Madziarra
Aktywny

|
 |
« : Wrzesień 14, 2007, 07:51:26 » |
|
Dziewczyny powiedzcie jak sprawuje Wam się w uprawie i czy kwitła kiedykolwiek. Moją sadzonkę kupiłam od Mariusza miała 7-8 cm teraz ma jakieś 30 cm i rosnie jak szalona. Wczoraj zobaczyłam, że przy każdympodwójnym listku ma pączek kwiatowy, jest ich z 10 sztuk - tak się cieszę!  Boję się jednak zapeszyć  Zaraz wkleję Wam zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 14, 2007, 07:53:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 14, 2007, 08:23:42 » |
|
Magda, od kiedy zastosowałam Twoje rady odnośnie uprawy moja polyneura ma sie lepiej. Wypuszcza z boku mały przyrościk 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 14, 2007, 08:27:35 » |
|
Gratuluję! Więc teraz i u Ciebie czekamy na kwiatuszki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 14, 2007, 08:29:02 » |
|
Niech ona najpierw nowe zdrowe listki powypuszcza 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 14, 2007, 08:29:53 » |
|
Ach to przepraszam i trzymam kciuki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2007, 08:34:01 » |
|
Nie przepraszaj, ja też po cichu liczę na kwiaty...  Tylko się do tego nie chcę głośno przyznać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2007, 08:37:03 » |
|
Magda, od kiedy zastosowałam Twoje rady odnośnie uprawy moja polyneura ma sie lepiej. Wypuszcza z boku mały przyrościk  A jakie one byly? Proszę o przytoczenie? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 14, 2007, 08:41:14 » |
|
Jaśniejsze stanowisko i częstsze podlewanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 14, 2007, 09:10:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 14, 2007, 09:11:26 » |
|
Jaśniejsze stanowisko A nawet słoneczne bym powiedziała, moja stoi na południowym oknie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 14, 2007, 09:54:32 » |
|
Jaśniejsze stanowisko A nawet słoneczne bym powiedziała, moja stoi na południowym oknie  Ocienianym? Jak z poparzeniami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 14, 2007, 12:23:02 » |
|
Moja stoi na parapecie i slońce od 13.00-ej do 21.oo-ej jej nie przeszkadzało. Nic nie zacieniałam, chyba że ja nie mogłam w kuchni ugotować obiadu wtedy zasłaniałam rolety  Żadnych poparzeń, to samo z cumingeaną, stoją obok siebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 14, 2007, 14:17:20 » |
|
No to super. Ja narazie walcze o żaluzje.. i jakoś sie ich nie mogę doczekac :/ Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 14, 2007, 15:55:23 » |
|
Tellerko,do póki nie miałam żaluzji hoja pięknie kwitła,teraz bardzo słabo. Oświetlenie takie jak u Magdy.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 15, 2007, 10:36:31 » |
|
Ale u mnie jest rano, az do poludnia bardzo mocne słońce (o ile jest) i boję się o poparzenia... żaluzje można zawsze trochę 'skręcić'. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 15, 2007, 23:00:21 » |
|
Wyczytałam, że musi mieć chłodno, żeby zakwitnąć i lubi wilgotne podłoże i sporą wilgotność powietrza. Chętnie dowiem się więcej. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 16, 2007, 12:12:02 » |
|
 Hoya polyneura broget.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 18, 2007, 18:48:00 » |
|
Madziarra - gratulacje odnośnie do Twojej polyneury  - ja też kupiłam w tym samym czasie maleńką, nieukorzenioną sadzoneczkę u p. Mariusza, ale moja nie urosła tak dużo jak Twoja. Też miała ze dwa, może trzy pędy kwiatostanowe wyrastające u nasady liści, ale zobaczyłam, że się nie utrzymały  Jaka może być przyczyna? Za sucho, za mokro? Wydaje mi się, że ani jej nie zasuszam, ani nie przelewam, a może ona jednak woli więcej wody, tak jak piszesz? Stoi, a właściwie wisi we wschodnim oknie, w kuchni, nad zlewem, więc wilgotność powietrza jest OK.
