gyrans. Zwana potocznie roslina telegrafem pod wplywem fal dzwiekowych oraz szybkich zmian w oswietleniu (miganie latarka) zaczyna "poruszac" listkami. Jest to prawdopodobnie rodzaj obrony - straszenia owadow czy zwierzat aby pozostawily rosline w spokoju. Roslina jest latwa w kielkowaniu (powinno kielkowac 90%+ nasion), oraz dalej w uprawie ale nalezy pamietac, ze podloze zawsze powinno byc lekko przynajmniej wilgotne, nie nalezy dopuszczac do tego aby wysychalo miedzy podlewaniem. Roslina ma 2 rodzaje lisci rownoczesnie, wieksze lancetowate oraz male o zaokraglonych czubkach - te liscie zaczynaja sie poruszac. Przyczyna, ze nie ruszaja sie to prawdopodobnie wina sprzedawcy - moze ci sprzedal co innego i skasowal od 10PLN za 10 nasion do 4PLN za 1 nasiono.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2006, 20:21:14 »

ZAPłACIłAM 2,90 ZA DWA NASIONA. CENA NIE TAKA STRASZNA. Z TEGO DRUGIEGO RODZAJU LIśCI ( TYCH MNIEJSZYCH) JEST DOPIERO DWA. JAK POPATRZę NA NIą RANO TO MA INNE ICH UłOżENIE NIż PO KILKU GODZINACH , WIęC MOżE SIę RUSZA ALE BARDZO POWOLI.

Pozdrawiam - Agata
Betrix
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2006, 20:31:36 »

Ciekawa roślina nie słyszałam o niej. Czy jej liście są trujace? Chciałabym taką kupić ale mam małe dzieci muszę wiec być pewna, że nie ma zagrożenia.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 24, 2006, 20:34:38 »

TEJ ROśLINY CHYBA NIGDZIE NIE MOżNA KUPIć, JEDYNIE JEJ NASIONA. NIE WIEM CZY JEST TOKSYCZNA, ALE SłYSZAłAM żE HERBATKA Z NIEJ MA WłAśCIWOśCI PODOBNE DO NIEKTóRYCH NARKOTYKóW.

Pozdrawiam - Agata
Betrix
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 24, 2006, 20:35:52 »

A no to ja posiadaczką tego cudeńka nie będę, żadnych takich.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 24, 2006, 20:38:13 »

To co napisałam to tylko powtarzanie forumowych plotek ,sama nie próbowałam Laughing . Ale jakby dziecko coś takiego zjadło to chyba nie byłoby dobrze.

Pozdrawiam - Agata
Winiar
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2006, 13:48:27 »

Witam! Mam już roślinkę od jakiegoś czasu i bez kitu rusza listkami, fajnie to wygląda Very Happy, ale od niedawna dostała brązowych plamek i się one rozprzestrzeniają Crying or Very sad . Czy ktoś może wie co to może być?
Pozdrawiam!
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2006, 14:11:35 »

Ja miałam siewki takie po 15 cm. Wszystkie padły. Też dostały plamek. To jest choroba grzybowa. Dodatkowo ona ma bardzo wrażliwe liście na słońce. Moim w odejściu pomogłam opryskiem od mszyc.

Pozdrawiam - Agata
Zoe
Gość
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2006, 14:42:20 »

Zamiast opryskać oblała. Prawda czy fałsz?
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2006, 20:37:18 »

A jak byś opryskała tak małą roślinkę? Pewnie że zrobiłam jej prysznic. Chciałam się jej cichaczem pozbyć bo nie stanowi dla mnie żadnej wartości estetycznej.

Pozdrawiam - Agata
mar3ck1
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 09, 2006, 18:27:03 »

Witam jestem w posiadaniu nasionek aturi. niewiem dokładnie ja je przygotować i co z nami zrobić. pisze na opakowanu że nasionka mają woskową otoczkę. Prosze o dokładną instrukcję obsługi takich nasionek. Z  góry dziękuję .
Pozdrawiam:)Smile
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 09, 2006, 18:38:07 »

Na pewno razem z nasionkami masz instrukcję postępowania. Z każdymi nasionami robi się tak samo. Do wilgotnej ziemi , w ciepełko i czekać. Ta otoczka nie pozwoli nasionom zgnić. nie musisz z tą otoczką nic robić. Poprostu wysiej te nasiona. Możesz je wcześniej pomoczyć kilka godzin w letniej wodzie.

Pozdrawiam - Agata
mar3ck1
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 09, 2006, 18:40:58 »

Na opakowaniu pisze żeby w wilgotny gazik zabrudzony piaskiem i pomoczyć kilka godzin. to nietrzeba pozbywaćsie tej woskowej otoczki??
a jak juz posieję to w jakiej temp trzymać i w jakim miejscu najlepiej??
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 09, 2006, 18:54:22 »

Trzymaj na oknie zachodniego lub południowego okna. przykryj dodatkowo woreczkiem foliowym - to utrzyma wilgoć.
Po co zdejmować tą otoczkę? Roślina da sobie z nią radę. Nasionka są malutkie i jak byś dłubał(a) to można uszkodzić je.

Pozdrawiam - Agata
Zoe
Gość
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 10, 2006, 07:03:23 »

Jak nasionka są drobniutkie i mają osłonkę to utrudnia to wschody. Czasami wschodzi tylko parę procent. W taki gaziki ubrudzonym piaskiem zawinąć nasiona i lekko potrzeć. Choćby tylko przetrzeć między dłońmi tak by nasiona się obracały. Ale jeśli tego nigdy nie robiłaś to zrób to z częścią nasion tak dla pewności.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 20, 2006, 22:58:04 »

Już myślałam że się pozbyłam tego habazia. Dziś patrzę a toto żyję i całkiem dobrze się ma. Wszystkie liście mu spaliłam opryskiem a on od ziemi odbija. Znaczy że chce żyć i niech tak będzie. Jak tak się pcha do świata niech ma . Brzytkie to , ale żywe i niech tak zostanie. Może nawet polepszę mu warunki bytowe.

