Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #990 : Sierpień 27, 2007, 18:12:44 » |
|
Obserwuj pęd kwiatowy, czy nic z niego już nie będzie. Jeśli uschnie, obetnij to, co uschnięte. Zapewnij storczykowi przez ok. 6-8 tygodni różnice temperatury między dniem a nocą o 5 nawet do 10 stopni, ale 5 powinno wystarczyć  Podlewaj wtedy, kiedy potrzebuje, nie nawoź. Tyle wyczytałam z mądrych rzeczy:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #991 : Sierpień 27, 2007, 18:27:54 » |
|
Jeden hodowca na wystawie storczyków poradził mi, że najprościej skłonić falka do kwitnienia to wystawić go na kilka tygodni na balkon. Rzecz jasna latem 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #992 : Sierpień 27, 2007, 18:33:36 » |
|
No, czyli większe różnice dobowe:D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adka_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #993 : Sierpień 27, 2007, 18:33:58 » |
|
teraz tez można?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #994 : Sierpień 27, 2007, 18:38:54 » |
|
Myślę, że tak. Gdzieś czytałam, że do kwitnięcia falki potrzebują lekkiego szoku. Ale to tylko moje domysły, poczekajmy na kogoś bardziej kompetentnego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #995 : Sierpień 27, 2007, 18:49:22 » |
|
To kwestia temperatury w nocy, nie wiem jakie jest minimum dla falka, ale ja bym na razie wystawiła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #996 : Sierpień 27, 2007, 19:45:03 » |
|
Zależy jakie miał warunki dotychczas - może lepiej zostawić wpierw przy uchylonym na noc oknie ja tak hartuje moje phalaenopsis przed przeniesieniem od maja na taras; kwitną nieprzerwanie od kwietnia i wciąż rozwijają nowe kwiaty teraz też mają po 3 i nowych paków też po trzy ale jak sie bedzie robiło coraz zimniej - 8-10 stopni w nocy- tak po 1 tygodniu wrzesnia wróca do domu ( na razie najniższa temperatura o 6 rano to 14 stopni w dzień najniższa w dzień 18; najwyższa rano 22 w dzień 35).
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #997 : Sierpień 27, 2007, 19:49:32 » |
|
Ale Adka chce swojego nagonić do kwitnięcia, więc ja jestem za lekkim szokiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #998 : Sierpień 27, 2007, 20:06:21 » |
|
Myślę że roślinka musi mieć kilka miesięcy wytchnienia po kwitnieniu,przecież występuje cały cykl-kwiaty-liście-korzenie i póżniej dopiero znów mogą pojawić się kwiaty.W naturze kwitną tylko raz do roku,wiem że fajnie by było jakby kwitły bez przerwy,ale to niemożliwe. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aletheia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #999 : Sierpień 27, 2007, 22:06:19 » |
|
ja bym była za od razu wystawieniem na dwór, ale nie na totalne zimno. Żeby mu było chłodniej, jak w naturalnej w jego klimacie zimie. po kilku tygodniach siup do domu i ciepło, jak w jego lecie. I to powinno go nakłonić do kwitnięcia, bo dla niego to będzie oznaka, że trochę szybko, ale jakby rok zleciał. Takie jest\ moje zdanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #1000 : Sierpień 27, 2007, 22:26:46 » |
|
jakby rok zleciał Otóż to ! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #1002 : Sierpień 28, 2007, 09:50:44 » |
|
Troszkę odbiegnę od tematu, ale muszę to w końcu z siebie wyrzucić - Basiu, ja nie przepadam za gruzoniami, ale myszka w Twoim avatarku jest szalenie przytulaśna.  Nie mogę się na nią napatrzeć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1003 : Sierpień 28, 2007, 12:11:16 » |
|
Mam takie pytanie , wczoraj w centrum ogrodniczym widziałam przepiękne falki chyba z 10 sztuk , zdziwiło mnie tylko jedno że każda sztuka miała po dwa kwitnące pędy kwiatowe , czy jest możliwe że są tam po prostu powsadzane po 2 roślinki?  Strasznie się zaraziłam storczykami :S
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sunek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1004 : Sierpień 28, 2007, 12:22:36 » |
|
Mój ma dwa pędy - na jednym trzy kwiatki + pączek, na drugim 4 kwiatki + pączek. Myślę, że to normalne..
|
|
|
|
|
|
Odkładane marzenie, to marzenie stracone..
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1005 : Sierpień 28, 2007, 13:33:23 » |
|
Ja miałam nawet takie z 3 pędami... oczywiście, zawsze, im więcej pędów tym droższa roślinka... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1006 : Sierpień 28, 2007, 14:05:02 » |
|
Ja miałam nawet takie z 3 pędami... oczywiście, zawsze, im więcej pędów tym droższa roślinka... Pozdrawiam  No właśnie w tym centrum te z dwoma pędami są tańsze niż z jednym w markecie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1007 : Sierpień 28, 2007, 14:07:17 » |
|
Wypada sie tylko cieszyć.. ale tylko wówczas jeśli sa zdrowe pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sunek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1008 : Sierpień 28, 2007, 14:11:38 » |
|
Ja dzisiaj widziałam storczyka za 20 zł (nie phalaenopsisa, tylko takiego z pierzastymi kwiatami  ), ale był niesamowicie zmarniały. Wszystkie kwiaty przekwitnięte, a doniczka w takim gąszczu leżała, że nie mogłam nawet dojść do liści, żeby obejrzeć w jakim są stanie..Poza tym, pani kwiaciarka stwierdziła, że ona nie wie jakie są odmiany storczyka i dla niej to po prostu storczyk i po co mi dokładniejsza nazwa.. 
|
|
|
|
|
|
Odkładane marzenie, to marzenie stracone..
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #1009 : Sierpień 28, 2007, 14:16:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Yamaya
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1010 : Sierpień 28, 2007, 14:20:42 » |
|
Aiszo przydało by się troszkę humorku  Widzę że dziś znów przybędzie nowy domownik  , mój ślubny już się za głowę łapie ( i portfel ) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #1011 : Sierpień 28, 2007, 14:29:47 » |
|
Aiszo przydało by się troszkę humorku  No właśnie mam dobry humor i teraz już mnie to śmieszy, a nie złości. Też przeżyłam takie sytuacje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1012 : Sierpień 28, 2007, 14:49:58 » |
|
Skąd w dziale technicznym phalenopsis cz2? Zrobilam naprawdę Phalenopsis cz2 - nie udało mi sie go podzielić.. to zamknełam stary i otworzyłam nowy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #1013 : Sierpień 28, 2007, 15:08:38 » |
|
 O matko, jak to dobrze, że na mnie nie trafiło  . I znowu będę się bała cokolwiek robić w technicznym  . Cykor się kłania  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|