mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #180 : Lipiec 09, 2009, 20:46:46 » |
|
Przemciu  , porównaj doniczki, pary dolnych lisków  . Sadzonka ukorzeniona w sierpniu ubiegłego roku, pokazuje ją co jakiś czas jak rośnie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #181 : Lipiec 09, 2009, 20:50:40 » |
|
 No i teraz powiedźcie mi czy mam 3 odmiany a może jednak tylko dwie ? Serdecznie pozdrawiam Basia Masz 2. Po lewej "normalna" obovata, po prawej obovata z numerkiem (Probeta zrobiła jej wątek).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #182 : Lipiec 09, 2009, 21:29:58 » |
|
Jolu a tą trzecią sadzonkę do ktorej zaliczyć bo ma kształt jak ta z numerkiem a kropki jak ta normalna ? To do której ją zaliczyć ???
Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #183 : Lipiec 09, 2009, 21:34:54 » |
|
Normalna Takie różnice w kształcie liści zdarzają się bardzo często.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #184 : Lipiec 09, 2009, 22:10:06 » |
|
No to super , mam nadzieje że jej te liście zrobią sie bardziej okrągłe  Podadzilam razem , normalną z numerkiem jak podrosną będa cudnie wyglądać  Baaaaaaaardzo Ci dziękuje i serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #185 : Lipiec 09, 2009, 22:15:30 » |
|
Drobiazg  Na mojej obovacie są wszystkie możliwe kształty  Ale nowe liście są ładniejsze (czytaj:bardziej okrągłe), więc mam nadzieję, że w końcu wypięknieje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #186 : Lipiec 09, 2009, 22:26:24 » |
|
A moja obovata  jest okrągluśka jak słoneczko. Dwa słoneczka, bo tylko tyle ma liści. 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #187 : Lipiec 09, 2009, 22:29:56 » |
|
Zakręć się za krowiakiem, zaraz będzie ich więcej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #188 : Lipiec 09, 2009, 22:33:56 » |
|
Właśnie sypnęłam ochoczo granulatem-cuchnie w całym domu  Dajcie nadzieję,że kiedyś przestanie.... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adamanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #189 : Lipiec 09, 2009, 22:34:08 » |
|
A kurzeniec nie może być ???? ten widziałam w realu na stoisku ogrodniczym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #190 : Lipiec 09, 2009, 22:35:53 » |
|
Pewnie może, tylko uważaj, bo on ponoć "silniejszy" od krowiaka. Cymric, było wymieszać z podłożem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #191 : Lipiec 09, 2009, 22:39:09 » |
|
Żem wymieszała  Cuchnie i tak, na dodatek przeca nie wydłubię jak zmieszane. Musiałabym na nowo wszystkie przesadzać  W wątku "Gdzie odpoczywają ...." dedykowałam Ci Jey zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #192 : Lipiec 09, 2009, 22:54:39 » |
|
Zara polecę zobaczyć  Wracając do tematu  dlatego ja wolę krowiak "w płynie". Co prawda aromat koncentratu może zabić silnego chłopa  , ale roztwór do podlewania jest praktycznie bezwonny. Zresztą tak brzmi (wedle mego ulubionego szwagra) instrukcja uzyskiwania właściwego stężenia - "Nalej trochę koncentratu na dno wiadra i lej wodę, aż przestanie śmierdzieć." - koniec cytatu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #193 : Lipiec 09, 2009, 23:00:32 » |
|
Ja rozpuszczam granulat w słoiku i tak go trzymam zamkniętego dobę . Potem mieszam specjalną łyżką ogrodniczą i podlewam roslinki , bo Cymric ma racje tak cuchło w domu że ja wydłubywalam te granulki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniakrzyś
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #194 : Lipiec 10, 2009, 07:16:17 » |
|
|
|
|
|
|
|
Jestem Ania
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #195 : Lipiec 10, 2009, 08:12:12 » |
|
Kochana jak otwieram słoik to czad że hej ale otwieram szybko nalewam do konewki i rozrabiam z wodą a to rozrobione to juz praktycznie nie woni  Miałam mozliwość wydłubania bo tylko 4 kwiatki przesadzilam mieszając z ziemią a do kilku dodałam ściągając górna warstwę ziemi , więc i wydłubać było łatwiej  No i to była próba więc potraktowałam krowieńcem tylko moje pnącza a nie hoye , choc pnącza kocham na równi z hoyami  Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #196 : Lipiec 10, 2009, 08:36:28 » |
