|
probeta
|
 |
« : Październik 01, 2007, 20:54:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 02, 2007, 07:29:02 » |
|
mi od razu kojarzy sie z serpens ,tylko ma listki wieksze i plamki
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 02, 2007, 11:36:13 » |
|
Dlaczego mi jej nie pokazałaś na żywo?!  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 02, 2007, 15:45:51 » |
|
Ta odmiana mnie też się wyjątkowo podoba. Liście wyglądają solidniej niż te serpens, więc może nie jest tak delikatna? Poza tym są urocze z tą swoją pstrokacizną i niedużym zaokrąglonym kształtem. Czy trudno ją zdobyć, Beatko?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 02, 2007, 15:50:54 » |
|
Piękna 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 02, 2007, 16:37:01 » |
|
czasami bywa na ebay - u shirleja była bardzo krótko i nieukorzeniona szczepka była droga bo kosztowała 12 euro - te na ebay bywają tańsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 18, 2007, 17:43:23 » |
|
Dlaczego mi jej nie pokazałaś na żywo?! - Probeta o to zapytała Ciebie Tellerka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 18, 2007, 18:27:21 » |
|
bo byłam na wojennej ścieżce z dziećmi i nie chciałam by Tellerka była świadkiem bitwy Rozsądne wytłumaczenie  Bałam się że schowała przede mną żebym nie dałą jej w łeb torebką i uciekła z hoją.. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata____2007
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 18, 2007, 18:31:43 » |
|
Bałam się że schowała przede mną żebym nie dałą jej w łeb torebką i uciekła z hoją..  Pozdrawiam  To może ja się wycofam, nim hojomania mną zawładnie bez reszty i stanę się wyzutą ze sumienia GANGSTERKĄ... 
|
|
|
|
|
|
Beata Tylko czas nie traci czasu... 
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 18, 2007, 21:04:38 » |
|
Teraz już nie sprawdzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 18, 2007, 21:04:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 18, 2007, 21:09:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 07, 2008, 19:55:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 07, 2008, 19:59:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 07, 2008, 20:14:26 » |
|
Aga, ta hoja ma ... maciupeńkie listeczki. A kwiatuszki też, jak widać maleńkie... Tym bardziej czapki z głów za takie dobre zdjęcia.
I kwitnienie... (gdzie moja torebka?)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 07, 2008, 20:47:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 07, 2008, 20:50:56 » |
|
Och, Beatko, tylko wzdycham. Ta odmiana od dawna jest na liście poszukiwanych przeze mnie. Tylko że to pewnie odległa przyszłość.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 15, 2008, 07:15:58 » |
|
Agnieszko ona jest bardzo droga, jak ją srowadzałam od Schirleya kosztowała nieukorzeniona gałązka z 2 parami liści 12E i nadal tak u niego kosztuje  a moja jeszcze za słabo podrośnięta by ją ciachać. Ale warto ją zdobyć i naprawdę polecam bo mało jest roślin kwitnących na północnym parapecie bez bezpośredniego światła choć przez chwilkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 15, 2008, 08:23:32 » |
|
Wlasnie wczoraj ogladalam ta hoye na jakiejs holenderskiej stronce i bardzo mnie zauroczyla swoimi listeczkeami  )) A tu oo... Probetka ja ma i mozna na ladnieszym niz tam zdjeciu popodziwiac  ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 15, 2008, 09:33:21 » |
|
No to teraz ja musze zaczekać, aż moje kiedyś zakwitną i wtedy się okaże, co mam, a czego nie mam  Wiesz, Beata, ja nadal nie jestem pewna czy moje obie roślinki to to samo, czy jednak co innego. Nie sa do końca takie same, ale z drugiej strony różnice nie są jakieś wielkie. Największą różnicą jest to, że w identycznych warunkach (ta sama doniczka) rosną zupełnie inaczej - jedna rośnie jak na drożdżach,wypuszcza długie pędy, a druga jest bardzo nieśmiała. No i te listki - na jednej sa mniej okrągłe... Nie zostaje mi nic innego, jak tylko czekac na kwiaty, i to na obu  Pytanie tylko, kiedy im się zachce kwitnąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 15, 2008, 20:06:44 » |
|
Ta największa w/g Ciebie różnica to żadna różnica  sadzonki rosną różnie, dopiero po pewnym czasie wyrównują różnice w sile wzrostu - czasami bardzo długim. Wiesz Jagna ja chyba jednak dalej będę uważać że masz 2 roślinki matilde i nie masz cv chouki. Te niewielkie różnice w wielkości, kształcie liści i plamkach na nich mogą być cały czas wynikiem stanowiska i wielkości rośliny z jakiej zostały pobrane  Na Traderze wystawiają teraz cv chouki i jest taka jak moja "była" - a jakby nie było rynek hojowy mają bardzo stary i rozwinięty przez Botanowe (no już nie wystawiają- zeszła  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 15, 2008, 20:09:00 » |
|
Co znaczy "zeszła" ? Poszła do hojowego nieba czy sprzedali ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 15, 2008, 20:20:49 » |
|
Beatko, ja się jakoś specjalnie wcale nie upieram przy tym, że mam obie - ale też nie jestem na 100% pewna, że mam tylko jedną  Nie wiem, czy podawałam kiedyś linka do strony, gdzie jest pokazana i Mathilde i Chouke - jeśli nie, tu on jest: http://www.swedishhoyasociety.com/eng/images/Emilio_eng.pdfZdjęcia w większości są autorstwa człowieka, który je obie wyhodował - więc chyba można na nich polegać? A na tych zdjęciach ja widze tylko nieznaczne różnice w listkach - w kwiatach trochę większe. Dlatego jak mi coś łaskawie zakwitnie, będę więcej wiedzieć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 17, 2008, 10:57:08 » |
|
Jagna ale nawet w opisie ma on wyraźną różnicę w liściach bo 5/3 i 3/2 to jednak sporo a zdjęcie liści jest mało przekonujące - jak dobrze popatrzysz to gałązka Matilde jest położona na roślinie Chouke więc tak naprawdę to różnicę zobaczysz porównując pęd z prawej strony zdjęcia i liście z samej lewej - nie patrz na środek zdjęcia bo rośliny są wymieszane. Upierać się też nie będę bo nie widzę roślin w rzeczywistości - tylko ta ilość kropek na cv Chouke mnie zastanawia - ona ich nie powinna mieć a jeśli już to w minimalnych i sporadycznych ilościach, no i liść powinien być bardziej podłużny i szpiczasty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 04, 2008, 07:27:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 04, 2008, 07:33:22 » |
|
Jagus... no przepiekna... gratuluje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 04, 2008, 09:36:25 » |
|
Patrzcie jak właścicielkę ruszyło - aż się odezwała  . Ale w sumie nie dziwię się  . Też bym się takim cudem chwaliła  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
india
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 04, 2008, 10:27:05 » |
|
Fantastyczna - czy te kwiatki są lekko beżowe?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam  india
|
|
|
|