Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 25, 2012, 00:04:40
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hoja - część 7  (Przeczytany 14915 razy)
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #240 : Październik 21, 2007, 10:30:37 »

oj dziewczyny wpadacie w paranoję - instalować filtry RO to się opłaca jak macie super dużą kolekcję storczyków lub często korzystacie z nawilżaczy ultradźwiękowych ale generalnie to się najpierw zastanówcie - tylko do spryskiwania wystarczy jak raz w miesiącu kupicie baniaczek destylowanej albo w jakimś supermarkecie albo na stacji benzynowej - taką przegotowaną też można spryskiwać tylko wtedy częściej należy zmywać osady albo wodą z cytryną albo piwem co chyba bardziej służy roślinom.
Dzbanki Brita owszem częściowo odkamieniają wodę ale mają wkłady jonowymienne (z żywicy) co nie wszystkie rośliny tolerują - oczywiście można przez jakiś czas to stosować, ale na dłuższą metę to się nie sprawdza - to moje doświadczenie paroletnie przy storczykach - po pewnym czasie storczyki przestały mi na tym rosnąć.
A podnieść wilgotność jest najbezpieczniej albo przez tacki z keramzytem albo zwiększając ilość roślin w mieszkaniu a nie przez spryskiwanie co ma też swoje minusy gdyż chlapiąc wodą roznosimy na inne rośliny patogeny chorobotwórcze.

Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #241 : Październik 21, 2007, 11:21:29 »

Cytat: "probeta"
oj dziewczyny wpadacie w paranoję

Oj, Moja Imienniczko... Nie dziw się osobom, które są na początku drogi hojomanii. Później to nawet przestanie być hojomanią a stanie się przyzwyczajeniem. Na Forum w temacie Hoja carnosa  16 Październik 2007 o 16:31  pisałam, jak do tej pory zajmowałam się jedynym nabytkiem z rodziny hoi. Zobaczyłam na Forum wiele ich odmian i chciałabym zajmować się nimi, jak najlepiej potrafię. Dla doświadczonych w uprawie hoi Forumowiczek nasze pytania są sprawami oczywistymi, może i naiwnymi dla nas pytaniami za 100zł. Ot co, Beata, uśmiechnij sie!  Laughing  Jeszcze nie raz zaskoczę Cię swoim pytaniem...  Mr. Green

Beata

Tylko czas nie traci czasu...
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #242 : Październik 21, 2007, 11:39:20 »

Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green
nie odbieram waszych pytań jako naiwne tylko troszkę mnie przeraża wasze zaangażowanie na pograniczu fanatyzmu - wiele razy słyszeliście że gliniane doniczki są lepsze bo przepuszczają powietrze i regulują w jakiś sposób wilgotność  Mr. Green  i z drugiej strony słyszeliście że plastiki są lepsze bo bardziej sterylne i tak szybko nie paruje z nich woda  Mr. Green  I teraz którą wybierzesz Mr. Green  Question  Question  Mr. Green
Czy to oznacza że w którejś z nich nie możesz uprawiać kwiatów ?
Nie od razu ze wszystkimi wiadomościami lećcie do sklepu najpierw to przemyślcie i dostosujcie uprawę nie tylko do kwiatów (bo stanie się to torturą a nie przyjemnością) ale i do swoich przyzwyczajeń - wtedy na pewno będziecie mieć super roślinki.
A jak najwięcej wiadomości to jak najbardziej - dzięki nim i moim doświadczeniom wiem np. że hoja linearis jest nie dla mnie.

Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #243 : Październik 21, 2007, 12:03:01 »

nie odbieram waszych pytań jako naiwne tylko troszkę mnie przeraża wasze zaangażowanie na pograniczu fanatyzmu

Myślę, że moje zachowanie nie byłoby takie, gdyby nie jedna z pierwszych informacji, jakie wyczytałam, że hoja carnosa jest najłatwiejsza w uprawie. Z doświadczenia własnego wiem, że się strasznie pleni, więc szybko doszłam do wniosku, że to chwast...  Embarassed  I że dopiero te INNE, to są HOJE...  Crying or Very sad  A inną sprawą jest ( mój mąż śmieje się ze mnie  Razz  ) że ja wszystkiego uczę się z książek czy instrukcji, hi, hi, hi...  Mr. Green  Robótki na drutach, kulinaria, obsługa sprzętu, itp...  Mr. Green

Beata

probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #244 : Październik 21, 2007, 16:55:37 »

hihihi... a zarzekała się żaba błota i co ??? właśnie dziś została obdarowana hoyą linearis - no cóż darowanemu koniowi itd.
Próbujemy po raz 4 !!!!!

Beata____2007
Aktywny
**

« Odpowiedz #245 : Październik 21, 2007, 17:06:42 »

hihihi... a zarzekała się żaba błota i co ??? Próbujemy po raz 4 !!!!!

No i do... 4 razy sztuka...  
Trzymam kciuki, powodzenia...

Beata

Kamihash
Aktywny
**

« Odpowiedz #246 : Październik 21, 2007, 18:47:42 »

Pomóżcie zidentyfikować moje hoje Wink - wątku co to za hoja są zdjęcia Smile

pozdrawiam cieplutko Smile

Kamila
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #247 : Sierpień 15, 2009, 08:09:54 »

Dalsza część tego wątku znajduje się pod adresem : http://www.floraforum.pl/index.php/topic,4003.new.html#new
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: