|
probeta
|
 |
« : Październik 01, 2007, 20:27:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 02, 2007, 16:03:32 » |
|
Jak ja lubię taki "nieporządek"  - cudna jest i ta ilość kwiatów 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 02, 2007, 16:07:29 » |
|
To dobrze że choć kilka jest "łatwych" Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nutka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 05, 2007, 11:51:27 » |
|
patrzę na tę Twoją "łatwą" hoyę i zastanawiam się czym ona się różni od tej http://botanova.tripod.com/images/image_kentiana.jpg.html ? Czy to są naprawdę różne hoje? Kupiłam właśnie dziś (w przypływie emocji) hoyę, która wygląda jak kentiana. Już się cieszyłam, że mam jakiś punkt zaczepienia, żeby określić jej warunki życia..a tu masz  ! Twoja jest też podobna do mojej...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 05, 2007, 12:38:03 » |
|
nutko te hoje są rozpoznawalne chyba na pierwszy rzut oka ale nie ze zdjęć - hoja sheperdii ma węższe, dłuższe i przede wszystkim grubsze liście do tego są one bardziej ciemnozielone - natomiast kentiana ma te liście szersze i bardziej płaskie - ja wiem że jak się nie zobaczy ich razem to ze zdjęć wyglądają podobnie choć i na zdjęciach jak uważnie popatrzysz i porównasz kilka lub kilkanaście zdjęć to zobaczysz różnicę (piszę kilka bo zdjęcia też często są źle podpisane). O wiele trudniej jest rozróżnić kentiane i wayetii dlatego często te 2 hoje są uważane za synonimy - tylko w/g mnie one mają zupełnie inny typ wzrostu i tu jak nie zobaczysz 2 dorosłych roślin to niestety trudno je rozróżnić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nutka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2007, 12:48:16 » |
|
Dzięki, Czekając na odpowiedz poszperałam trochę w Internecie. I faktycznie mam albo h. kentiane albo wayetii. Zobaczymy którą, kiedy zakwitnie (mam nadzieję). Bardziej się skłaniam ku kentiane, ale zobaczymy. Martwi mnie, że nie znalazłam zbyt wielu informacji nt. uprawy. W naszym kompendium jest jedynie parę słów (dosłownie  ) ale zaraz będę szukała. Jeśli znajdę zgłoszę się do piszących kompendium - może parę informacji będzie można dopisać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 05, 2007, 12:58:00 » |
|
Jeśli znajdę zgłoszę się do piszących kompendium - może parę informacji będzie można dopisać... Będzie nam miło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 17, 2007, 08:00:33 » |
|
A to moja (oczywiście od Probety  ) Chyba się już zaaklimatyzowała i będzie dobrze. Tu też się doczekałam nowych listków. A powiedz, Probeta, te "liszki" to nowe przyszłe pędy czy kwiatostany - bo już w zasadzie zapomniałam...   A tu mój młodniak - compacta, sheperdii, wayettii i australis. Carnosa i bella to już duże babki więc stoją gdzie indziej. A tym chyba tu dobrze - trafiły tymczasowo do przeprowadzki na okno u teściowej. Strona południowa, cieplunio (bo teściowa zmarźlak  ) no i nie przelewam bbo zaglądam tam raz na kilka dni... Może to metoda na "niezagłaskanie"  
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 15, 2008, 08:02:57 » |
|
Coś tu niewiele się dzieje... No to Wam pokazę jak podrosła moja mała...   EDIT. 09 maja 2008 A mój maluch kilkumiesięczny podarował mi już jedną sztukę kwiatka 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 07, 2008, 20:15:12 » |
|
Jak zwykle, jak zwykle, se powie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 07, 2008, 20:55:23 » |
|
No to powiem, że moja też takie cudeńka zaczyna demonstrować, choć pewnie nie w tej ilości co Beaty. Ale i tak jestem bardzo zadowolona.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 10, 2008, 07:54:28 » |
|
O rany!  Jak mi się marzy taka hoja  , może probeto masz jakiś kawałeczek na zbyciu?  please!!!!!!!! I co byś chciała w zamian? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 29, 2008, 19:50:14 » |
|
Moja zaledwie roczna sheperdii bardzo ładnie kwitnie w tym roku. Myślałam, że na jej kwiaty przyjdzie mi czekać znacznie dłużej, a tu taka niespodzianka. Fotki przedstawiają kwiaty, które już przekwitły, ale już pojawiają się następne pąki kwiatowe, więc będzie ich znacznie więcej. A roślinka młodziutka i nieduża, bez porównania z olbrzymką Beaty.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 29, 2008, 20:00:56 » |
|
Przepiękne  widać na pierwszym zdjęciu w tle malutki paczek, oby więcej takich niespodzianek 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 18, 2008, 07:35:44 » |
|
ciąg dalszy serialu o moich hoyach. Mojej jeszcze bardzo daleko do takiej jaka ma Probeta ale może kiedyś... Ostatnio musiałam ją "powiesić" na wiszaku bo strasznie łaziła po parapecie i przykręcała się do wszystkich sąsiadów  No i kwitnie co najwazniejsze. Ale jakoś zapachu nie czułam...   
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 18, 2008, 07:53:41 » |
|
Basiu, ma zapach, na pewno. U mnie w tej chwili na tym parapecie kwitnie tylko ona (po raz drugi) i czuć ten właśnie zapach. Nie jest taki intensywny jak u carnosy, ale całkiem, całkiem... Ja swoją też oplątałam na drabince, bo te wąsiska się rozpełzają wszędzie. Trzeba je jakoś poskramiać. Dobrze, że są dość podatne.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 29, 2008, 20:09:39 » |
|
Czy któraś bardziej zaawansowana w temacie hojomaniaczka mogłaby mi wytłumaczyć różnicę między h.sheperdii a h.longifolią? Próbowałam poszperać na własną rękę, ale jakoś to wszystko niejasne. W różnych źródłach longifolia wygląda inaczej - jak sheperdii. Zgłupiałam. Mam niby obie i jakoś nie mogę dopatrzyć się różnic.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 29, 2008, 20:12:46 » |
|
Jak zakwitną to będziesz wiedziała jak jest różnica  . Bez kwiatkow to tylko chyba Probeta wie jak je rozróżnić  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 29, 2008, 20:29:15 » |
|
Łeee, to przyjdzie mi długo poczekać na tę drugą. Sheperdii kwitła w tym roku, ale od początku miałam ją większą. Natomiast longifolię zdobyłam (za pośrednictwem Probety) dopiero teraz i jest to pojedyncza, młodziutka sadzonka. Cóż, nie pozostaje mi nic innego jak uzbroić się w cierpliwość  Tylko intrygują mnie te różnice w necie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 29, 2008, 22:04:06 » |
|
Z tego co ja wiem - longifolia ma całkowicie białe kwiatki (bez żadnych różowych "wstawek"). Co do liści, to Beata tak długo mi tłumaczyła, jaką chce mieć, aż pojęłam, że chce moją  . Mówiąc serio - longifolia powinna mieć liście nieco szersze.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 30, 2008, 07:04:54 » |
|
I jeszcze są cieńsze w dotyku, i takie bardziej płaskie i krótsze od sheperdii - jak nie widzisz różnicy to masz obie sheperdii bo różnice właśnie widać najwyraźniej jak się ma obie obok siebie, na zdjęciach są prawie niezauważalne. W necie jest wiele zdjęć źle podpisanych stąd te dylematy. Najdokładniejsze zdjęcie jest w Aloha i chyba u Simony w eigene.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 30, 2008, 07:50:47 » |
|
No to kicha, Beatko, bo to podobno ta longifolia od Shirleya. A różnicy naprawdę nie widzę. Nie robię z tego tragedii, zawsze będzie ktoś chętny do wymiany, ale chciałam się wzbogacić o kolejny gatunek, a nie wyszło. Może następnym razem się uda...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 12, 2008, 20:30:09 » |
|
To drugi mój dzisiejszy nabytek z allegro > jak tylko dotrze wstawię fotkę .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 30, 2008, 04:41:39 » |
|
Też kupiłam wczoraj na all. Szukałam z dużymi listkami a wybrałam z długimi, zobaczymy. Strasznie jestem ciekawa jak wygląda sadzonka? Kasiu czy Twoja już przyszła? Nie wiem czy to dobrze kupować o tej porze roku ale chcenie, głód czy jak by to nie nazwać jest tak silny!  I nie ważna pora dnia i nocy! Mam cztery hoje ale z tego co widzę apetyt rośnie... itd. Co to będzie? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 30, 2008, 10:34:48 » |
|
Ja niedawno by zagęścić swoją ciachnęłam dwie gałązki , wzięłam w ukorzeniacz i wprost do ziemi, rosną jak burze  także jest duża szansa, trzymam kciuki 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 30, 2008, 11:06:38 » |
|
Przepraszam  zupełnie zapomniałam że obiecałam fotkę   Może mało widać > to był jeden kawałek , ale było jak ciachnąć i pomyślałam że może uda się zagęścić  zobaczymy co z tego mi wyjdzie  ten dolny kawałek jest malutki i może być ciężko > widać że roślinka była głęboko wsadzona do wody , bo i pod i nad pierwszymi listkami były korzenie  Za jakiś czas zamieszczę fotki czy podział się opłacił 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 30, 2008, 11:10:08 » |
|
Katarzyno, moja sheperdi z podobnej sadzonki już mi się puściła na jakieś 25 cm. Myślę ,że nie będziesz miała z nią problemów.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 30, 2008, 11:18:39 » |
|
Myślę podobnie 
|
|