|
tellerka
|
 |
« : Lipiec 13, 2007, 10:15:00 » |
|
No własnie, kupilam jakiegoś figowca ostatnio i on ma coś.. co myslałam że rozwinie sie w kwiaty, a wygląda jak małe owocki, żółte na końcu. Co z tym zrobić?! Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2007, 16:29:12 » |
|
zostawic i obserwowac, dzis widzialam na drzewie owoce figi wyrastajace prosto z grubych galezi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 15, 2007, 14:01:43 » |
|
Tak to wygląda... Jakieś zapylanie, coś? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 15, 2007, 20:38:39 » |
|
no wlasnie tez zrobilam zdjecie figom, jedna wyrastala z grubego pnia. Jak nie ma kwiatow to bez zapylania, jakies polikarpiczne czy cos one sa? Ale wiesz liscie sa jakies inne, ja znam fige co liscie ma takie 3 palczaste i jakby z papieru, nie blyszczace. Pozdrawiam ps. nie umiem wklejac zdjec 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2007, 10:04:55 » |
|
Famelia pisalas wczesniej w tym watku, ze szukasz pestek kaki. Jesli jeszcze jestes zainteresowana, to moge je dla Ciebie pozbierac i wyslac. NO PEWNIE Podaj tylko numer konta i cenę przesyłki na pw Super 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 16, 2007, 23:25:10 » |
|
No to notuje zeby w tym roku jesc duzo kaki :p Kiedy latam to zawsze do 3miasta wiec moze nie wysle a przywioze, zalezy kiedy polece 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 17, 2007, 07:48:31 » |
|
Smacznego 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 01, 2007, 21:13:19 » |
|
Witam wszystkich po długieeeeeej nie obecności Teraz to ja mam do was pytanie... Ktoś wyhodował Awokado lub Nektarynkę z pestki? Chodzi o to czy wsadziłeś/aś cały owoc w ziemię czy tylko pestkę?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ze Szczecina, Rafał
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 01, 2007, 23:35:11 » |
|
pestke z awokado wciskasz do polowy w ziemie, w zaleznosci od dojrzalosci owocu wykielkuje od kilku tyogdni do kilku miesiecy. Pestke z nektarynki po prostu wsadz do ziemi na dzialce lub do duzej donicy i zostaw na dworze. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 02, 2007, 00:00:16 » |
|
pestke z awokado Czyli nie muszę całego owocu wsadzać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 02, 2007, 14:19:41 » |
|
owoc to ty zjedz a (dupka do dolu) wsadz tylko pestke, pamietaj wcisnij ja w ziemie tylko do polowy. Mam juz 4 nowe awokado i nie wiem juz co z nimi zrobic, A moja nektarynka ma juz 70 cm, a pestke wrzucilam do doniczki rok temu, jesienia. Dalam ja znajomej  Lepiej wsadz kilka pestek, bo nie kazdy owoc jest dojrzaly. pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 02, 2007, 15:50:23 » |
|
Dziękuje za poradę;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 09, 2007, 16:14:44 » |
|
Takeru zapomnialam ci powiedziec, ze awokado urosnie ci calkiem spore. Mlode nalezy przesadzac co rok a te starsze to lepiej juz nie ruszac, tylko duza donica i ziemie z wierzchu wymieniac. Moje miala 8 lat , ponad 2 metry wzrostu (2,5 m , ale te 0,5m ucielam i z boku wyrosla dluga galaz, ale na ukos), bylo pokaznym drzewkiem w pokoju. Niestety chcialam mu zrobic dobrze: przasadzilam, wywiozlam do rodzicow i .... padlo. Moje stalo w widnym pokoju, gdzie mialo jakies 20'C, podlewalam umiarowanie, czasem zapomnialam ( liscie zwisaly) i tak sobie roslo, roslo i ......padlo. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 15, 2007, 22:22:57 » |
|
Mam w ogródku 2 roślinki. Dostałam pestki i nie wiedziałam co to jest, wysiałam i rośnie  Fotki roślinek są w wątku o moim ogródku. Ale już WIEM !  Mam melona  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomek137
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 21, 2007, 12:09:08 » |
|
tak to melon  dorodny dosyc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 21, 2007, 12:17:37 » |
|
Eeeeej do dorodnego to mu jeszcze daleko  Narazie jest wielkości spuchniętej piłki do tenisa  Ale przynajmniej go mrówy nie tykają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 26, 2007, 08:46:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 26, 2007, 15:12:36 » |
|
Czyli jednak wszystkie boją się 'łopatki'  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Takeru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 26, 2007, 17:15:53 » |
|
a co do pestek  Podlewać tą pestke awokado czy czekać aż zacznie kiełkowac?  a.. trzymać ją w cieniu czy na słońcu? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 26, 2007, 17:23:11 » |
|
Czyli jednak wszystkie boją się 'łopatki' Te pestki przeczucie chyba miały, czy coś...  Ja tam w ostrzeżenia zwykle się nie bawię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivy
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 30, 2007, 11:19:23 » |
|
teraz będzie najśmieszniejsze pytanie na jakie odpowiadałyście: Z ciepłych śródziemnomorskich krajów, (pod wpływem chwilowego zaćmienia umysłu) przywiozłam dwa owocki... oliwki. Ja zdaje sobie sprawę, że raczej nie doczekam się drzewka, ale chciałabym chociaż spróbować. Żyję nadzieją, że coś się jednak wykiełkuje. Macie jakieś pomysły? Za każdą radę będę wdzięczna. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 30, 2007, 11:35:29 » |
|
Hmm... ja wiem tyle, że jak uprawiają oliwki to one uwielbiają mieć koło siebie spulchnioną ziemię i nie tolerują bezpośredniego sąsiedztwa chwastów czy karzaków.. lubią czysto i pulchnie, no i słońce i bardzo ciepło. Ale jak z pestki to nie wiem.... naszykuj sie jednak że jak już wykiełkuje, to potem bardzo powoli rośnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivy
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 30, 2007, 12:40:25 » |
|
Będzie powoli rosnąć?! Kochana jak w ogóle wykiełkuje będę się czuła Panią Stworzenia! Ale dziękuje za szybki komentarz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 30, 2007, 12:49:43 » |
|
Porwałam się kiedyś na sadzonkę - wyciachałam z ziemi obok drzewa "maluszka". Stało toto w doniczce aż padło  I tak kilka razy. Nie chcę Cię zniechęcać, ale jak wspomniałam znajomym (uprawiają oliwki) że chcę sobie pohodować z pestki, to mnie wyśmiali  I zrezygnowałam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piegowata
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 03, 2007, 21:58:02 » |
|
To może i ja się pochwalę swoim avocado... tak wyglądało 31 maja 2007 : tak, po ucięciu stożka wzrostu 3 lipca 2007:  a tak tydzień później: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 05, 2007, 13:07:48 » |
|
Po powrocie z wakacji i po przesadzeniu.Jakie jest Wasze zdanie?czy z braku zraszania? 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Etelia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 07, 2007, 21:24:06 » |
|
Pestke z awokado podlewaj, zeby mialo wilgotna ziemie, tylko nie zalej. Postaw w jasnym pomieszczeniu. moje na razie rosnie na dworze, nie zalezy mi na nim. Liscie ma lekko przyczerwienione ale nie spalone. Czasem ostre slonce na niego "padnie", ale wiecej ma cienia. Nie przejmuj sie tym awokado. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|