|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 13, 2008, 11:57:44 » |
|
Mnie się w compo storczykowym zalęgły ziemiórki  Wyciągnęłam jakiś czas temu nadpoczęty worek i wyleciała chmara muszek  I co tu zrobić  I tak kupię następny - mam sadzonki do wsadzenia
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
adamanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 13, 2008, 14:09:17 » |
|
A może wyprazyc w piekarniku??? ziemiórki nie powinny przetrzymać tej operacji 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 13, 2008, 17:49:04 » |
|
Compo można zastąpić? Np czymś takim: W skład wchodzi w dużej ilości kora - różnej granulacji, mech torfowiec, włókna kokosa, chipsy kokosowe (niewiele w porównaniu z korą), drobny keramzyt, widoczne są ziarna piasku.Pytam, bo w moim mieście Compo naturalnie nie występuje 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 13, 2008, 17:50:00 » |
|
A może wyprazyc w piekarniku??? ziemiórki nie powinny przetrzymać tej operacji Na forum hoya wyczytalam, ze prazy sie 1h w 200st.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 13, 2008, 21:14:33 » |
|
Jeszcze nie wywaliłam wora - myślicie, żeby to wyparzyć  Ja raczej skłaniałabym się do zakupu nowej, ale co zrobię jeśli w nowym worku też coś znajdę.... I jak to wyprażyć - włożyć do brytfanny? luzem? w zamknięciu? potrzebuję przepis jak dla... no, wiecie kogo 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 13, 2008, 21:24:55 » |
|
Ja Compo z ziemiórkami odniosłam do LM, a wyraz twarzy miałam taki, że bez szemrania uznano reklamację  . Przez jakiś czas używałam właśnie Substrala dla orchidei, ale w jakiś straszny zachwyt nie wpadłam i w rezultacie zrobiłam się jeszcze bardziej zła na Compo  . Ostatnio mieszam podłoże Ogro-plantu (takie w sumie uniwersalne, tyle że polecane dla roślin lubiących przepuszczalne) z drobnym keramzytem, chipsami kokosowymi i perlitem.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 13, 2008, 21:31:04 » |
|
A miałaś paragon? bo ja nie mam. Choć kłócić się potrafię, jak wierzę w słuszność sprawy. Tylko nawet nie umiem powiedzieć, czy kupowałam je w LM czy Castoramie Chyba nic nie jest w stanie wyleczyć mojego bałaganiarstwa (roztargnienia, zapominalstwa... wszystko jedno) 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 13, 2008, 21:48:03 » |
|
Paragon miałam. (Od czasu, jak w którymś markecie beztrosko zawróciłam z torbą pełną już zapłaconych zakupów, żeby coś sprawdzić na regale, a po wyjściu zatrzymał mnie pan ochroniarz grzecznym pytaniem "Czy mogę zobaczyć paragon ?", nie wyrzucam papierka przed powrotem do domu  .)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 13, 2008, 22:13:17 » |
|
Ja czasem mam paragony ze zwykłych codziennych zakupów kilka miesięcy później, ale tych potrzebnych zazwyczaj nie... Postanowione - wywalam worek i kupuje nowy. Nie będę się bawić w prażenie, tym bardziej, że zostało mało.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 14, 2008, 11:08:34 » |
|
Dziewczyny, a sama kaktusówka z podłożem storczykowym i trochą agroperlitu się nada? Bardzo przepraszam, ze marudzę, ale compo u mnie nie ma, a ziemi uniwersalnej TEJ DOBREJ też nie dostałam wczoraj... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 14, 2008, 11:12:57 » |
|
To kup COMPO na allegro 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopad 14, 2008, 11:58:37 » |
|
Kupię na pewno, ale dziś przyjdą sadzonki i w coś je muszę posadzić, kurka...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 14, 2008, 12:02:56 » |
|
Ja dopóki nie miałam COMPO wsadzałam w mieszankę kaktusowej + storczykowej i rosną 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopad 14, 2008, 12:04:12 » |
|
Jeśli musisz je dziś wsadzić maga to raczej nie masz wyjścia - zrób mieszankę z tego co masz, tak, żeby podłoże było lekkie i przepuszczalne. Ja wcześniej też mieszałam takie podłoże storczykowe jakie akurat miałam pod ręką - linearis kiedyś wsadziłam do drobnego z orchidsklepiku pomieszanego z uniwersalną "bellą". Robić im potem zamieszanie przesadzaniem, to też chyba nie najlepszy pomysł 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 14, 2008, 12:13:11 » |
|
No własnie, właśnie! Chcę uniknąć takiego przesadzania co chwilę. Ona wszak kochają święty spokój... Przejdę się jeszcze za tą uniwersalną najlepszą, ale przecież nie przytacham 50l worka  a 20litrowe wlaśnie się skończyły... Kurde, jakie to compo drogie!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #45 : Listopad 14, 2008, 12:14:48 » |
|
linearis kiedyś wsadziłam do drobnego z orchidsklepiku pomieszanego z uniwersalną "bellą". I co, rosła w tym dobrze??? A posadzić dziś muszę - ten sprzedawca przysyła bez doniczek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #46 : Listopad 14, 2008, 12:24:20 » |
