|
probeta
|
 |
« : Wrzesień 23, 2007, 19:03:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2008, 11:49:04 » |
|
Moja młodziutka sadzonka, zdecydowała się rosnąć  !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2008, 12:01:01 » |
|
To gratuluję,  to rzeczywiście duża roślinka ,te listki to nakrapiane jak u cornosy,muszę przyznać że ostatnio mam ciągoty do dużych hoii,a miejsca brak 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2008, 12:04:18 » |
|
Ula, ale ona ponoć bardzo podobna do kerri  , wiec nie spodziewam się od niej zawrotnej szybkości w ulistnianiu  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 12, 2008, 12:25:33 » |
|
Skąd je macie? Bo jest boska 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 12, 2008, 13:18:30 » |
|
Ja tylko podziwiam  nie mam jej  mery a może u ciebie będzie miała dobre warunki i wyrośnie na olbrzyma 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 12, 2008, 13:36:50 » |
|
Oj, ślicznie młodziaczek rośnie!  I jak elegancko, centralnie, z samego środeczka, nie żadne tam boczne wypusty i asymetrie!... Do schrupania  (acz nie dosłownie) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 30, 2008, 21:51:10 » |
|
Ma liście jak paletki do pingponga 
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2008, 09:01:16 » |
|
Moja szczepk obovatej po jakimś miesiącu czasu ma już kilkucentymetrowe korzonki. Myślę żeby ją przesadzić z wody do ziemi. Jaką moglibyście polecić doniczkę bo zupełnie nie mam pojęcia. Ona ma duże liście i myślałem o jakiejś większej - 14cm?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2008, 09:14:45 » |
|
Przemku jak doniczka będzie zbyt duża, to nie będzie obrastać w listki tylko w korzenie  . Moja została posadzona w doniczce o średnicy wewnętrznej 9-10cm i chyba jej to odpowiada... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 14, 2008, 09:15:08 » |
|
Moja siedzi w 11' ale to jest inna historia... Podejrzewam, że jest w stanie agonalnym... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2008, 09:18:01 » |
|
A co jej jest  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 14, 2008, 09:33:27 » |
|
Ok, to najwyżej ją kiedyś przesadzę do większej jak urośnie. Ponieważ jej liście są dość ciężkie mam wrażenie, że jak pędy będą zwisać to przeważą doniczkę i np. spadnie z regału. Dzięki Mery. PS. Ładny już ten Twój okaz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 14, 2008, 09:37:45 » |
|
Przemku daj glinianą doniczkę. Jesli na dno wsypiesz jeszcze keramzyt, to powinno wystarczeć  . Choć jeśli chcesz pozwolić jej zwisać, to nie wiem  ? Ona chyba łatwiej daje się prowadzić na stojąco.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 14, 2008, 09:40:41 » |
|
Wieczorem wstawię zdjęcie...
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 14, 2008, 09:59:46 » |
|
Przemku daj glinianą doniczkę. Jeśli na dno wsypiesz jeszcze keramzyt, to powinno wystarczyć  . Choć jeśli chcesz pozwolić jej zwisać, to nie wiem  ? Ona chyba łatwiej daje się prowadzić na stojąco. Nie wiem do końca czy te moje nowe doniczki są ceramiczne czy gliniane ale mam nadzieję, że będzie ok. Keramzyt na pewno dam. No właśnie nie wiem jeszcze jak ją poprowadzę, faktycznie fajniej może wyglądać na pałąku, ale akurat u mnie w mieszkanku deficyt miejsc stojących 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 14, 2008, 10:05:04 » |
|
Wg mnie ona ma zbyt sztywne pędy, aby zwisać  . W pokroju wydaje się być podobna do kerrii, bo i liście dość grube i sztywne. Może wyekspediuj z parapetu czy innego stojącego miejsca jakąś bardziej podatną na zwieszanie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 14, 2008, 11:51:19 » |
|
Śliczna ta hoja! A jakie ma ogromne liście! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 14, 2008, 18:32:40 » |
|
Piękna hoya  . Kukulinko co się dzieje z Twoja hoyką  ?
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 15, 2008, 07:21:12 » |
|
Ja zaczęłam swoją sadzonkę ukorzeniać w sphagnum - czy komuś z Was się to udało, czy lepiej przerzucić ją do wody (tylko nie wiem czy z węglem czy nie) ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 15, 2008, 09:44:22 » |
|
Wiecie co... ona do mnie od Shirley;a przyszła w kiepskim stanie...  Cała pomarszczona i wysuszone bardzo pędy... Próbowałam ją nawadniać, ukorzeniać i w wodzie i w ziemii i dzisiaj jak chwyciłam listki, to obydwa zostały mi w rękach... Także MIAŁAM obovatę, ale nie była to owocna współpraca...  Szkoda mi bardzo, bo była to hoja - marzenie... No i właśnie je straciłam 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 15, 2008, 09:49:26 » |
|
Kubulinko, przykre okrutnie....  Tym bardziej, że już była w ogródeczku, już witała się z... e, no nie skończę, żeby nie było złych skojarzeń  Ale jeszcze wszystko przed Tobą  Kolejne wiosny do ukorzeniania, kolejne sadzonki, które tam gdzieś na Ciebie czekają... Wiesz, jak by to było nieciekawie, jak by już nie było na co polować?... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 15, 2008, 09:56:37 » |
|
Krystal, dzięki za pocieszenie - mam nadzieję, że masz rację 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 15, 2008, 16:21:14 » |
|
Kubulinko, na jesieni wszytko trudniej się ukorzenia i przyjmuje  . Na wiosnę będzie lepiej  ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 15, 2008, 17:49:07 » |
|
Może i będzie... Ale skąd ją wtedy wezmę...? 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 16, 2008, 21:08:31 » |
|
A skąd ją wzięłaś teraz? Moja się wcale nie chce ukorzenić nic a nic, chociaż już liście nie są podmarszczone ale to chyba wynik tego,że ją zdjęłam ze słońca w cieniste miejsce. Jedyna , która nie chce mi się ukorzenić , dziwna jakaś 
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 16, 2008, 21:10:13 » |
|
Od Shirleya. I więcej od niego nie wezmę. Nie chcę drugi raz obovaty w takim stanie... 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 16, 2008, 21:39:46 » |
|
A faktycznie pisałaś. Ja też mam stamtąd, twarda jest ! ale zmięknie , a jak nie to jej źle pożyczę i zgnije 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 17, 2008, 12:59:34 » |
|
Kukulinko  nie martw się tak to bywa ,że czasem coś nam nie wychodzi. Wiem ,że to marne pocieszenie,ale ja też mam problemy z paroma sadzonkami  . Wiosna zdecydowanie jest odpowiedniejszym czasem na ukorzenianie 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 17, 2008, 13:05:08 » |
|
Kukulinko?  Nie martwię się, przebolałam stratę. Wiem, że i tak będą kolejne 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|