mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #150 : Czerwiec 07, 2009, 10:26:22 » |
|
Maga cena kakusianki jest taka sama jak podłoża storczykowego  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #151 : Czerwiec 13, 2009, 21:20:13 » |
|
No ja teraz kupilam kaktusiankę substrala. I wymieszana z compo rzeczywiście się bardzo dobrze sprawdza.
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #152 : Czerwiec 30, 2009, 16:54:56 » |
|
Znowu mi się wszystko pokończyło i dziś kupiłam podłoże dla storczyków humovit i kaktusiankę humovit. Wychodzi znacznie taniej od compo czy tez substrala. Wygląda dobrze i lekko. mieszam to na oko tak mniej więcej 1:1. Tej kaktusianki juz uzywalam i na pewno służy hojom; poki co nie mieszlam jej z podlozem storczykowym, ale tak jak wspomniałam taki mix wygląda naprawdę zachęcająco.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #153 : Lipiec 18, 2009, 09:52:18 » |
|
W tak zwanym miedzyczasie kupilam tez przy okazji kaktusiankę compo i jest naprawdę fajna. Zmieszana z podlozem storczykowym daje fajną i stabilną podstawę roślinie. Jest jakaś taka tłustsza od kaktusówki humowitu, bogatsza. No i 6x drozsza. Posadzilam w niej parę hojek, także będę miala porówanie co i jak i w czym lepiej rosnie. Obadamy. Poki co - mimo szalonej roznicy w cenie jak skonczy mi sie kaktusowka to pewnikiem zakupię compową...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #154 : Lipiec 18, 2009, 09:56:00 » |
|
Też kupuję kaktusową Compo dla hojek i fiołasów-chociaż cena massakrozo. Mieszam z storczykową Substrala i ostatnio z krowieńcem w granulkach. Śmierdzi  Czekam na wstrząsające efekty na miarę hojek mery 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #155 : Lipiec 18, 2009, 09:58:43 » |
|
Mam pytanie  Jaki odczyn ziemi jest odpowiedni dla Hoi? Niektóre Hoje to Epifity,więc potrzebują kwaśnego podłoża? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #156 : Lipiec 18, 2009, 10:14:09 » |
|
Ten storczykowy substral jest chyba tez do d. Nie podoba mi sie po dluzszym zastanowieniu. Przy najblizszym pobycie w OBI kupie compa - oba. Chyba 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #157 : Lipiec 18, 2009, 10:21:01 » |
|
Kupowałam Compo storczykowe na początku,ale strasznie śmierdziało pleśnią każde opakowanie. Przerzuciłam się na Substrala i jestem zadowolona. Na razie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #158 : Lipiec 18, 2009, 10:30:50 » |
|
Kaktusowa Compo jest bardzo dobra, trzeba tylko uważać z podlewaniem, bo długo trzyma wilgoć  . Potrzebuje znacznie więcej czasu na przeschnięcie niż storczykowa. Jak dla mnie idealna mieszanka to 2 części kaktusowej+1 storczykowej  . Przerzuciałam się na kaktusową, po tym jak w jednej doniczce, gdzie była sama storczykowa wyrósł sobie piękny grzybek  , tylko nie wiem czy był jadalny  .  ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #159 : Lipiec 18, 2009, 14:54:08 » |
|
A ja używam Kronen do storczyków i jest rewelacyjne , mieszam je z ziemią kaktusową jakieś firmy gdzie jest tużo piasku do tego dodaje ziemie z kokosa i na koniec perlit by wszystko było bardziej przepuszczalne  Mieszanka taka jest super dla tych co mają tendencje do przelewania  czyli dla mnie  Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #161 : Lipiec 23, 2009, 20:45:33 » |
|
Mieszanka I kaktusowa + gruby piasek + agroperlit
Wszystkie 3 składniki posiadam, tylko w jakich proporcjach to zmieszać? Podpowie ktoś? To moja pierwsza hoja  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #162 : Lipiec 23, 2009, 20:50:57 » |
|
Sądzę że: 1:1:1.  Ale proponuję jeszcze poczytać w kompendium, albo zajrzeć do wątku konkretnej hoi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #163 : Lipiec 24, 2009, 00:08:50 » |
|
Większość /w tym ja/ dodaje też storczykowej. Wybieram tylko te bardzo grube kawałki. Mieszam z kaktusową, perlitem lub pumeksem,żwirkiem itp Nie narzekają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #164 : Lipiec 24, 2009, 05:42:21 » |
|
Dzięki. Storczykowej nie mam, zrobiłam mieszankę nr I i mam nadzieję, że nie będzie hoja narzekać  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #165 : Lipiec 27, 2009, 11:43:12 » |
|
Ja raz trafiłam w...hm w Praktikerze albo w Obi dokładnie nie pamiętam Tak wygląda  Ja widziałam takie wczoraj w LM przy Trasie Toruńskiej (W-wa), chyba po 14,50
|
|
|
|
|
|
Zafiołkowana i zahojowana storczykomaniaczka  pozdrawiam, Basia
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #166 : Sierpień 16, 2009, 15:15:06 » |
|
Czy ktoś z was próbował uprawiać w hydroponice? Ja h. panchoi mam w seramisie i rośnie fajnie bo jej nie przelewam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #167 : Sierpień 16, 2009, 23:35:17 » |
|
Pokaż panchoi 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #169 : Sierpień 16, 2009, 23:57:49 » |
|
Hmmm... Diptera panchoi. Znaczy - mam ją? 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #170 : Sierpień 17, 2009, 12:28:03 » |
|
Ja mam w hydroponice autsralis lisę. Ostatnio chyba ją ugotowałam i od tamtej pory nie odsuwam zazdrostek. Póki co mam nadzieję, że się ma dobrze, dawno jej nie widziałam. Rośnie nieco wolniej od zwykłe australis, ale czy to kwestia sposobu uprawy, tego nie umiem powiedzieć. Nie mam materiału porównawczego w postaci lisy w innym podłożu.  Probeta, chyba  , pokazywała kiedyś link do strony na której większość hoi była w uprawie hydroponicznej. Trzeba by pogrzebać na forum, pewnie gdzieś się znajdzie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #171 : Sierpień 17, 2009, 12:37:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #172 : Sierpień 17, 2009, 16:33:41 » |
|
A to dosyć dziwne że ma mniejsze listki. Rośliny w hydroponice rosą szybciej bo mają lepszy dostęp do składników pokarmowych. Może to kwestia dawki lub rodzaju nawozu. Widzę, że chyba będe musiał zakupić wkładki do hydroponiki, wskaźniki, keramzycik i sam rozpocząć eksperyment. Pamiętam do dziś jak moja koleżanka trzymała w słoiku litrowym carnosa z 4 lata i prześwietnie jej rosła a nawet kwitła. No ale to juz kultura wodna  Mam tylko doświadczenie z Zamia floridiana w hydroponice i chwalę sobie bo w tym roku szyszunie mi wypuściła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|