|
Całkiem nieźle  potem ją trochę przesuszyłam, przesadziłam do compo i teraz znowu zbiera się do życia 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #47 : Listopad 14, 2008, 12:30:14 » |
|
A czemu ją przesadziałś? To Compo takie rewelacyjne??? Nachodzą mnie takie skąpcze myśli typu "nasze babcie hodowaly hoje i bez compo i pieknie im rosły"... Hmmmm Bo to Compo jest drogie jak cholera, no...  A ja chciałabym na chwilę przestać kupować kwiaty i kwiatowe rzeczy. Tak chociaż do wiosny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #48 : Listopad 14, 2008, 12:41:17 » |
|
Ja dopóki nie miałam COMPO wsadzałam w mieszankę kaktusowej + storczykowej i rosną Ha!! Widzę jadnakże że bez compo się nie obejdzie  No bo skoro rosną, ale w compo lepiej to... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #49 : Listopad 14, 2008, 21:21:05 » |
|
Przesadziłam w ramach akcji walki z ziemiórkami. Co okazało się syzyfowa pracą, bo w worku compo też się zalęgły.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #50 : Listopad 15, 2008, 21:43:27 » |
|
Nachodzą mnie takie skąpcze myśli typu "nasze babcie hodowaly hoje i bez compo i pieknie im rosły"... Hmmmm Bo to Compo jest drogie jak cholera, no...  Nie jesytam pewna czy nasze babcie miały 40 gatunków hoi  Carnosa prawdopodobnie bez Compo się obejdzie spokojnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #51 : Listopad 16, 2008, 02:52:36 » |
|
Nasze babcie miały jedną; właśnie carnosę, która rosła jak głupia. Takie wielgachnej hoi nie widziałam nigdy - ani przedtem ani potem... Pamiętam te wyprawy z babcią na łąkę - po krowie placki do kwiatków... A ja się dziwiłam, że dziadek burczał na te praktyki... Ale TŻ-y tak mają; ja krowich placków nie używam, a też burczy, że wiechciami się bardziej interesuję niż nim  Tymczasem moja duża pubicalix siedzi wlaśnie w kaktusiance z substralowym podlozem dla storczyków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #52 : Listopad 16, 2008, 18:14:20 » |
|
Mam compo. Jest drogie jak cholera, ale jak mus to mus  Czy jak w tym posadzę hoję to trzeba ją nawozić jakoś? Dodać coś do tego compo jeszcze, czy żywcem takie dawać? Dodać w sensie jakiejś ziemi, czy coś... Widziałam dziś w kwiaciarni (Compo mam z OBI) podłoże do storczyków humovit czy jakoś tak, na macnięcie jest bardzo drobniutkie, kosztuje 6,50. Myślicie, ze mogłoby się nadać? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopad 16, 2008, 18:29:19 » |
|
Nie wiem, nie znam - musiałabyś kupić i otworzyć. Ja w czasie sezonu czasem podlewam nawozem do storczyków... Kerri którą pokazywałam, ta na oknie, jest w Compo żywcem, bez dodatków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopad 16, 2008, 19:10:15 » |
|
Maga u mnie niektóre ( hasseltii, thomsonii, silver pink, serpens, linearis) są w czystym Compo. Doskonale jednak zdaje egzamin mieszanka Compo z kaktusową, z dodatkiem drobnego keramzytu czy agroperlitu. Proporcje mniej więcej 2:1. I warstawa keramzytu na dnie, oczywiście. Kilka hoi rośnie w takiej i nie narzeka  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #55 : Listopad 17, 2008, 09:44:14 » |
|
No właśnie w takim mixie u mnie siedzi dorosła pubicalix i teraz carnoska. Jeśli to, co ma moja przyjaciółka okaże się hoją hasseltii to tej pięknotce dam compo solo; no i zobaczymy  A ten humovit obadam w najbliższym czasie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopad 22, 2008, 23:20:43 » |
|
Mam pytanie. W jakiej Compo trzymacie swoje hoje? Może być uniwersalne czy jest jakieś specjalne? Ja większość swoich roślin (kaktusy i sukulenty) trzymam w mieszance uniwersalnej ze żwirkiem akwarystycznym. Czy będzie ona dobra dla hoi czy powinna być jeszcze luźniejsza?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopad 22, 2008, 23:39:46 » |
|
Ostatnio kupiłam nowy worek Compo storczykowego i jest dość grube, tzn. zawiera duże kawałki kory i ma masę kulek styropianu - czy to w nim normalne  Poprzedni worek tak nie miał i był zdecydowanie bardziej "podrobiony".
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopad 22, 2008, 23:43:58 » |
|
Kiczulko, to może domieszaj coś.... może trochę uniwersalnej?  Agnieszko, ja wszystkie hoje trzymam w Compo dla storczyków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #59 : Listopad 22, 2008, 23:47:47 » |
|
Muszę czegos poszukać - długo dodawałam bellę firmy hydrokomplet, ale tu w Krakowie nie wiem gdzie ja kupić, a poza tym raz mnie zaskoczyła brzydkim nalotem, więc się do niej zniechęciłam. Chyba gdzieś na forum widziałam wątek o dobrej uniwersalnej... 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|