|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #180 : Czerwiec 02, 2009, 19:58:06 » |
|
Ja chciałam o moją zapytać, ostatnio niektóre starsze listki dostały jasnych plamek, te młode są ładne prawie czarne  Do tej pory stała na parapecie południowym, podlewana dwa razy w tyg małą ilością wody.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #181 : Czerwiec 02, 2009, 20:10:08 » |
|
Aneta, a te starsze listki nie były od początku z plamkami  ? Mnie to wygląda na złe podłoże w przeszłości  . Młode listki wyglądają soczyście i pięknie  . Ta odmian w pobliżu południowego okna ma piękne wybarwienia, liście są grube i dorodne. Trzeba pamiętać, aby podłoże nie wysychało za bardzo  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #182 : Czerwiec 02, 2009, 20:14:25 » |
|
Raczej plamek nie miały, aż cofnęłam się do zdjęć i ma ładne zielone, czyli pewnie coś u mnie jej było nie tak. Wydaje mi się że plamek dostała jak jej zaaplikowałam tabletkę na wełnowca
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #183 : Czerwiec 02, 2009, 20:20:21 » |
|
Ja bym ją obserwowała  . Jeśli wypuszcza młode pędy i liski, a te plamiaste nie opadają, to chyba nic złego jej nie jest  . Tylko jak te plamy zlikwidować...Musi tu zajrzeć jakiś doświadczony hojomaniak, może Probeta coś zaradzi  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #184 : Czerwiec 02, 2009, 20:22:07 » |
|
Listkom plamiastym poza plamami nic nie dolega, są jędrne i nie odpadają. Ze strachu przestawiłam ją na północny parapet, ale pewnie wróci na południowe 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #185 : Czerwiec 02, 2009, 20:24:18 » |
|
Ja również uważam, że to może mieć związek z podłożem i/lub podlewaniem. U mnie te plamki pojawiły się bo stała kilka miesięcy w sklepowym podłożu i nie miałam przez to możliwości kontrolować poziomu wilgoci w doniczce. Raz zalewałam, potem znowu przesuszałam zbyt mocno. I w końcu zaczęły pojawiać się takie plamy jak na Twoich zdjęciach. Niedawno się zebrałam i przesadziłam. Na razie brak nowych przebarwień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #186 : Czerwiec 02, 2009, 20:29:38 » |
|
Agnieszko, moje wszystkie hoye ukorzeniają się i rosną w ziemi uniwersalnej wymieszanej z keramzytem. Do tej pory nie miałam żadnych problemów.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Agnieszka Gie
Aktywny

Podlasie - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #187 : Czerwiec 02, 2009, 20:42:12 » |
|
W takim razie nie wiem co może jej dolegać. Przychodzi mi do głowy tylko zbyt duża ilość słońca skoro problemy pojawiły się wiosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #188 : Czerwiec 02, 2009, 20:43:09 » |
|
Może rzeczywiście ta tabletka jej zaszkodziła  U dziewczyn rosną od strony południowej i jest ok, hmmm.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #189 : Czerwiec 02, 2009, 20:48:18 » |
|
Może rzeczywiście ta tabletka jej zaszkodziła  U dziewczyn rosną od strony południowej i jest ok, hmmm. Moja też tak miała, a nie dwałam żadnej tabletki  . Wydaje mi się, że miała za sucho. Teraz już wszystko z nią w porządku.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #190 : Czerwiec 02, 2009, 20:55:00 » |
|
Czyli zwiększam podlewanie, nie daje jej przeschnąć i zobaczę  Dziękuję 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #191 : Czerwiec 02, 2009, 21:01:50 » |
|
U mnie tak samo z tą hoją. Ja już taką dostałam z alle... Nie dawałam żadnej tabletki, wiec to na pewno nie jest ten powód. Teraz więcej podlewam i jest ok. Nowe listki są w porządku, ale stare szpecą roślinę i są pomarszczone  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #192 : Czerwiec 02, 2009, 21:30:34 » |
|
Moja dostała takich przebarwień w 2 miesiące od kupna.Sądziłam ,że hoje się mało podlewa,więc podlewałam tak jak jej koleżankę kerrii .Potem dopiero doczytałam,ze ona woli bardziej mokro.Zwiększyłam dawkę wody i jest o.k.Jednak przebarwienia zostały.
|
|
|
|
|
|
DZIECI POWINNY CHOROWAĆ TYLKO NA ZABAWKI Pozdrawiam Bożena
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #193 : Czerwiec 05, 2009, 19:50:13 » |
|
Moja miała takie listki (na szczęscie tylko dwa) ucięłam je i dosadziłam do doniczki celem zagęszczenia. Szybko sie ukorzeniły. Pozostałe listki są ciemnozielone z wybarwieniami, tym plamkowym nic nie było. Tez taka juz przyszla. Trzymaj ją bardziej mokro niz inne hoje. Nowe plamki nie powinny sie wtedy pokazywac.
