|
Petra
|
 |
« : Wrzesień 22, 2007, 12:21:48 » |
|
Bardzo fajna hoya o marmurkowatych listkach, nie mam jej zbyt długo ale na razie nie sprawia mi problemów, wypuściła nowy stożek wzrostu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamihash
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 22, 2007, 12:28:16 » |
|
śliczne ma te liście- "karbowane" 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko  Kamila
|
|
|
_ula_64
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 22, 2007, 12:32:30 » |
|
no właśnie te marmurki i te ciapki,one już mi się śnią w nocy,a wy wciąż pokazujecie nowe,kiedy ja skompletuje te piękności, a hojeczka śliczna
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam Ula
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2007, 12:59:26 » |
|
ladna ,a czy cos na lisciach brazowego musi byc
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2007, 22:39:29 » |
|
Ten gatunek to moje marzenie  - jest cudna!!!
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2007, 18:22:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamihash
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2007, 18:25:10 » |
|
raaaaaaaaaaaany!!! wspaniała jest ta hoja  niezwykła!
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko  Kamila
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2007, 20:11:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2007, 21:09:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 20, 2009, 19:01:58 » |
|
Malena zdjęcie Ci nic nie podpowie dlatego że caudata ma różnie ubarwione liście w zależności od oświetlenia, ma je różnie nakrapiane srebrem i ma też brązowo-bordowe plamy które wyglądają jakby była porażona grzybem Liście są sztywne i takie nie wiem jak to opisać ostre w dotyku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2009, 07:52:06 » |
|
Może to pomoże? http://www.myhoyas.com/Hoya%20caudata%20min.htmMagduś, czy Ty ja masz z Tajlandii? Ona mi się tak podoba, ze dostaje fisia na jej tle... A tak w ogóle to ona ma grube liście jak obovata, czy cieniasy jak multiflora? I jaka jest w uprawie? Bo wygląda na bardzo skoplikowaną i trochę się jej boję; poza tym oczywiście tłumaczę sobie, że nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii...
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2009, 09:04:55 » |
|
Madziu, moim zdaniem nic jej nie jest.  Taka już uroda Caudaty, że wygląda jakby chorowała... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2009, 09:08:45 » |
|
Uuu, tu pies pogrzebany; oni zalecają sadzić z żelem i dokladnie wymyć liście i łodygę jak przyjdzie. Nie czytałaś w opisie? I koniecznie weworze trzymać. A sadzonka jaka przyszła?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2009, 09:21:29 » |
|
No nie żartuj... Popatrz: http://aleyagarden.com/hcaud.htmlaż przeczytam jeszcze raz czy mi się coś nie popierdzieliło...  Post dołączony: Maj 21, 2009, 09:23:34
Nie popierdzieliło mi się: After opening the carton we recommend that you wash briefly the stem ( and leaves if still on the stem ) but keep intact the rooting system with its gel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 21, 2009, 09:29:48 » |
|
Caudata weworze? Bo o worze też pisza na stronce...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 21, 2009, 09:31:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 21, 2009, 09:43:54 » |
|
Wiesz co, Magdunia? Popatrz do góry watku - tam Probeta pisze, ze ona taką ma urodę nieco... grzybową. Ale jest śliczna, och jeju jeju!
UUUPS! pomyliło mi się! Ponieważ przerabiam akurat literaturę nt tego cudu już mi sie plącze. O grzybowej urodzie caudaty wspomina Christina na myhoyas.com
nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii, nie wolno mi nic zamawiać w Tajlandii...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 21, 2009, 09:53:17 » |
|
No generalnie jest czadowa! Ale ja bym chyba takiej nie mogła mieć bo choroby bym w życiu na tym nie zauważyła!  Wygląda jak zombi - spleśniała i na ledwo trzymających się pędach - SUPER! Chyba ta odmiana ma najpiękniejsze pączki kwiatowe!
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 21, 2009, 10:03:59 » |
|
Rzeczywiście wygląda na ledwo ciepłą  Chyba trzeba być hojowym popaprańcem tylko, żeby się nia zachwycić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 21, 2009, 10:08:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 21, 2009, 10:09:14 » |
|
OT Tak sobie wczoraj myślałam, że ciekawe czy za 10, 20 lat dzięki takim "popaprańcom" choćby z naszego forum różne odmiany hoi będą popularne w Polsce jak różne odmiany róż czy innych roślin... Bo chyba trochę rynek podkręcamy, co? 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 21, 2009, 10:15:53 » |
|
Jeszcze jak! Przypomnijcie sobie jak dolnośląskowa rządziła na allegro ze swoimi wygórowanymi cenami... Ludzie tu i tam też gdzieś podsłyszą o takiej to a takiej hoi...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 21, 2009, 10:29:22 » |
|
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 21, 2009, 11:05:29 » |
|
No widzisz... Wierzę, ze uświadomiłas biedaka!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 21, 2009, 12:30:25 » |
|
No to ja nie jestem hoyowym popaprańcem, bo mi się strasznie ta hoya nie podoba  . Ale kwiatki to ona ma  , chyba jedne z najpiękniejszych wśród hoi.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 21, 2009, 13:58:39 » |
|
 Ano, już chyba drugi raz kupionej rośliny nie odratuję. Za trzecim razem zdaje się kupię najtańszy "hoja caudata-zestaw startowy" i sam sobie ukorzenię szczepkę bo tak szkoda $. Połączenie takich fikuśnych listków i niesamowitych kwiatów ciągnie mnie do niej strasznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 21, 2009, 14:36:54 » |
|
Madziu, moim zdaniem nic jej nie jest.  Taka już uroda Caudaty, że wygląda jakby chorowała...  Właśnie chciałam pisać, że ten trefny listek jest po prostu starszy i ładniejszy 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 24, 2009, 20:07:57 » |
|
Wygląda Malenko super i jej nie trzeba do wora bo zgnije, ona wytrzymuje suche powietrze bardzo dobrze i lubi pełne oswietlenie wtedy najładniej sie wybarwia i przepieknie wygląda - na taką super zagrzybioną  Co do Megalaster to jest trudną hoją na początku jest bardzo wrazliwa, mi chyba padnie dorosła. Ona lubi dużo światła ale nie lubi bezpośredniego oświetlenia - raczej sie nie nadaje na południowe okno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 24, 2009, 20:13:40 » |
|
Beata, a ja sądze, ze ona lubi wilgoć ale i sporą cyrkulacje powietrza
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 24, 2009, 20:23:42 » |
|
Owszem, najładniej wybarwia się w słońcu, ale młode pędy źle to znoszą i na nowe liście można czekać, czekać, czekać...  . Z mojego krótkiego doświadczenia wynika też, że źle znosi nadmierne przesuszenie podłoża. Napiszę tak- uważam, że należy do trudnych roślin, a mam do czego porównać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|