|
Skoro temat obovaty zszedł na krowy  (dobrze, że nie na psy  ) - pozwolę sobie dopytać - czy taki krowi koncentrat w płynie kupuje się w ogrodniczym?... Chętnie bym dodała czegoś "bydlęcego" moim hojkom, bo jakoś stanęły w miejscu, skubane (znaczy, właśnie nie skubane  ), i nie mam czego oglądać przy codziennej inspekcji 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniakrzyś
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #197 : Lipiec 10, 2009, 09:32:24 » |
|
 Gdzieś już o tym dziewczyny pisały, tylko gdzie to było Już wiem  , w wątku Szulbe - zdaje się to prekursorka w tej dziedzinie  A to wszystko na zdrowie obovaty i innych hoyek 
|
|
|
|
|
|
Jestem Ania
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #198 : Lipiec 10, 2009, 09:44:42 » |
|
Ja podziwiam za poświęcenie wszystkich używających w domu krowieńca czy kurzeńca. Od niedawna zaczęłam używać Compo do storczyków i do roślin kwitnacych. Świetnie się sprawdza  . Polecam wypróbowanie, tym którzy wolą się trzymać z daleka od  ...wiejskich zapaszków  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #199 : Lipiec 10, 2009, 09:58:13 » |
|
Ja podziwiam za poświęcenie wszystkich używających w domu krowieńca czy kurzeńca. Od niedawna zaczęłam używać Compo do storczyków i do roślin kwitnacych. Świetnie się sprawdza  . Polecam wypróbowanie, tym którzy wolą się trzymać z daleka od  ...wiejskich zapaszków  . Ja Cię od razu posłucham i jutro kupię Compo bo Twoje hoye zapierają dech w piersiach  Jak byś mogla to doradź mi co mam kupić by moje hoye raczyły rosnąć tak jak Twoje bo kwitnąć nie muszą . Widząc wzrost Twoich hoy jestem w szoku . Od kiedy uzywasz Compo do storczykow ? Jaki wczesniej używałas ? Czy mogla bym Cię prosić o jakieś czary MERY  Bo chciała bym by choc 1/10 moich hoy rosła w takim tempie jak Twoje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #200 : Lipiec 10, 2009, 10:22:45 » |
|
Basiu wspomnianych nawozów używam od niedawna, od kwietnia. Przedtem miałam jakiś Piękne kwiaty czy coś, nawet producenta nie pamietam  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #201 : Lipiec 10, 2009, 11:28:34 » |
|
Powiedz mi Mery czy już widać jakieś postępy po nowych nawozach ? Zreszta Twoje hoye tak pieknie rosną ze juz chyba lepiej nie mogą rosnąć  Niedługo zacznę drukować zdjęcia Twoich hoy i będę pokazywać moim niech sie wstydzą  Moze to je lekko podgoni  Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #202 : Lipiec 10, 2009, 12:45:51 » |
|
Po nowych nawozach więcej kwiatów mniej liści  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #203 : Lipiec 10, 2009, 12:53:53 » |
|
No to jednak nie to co ja lubię , ja tam z kwiatów mogę zrezygnować byle listków było dużo i wzrost taki jak Twoich  Wiec proszę poradź co robić by roślinki lekko podgonić , jakis nawóz czy cuś ? Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #204 : Lipiec 10, 2009, 13:23:30 » |
|
Spróbuj asahi /tylko poczytaj o zaletach i wadach/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #205 : Lipiec 10, 2009, 13:33:23 » |
|
Spróbuj asahi /tylko poczytaj o zaletach i wadach/
Asahi mam i nawet już dwa razy od wiosny pryskałam roslinki , ale na jedne podziałało rewelacyjnie a na inne wcale  Asiu proszę przypomnij mi na PW co to mam przywieźć od Lubosza dla Ciebie , plissssssssss
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #206 : Lipiec 10, 2009, 15:06:11 » |
|
Muszę pomyśleć,co bo np pachycladę już zdobyłam.  Może trzeba mu napisać wcześniej co ma przygotować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #207 : Lipiec 13, 2009, 12:20:42 » |
|
Ja do hoi uzywam nawozu w plynie compo do sukulentow, niezgorszy. Ae chyba najelpszy jest do sukulentow agrecolu. Tego do storczykow nie uzywalam.
Post dołączony: Lipiec 13, 2009, 12:22:46 A, no i czekam na cudowne dzialanie mikoryzy
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|