Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 20:07:37
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PHALAENOPSIS  (Przeczytany 92660 razy)
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 27, 2006, 12:17:44 »

Jak dla mnie to jeszcze mozesz sie wstrzymac, korzenie porastaja przy brzegu doniczki a w srodku jest jeszcze duzo miejsca.
Zapoznaj sie z tym, w takim stanie przerosniecia podloza korzeniami ja dopiero przesadzam
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5579
Podloze z hipermarketu powinnac wzbogacic kermazytem, te z orchidsklepiku juz nie trzeba. Mozesz przesadzajac wymienic cale podloze to wtedy delikatnie poupychasz korzenie w starej donicce i zasypiesz swiezym podlozem. Przy przesadzaniu ze starym podlozem potrzebujesz wiekszej doniczki, pozostala bym jezeli juz cos chcesz zrobic to tylko na wymianie i posadzeniu do starej doniczki.
Moim zdaniem jeszcze za wczesnie na przesadzanie.

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 27, 2006, 12:23:39 »

dziekuje,poczekam z przesadzeniem,a jeszcze pytanie do cymbinium,słyszalam juz tu porade by je przesadzic,dzis zauwazyłam ze na dnie doniczki juz nie ma podłoza a same korzenie,i na wierzchu tez korzenie widac,przesadzic?.czy tez poczekac?i dla cymbinium zwykla storczykowa ziemie?

Embarassed doczytałam ze doradzilas mi przesadzenie i z dodatkiem keramzytu,ok dziekuje i dziekuje za link przyda sie,
a swoja droga czytasz tez forum o kotach?bo mam wrazenie ze cie tam spotkałam Laughing

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 30, 2006, 13:21:32 »

mam pytanie o ceny falkow w Polsce ostatnio kupilam z przeceny za 4,5 euro, i z ikei za 6,99 euro a nawet ostatnio była wyprzedaz i dendrobia byly za 5 euro,jak ceny wygladaja w Polsce,?w kwiaciarniach sa niestety za 12 euro

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 30, 2006, 15:03:00 »

W kielcach w obi przecenione storczyki sa po 10-20 zl, zalezy jakie gatunki. Normalnie kiedy kwitna kosztuja od 29 (phalaenopsisy, cambrie, cymbidia, dendrobia) , 49 (miltonie), 69 ( catleje, potinary) do 120-160  (vandy)

Pozdrawiam Iwona

elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 30, 2006, 16:48:47 »

W Poznaniu w kwiaciarniach sa Phalaenopsisy i to wcale nie jakies rozgalezione i duze za 60 zl.. w paru miejscch tak widzialam..  Ja kupilam na wystawie storczykow - tam byly za 45zl rozgalezione i dwupedowe a mniejsze za 35zl o ile dobrze pamietam. Nie znam cen z hipermarketow - mam za daleko Smile
W kwiaciarniach ze storczykow jest wlasciwie tylko phalaenopsis ;/
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 30, 2006, 17:10:40 »

czyli wcale te 5 euro to taka rewelacja nie jest? normalnie kwitnace na targu widzialam  ya 7,99 euro,cymbindia i falki, Rolling Eyes

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #36 : Maj 10, 2006, 11:29:42 »

rodzina TZ eta dzis wyjechala a ja bede dogladac kwiatkow,maja oncidium i falka,no i z tym zwiazane jest moje pytanie,maja jednego falka ktory własnie puszcza paka, korzenie zdrowe,widac ze dawno nie podlewany bo zupełnie białe,wszystkie liscie rowniez,oprocz jednego,najwiekszego,zwisa,jest pomarszczony,dałam mu dzis wode,bo stwierdziłam ze moze jest pzresuszony /9korzenie biale) czy ten pomarszczony lisc powroci do swojego wygladu?bedzie znow jedrny/i czy aby to skutek przesuszenia czy czego innego?

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #37 : Maj 10, 2006, 17:33:12 »

Prawdopodobnie przesuszony, za jakis czas falek wroci do normalnego wygladu.