Pozdrawiam - Agata
galton
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Październik 14, 2006, 08:46:49 »

Witam. Posiadam już drugą roslinkę ATURI, pierwsza niestety zwiędła, lub też poprostu jak okazuje się na tym forum zjadła ją grzybica:P było mi smutno Crying or Very sad bo to naprawdę porażająca roślinka:) Mam już drugą wykiełkowała bardzo szybko obecnie ma około 15cm i niestety na liściach znowu pojawiły się brązowe plamy i listki odpadają:/ Czy moze ktoś z Was wie jaki środek byłby na to najlepszy?? i kiedy można go zastosować?? Bo naprawdę szkoda mi tak pięknej roślinki. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Zoe
Gość
« Odpowiedz #18 : Październik 14, 2006, 11:37:40 »

Trudno na podstawie takiego opisu powiedzieć czy jest to plamistość liści czy mączniak rzekomy czy szara pleśń.

Idź do ogrodniczego i poproś o środek na mączniaka rzekomego. Tlko poproś o coś w płynie bo łatwiej dozować. I opryskaj rośliny tylko opryskaj, a nie oblej bo spalisz liście.
Chocolate
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Grudzień 20, 2006, 22:57:13 »

Ja kupiłam tą roślinkę na allegro. Faktycznie, poruszała listkami. Z 10 nasionek wykiełkowało mi tylko jedno no i z tej jednej mi nic nie zostało, bo liście zrobiły się brązowe i opadły Sad
Zoe
Gość
« Odpowiedz #20 : Grudzień 21, 2006, 15:25:30 »

Bo nie zaprawiłaś nasionek i roślinkę dopadła najprawdopodobniej choroba zwana fytoftorozą.
tom_93
Gość
« Odpowiedz #21 : Grudzień 21, 2006, 20:13:09 »

Witam ! Nie jestem pewien czy w dobrym miejscu pisze, ale mam pytanko. Kupiłem niedawno nasionka Aturi, gazą z piaskiem oczyścilem nasionka z otoczki woskowej i włożyłem je do miseczki z wodą. Co mam dalej robić ? Od razu posiać do ziemi torfowej zmieszanej z piaskiem ? Czy napewno wykiełkują, gdy będe je trzymał na parapecie w temp. 10-20stopni celsjusza ? Proszę o wszystkie informacje ! I czy ta roślinka na prawde porusza liśćmi ? Bardzo chciałbym, aby udało mi się wyhodować tą rośline, gdyż rok temu także kupiłem nasiona, ale niestety nic mi nie urosło. W internecie jest bardzo mało wiadomości na temat tej cudownej roślinki. Pozdrawiam serdecznie i pilnie czekam na odpowiedzi !!!    Wesołych Świąt !!!
tom_93
Gość
« Odpowiedz #22 : Styczeń 17, 2007, 15:28:08 »

Witam ! Znalazłem, łatwy sposób na wyhodowanie aturi, a mianowicie włożyłem nasionka do słoika i po tygodniu nasiona kiełkują. Tylko teraz mam pytanie. Jak posadzić to nasionko od kiełka do ziemi czy jak ? Żeby nie złamać małego kiełka lub żeby nie zgnieść go w ziemii. Tym razem proszę o odpowiedź !!! PzDr !!!
Zoe
Gość
« Odpowiedz #23 : Styczeń 17, 2007, 18:46:47 »

Zbij słoik nasionka delikatnie połóż na ziemi w jakimś pojemniczku .Przykryj przezroczystym wieczkiem lub włóż do woreczka foliowego i zostaw w widnym miejscu,  ale nie na słońcu i w miejscu ciepłym. Korzeń dzięki swemu geotropizmowi sam skieuje się do ziemi. Po 2 -3 dniach możesz bardzo delikatnie przykryć nasionka cienką warstewką ziemi uniwersalnej. Jeśli kiełek ma parę milimetrów to po położeniu na ziemi możesz od razu przykryć ziemią. Przesiej ją jak cukier puder na ciasto ty tak przesiej ją na nasionka.
ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Luty 05, 2007, 16:32:34 »

wysiałam 3 nasionka i wszystkie b.szybko wzeszły.Najwyzsza roślinka wypuszcza już drugą parę listków. Mam nadzieję, ze zadne chorubsko jej nei dopadnie Smile
ori
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #25 : Marzec 21, 2007, 08:21:45 »

grzie można kupić nasionka?

pozdrawiam
ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Marzec 21, 2007, 08:55:14 »

na allegro. Niestety moje roślinki mając ponad 10 cm też padły Sad  Sad  Sad  Sad
DawidS28
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #27 : Maj 08, 2007, 11:45:43 »

Ja nasiona aturi kupiłem na Allegro i właśnie mocze je w wodzie, pisze, że trzeba robic to 24 godziny, potem na 2 - 5 dni włożyć do mokrej gazy, a potem do słoika. Nasiona powinny kiełkować. Później do ziemi i czekać. Zobaczymy co z tego wyjdzie
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #28 : Maj 08, 2007, 12:35:03 »

jak to cudo wyglada?

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #29 : Maj 08, 2007, 12:43:24 »

Zobacz tu.... to jakaś mimoza

wikipedia

Pozdrawiam Smile

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry