maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 13, 2008, 20:00:05 » |
|
Mam cztery hoje ale z tego co widzę apetyt rośnie... itd. Co to będzie?  Będzie następna chora na hojobę. Ani chybi 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 14, 2008, 17:19:52 » |
|
Przyszła hojka...  dmucham i chucham (mam nadzieję że się przyjmie). Ale głaskać nie da rady, za delikatna, do tego muszą być LIŚCIE a nie listeczki.  Sama w donisi będzie wyglądać dziwnie, może jej dokupić wayettkę? Czy one razem... no wiecie... się nie pogryzą?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 14, 2008, 18:08:45 » |
|
Nie mieszaj, bo jak urosną i będziesz chciała podzielić, to nie dasz rady. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 14, 2008, 18:27:55 » |
|
Nie pogryzą się, są podobnego wyglądu, własciwości i charakteru pewno też. Ale Kubulinka ma rację, nie mieszaj. Daj im jak najmniejsze doniczki; pamiętaj że lubią mieć ciasno w korzenie  Ach nie; to sheperdii, a nie kentiana przyszła do Ciebie... Ale tak czy siak nie mieszaj.  Masz ukorzenione sadzonki, czy sama będziesz ukorzeniać pędy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 14, 2008, 20:53:42 » |
|
Kupiłam jako ukorzenioną. Jednak była bez ziemi i czas pokaże czy zechce ze mną współpracować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 14, 2008, 20:57:23 » |
|
Na pewno zechce. Pogadaj z nią. Ja ze swoimi gadam, bardzo czule. A TŻ się śmieje. Ale on nic nie rozumie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 17, 2008, 15:30:11 » |
|
 ma pączki  !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 17, 2008, 16:12:59 » |
|
Na taką muszę poczekać, pewnie do wiosny. Wsadziłam w compo, nakryłam główkę a nóżki zawiesiłam nad keramzytem z wodą. Może tak być?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 17, 2008, 16:17:47 » |
|
Mery.... Ona jest prześliczna!!!  Sama ją ukorzeniałaś, czy z ukorzenionej sadzonki ją wyhodowałaś? Długo Ci zeszło? Kurczę - teraz mnie najdzie na sheperdii i znowu kupię; a już miałam nic nie kupować, no!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 17, 2008, 16:50:20 » |
|
 ma pączki  ! Taka maleńka a kwitnie mery napisz koniecznie proszę gdzie stoi , czy ma raczej chłodno, czy ciepło i jak ze światłem. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 17, 2008, 16:50:46 » |
|
Maga sama ukorzeniałam sadzonki, gdzieś w sierpniu  -nie było problemu. Całkiem szybko rośnie, jak na hoję oczywiście  . Tuberozo ona ma dobiero pączek  . Po tym jak kilka hoi nie dało rady rozwinąć sporych pąków, na razie nie ekscytuję się  . Stoi około 1,5m od okna południowego, światła sporo, temperatura 21-22stopni, w czystym Compo storczykowym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopad 17, 2008, 16:59:51 » |
|
Hi,hi,hi , Maga jest na głodzie  . Mery  ślicznie rośnie Twoja hojeczka  .
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 17, 2008, 17:07:00 » |
|
Ja jestem na głodzie straszliwym.  I permanentnym.  I już nie mogę; ale kupować też już nie mogę, no... Matttko, kolejny wiecheć (jak mawia mój mąż)... ALe Mery - jak to 1,5m od okna??? Przecież hojki muszą mieć duużo światła; a tyle od okna to już chyba ciemność dla nich? A może sheperdii nie musi mieszkać na parapecie? O, to tym bardziej muszę ją mieć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopad 17, 2008, 17:16:11 » |
|
1,5 od okna balkonowego wychodzącego na południe  . W dodatku brak drzew. Nawet teraz przez 1-2 h jest trochę słonka  . Hoje nie lubią bezpośredniego nasłonecznienia. Ostre słońce powoduje poparzenia, obarwienie liści. W lecie to okno musiało być przez 3/4 dnia zasłonięte roletami  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 17, 2008, 17:26:38 » |
|
Ech, ja ze swoim północnym zachodem i południowym wschodem chyba nie moge ryzykować trzymania hoi tak daleko od okna... Chociaż carnosa... wytrzymała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #46 : Luty 28, 2009, 15:06:51 » |
|
TROCHĘ.........  Mery, jak Ty nam wszystkie Twoje "szalone" teraz (po zimie!!!) pokażesz, to hojomania się rozprzestrzeni jeszcze bardziej, o ile to możliwe!  Cudasek z niej. Zdecydowanie podobają mi się - stwierdzam - malutkie oraz wąski listki u hoi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #47 : Luty 28, 2009, 15:10:42 » |
|
Wspaniałe zimowe szaleństwo, widać nie próżnowała jak koleżanki, tylko pięła się w górę 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #48 : Luty 28, 2009, 17:37:08 » |
|
Mery, i po co było skracać drabinkę? Przecież za chwilę ta Twoja podopieczna zdecydowanie z niej wyrośnie. Będziesz musiała podeprzeć ją czymś w wersji XL Ty w ogóle nie kupuj małych doniczek i pozostałych kwiatowych akcesoriów, bo wiadomo, że u Ciebie to tylko na chwilę. Szaleje Ci ten zieleniec, szaleje nawet(!) zimą 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #49 : Luty 28, 2009, 18:24:14 » |
|
Ja też tak chcę - tego trochę 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #50 : Marzec 04, 2009, 15:08:50 » |
|
Ja swoją chyba też upnę na drabince  więcej mi się zmieści na parapet 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #51 : Marzec 16, 2009, 19:58:48 » |
|
Czym różni się h. sheperdii od sheperdii cv. mini bell? Tylko kwiatami czy czymś jeszcze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #52 : Marzec 16, 2009, 20:07:52 » |
|
Najbardziej zauważalna różnica to długość i szerokość listków i odległość między węzłami. Tyle mogę powiedzieć na podstawie obserwacji własnych roślinek. Na kwiaty minibelle jeszcze mi przyjdzie poczekać.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #53 : Marzec 19, 2009, 01:38:24 » |
|
Czym różni się h. sheperdii od sheperdii cv. mini bell? Tylko kwiatami czy czymś jeszcze?
Przede wszystkim nie ma czegoś takiego jak "h.sheperdii cv.mini bell". Jest gatunek h.sheperdii i kultywar h.cv.Mini Belle (lub h.cv.Minibelle) - krzyżówka h.carnosa i h.sheperdii, którą uzyskał Ed Hummel i nazwał na cześć swojej żony Mini Belle Hummel. Różnice można zobaczyć na tej stronie: http://www.simones-hoyas.de/Hoya%20shepherdii.html
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #54 : Marzec 19, 2009, 09:13:56 » |
|
O, dzięki za fachowe wyjaśnienie!  (I w ogóle - zobaczyć nicka JeyDee - to święto jakby na Forum...  Bardzo radosne święto - dodam  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #55 : Marzec 19, 2009, 09:18:13 » |
|
No coś Jolka nas zaniedbuje  mi również brakuje jej ciętego jak szabelka języka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #57 : Marzec 19, 2009, 12:35:06 » |
|
Byłam trochę skołowana bo na FF są wątki h. sheperdii i h. mini bell, a na stronie El Condor sprzedaje h. sheperdi cv. mini bell. I tak się zastanawiałam czy kupić bo sheperdii już mam  Teraz wszystko jasne. Dzięki JeyDee.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #58 : Marzec 19, 2009, 12:44:20 » |
|
Mariusz ma chyba cv. Mini Belle jednak. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #59 : Marzec 19, 2009, 12:59:04 » |
|
W takim razie kupię. Mam słabość do różowych kwiatów