|
Zoe
Gość
|
 |
« : Wrzesień 16, 2007, 09:30:01 » |
|
Wykaz chorób tulipanówChoroby wirusowePstrość tulipana (TBW-tulips virus) Nekroza tulipana (Choroba Agusta) Mozaika tulipana (Cucumis virus) Biała pasiastość tulipana (Nicotiana virus) - dawniej zwana mozaika tytoniową Choroby grzyboweFuzarioza tulipana (Fusarium oxysporum f. sp. Tulipae) Szara pleśń tulipana (Botrytis tulipa) Penicylioza (Penicillium carymbiferum - P.cyclopium) Ryzoktonioza (Rhizoctonia solani) Zgorzel zgnilakowa (Pythium ultimum) Zgnilizna twardzikowa (Sclerotium tuliparum) Zgnilizna nasady pędu (Sclerotium perniciosum) SzkodnikiNiszczyk zjadliwy (Ditylenchus dipsaci) Rozkruszek szklarniowy (Ttyrofagus neiswenderi) Mszyca tulipanowa mniejsza (Dysaphis tulipae) Krocionóg krwawoplamy (Blaniulus guttulatus) Mysz zaroślowa Apodemus sylwaticus) Nornik zwyczajny (Microrns arvalis) Choroby fizjologiczne - wynikające z błędów w pielęgnacji. Papierowość kwiatów Przełamywanie się łodyg Nekroza pąków kwiatowych Pęknięcia skórki liścia Gumoza Zwapnienie cebul Twarda łuska okrywająca Wiele z tych chorób atakuje również pozostałe cebulowe . Początkowa faza szarej pleśni na tulipanie źródło tulip-agriObjawy mozaiki tytoniowej na tulipanie (choroba wirusowa) źródło tulip-agriRizoktonioza źródło tulip-agri
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2007, 09:43:52 » |
|
Łaaaa.....będzie tego więcej? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2007, 08:32:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Priam
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2008, 15:16:11 » |
|
Zoe jesteś The Best!! Twoje rady i wszelkie posty aż "ociekają" wiedzą. To forum powinno być Ci nie zwylke wdzięczne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2008, 09:45:28 » |
|
Jeśli w niewłaściwym miejscu zamieszczam pytanie, przepraszam  Ewidentnie coś podjada tulipana i hiacynta  Zoe, czy mogę już opryskać owadofosem? Może jakiś inny środek należy zastosować? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2008, 17:15:31 » |
|
Dziury na tulipanie to sprawka ślimaków nagich - żerują nocą. I tu owadofos nic ci nie da. Natomiast hiacynty to inna sprawa. Tam uszkodzenia "mrozowe" bo tkanka martwicza jest. I tam szybko może pojawić się grzyb. Trudno mi na podstawie tak zrobionego zdjęcia powiedzieć, że je też coś jadło to tylko na miejscu możesz dojść. Jeśli nawet to sprawka pewnie tego samego szkodnika.
Owadofos możesz stosować jak widzisz sprawcę na roślnie, i nie ważne czy larwy czy owad dorosły.
Moniko możesz dokumentnie obrzydzić im życie stosując korę jako ściółkę, lub szyszki, wówczas nawet igliwie nie będzie się rzucało w oczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2008, 23:01:01 » |
|
Dziękuję, Zoe  Zwłaszcza za radę dot. szyszek, których u mnie nie brakuje  Do tej pory rozpalałam nimi w kominku. Szczerze mówiąc zaskoczyłaś mnie tymi ślimakami, tu jest tak sucho, że nie przypuszczałam, że mogą się pojawić. Między innym dlatego tak pięknie rosną funkie, bo nic ich nie podjadało, przynajmniej do tej pory. Czy wysypać preparat na ślimaki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 16, 2008, 09:44:48 » |
|
Jak masz to możesz. Nie mniej przy twoim obszarze i typie ogrodu ja raczej bym sterowała na obrzydzanie życia ślimakom tym bardziej, że masz to za darmo. Natomiast pieniądze zamiast na preparaty przeznaczyłabym na rośliny. Dzisiaj przeglądałam ofertę waja 12 i mam zamiar trochę zainwestować. Na razie pominę przylaszczki te drogie, ale już te po 40 zł to chyba sobie fundnę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 17, 2008, 09:28:16 » |
|
Zoe, dziękuję za rady  Niemniej ciągle nie mogę uwierzyć w te ślimaki, jest tyle igliwia i szyszek, nie jestem w stanie tego wszystkiego wyzbierać... A co do fundnięcia sobie roślin, jestem całkowicie ZA!! Zajrzę do jej oferty. Jeszcze raz dziękuję za namiary. Moje żurawki przyjdą w kwietniu, już się bardzo cieszę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 11, 2008, 11:30:55 » |
|
Post Awokado został usunięty. Nie wnosił nic do tematu "Choroby roślin cebulowych"
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
mayla
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 26, 2008, 12:29:48 » |
|
Mam pytanie odnośnie begonii. Nie zaprawiałam bulw przed posadzeniem bo za późno doczytałam, że jest to konieczne. Całe lato rośliny miały się dobrze ale teraz pojawiły się żółte plamy na liściach, liście żółkną. Jednym słowem choroba je dopadła. W związku z tym zastanawiam się czy powinnam te bulwy wyrzucić czy jest szansa na ich uratowanie i korzystanie z nich następnego lata?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 26, 2008, 16:20:31 » |
|
Nic nie wyrzucaj. Chore liście oberwij rośłiny opryskaj preparatem o nazwie "Bravo". Po 5-6 dniach powtórz oprysk.
Jeśłi na liściach pojawi się biały nalot (begonia jest podatna na mączniaka przwdziwego) to też wystarczy oprysk Topsinem . Bulwy nie mają tu nic do rzeczy. Zaprawia się je przed innymi chorobami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Venus9
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 21, 2009, 11:58:59 » |
|
Witam Mam pytanie odnośnie czerwonej plamistości, którą załapały moje Hipki gdzie mogę znaleźć rady dotyczące tego problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 21, 2009, 12:07:18 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Venus9
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 22, 2009, 12:15:46 » |
|
Witam dziękuję za odpowiedź, ma nadzieję, że zlikwiduję tą chorobę wczoraj zastosowałam roztwór na czosnku (podlałam nim kwiaty) jeśli to nic nie zmieni będę stosowała dalsze roztwory Very Happy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mbazyl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 26, 2009, 22:24:07 » |
|
Takie cudo mi się rzuciło na mieczyki: 1.  2.  Co to jest i jak to zwalczać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 26, 2009, 22:53:22 » |
|
Możesz zrobić większe zbliżenie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 27, 2009, 23:15:37 » |
|
Jakiś grzyb, dobrze byłoby zobaczyć jak wyglądają bulwy. Te białe ślady to po oprysku ? Czym pryskałeś ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mbazyl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 28, 2009, 06:34:17 » |
|
Od grzyba - Bravo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 28, 2009, 07:51:04 » |
|
Przepraszam, nie doczytałam pytania. Grzyb jest na trzecim zdjęciu, Bravo, lub Amistar powinny pomóc. Obserwuj czy choroba postępuje. Na pierwszym i drugim zdjęciu to ewidentnie robota owadów, poszukaj na liściach, może je znajdziesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mbazyl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 29, 2009, 21:30:21 » |
|
Po oprysku Bravo chora nie rozprzestrzenia się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Venus9
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 29, 2009, 21:35:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mbazyl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 30, 2009, 07:34:37 » |
|
Ja pryskałem chyba ze 2 - 3 razy. Co tydzień. Roztwór trochę słabszy niż na warzywa. Jeśli Bravo, to 1,5 - 2 zakrętki na 1 L wody. Pomogło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|