Pozdrawiam Iwona

Katikuku
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #38 : Maj 15, 2006, 19:33:11 »

Mój Phalaenopsis był pięknym kwiatkiem, szkoda tylko, że tak krótko. Dostałam go od przyjaciółki na imieniny , bez jakichkolweik informacji na temat pielęgnowania, ponieważ pani w kwiaciarni sama nie bardzo wiedziała jak należy się z nim obchodzić w warunkach domowych. Działo się pod koniec listopada, a miał 7 kwiatków, które sukcesywnie jeden po drugim usychały i odpadały. W ciągu kilku (może 5-6 tygodni) ostał się ino suchy pęd, który sterczy mężnie do dzić, ponieważ nie wiem co z nim zrobić. W tej chwili stoi na oknie od strony południowej (dość intensywnie nasłoneczniony), podlewam go raz na półtora tygodnia wodą z kranu (odstałą) z nawozem  Bioflor do roślin zielonych domowych (2 nakrętki na 1 l wody). Dobrze, że poczytałam Wasze posty - wiem już, że należy podlać, kiedy korzenie w doniczce są białe.
Poniżej przedstawiam zdjęcia i bardzo proszę o sugestie dotyczące pielęgnacji.
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #39 : Maj 15, 2006, 20:49:10 »

Jesli dostalas go juz z siedmioma kwiatami, to prawdopodobnie stal dosc dlugo w kwiaciarni bo kwiaty nie rozwijaja sie przeciez jednoczesnie, wiec moze nadszedl ich czas. Od poczatku podlewalas woda z nawozem do zielonych czy dopiero kiedy kwiaty opadly? Mam nadzieje, ze to drugie Smile

Wydaje mi sie, ze to stezenie nawozu jakie stosujesz jest troche za duze.. 2 nakretki na litr wody.. Stosujesz zgodnie z instrukacja na opakowaniu czy mniej? (zaleca sie jesli przy kazdym podlewaniu to polowe dawki nawozu).

Wydaje mi sie, ze w przypadku Phalaenopsisa kwiaty wyrastaja na tym samym pedzie.. wiec dobrze ze go nie obcielas Smile

A i jeszcze miejsce..  Piszesz, ze stoi na parapecie poludniowym dosc mocno naslonecznionym - to moglo niestety przyspieszyc wiedniecie kwiatow.. Phal. jest cieplolubny, ale zaden storczyk i wiekszosc roslin nie lubi bezposredniego naslonecznienia i upalow caly dzien. Lepiej przestaw go do innego pokoju, ewentualnie dalej od okna, i ocieniaj w godzinach poludnioych gdy slonce jest najwieksze.

Storczyki nie lubia suchego powietrza (a juz szczegolnie jesli stoja na nagrzanym parapecie) - postaw doniczke na podstawce a ta podstawke na wiekszej podstawce czy tacce z woda - parujaca woda bedzie tworzyc wilgotny mikroklimat dla twojej roslinki. Pamietaj zeby woda nie siagala doniczki!

To chyba tyle ode mnie. Jak przyjdzie Petra pewnie ci cos wiecej napisze
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #40 : Maj 15, 2006, 21:18:33 »

Nie widze poparzen slonecznych wiec moze zostac na tym oknie, latem mozesz go odstawic troszke dalej lub zacieniowac okno fieranka. Storczyk czesto powtarza kwitnienie na tym samym pedzie. Sa dwie szkoly
1) obciac ped nad 3 oczkiem i poczekac az z oczek wybija nowe pedy,
2) nic nie robic z lodyga kwiatowa i tez czekac, ona sama zdecyduje czy zakwitnie ponownie czy uschnie.

Co do nawozu proponuje jak juz to przejsc albo na nawoz do storczykow, albo korzystac ze zwyklego nawozu do roslin kwitnacych ale polowa dawki.

By zwiekszyc mu wilgotnosc mozesz postawic go na taczce z kermazytem zalanym woda tak by poziom wody nie dostawal do spodu doniczki.

Pozdrawiam Iwona

Katikuku
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #41 : Maj 16, 2006, 08:08:51 »

Dziękuję pięknie za rady! Co do okna, to nie cały czas tam stoi. Kiedy miał kwiaty stał w zacienionym miejscu, dopiero, kiery je stracił został przestawiony na okno. Co do nawozu, to rzeczywiście muszę go zmienić. Podstawkę z keramzytem też zastosuję. Ciekawi mnie tylko czy doradzałybyście jednak przycięcie pędu nad tym 3 oczkiem, czy pozostawienie go w spokoju?
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #42 : Maj 16, 2006, 11:12:14 »

Ja przycielam taki ped kupionemu z przeceny storczykowi, i juz puszcza nowe pedy.

Pozdrawiam Iwona

Katikuku
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #43 : Maj 18, 2006, 07:53:43 »

Czyli mam policzyć 3 pęd od dołu i nad nim uciąć?
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #44 : Maj 18, 2006, 08:46:27 »

znawcy storczykow pomozcie,powiedzcie czy to tylko kolejny korzonek wyrasta czy mam sie cieszyc i kolejny pęd kwiatowy Cool  ale chyba korzonek co bo jakos w dół rosnie
Embarassed  Embarassed  Embarassed

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #45 : Maj 18, 2006, 09:02:08 »

Katikuku policz do 3 wstrzymaj oddech i tnij.