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #194 : Czerwiec 05, 2009, 20:04:42 » |
|
A mojaaa....  miała sporo listków z żółtymi plamkami. Ostatnio przy podlewaniu usunęłam kolejne. Długie wąsy zasychają od dołu natomiast od góry wyrastają nowe. Wyrastają też nowe listki ale podłużne, ciemne i nakrapiane. Stare listki są takie ładniutkie owalne.  O!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #195 : Czerwiec 17, 2009, 23:47:47 » |
|
Moja już jak kupiłam miała takie plamki i jasne listki  Teraz trochę doszła do siebie  Wisi na ścianie około 1.5 m od wschodniego okna > myślę że będzie jej tu dobrze, bo jeśli nie to czeka mnie znowu poszukiwanie  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #196 : Czerwiec 18, 2009, 07:20:58 » |
|
Ale okaz! Kwitła już?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #197 : Czerwiec 18, 2009, 11:43:46 » |
|
U mnie jeszcze nie kwitła  Są ślady po wcześniejszych kwitnieniach - to może jak jej miejsce przypasuje i mnie zaszczyci 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #198 : Lipiec 06, 2009, 14:38:17 » |
|
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #199 : Lipiec 06, 2009, 16:51:22 » |
|
Basiu gratuluję doczekania się nowych pędów u tej hojki  Jej młode listki są wyjątkowo śliczne  Mam nadzieję, że kwiatków doczekasz się równie szybko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
IwonaAnna
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #200 : Lipiec 06, 2009, 17:20:42 » |
|
Wielka radość z takiego widoku! I ten meszek taki milutki... 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam serdecznie Iwona
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #201 : Lipiec 06, 2009, 18:27:24 » |
|
Bachud , czy sama je ukorzeniałaś ? Jeżeli tak to poproszę "przepis" tak krok po kroku !! śliczne ,miziate maleństwa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #202 : Lipiec 06, 2009, 18:35:25 » |
|
Bożenko thomsonii błyskawicznie ukorzenia się w wodzie z węglem, na jasnym i ciepłym parapecie  . Wielokrotnie ją ukorzeniałam  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #203 : Lipiec 06, 2009, 19:04:09 » |
|
Ano właśnie. Nic nie pamiętam z ukorzeniania więc widocznie poszło bez problemu  Przyszła do mnie chyba 20 maja i wylądowała w małym mieszkanku (akurat wtedy robiłam dla innych mikoryzę więc też troszkę dostała)...  ...a z korzonkami do luźnego podłoża i tyle. Niedawno wystawiła wąsy  To wszystko trwało dobry miesiąc
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #204 : Lipiec 06, 2009, 19:07:25 » |
|
Chyba w ziemi również nie ma problemów, ułamał mi się jakiś czas temu jeden listek z ogonkiem, wsadziłam go od niechcenia do doniczki teraz widać już małe listki 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #205 : Lipiec 06, 2009, 20:52:06 » |
|
Ja tak wsadziłam listek od wayettii do spaghnum. głupia potem zaczęłam z ciekawości grzebać i chyba nadłamałam korzonek 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #206 : Lipiec 06, 2009, 21:30:18 » |
|
Właśnie w spagnum nic nie widać a sprawdzając też ułamałam korzonek.  Przyczepia się to tak do łodyżki ,że nie wiadomo czy to już korzonek ,czy farfocel z mchu  .Dzięki za przepis na thompsoni. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #207 : Lipiec 06, 2009, 21:34:25 » |
|
Właśnie w spagnum nic nie widać a sprawdzając też ułamałam korzonek.  Przyczepia się to tak do łodyżki ,że nie wiadomo czy to już korzonek ,czy farfocel z mchu  .Dzięki za przepis na thompsoni.  oj bo zaraz musi tam grzebać, jak zacznie rosnąć to znaczy że ukorzeniona 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #208 : Lipiec 06, 2009, 21:43:41 » |
|
Arku,już dostałam nauczkę ,tak straciłam Luis Bois .Teraz już nie grzebię!!!!! chociaż nie powiem .....ach jak korci 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|