Edyska
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #210 : Marzec 01, 2008, 16:23:26 » |
|
Tellerko ale jak Wy piszecie ANONSE nie dotyczace w ogóle tematu tylko pogawedek towarzyskich to jest dobrze a jak czlowiek napisze jedno zdanie Waszym zdaniem nie na temat to juz zwracasz uwage. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #211 : Marzec 01, 2008, 16:27:11 » |
|
Zapewnie nie miałas jak dotąd ochoty zapoznać się z zasadami na Forum: tematy towarzyskie są poruszane w kawiarence i prywatnych wątkach z roślinami forumowiczów. Proponuję dostosować się do środowiska do którego ma się zamiar wejśc zamiast narzekania i łamania zasad zaraz na wejściu. Przypomnienie o tym masz CODZIENNIE przed sobą na stronie głównej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ooo
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #212 : Kwiecień 07, 2008, 08:42:01 » |
|
Witam mam takie pytanie, mojej hoi australis coś wyrasta i nie wiem co to może byc, czy stożek wzrostu nowy czy może kwiatek  proszę o pomoc ( chodzi o to między małymi listkami ) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #213 : Kwiecień 15, 2008, 07:57:02 » |
|
A tak wyglądała moja australis (sadzonka zeszłoroczna) w grudniu  a tak wygląda dziś  Myślicie, że mam ją ciachnąć co by się rozkrzewiła? Bo jak na razie idzie jednym pędem... 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #214 : Kwiecień 15, 2008, 08:42:55 » |
|
No nie wiem. Jak ja obcięłam to mi wypuściła jeden pęd zamiast się rozgałęzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #215 : Kwiecień 15, 2008, 09:12:55 » |
|
Proponuję zakręcić na jakiejś podpórce i zagłębić kawałek w ziemi (jak odkład)- można ją wówczas spokojnie rozmnażać ....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #216 : Kwiecień 15, 2008, 09:31:14 » |
|
O! To może pokombinuję! 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #218 : Kwiecień 18, 2008, 09:54:49 » |
|
Te Wasze hoje są piękne! Błyszczące listki, gęste, no cudo!  Ja moją przed chwilą pocięłam. 5 albo i 6 sadzonek już stoi w wodzie  Powiedzcie mi proszę czy one lubiąmieć dużo światła? Bo "mamusia" stała na oknie południowym i miała listki dość blade i co 15-20cm  Więc jak mi się ukorzenią te maleństwa, t bym nie chciałą ich męczyć 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #219 : Kwiecień 18, 2008, 10:03:05 » |
|
Anamat - szczerze podziwiam, bo moje nie chciały ze mną współpracować - zarówno szczepka jak i sadzonka - padły. Chyba mnie nie lubi 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #220 : Kwiecień 18, 2008, 10:03:40 » |
|
Ja moją pocięłam też,tylko potraktowałam ukorzeniaczem i wsadziłam do ziemi.Obaczym  co będzie dalej choć stoją jak zaczarowane.Łodyga z korzeniami puściła kilka listków. Witaj Aniu  dawno Cię nie było Krysiu,wcale się nie dziwię,młodziutkie hoje ciężko wyhodować.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #221 : Kwiecień 18, 2008, 10:27:25 » |
|
Moja hoja stoi na oknie południowo zachodnim ale za firanką zazdroską więc słońce jest filtrowane i bezposrednio nie pada na roślinkę. W tamtym roku w zimie miała 2 pęki kwiatowe po których zostały dwa dzyndzelki może w tym roku znowu sie doczekam kwiatów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #222 : Kwiecień 30, 2008, 11:33:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #223 : Maj 05, 2008, 16:11:32 » |
|
Dziewczyny - jaką ziemię dać maleństwom? Bo chcę im dać jeszcze parę dni i do nowych domków usadzić.  No i czy mogę po kilka badylków włożyć do ziemii? Jeśli tak to ile max? I do jakiej doniczki?
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #224 : Maj 05, 2008, 16:24:59 » |
|
Ty lepiej powiedz jak idzie matura ?
Dla małych dobre będzie to podłoże, na które cię namawiamy. Doniczka musi być mała, nawet jeśli wsadzisz kilka sadzonek. Ile ich masz ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #225 : Maj 05, 2008, 16:42:04 » |
|
JeyDee matura całkiem znośna. Wybrałam temat o śnie Izabeli Łęckiej czyli "Lalkę" - trzeba sobie radzić.  Jestem w miarę zadowolona. No ale co by to była za matura gdybym była BARDZO zadowolona?  Ile mam sadzonek < liczy > ... 6 albo 7? Nie jestem pewna bo są poplątane 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #226 : Maj 05, 2008, 17:34:24 » |
|
Możesz wsadzić wszystkie razem, ale bierz poprawkę, że raczej już nie dadzą się rozdzielić. Czyli za jakiś czas będą wymagały sporej doniczki i sporo miejsca. Albo te 6-7 podzielić na dwie doniczki. W każdym przypadku doniczka musi być taka, żeby korzonki się swobodnie mieściły i miały trochę miejsca wokół siebie. Zależy jeszcze jakie duże są twoje sadzonki, ale generalnie hoja (jak zresztą większość roślin doniczkowych kwitnących) lepiej rośnie i kwitnie jak ma ciasno w nóżki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|