|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #60 : Lipiec 16, 2008, 16:50:51 » |
|
Druga z moich nagarbii jest na wykończeniu  już nie wiem, co robię źle. Może one po prostu mnie nie lubią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #61 : Lipiec 16, 2008, 19:52:01 » |
|
Nie lubią konewki z wodą - częste mycie skraca życie
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #62 : Lipiec 16, 2008, 19:56:23 » |
|
hihi  Tyle to już wiem. Nie podlewam. Moja mama podlała jak mnie nie było  ale już wczesniej paskuda nie chciała rosnąć, teraz też nie za bardzo. Zresztą chyba nie mogła roślinka zmarnieć od jednego podlania? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #63 : Lipiec 16, 2008, 20:40:33 » |
|
W takim razie podlej kilka razy previcurem albo zajrzyj do doniczki czy coś jej nie podjada.Ja kupiłam ze skoczogonkami i ujawniły się dopiero po pierwszym podlaniu.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #64 : Lipiec 16, 2008, 20:46:52 » |
|
Mam ją od wiosny, więc chyba już by coś wylazło... ale i tak przejrzę korzenie, bo na pewno część jest podgnita. Nie mam jakoś szczęścia do tej roślinki, ale uparłam się, bo u TŻ na klatce schodowej rośnie piękny okaz, który mnie motywuje do wysiłku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #65 : Lipiec 16, 2008, 22:56:19 » |
|
Sisay, proponuję zrobić sadzonki i hodować od zera. Jak wlazł grzyb w korzenie to nic nie wykombinujesz.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #66 : Lipiec 16, 2008, 23:02:06 » |
|
Mianowicie poucinać, do ziemi i pod worek? Czy jak to się robi z nagarbią?... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #67 : Lipiec 16, 2008, 23:06:17 » |
|
Z workiem ostrożnie - niby powinien być, ale dość mocno wentylowany. Ja ukorzeniłam w wodzie. Możesz zastosować starą dobrą technikę fifty-fifty.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #68 : Lipiec 16, 2008, 23:12:40 » |
|
W wodzie już mi kiedys padło, kiedy probowałam ratować resztki poprzedniej  Ale nie mam za bardzo wyboru. Zrobię jak radzisz, pół na pół. Ale przedtem jeszcze ja objerzę, ostatnio zmienilam jej parapet, przesuszyłam aż lekko podwiędła, dziś lekko podlalam... zobaczę jak jutro bedzie wyglądać. No i zdam realcję  a teraz czas spać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #69 : Sierpień 14, 2008, 11:01:13 » |
|
Pierwszy raz mam tego kwiatka i widzę go "na żywo", więc każda zmiana jest dla mnie ciekawa. Dzisiaj wypatrzyłam coś takiego  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #70 : Sierpień 14, 2008, 11:06:57 » |
|
Wow, będziesz mieć nakrapiane rybki  tylko się cieszyć 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #71 : Sierpień 14, 2008, 11:28:40 » |
|
Wow, będziesz mieć nakrapiane rybki  tylko się cieszyć  Mówiąc szczerze, to ja myślałam,że te czerwone kwiatki to wszystko co kwiatek pokaże, a teraz dochodzą jeszcze takie fikuśne, a będzie ich duuuużo..... nie pamiętam jak się czerwone rybki nazywają 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #72 : Sierpień 14, 2008, 11:44:22 » |
|
Welonki, mieczyki, niektóre samce bojownika...  Rybka nemo jest w czerwone paski, ale podobno gryzie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #73 : Sierpień 14, 2008, 11:50:41 » |
|
Welonki, mieczyki, niektóre samce bojownika...  Rybka nemo jest w czerwone paski, ale podobno gryzie  Dziękuję za nazwy, bo w tym temacie jestem kiepska  spróbuję zapamiętać 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #74 : Sierpień 14, 2008, 12:12:29 » |
|
