|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #60 : Marzec 11, 2009, 16:25:49 » |
|
No tak , to ładnie sie załatwiłam, jak ta mi się nie ukorzeni to po prostu sie załamię Czyli Beatko radzisz w wodzie i pod słój, czy w ziemi i pod słój? mam też włókno, ale w nim się boję ukorzeniać....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
KASIK 13
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #61 : Kwiecień 17, 2009, 11:57:04 » |
|
Dziewczyny ratujcie, bo za chwilę będę wyć jak bóbr  Kupiłam imperialis chyba dużą, bo ma 12 listków, minęło kilka dni i dwa górne wiszą jakby zemdlały, a jeden od dołu żółknie. Jak ją ratować???? Jest w ziemi takiej jak dla storczyków i była mocno podlana, więc ją teraz podsuszam. No nic biegnę do pracy, mam nadzieję, że po powrocie znajdę rady na ratowanie mojego skarbu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #62 : Kwiecień 17, 2009, 12:10:32 » |
|
Moim skromnym zdaniem mogła być przelana , a teraz korzonki chore i nie dostarczają do roślinki wody . Trzeba do nich zajrzeć , możliwe ,że wymienić podłoże by było tylko wilgotne a nie mokre i do wora by zwiększyć wilgotność . Wygląda na to że to bardzo delikatna hojeczka 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #63 : Kwiecień 17, 2009, 13:28:24 » |
|
KASIK moja miała tak samo. Zaraz gdy do mnie przyszła zaczęły jej żółknąć liście od spodu. Odpadły jej dwa listki i potem już było wszystko dobrze. Teraz myślę, że to była wina podróży( z Włoch). Jeśli chodzi o te górne listki, to ciężko powiedzieć. Może rzeczywiście zalana  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
KASIK 13
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #64 : Kwiecień 18, 2009, 14:54:32 » |
|
MARGO rozgrzebałam to co było w doniczce, warstwa spagnum i drobnych kawałków kory i czegoś jeszcze, ale wydaje się, że korzonki rośliny są zdrowe. ANNTARIS mam nadzieje, że moja łobuzica też się weźmie w garść. Podczas "remontu" w doniczce dosypałam trochę normalnej ziemi i przykryłam wszystko wielkim workiem, teraz poczekam aż listki się podniosą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #65 : Kwiecień 18, 2009, 15:30:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KASIK 13
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #66 : Kwiecień 18, 2009, 17:31:47 » |
|
MARGO "rzuć okiem" tak wyglądała przed wsadzeniem do wora. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #67 : Kwiecień 18, 2009, 18:33:57 » |
|
Kasiu wiem tylko ,że podniesienie wilgotności potrafi działać cuda .
Ona nie wygląda wcale tak źle , ale podróż i aklimatyzacja nie służą roślinkom .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #68 : Kwiecień 18, 2009, 18:41:13 » |
|
Kasik Margo ma rację weź ją spryskaj i do wora - codziennie wór otwieraj dla wymiany powietrza (tak na wszelki wypadek) a zawiązując wór nadmuchaj powietrzem - wydmuchiwany przez nas dwutlenek węgla jest jednocześnie dla rośliny prawie jak tlen dla nas  Roślina jak juz napisała Maro nie wygląda źle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #69 : Kwiecień 23, 2009, 09:12:17 » |
|
To ja pokażę moją cudowność od Dobrej Wróżki  
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #70 : Kwiecień 23, 2009, 20:30:12 » |
|
Piękna!!!! .... jakie Ty masz szczęście do tych dobrych wróżek 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #71 : Kwiecień 23, 2009, 21:06:55 » |
|
Hi,hi no też mnie to zastanawia  . Taka juz duża śliczna  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #72 : Kwiecień 23, 2009, 21:07:57 » |
|
A co w tym dziwnego?  Chyba mnie lubią... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #73 : Kwiecień 23, 2009, 21:53:12 » |
|
Oby nie tylko Wróżki, ale i hoje Cię lubiły  Niech Ci zdrowo rośnie Kubulinko, bo śliczna 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #74 : Kwiecień 24, 2009, 08:58:55 » |
|
Czy hoję można wystawić na balkon?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #75 : Kwiecień 24, 2009, 09:11:58 » |
|
Zazdraszczam tej imperialis  , ale spluwam przez lewe czy tam prawe ramie żeby nie było  Powodzenia w uprawie. Sądząc po wielkości to chyba niedługo doczekamy oglądania kwiatków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #76 : Kwiecień 24, 2009, 13:47:25 » |
|
Przemku, dziękuję za tak miłe słowa, ale co do kwiatków, to sądzę, że jednak trochę przyjdzie nam na nie czekać - to spora roślinka, ale raczej nie jest zdolna do kwitnienia póki co 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #77 : Maj 20, 2009, 13:19:22 » |
|
Eh, jeszcze ta imperialis mnie męczy... Marzy mi sie już od dawna ale widzę że w wątku - choć macie bardzo ładne okazy - to jednak nie ma tak jak w innych odmianach żeby kipiały z doniczek... To w takim razie ja pokornie chyba jeszcze poczekam aż wasze hodowle nabiorą rozpędu i na waszych doświadczeniach zrobię drugie podejście 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
axlowa
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #78 : Maj 20, 2009, 17:21:30 » |
|
To moja wyciągnęłam ją już z wora  A zerknijcie na megalaster, ten pęd wygląda na uschnięty, wypuści coś jeszcze od korzeni? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #79 : Maj 20, 2009, 18:54:35 » |
|
Jak liść jest zdrowy to pęd pewnie usechł tylko do liścia a w takim wypadku masz duze szanse by z oczka przy liściu coś wylazło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniakrzyś
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #80 : Czerwiec 10, 2009, 18:48:25 » |
|
Moja imperialis, gdy ją dostałam wyglądała prawie tak jak Petry, po pewnym czasie pęd zaczął żółknąć i w końcu "się rozmoczył" - jesli tak można powiedzieć  ale obcięłam stożek wzrostu z listkami, dałam ukorzeniaćz, wsadziłam do ziemi i do wora.Siedzi sobie tam i na razie nic. W workach robię małe dziurki i to zapewnia dostęp powietrza. A dziś dostałam piękną  z allegro, jednak mój komputer odmówił współpracy z aparatem i nie mogem zdjęcia wkleić póki co  Ania
|
|
|
|
|
|
Jestem Ania
|
|
|
|