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 18, 2007, 20:24:14 » |
|
to ja tak na szybko - tlumacze opis :
mimo , ze h. polyneura nie jest latwa w uprawie , przy wlasciwej pielegnacji i duzej wytrwalosci mozna doprowadzic ja do rozwoju. ona wymaga chlodu , w przeciwnym razie nie rozwina sie kwiaty. trzeba ja koniecznie duzo spryskiwac aby miala wysoka wilgotnosc powietrza. w zimie roslina potrzebuje bardzo malo wody. powinna - do czego hoje zwykle nie sa przyzwyczajone - byc posadzona w podloze skladajace sie z ciezkiej mieszanki z duza domieszka piasku. h. polyneura nie toleruje zbyt suchego traktowania ale zbyt "mokre stopy" bedzie tolerowac krotki czas.
ogolnie wyczytalam , ze hoje nie toleruja doniczek w oslonkach - tam lubi zalegac nadmiar wody. w przypadku tej hoi trzeba utrzymywac wilgoc, ziemi nie wolno wysuszac ale ta wilgoc musi byc umiarkowana.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 18, 2007, 20:29:24 » |
|
Dzięki, Cloe. Choć ten opis odnośnie chłodu dla rozwinięcia kwiatów nie pasuje do tego, co pisała Madziarra (no cóż, zobaczymy, czy na południowym oknie jej pączusie się rozwiną - życzę jej tego z całego serca, bo to by była chyba pierwsza forumowa kwitnąca polyneura - czyż nie tak?)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 18, 2007, 20:48:25 » |
|
moniu - musisz poeksperymentowac i sama wyczuc . tam pisze o chlodzie ale nie ma slowa o tym czy ten chlod ma byc tylko zima czy roslina woli w ogole chlodniejsze warunki. opis przetlumaczylam wiernie z oryginalu - ja sama nie mam pojecia o tej hoi i jej wymaganiach . w tych opisach uwagi o pielegnacji sa czesto niewielkie lub nieprecyzyjne - my wolalybysmy nieco wiecej , tam glownie opisuje sie klasyfikacje i opisy listkow i kwiatkow , pochodzenie itd. - to jest dobre dla kogos kto interesuje sie botanika. te ktore dotycza pielegnacji - bedziemy tlumaczyc 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 19, 2007, 07:47:31 » |
|
czy na południowym oknie jej pączusie się rozwiną - życzę jej tego z całego serca, bo to by była chyba pierwsza forumowa kwitnąca polyneura - czyż nie tak? No własnie Moniu, masz rację - pożyjemy zobaczymy! Na razie pączusie rosną, ale do rozkwitu jeszcze troszkę czasu, więc czekam z niecierpliwością  Nie mam możliwości wynienienia jej w chłodniejsze miejsce, ale z uwagi na to, że teraz słońce nie świeci tak mocno, może się uda  Będę Was na bieżąco informować. Może wreszcie pierwszse forumowe polyneurowe kwiatki będę mogła Wam przedstawić...oby!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 19, 2007, 09:01:10 » |
|
Przedstawiaj roslinki, nie tylko kwiatki, proszę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 19, 2007, 09:55:52 » |
|
Będę Was na bieżąco informować. Może wreszcie pierwszse forumowe polyneurowe kwiatki będę mogła Wam przedstawić...oby! Trzymamy kciuki, Madziu  [glow=darkred][/glow][glow=darkred][/glow][glow=darkred][/glow]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 19, 2007, 10:05:52 » |
|
Dzieki dziewczyny! Oczywiście Tellerko nie tylko kwiatki, ale roslinki również - tak zresztą jak w moim wątku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 19, 2007, 12:47:06 » |
|
to odnośnie tej hoi coś wam opowiem - co mnie kompletnie zaskoczyło. Teraz w sobotę i niedzielę była wystawa storczykowa w naszym ogrodzie botanicznym a ja jak zwykle poszłam pozwiedzać szzklarnie i w szklarni tropikalnej wypatrzyłam tą hoję z wieloma pąkami lada chwila do pęknięcia - zaskoczyło mnie jedno że kwitnie w szklarni tropikalnej - no... wilgotność powietrza ... rozumiem ale temperatura też rodem z tropiku, i jak tu wierzyć we wszystkie opisy? a że jest trudną hoją to się zgadzam i w ukorzenianiu i w uprawie - to tak samo jak z linearis jedym rośnie innym wcale.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 25, 2007, 10:02:43 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 25, 2007, 10:09:30 » |
|
Piekności  Chyba jakiś pałączek jej zainstalujesz? Ona ma dośc cięzkie gałązki... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 25, 2007, 10:23:27 » |
|
No właśnie tak patrzę na nią, i myślę... Najbardziej byłabym szczęśliwa, gdyby ona chciała wisieć... ale chyba nie zechce jednak...  Więc usiłuję wymyślić coś mądrego, żeby ona nie wisząc wyglądała jak wisząca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|