Ja mam "rybki" w brązowe paseczki / Hypocoryta Strigillosa / i podpadają mi pod danio pręgowane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #75 : Sierpień 14, 2008, 12:16:41 » |
|
Niechcacy odlamal mi sie kawalek galazki w mojej nagarbii, wbilam ja po prostu w ziemie obok rosliny i zapomnialam. No i rosnie sobie bezproblemowo.  Jak widac moja ma tylko zlote rybki. Ale nie sprawia mi zadnego klopotu w pielegnacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #76 : Sierpień 14, 2008, 12:23:14 » |
|
Śliczna jest Przy okazji mam pytanie: czy może stać na kwietniku w głębi mieszkania, czy musi na parapecie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #77 : Sierpień 14, 2008, 12:44:51 » |
|
Krysiu, ja oczywiście żartowałam  mam nadzieję, że nie potraktowałaś tego serio Co do nemo, podobnież rzeczywiście gryzie - znajomi nurkowali w Egipcie  Co do miejsca - w domu trzymałam ją na kwietniku ściennym w pomieszczeniu od wschodu i nie kwitła. Tu - na wakacjach u mamy - stoi na szafce w pokoju od południa i też nie kwitnie. Druga - ta odmian o mniejszych listkach stoi na parapecie południowym, ale "cofniętym" więc bezpośredniego słońca tam nie ma i - wypuszcza pąki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #78 : Sierpień 14, 2008, 12:59:05 » |
|
Moja stoi na stoliku malym odleglosci okolo 1 metra od okna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #79 : Sierpień 14, 2008, 13:10:38 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #80 : Sierpień 18, 2008, 10:55:52 » |
|
Nie wiem co sie dzieje z moja nagrabia a mam ja dopiero od 2 tygodni a ona zaczyna zrzucać śliczne zielone liście , tak sobie same opadaja nie wysychaja tylko odpadaja zielone , dlaczego może sie tak dziać ? Proszę pomóżcie .
Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
|
Kayenn
|
 |
« Odpowiedz #81 : Sierpień 18, 2008, 10:58:09 » |
|
Basiu... a moze jakies szkodniki podgryzaja???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #82 : Sierpień 18, 2008, 11:02:59 » |
|
Może mieć za ciemno albo jest przelana. Najpiękniej rośnie na oknie wschodnim. Podlewanie jak ziemia wyschnie całkowicie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #83 : Sierpień 18, 2008, 11:22:04 » |
|
Może mieć za ciemno albo jest przelana. Najpiękniej rośnie na oknie wschodnim. Podlewanie jak ziemia wyschnie całkowicie.
Na 100% ma za ciemno , ide ja przenieść . Dziękuje bardzo za pomoc . Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #84 : Sierpień 18, 2008, 13:39:20 » |
|
Moje ostatnie szczątki nagarbii są na wykończeniu chyba  Ostatnio zrobiłam przegląd, poobrywałam zniszczone korzenie, nadgniłe łodygi, zostały mi 3 pędy z których zaczęły wychodzić młode odnóżki. No ale ona miała od dwóch tygodni ziemię suchutką jak pieprz!! Podlałam  Od razu zaczęła więdnąć. Postanowiłam ją powiesić wysoko przy karniszu, w miejscu gdzie nie da się dosięgnąć z podłogi - i ZAPOMNIEĆ o niej  Nietykalska królewna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #85 : Sierpień 19, 2008, 08:53:57 » |
|
Moja zrzuca piękne zielone liście ale to pewnie z winy ciemności , ja mam niestety mieszkanie niezbyt jasne  Jak tak dalej pójdzie to ją potne na mniejsze kawałki ukorzenie i zrobię z niej kwiat parapetowy , bo tylko na parapetach mam jasno . Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #86 : Październik 28, 2008, 21:26:48 » |
|
Ja swoją nagarbię powiesiłam w kuchni > okno wschodnie i jest ok  Jednak wiosną chyba ją odmłodzę , bo po przycinaniu rozkrzewiła się ale 10 cm od doniczki i wygląda nieciekawie  a samo dosadzenie do doniczki mało zmieni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|