|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #120 : Kwiecień 03, 2009, 08:58:17 » |
|
Są chłodnie z szybką (takie na napoje)... może być zimno i widno jednocześnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #121 : Kwiecień 03, 2009, 09:54:58 » |
|
nieee... no nie przesadzajmy z tym wyrzucaniem i lodówkami - wystarczy nieszczelne okno a latem gdzieś w cieniu na balkonie lub jak ktoś ma ogrodzie  ostatecznie storczyki też potrzebują i chłodu w nocy i wilgotniejszego powietrza a nagminnie kupujemy phalaenopsisy - a pobiegać z nią troszkę po mieszkaniu i wybrać miejsce gdzie najlepiej rosnie to i kwiatów się kiedyś doczekamy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #122 : Maj 07, 2009, 07:58:38 » |
|
Otrzymałam nieukorzenioną sadzonkę tej hoi. Czy ktoś mógłby doradzić, jak najlepiej ją ukorzeniać. Wolałabym w wodzie, ale nie wiem czy przypadkiem nie zgnije.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #123 : Maj 07, 2009, 08:12:51 » |
|
Ciężko mi cokolwiek doradzać, gdyż ja swoją wrzuciłam prosto do ziemi i już pędzi... Tak, że nie wiem, czy lepiej w wodzie... Ja generalnie jestem za ukorzenianiem w ziemi, bo później nie ma problemu, że uszkodzi się młode korzonki.
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #124 : Maj 07, 2009, 08:16:59 » |
|
To zrobię jak radzisz. Nie mam zbytnio doświadczenia z niektórymi hojami, więc wolę skorzystać w tej sprawie z rad innych. Czyli do ziemi i pod worek? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #125 : Maj 07, 2009, 08:34:53 » |
|
Możesz i pod worek.  Moja stoi na południowym oknie bez worka i się pięknie puszcza.  Anulko, dużo przy hojach zależy także od szczęścia - to są straaaszne marudy. Jak im coś nie podpasuje to mogiła. Dlatego ja dzielę się doświadczeniem, ale nie udzielam rady, bo nie chcę, żeby później ktoś powiedział "a bo Kubulinka kazała i lipa..." 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #126 : Maj 07, 2009, 08:45:38 » |
|
Możesz i pod worek.  Moja stoi na południowym oknie bez worka i się pięknie puszcza.  Anulko, dużo przy hojach zależy także od szczęścia - to są straaaszne marudy. Jak im coś nie podpasuje to mogiła. Dlatego ja dzielę się doświadczeniem, ale nie udzielam rady, bo nie chcę, żeby później ktoś powiedział "a bo Kubulinka kazała i lipa..."  Ja si ę naczytałam o tym ukorzenianiu w ziemi i teraz mam na parapecie 6 doniczek w worach . Wcześniej ukorzenianie sz ło mi super w wodzie ale pr ób uję wasze rady i jak się nie uda to wasza wina  Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #127 : Maj 07, 2009, 16:13:54 » |
|
Anulka, Kubulinka dobrze Ci radzi, choć ta hoja dobrze ukorzenia się tez w wodzie. Mnie ostatnio dwie sadzonki w worze (odrobina wody w róg i szczelnie zamknąć) wypuściły korzonki do kilku dniach.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #128 : Maj 15, 2009, 08:39:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #129 : Maj 15, 2009, 08:40:52 » |
|
Tfu, tfu śliczna, koniecznie podeprzyj biedaczkę żeby się nie złamała, bo szkoda 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #130 : Maj 15, 2009, 08:42:59 » |
|
Ja mam dwie - zwykłą i broget. Zakochałam się w tych listeczkach - są jak wyrysowane!  Kasiu, Twoja śliczna jest 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #131 : Maj 15, 2009, 08:44:56 » |
|
Zimą tak mi listki żółkły że myślałam że ją stracę , ale jakoś się wykaraskała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #132 : Maj 15, 2009, 08:46:45 » |
|
No pewnie, w dobrych łapkach wszystko daje sobie radę 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #133 : Maj 15, 2009, 08:52:38 » |
|
Agnieszko nie wszystko tak mi wychodzi  , trochę zmarnowałam - głównie nieukorzenione szczepki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #134 : Maj 15, 2009, 08:57:38 » |
|
Kochana, to normalne jest zupełnie - część sadzoneczek nie jest w 100% zdrowa, część może pochodzić od słabszych roślin... Różnie się zdarza. 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #135 : Sierpień 09, 2009, 13:38:15 » |
|
Moja brogetka - sama nie wiem, która forma ładniejsza  
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #136 : Sierpień 09, 2009, 13:54:02 » |
|
Obie ładne kubulinko a moja od ostatniego przycięcia zaszalała  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #137 : Sierpień 10, 2009, 09:48:05 » |
|
Ona dość szybko rośnie. Spodziewajcie się sporego krzaczka w niedługim czasie Dziewczyny 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|