Kasiu trudno powiedziec bo korzonek i ped na poczatku wygladaja tak samo, ale mi cos sie wydaje ze to ped kwiatowy.

Pozdrawiam Iwona

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #46 : Maj 18, 2006, 09:03:56 »

Cytat: "Petra"
Katikuku policz do 3 wstrzymaj oddech i tnij.

Kasiu trudno powiedziec bo korzonek i ped na poczatku wygladaja tak samo, ale mi cos sie wydaje ze to ped kwiatowy.

normalnie poprawilas mi humor Cool  Cool
mam taką nadzieje bo drugi pęd rozkitł całkowicie,ma  9 kwiatów i wyglada wspaniale Razz

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #47 : Maj 18, 2006, 09:34:41 »

Wiem co cujesz, naprawde kwitnienie storczykow jest zjawiskowe.

Ja zato czekam na przepiekne dendrobium
takie

jest naprawde ekstra.

Pozdrawiam Iwona

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #48 : Maj 18, 2006, 09:39:22 »

ohh nie ! znow mi cudo pokazałas! a ja juz nie mam miejsca w domu Embarassed

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #49 : Maj 18, 2006, 09:43:30 »

u mnie tez krucho z miejscem ale ten storczyk tak mnie zauroczyl ze kupilam az dwa egzemplaze. Bede chciala polaczyc go w jeden.

Pozdrawiam Iwona

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #50 : Maj 18, 2006, 09:47:00 »

piekny,jest on łatwy w uprawie?

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #51 : Maj 18, 2006, 10:08:29 »

Wlasnie probuje sie tego dowiedziec, ale nie sadze by sprawial wieksze problemy niz dendrobium typu nobile. Wiosna i latem potrzebuje do wzrostu duzo ciepla, podlewa sie go po przeschnieciu podloza. Zima trzyma sie go w chlodnym pomieszczeniu i nie podlewa, bulwy sie kurcza , zrzucaja liscie a pozniej jak wszystko dobrze poszlo wydaja mase kwiatow, lub jak poszlo troszke gorzej to mase nowych przyrostow.

Pozdrawiam Iwona

Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #52 : Maj 18, 2006, 11:11:01 »

Ludisia discolor

Ja mam takiego. Jest to żadko spotykany storczyk. Jak go zobaczyłam w sklepie to myślałam że to jakaś nowa odmiana trzykrotki. To jeden z niewielu storczyków który nie jest epifitem. Rośnie na ziemi u stóp wysokich drzew. Ne mam z nim problemów. Można go rozmnożyć obcinając pęd bo ma korzenie powietrzne. Kwitnie już dwa miesiące.

Pozdrawiam - Agata
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #53 : Maj 18, 2006, 16:19:16 »

Witam
U nas ludisja czesto oferowana jest w Obi, ja jednak lubie storczyki o ogromnych kwiatach nie mniej jednak moze sie skusze i zakupie tego storczyka skoro jest prosty w uprawie.

Pozdrawiam Iwona

anik
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #54 : Maj 19, 2006, 20:09:55 »

Dostałam dwa miesiące temu ładnego phalenopsisa, niestety coś niedobrego dzieje się z jego kwiatami. Z początku miał tylko ze dwie malutkie zielone plamki, i myślałam, że taka już jego uroda, ale teraz jest ich więcej no i te plamki zasychają, nie wiem co to może być, macie jakieś pomysły?
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #55 : Maj 19, 2006, 20:26:51 »

To jest jakaś choroba grzybowa.

Pozdrawiam - Agata
anik
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #56 : Maj 19, 2006, 20:30:21 »

o kurczę!  czy można zastosować w tym przypadku BRAVO 500? spryskać całego, łącznie z kwiatami?
a czy on stojąc koło innych storczyków, i dotykając ich płatkami może je zarazić ?!
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #57 : Maj 19, 2006, 20:34:26 »

Ja tylko strzelam. Róże po silnych deszczach też czasem mają takie przebarwienia. O opryski pytaj Zoe -ona ma lepszą wiedzę ode mnie w tym kierunku.
Może to jakaś wada genetyczna skoro wystąpiła w kolejnym kwitnieniu a inne masz zdrowe.

Pozdrawiam - Agata
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #58 : Maj 19, 2006, 20:49:01 »

To jest wirusowe przebarwienie kwiatow.
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=1013

Pozdrawiam Iwona

Zoe
Gość
« Odpowiedz #59 : Maj 19, 2006, 20:54:34 »

A na wirusy nie ma żadnego oprysku.
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: