Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 08, 2012, 09:02:59
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przepis na ziemię dla hoi  (Przeczytany 12793 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sparkle
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #120 : Maj 17, 2009, 11:34:25 »

Ja raz trafiłam w...hm w Praktikerze albo w Obi dokładnie nie pamiętam
Tak wygląda

Serdecznie pozdrawiam!!!! Magda
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #121 : Maj 17, 2009, 11:38:10 »

No to trudno. A to może jeszcze doradzicie które lepiej - w orchidsklepiku jest kostka 100 g za 14,50 a na allegro chyba worek strunowy 2 l za 24 zł - ile z tej kostki się zrobi? To tak jak ze sprasowanym włóknem kokosowym?

Barbara
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #122 : Maj 17, 2009, 11:39:30 »

To dopiero...  Shocked Magda a może pamiętasz kiedy i za ile?  Smile

Florki Peli
uczę się, uczę          pozdrawiam
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a

« Odpowiedz #123 : Maj 17, 2009, 16:02:16 »

Asahi??? Ludziska, a co Wy z tym robicie?
Nigdy czegos takiego nie stosowałam; czy to nie za bardzo "pędza" rosliny?
Dla mnie to nawet niewinny nawozik Compo dla kaktusów i sukulentów (stosuję go do hoi) jest jakiś taki... Interwencyjny, hmmmm

nazywam się magda i jestem hojoholiczką Smile
probeta
Moderator Globalny

« Odpowiedz #124 : Maj 17, 2009, 16:09:46 »

Basiu lepiej sie opłaca ten w Orchidsklepiku bo wychodzi po namoczeniu około 5 litrów spagnum i łatwiej kawałeczek z tej kostki odłamać, poza tym jest czyste a w tym worku trafiaja się i igły i liście i jakieś śmieci.

sparkle
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #125 : Maj 17, 2009, 16:42:32 »

To dopiero...  Shocked Magda a może pamiętasz kiedy i za ile?  Smile
Z tego co mi się wydaje to kupowałam jakieś dwa-trzy miesiące temu. Cena coś koło 10zł, ale dokładnie nie pamiętam ile.

Serdecznie pozdrawiam!!!! Magda
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #126 : Maj 17, 2009, 19:38:22 »

O! To oczywiście zamawiam w orchi. Byłam dziś przelotem w castoramie i obi - wielkim cudem wyszukałam włókno kokosowe Wink

Barbara
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #127 : Maj 17, 2009, 23:28:30 »

Ja kupiłam w LM  Smile

bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #128 : Maj 21, 2009, 22:05:21 »

Tak trochę OT zapytam szybko tutaj - kupujecie w orchidsklepiku, prawda? Pierwszy raz u nich zamawiałam i nie wiem czy to norma. Zamawiałam głównie mech w poniedziałek przed południem. W miarę szybko dostałam potwierdzenie zamówienia więc od razu zleciłam przelew. Jestem pewna, że moje przelewy dochodzą najpóźniej następnego dnia wszędzie.
Do  dziś nie mam potwierdzenia otrzymania zapłaty. Dziś rano wysłałam maila z zapytaniem czy może jednak dostali. Cisza do teraz.
Powiedzcie czy to standard? Żebym wiedziała, że to tyle będzie trwało to jednak bym innego miejsca szukała... Tydzień czasu na przelew?  Confused Sad A gdzie wysyłka, przesyłka... Już mi się to nie podoba... Allegro jakie jest to jest ale tam przynajmniej szybkie ruchy większość wykonuje...

Barbara
toska
Gaduła

« Odpowiedz #129 : Maj 21, 2009, 22:07:44 »

Tak trochę OT zapytam szybko tutaj - kupujecie w orchidsklepiku, prawda? Pierwszy raz u nich zamawiałam i nie wiem czy to norma. Zamawiałam głównie mech w poniedziałek przed południem. W miarę szybko dostałam potwierdzenie zamówienia więc od razu zleciłam przelew. Jestem pewna, że moje przelewy dochodzą najpóźniej następnego dnia wszędzie.
Do  dziś nie mam potwierdzenia otrzymania zapłaty. Dziś rano wysłałam maila z zapytaniem czy może jednak dostali. Cisza do teraz.
Powiedzcie czy to standard? Żebym wiedziała, że to tyle będzie trwało to jednak bym innego miejsca szukała... Tydzień czasu na przelew?  Confused Sad A gdzie wysyłka, przesyłka... Już mi się to nie podoba... Allegro jakie jest to jest ale tam przynajmniej szybkie ruchy większość wykonuje...
Zamawiam na Alledrogo i jestem baaaaardzo usatysfakcjonowana .
3 dni i już paczuszka w domku .
Do tego po bardzo miłej rozmowie z właścicielem , dostałam obietnicę gratisu następnym razem Smile

Basia

Będę w raju już za 13 dni
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #130 : Maj 22, 2009, 06:21:40 »

No mi już się sadzonki ukorzeniają a tu ani widu ani słychu po spagnum Sad Nie lubię tak...

Barbara
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #131 : Maj 22, 2009, 06:29:26 »

Basiu mogę Ci wysłać sphagnum bo już mam!

Florki Peli
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #132 : Maj 22, 2009, 06:34:40 »

Oj, miło, ale nie będę Cię wykorzystywać. W końcu już od poniedziałku mam zamówione i zapłacone więc cholipka chyba w końcu się odezwą i przyślą?!

Barbara
PEla
Gaduła

« Odpowiedz #133 : Maj 22, 2009, 06:55:52 »

Wiem, że chcesz sadzić... więc jeśli się zdecydujesz mnie wykorzystać  Mr. Green to bardzo proszę.  Smile

Florki Peli
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #134 : Maj 22, 2009, 07:02:32 »

ok, dzięki bardzo Smile

Barbara
a-moroso
Aktywny
**

« Odpowiedz #135 : Maj 22, 2009, 07:29:22 »

Basiu, muszę Cię zmartwić. Ja się zraziłam do Orchidsklepiku, na sphagnum czekałam prawie 2 tygodnie, na maile nie odpowiadali i dopiero jak zadzwoniłam, udało mi się uzyskać więcej informacji  Sad

Moje domowe, balkonowe i ogrodowe Smile
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12252.0.html

Moja kolekcja hippeastrum:
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10744.0.html

Pozdrawiam serdecznie
Ania
toska
Gaduła

« Odpowiedz #136 : Maj 22, 2009, 07:51:26 »

Basiu, muszę Cię zmartwić. Ja się zraziłam do Orchidsklepiku, na sphagnum czekałam prawie 2 tygodnie, na maile nie odpowiadali i dopiero jak zadzwoniłam, udało mi się uzyskać więcej informacji  Sad

No jak ja zamawiałam u nich to nawet nie odbierali telefonu a kilka dni dzwoniłam Sad
Więc zrezygnowałam z zamowienia i na alledrogo kupiłam Smile

Basia

a-moroso
Aktywny
**

« Odpowiedz #137 : Maj 22, 2009, 07:58:12 »

A ja w ogóle przestałam ukorzeniać w sphagnum i przynajmniej nie mam z nim problemu. Sadzonki idą prosto do ziemi i do szklarenki - odpukać od marca nic mi nie padło, a większość rozpoczęła już wzrost Wink

Moje domowe, balkonowe i ogrodowe Smile
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12252.0.html

Moja kolekcja hippeastrum:
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10744.0.html

Pozdrawiam serdecznie
Ania
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #138 : Maj 22, 2009, 08:04:22 »

A ja próbowałam w sphagnum tylko raz - i z opłakanym skutkiem Wink
Moje się moczą, i tutaj skutek jest stuprocentowy.

A a propos podłoża w ogóle - właśnie widzę, że w storczykowym Compo u moich hojek wyrastają gremialnie jakieś cienkie chwasty. Cudnie.  Confused
mulatka
Aktywny
**

« Odpowiedz #139 : Maj 22, 2009, 08:20:29 »

Basiu, muszę Cię zmartwić. Ja się zraziłam do Orchidsklepiku, na sphagnum czekałam prawie 2 tygodnie, na maile nie odpowiadali i dopiero jak zadzwoniłam, udało mi się uzyskać więcej informacji Sad

Ja też miałam nauczkę ,jak przelałam im pieniądze od razu to czekałam i czekałam...
Ostatnio kupiłam spagnum i vermiculit i wybrałam pobranie.Za 4 dni miałam paczkę w domu  Confused

bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #140 : Maj 22, 2009, 09:20:14 »

No to mnie załamałyście! Do głowy by mi nie przyszło żeby kogoś o to najpierw zapytać! Myślałam, że taki popularny sklepik to będzie git! I już szczerze nie chodzi mi o ten mech tylko o podejście i zasady!

Barbara
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a

« Odpowiedz #141 : Maj 22, 2009, 10:32:28 »

Mulatko i co z tego, skoro za pobranie musialaś drożej zapłacić... Beznadziejne podejście do klienta, ot co.

bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #142 : Maj 22, 2009, 10:47:38 »

Zadzwoniłam. Pani stwierdziła, że w poniedziałek (!) się tym zajmie bo jakiś tam pan który się normalnie tym zajmuje wczoraj pojechał na wystawę a ona nie sprawdzi. I coś tam tłumaczyła, że czasami tak mają, że im potwierdzenia z banku przychodzą później z wcześniejszą datą dlatego nie mogą tego od razu znaleźć - nie zrozumiałam - ale brzmiało dziwacznie to tłumaczenie. Jakiś bajzel.
Dobra - kończę ten off topic zanim mnie moderatory pogonią - konkluzja jedna - więcej tam nic nie zamawiam, bo ja jestem z tych co nie lubią czekać tak długo i jeszcze się dopraszać o realizację Sad

Barbara
mulatka
Aktywny
**

« Odpowiedz #143 : Maj 22, 2009, 11:26:15 »

Mulatko i co z tego, skoro za pobranie musialaś drożej zapłacić... Beznadziejne podejście do klienta, ot co.

Fakt zapłaciłam drożej ale przesyłkę miałam szybko (mech był mi potrzebny ja już Mad) bo im też kasa potrzebna szybko nie ?? dlatego za pobraniem przesyłka jest expres .
Jak sie wpłaci z góy to się czeka Bóg wie ile  Mad
Powiem szczerze że jak kupuję coś za granicą i płacę z góry ,nie mam tego problemu ...
W Polsce niestety podejście do klienta rzetelnego-inne !
(za przykład podam jeszcze Merlin.pl -kupowałam książki ,zapłaciłam z góry -czekałam 2 miesiące  Mad nigdy więcej !)
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a

« Odpowiedz #144 : Maj 22, 2009, 11:36:22 »

Taaa, te polskie obyczaje...
Wiecie, nie wiem dlaczego ale ten orchidsklepik wydawal mi sie taki solidny... Nigdy w nim nic nie kupowałam; do zakupu sphagnum dojrzałam bardzo niedawno... Szkoda, bo teraz nie będę wiedziała gdzie kupować - Orchid wydawał mi się takim pewniakiem.
No, ale skoro tak...
Ja myślę, że to się zmieni, ale zmiany w sposobie myślenia to są zmiany, które dokonują się baaardzo powoli.
Może też być tak, ze była sobie malutka rodzinna firemka, która raptem zyskała tylu klientów, ze ja to przerosło. No ale co to nas obchodzi, prawda?

toska
Gaduła

« Odpowiedz #145 : Maj 22, 2009, 11:55:33 »

Taaa, te polskie obyczaje...
Wiecie, nie wiem dlaczego ale ten orchidsklepik wydawal mi się taki solidny... Nigdy w nim nic nie kupowałam; do zakupu sphagnum dojrzałam bardzo niedawno... Szkoda, bo teraz nie będę wiedziała gdzie kupować - Orchid wydawał mi się takim pewniakiem.
No, ale skoro tak...
Ja myślę, że to się zmieni, ale zmiany w sposobie myślenia to są zmiany, które dokonują się baaardzo powoli.
Może też być tak, ze była sobie malutka rodzinna firemka, która raptem zyskała tylu klientów, ze ja to przerosło. No ale co to nas obchodzi, prawda?

Nie wiem czy to zgodne z regulaminem ale jeśli nie to bardzo przepraszam że go łamie ( przepraszam na zaś jak by co Smile)

Tutaj kup sphagnum , naprawdę ładne jest i w miarę dużo

http://allegro.pl/item642528363_mech_torfowiec_sphagnum_storczyk_rosiczka_2l.html

Serdecznie pozdrawiam Basia

Sirga
Aktywny
**

« Odpowiedz #146 : Maj 26, 2009, 14:26:43 »

Ja kupiłam do nasion ziemię firmy KiK Krajewscy do wysiewu i pikowania.Po wysianiu nasion została mi połowa i zastanawiam się czy przesadzić w nią moją bellę .
Skład:Mieszanka drobnego torfu wysokiego,torfu humusowego,perlitu,piasku,bio-stymulatora Humicon (jedyne co mi się nie podoba w tej mieszance ) nawilżacza terraSorb i wieloskładnikowego nawozu.Jak myślicie nada się dla hojki ?

mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...

« Odpowiedz #147 : Czerwiec 06, 2009, 19:27:43 »

Ostatnio zrażona do storczykowego Compo (w woreczku była prawie sama kora Mad) kupiłam Compo kaktusowe. Muszę przyznać, że jest dużo lepsze Cool. Bella i linearis włożone w czestą kaktusową , rośną jak na drożdżach, bez porównania lepiej niż te w stoczykowym  Smile. Rozważam duże przesadzanie Confused.

Małżeństwo to ucywilizowana forma niewolnictwa. A.Einstein

Moje hoje
Zaczarowany ogródek Mery
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a

« Odpowiedz #148 : Czerwiec 06, 2009, 19:30:48 »

Ja też właśnie. Tyle że ja chcę sadzać w kaktusówke humovitu, jest OK.
Ale dzięki z ainfo, spróbuje tej compo kaktusówki.
Po ile ona???

przemo7
Aktywny
**

« Odpowiedz #149 : Czerwiec 06, 2009, 19:40:14 »

Ja mieszam Compo z takim podłożem biohumus (tym od dżdżownic) Smile i jeszcze włóknem kokosowym. Ale teraz może wymieszam compo z tym kaktusowym właśnie.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: